Deze Chrome-instellingen zijn het controleren waard

© PXimport

Deze Chrome-instellingen zijn het controleren waard

Desktops & monitoren

Geplaatst: 9 augustus 2022 - 12:06

Aangepast: 14 december 2022 - 09:45

Ronald Smit

Google Chrome is momenteel de populairste browser, zeker onder Windows. Op de eveneens populaire Chromebook is het zelfs de centrale spil van het OS. Er verschijnen zeer regelmatig updates en het is verstandig met enige regelmaat de al even regelmatig wijzigende settings in te duiken. Controleer deze Chrome-instellingen eens.

Chrome is vaak de ‘alternatieve’ browser die door velen blindelings wordt geïnstalleerd. Of dat heel slim is? Moeilijk om daar een helder antwoord op te geven. Het hangt er vooral vanaf hoe diep je in het Google-ecosysteem geïntegreerd wilt worden. Heb je bijvoorbeeld een Android-smartphone en (of) tablet, dan zit je er sowieso al tot je oren in: die is onlosmakelijk gekoppeld met je Google-account immers. Een hoop gebruikers kiezen er dan ook simpelweg voor om ook bij de Chrome browser in te loggen met dezelfde Google-account als die van hun Android-apparaat.

Wil je nog een beetje controle over je privacy, dan adviseren we je dat om niet te doen. Probleem is alleen dat Google ook niet gek is, en zowel IP-adres als locatie van pc en telefoon kan zien. En daaraan voor de hand liggende conclusies kan verbinden. Kortom: als je voor een Google-omgeving kiest, moet je er eigenlijk vanuit gaan dat het bedrijf van al je online handel-en-wandel op de hoogte is. Of dat erg is, is iets dat alleen jij voor jezelf kunt beslissen.

Inloggen bij Chrome?

Ga je voor Chrome, dan is goed om in ’t achterhoofd te houden dat je de verzamelwoede van de browser enigszins in toom kunt houden. Klik daarvoor op de knop met de drie puntjes rechtsboven in beeld en dan in het opengeklapte menu op Instellingen. Zet onder Jij en Google en Synchronisatie en Google-services de schakelaar achter Inloggen bij Chrome toestaan uit. Maakt de Google clouddiensten net wat meer gescheiden van de browser. 

Zoekopdrachten en URL’s automatisch aanvullen kun je aan laten staan, uiteindelijk wordt je zoekopdracht toch naar (meestal) Google verstuurd. De overige opties kun je met een gerust hart uitzetten voor zover er al iets aan stond. Zijn allemaal opties ten faveure van Google en beduidend minder voor jou. Je moet Chrome opnieuw starten om deze wijzigingen door te voeren.

© PXimport

Betaalmethoden bewaren: beter niet

Wil je helemaal op safe spelen, klik dan in de kolom links op Automatisch invullen en rechts op Betaalmethoden. Zet de beide ingeschakelde schakelaars uit, zo kan niemand ongeautoriseerde betalingen vanaf jou computer verrichten. 

Ook kun je eens kritisch kijken naar Wachtwoorden, eveneens onder Automatisch invullen. Het is wellicht verstandiger een externe wachtwoordbeheerder in de vorm van bijvoorbeeld een lokaal draaiend tooltje te gebruiken. Google hoeft niet overal bij te kunnen.

Privacy(gids)

Dan is het tijd voor een klik op Privacy en beveiliging. Je treft hier als eerste de knop Aan de slag onder Privacygids doorlopen aan. Klik daar beslist eens op. En kijk vervolgens zeer kritisch naar de daar aangeboden oplossingen. Zeg ‘nee’ op alles wat niet direct noodzakelijk is voor de basisfunctionaliteit van een browser. 

Verder is er de optie Privacy Sandbox, die standaard aan staat. Hier experimenteert Google met nieuwe privacytechnieken. Probleem met deze functie is dat er ten eerste niet duidelijk is waaruit die experimenten precies bestaan. Daarnaast moet je altijd rekening houden met buggy code die mogelijk instabiliteit over traagheid kan veroorzaken.

Die kans is niet heel erg groot, gokken we. Maar wil je elke kans op wilde privacy-avonturen omzeilen, dan kun je de schakelaar achter Proeffuncties van Privacy Sandbox uitzetten. Tegen de tijd dat de testfase van het een of ander is afgerond, voegt Google het vanzelf toe als een reguliere optie. Waarom zou je proefkonijn willen zijn?

© PXimport

Zoekmachine en downloadlocatie

Onder Vormgeving vind je de wat meer handige functies die je naar smaak en zonder verdere risico’s aan- of uit kunt zetten. Het is ook hier dat je de schakelaar vindt om de ontbrekende home-knop (weer) aan te zetten. Heb je om wat voor reden ook liever niet Google als standaard-zoekmachine, dan kun je die onder Zoekmachine (kolom links) naar wens aanpassen. Ben je erg privacy-bewust (maar dat staat dan wel in scherp contrast met je keuze voor Chrome…), dan kies je voor DuckDuckGo. Deze zoekmachine veranonimiseert alle zoektermen, altijd praktisch. 

Onder Downloads (kolom links, wederom) komt de schakelaar Voorafgaand aan een download vragen waar een bestand moet worden opgeslagen wellicht van pas. Standaard wordt alles zonder verdere vragen in de downloadmap bewaard. Wil je die locatie liever per download kiezen, dan zet je de schakelaar achter de genoemde optie aan.

Chrome goed afsluiten

Het is goed om te weten dat als je Chrome afsluit, er toch nog een deel actief blijft. Dat is bedacht om de browser sneller op te kunnen starten. Nadeel hiervan is, dat het geheugenruimte kost en mogelijk ook processortijd. Ook liggen mogelijke veiligheidsrisico’s op de loer in een dergelijk scenario. Los dit op door in de kolom links op Systeem te klikken. Schakel vervolgens de optie Achtergrondapps blijven uitvoeren wanneer Google Chrome is gesloten uit. 

Sluiten van Chrome is dan ook écht sluiten. Vind je dat het opstarten van je browser dan ineens wel erg lang duurt, dan kun je de schakelaar natuurlijk altijd weer aanzetten. Maar je weet dan ieder geval dat dan na afsluiten van Chrome altijd nog processen en onderdelen actief blijven.

© PXimport

Blijf alert

De instellingen voor Chrome onder verschillende besturingssystemen zijn nagenoeg gelijk, en het is zonder meer verstandig na een update eens te kijken of er dingen veranderd zijn. Of erger: opties ingeschakeld zijn die jij had uitgezet. Chrome mag door slimme marketing dan wellicht de meest populaire browser geworden zijn, dat wil niet zeggen dat ’t meteen ook de beste is. Zeker qua privacy moet je altijd een meekijkend Google in ’t achterhoofd houden. 

Wees voorzichtig met opslag van gevoelige gegevens – waar in feite ook browsergeschiedenis en favorieten – onder vallen bij een bedrijf wat leeft van gebruikersgegevens. Google zal ongetwijfeld z’n best doen om zaken te versleutelen, veranonimiseren alvorens de verkopen of anderszins te gebruiken. Maar een fout zit vaak in een klein hoekje. 

Voor de rest geldt dat Chrome een gebruiksvriendelijke browser met heel veel mogelijkheden is. Het is niet de allersnelste en zeker niet de ‘lichtste’. Daarvoor moet je uitwijken als iets naar Firefox, Brave of – in geval van Apple – Safari

Toch zien we dat steeds meer sites geoptimaliseerd worden voor Chrome. En dat betekent dat je soms misschien niet om datzelfde Chrome heen kunt. Gebruik het dan in ieder geval met beleid.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000