ID.nl logo
Tails installeren: Veilig OS met Tor als basis
© PXimport
Huis

Tails installeren: Veilig OS met Tor als basis

Tails is bedoeld als live besturingssysteem waarbij alles is gericht op anonimiteit en de bescherming van je online privacy. Het zal je weinig verbazen dat het Tor-project achter deze ontwikkeling zit. We leggen uit hoe je Tails installeren kunt.

Linux kan als een van de veiligere besturingssystemen worden beschouwd. Het is dan ook geen toeval dat Tails is gebaseerd op Debian GNU/Linux met een GNOME-desktopomgeving. Tails staat voor The Amnesic Incognito Live System en die naam vat perfect samen wat het project beoogt: anonimiteit en privacy. 

Tails is slechts een van de tools en diensten van het Tor-project. Je vindt een overzicht op www.kwikr.nl/torproj.

Centraal staat de Tor Browser, een aangepaste versie van Mozilla Firefox. Niet alleen worden standaard alle cookies na elke browsersessie verwijderd, Tails laat evenmin andere sporen op je pc na, omdat alles in het RAM-geheugen wordt opgeslagen, met uitzondering van wat je zelf bewaart in een versleutelde persistente opslagruimte. 

Dankzij enkele extensies wordt je privacy bovendien op andere manieren gewaarborgd: HTTPS Everwhere dwingt waar mogelijk https-versleutelde connecties af, NoScript schakelt scripts en plug-ins uit en uBlock verwijdert advertenties. In de Tails-toolbox bevinden zich verder nog een gemodificeerde versie van Thunderbird voor het sturen van versleutelde e-mails, KeePassXC voor het bewaren van je wachtwoorden en OnionShare om bestanden veilig via Tor te delen.

Tails op usb-stick zetten

Hoewel je Tails ook als virtuele machine kunt installeren (zie www.kwikr.nl/tailsvm voor het iso-schijfkopiebestand), laten we je hier zien hoe je het op een live usb-stick plaatst. Dat kun je vanuit meerdere besturingssystemen doen, maar wij gaan uit van Windows. We gebruiken hiervoor balenaEtcher (voor macOS en Windows). 

Start de tool op en selecteer Flash from file. Verwijs naar het img-schijfkopiebestand van Tails, dat je kunt ophalen via www.kwikr.nl/tailsdl. Klik op Select target, verwijs naar je (lege) usb-stick en bevestig met Flash. Na afloop is je Tails-stick klaar.

©PXimport

Opstarten

Plug je stick bij voorkeur alleen in een uitgeschakelde pc in, dit verkleint het risico dat een actief en geïnfecteerd systeem iets naar de stick kan schrijven. In het welkomstscherm stel je de taal en de toetsenbordindeling in. Bij Additional Settings is het even opletten. Deze bevat enkele extra (beveiligings)instellingen die je via de plus-knop kunt configureren. 

Zo stel je het Administration Password alleen in wanneer je extra software wilt installeren (zie verderop de paragraaf ‘Persistente opslag’), interne harde schijven wilt kunnen benaderen of sudo-commando’s wilt kunnen uitvoeren (via Toepassingen / Systeemgereedschap / Root terminal). 

Unsafe Browser schakel je uitsluitend in om je bij een netwerk met een ‘captive portal’ aan te kunnen melden. MAC Address Anonymization laat je ingeschakeld, tenzij je verbindingsproblemen ondervindt met je netwerkinterface(s). Offline Mode is handig als je geen internetconnectie nodig hebt. Met Start Tails start je de desktopomgeving op.

©PXimport

Tor-connectie

Normaliter verschijnt er nu een dialoogvenster van Tor Connection waarin je kunt kiezen tussen Connect to Tor automatically en Hide my local network that I’m connecting to Tor. Deze tweede optie is vooral bedoeld wanneer je vermoedt dat je netwerkverbindingen worden gemonitord, bijvoorbeeld in een bedrijfsomgeving. In het eerste geval verbindt Tails zich automatisch met het Tor-netwerk via een publiek relay. Lukt dat niet, dan gebruikt Tails hiervoor een standaard Tor-bridge, zoiets als een geheim relay. 

Pas als dit ook niet lukt, vraagt Tails je naar een custom bridge. De vraag naar een custom bridge krijg je sowieso als je ervoor kiest om je verbinding met Tor te verbergen. Op www.kwikr.nl/bridges kun je bridges aanvragen. Om die te kunnen bewaren, moet je wel persistente opslag inschakelen.

Bevestig je keuze met Connect to Tor. Even later kun je dan de Tor Browser opstarten of ook andere applicaties openen. Klik op Tor Check om te verifiëren of je daadwerkelijk met het Tor-netwerk bent verbonden. Lukt het niet meteen, klik dan rechtsboven op het netwerkpictogram en controleer of de juiste, eventueel draadloze netwerkinterface is ingesteld.

©PXimport

Persistente opslag

Zoals gezegd houdt Tails standaard geen data bij. Vind je dit toch handig, dan kun je versleutelde persistente opslag inschakelen. Klik hiervoor linksboven op Toepassingen / Tails / Configure Persistent Volume. Vul een sterk wachtwoord in (2x) en bevestig met Create. Vanuit de configuratiewizard geef je vervolgens aan wat je hierin wilt bewaren, bijvoorbeeld Personal Data, Welcome Screen (de taal en regionale instellingen), Tor Bridge, OpenPGP-keys of Extra software. Je kunt deze opslagruimte ook bereiken via Toepassingen / Accessoires / Bestanden / Persistent.

Nog even wat over de optie Extra software. Je kunt dus extra applicaties installeren binnen Tails, zoals applicaties of taalpakketten. Ga hiervoor opnieuw naar Toepassingen / Tails en kies Extra software. Klik (bijvoorbeeld) op Synaptic Package Manager, tik je (eerder ingevulde) administrator-wachtwoord in en nadat de pakketinformatie is opgehaald, kun je de software installeren vanuit het Synaptic pakketbeheer. Op het einde van de installatie kies je dan zelf of de software eenmalig of permanent geïnstalleerd moet worden in je persistente opslagruimte.

Meer tips voor het bewaken van je digitale privacy? Bestel dan deze Cursusbundel Beveiliging en Privacy.

Aandachtspunten

Tails mag dan over aardig wat veiligheidsfuncties en -tools beschikken, helemaal waterdicht is een systeem nooit. Zeker niet wanneer de gebruiker zelf nonchalant te werk gaat en bijvoorbeeld een zwak wachtwoord gebruikt, zich bij sociale media aanmeldt met informatie die aan zijn echte identiteit is gekoppeld of bestanden met privacygevoelige metadata deelt. Je moet er ook zeker van zijn dat je Tails installeert op een schone pc en dat je Tails gebruikt op een computer waarvan het BIOS of de firmware niet is aangetast.

Houd er tevens rekening mee dat de bezochte sites kunnen weten dat je via Tor surft, aangezien de exit nodes van dat netwerk publiek zijn. Het valt ook niet helemaal uit te sluiten dat je exit node bij een MITM-aanval is betrokken. Geeft de Tor Browser je een waarschuwing over een mogelijk veiligheidsrisico, vraag dan meteen een nieuwe identiteit aan (via Ctrl+Shift+U), zodat je ook een nieuwe exit node krijgt toegewezen.

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je MagSafe-accessoires op een Android-telefoon
© Daniel
Huis

Zo gebruik je MagSafe-accessoires op een Android-telefoon

MagSafe is ontworpen door Apple en specifiek bedoeld voor iPhones, maar de magnetische technologie is ook te gebruiken als je een Android-smartphone hebt. We leggen uit hoe je kunt profiteren van de voordelen van MagSafe, ook als je geen iPhone hebt.

In dit artikel bespreken we:

  • Wat MagSafe inhoudt
  • Hoe je MagSafe kunt gebruiken op een Android-telefoon
  • Met welke beperkingen je rekening moet houden

Lees ook: Waar voor je geld: 5 nieuwe smartphones van Samsung

Wat heb je aan MagSafe?

MagSafe maakt het mogelijk om allerlei accessoires te bevestigen op de achterkant van een iPhone en zorgt voor efficiënter draadloos opladen. Voorbeelden van accessoires zijn draadloze opladers, telefoonhouders, kaarthouders en powerbanks. Android-gebruikers hoeven echter niet over te stappen naar een iPhone om gebruik te maken van deze handige technologie van Apple. Er zijn namelijk verschillende manieren om MagSafe te gebruiken op je Android-smartphone. 

Lees ook: ​​4 daadwerkelijk handige AI-functies voor je smartphone

Zo breng je MagSafe naar je Android-smartphone

De functionaliteit van MagSafe kun je in principe naar iedere telefoon brengen. Het enige wat je nodig hebt, is een magneetringsticker of een speciaal MagSafe-hoesje (tip: klik op de link en selecteer vervolgens je eigen toestel om het aanbod hoesjes te zien) Je kunt een ringsticker op de achterkant van je Android-smartphone plakken. Door de magnetische metalen ring blijven MagSafe-accessoires zoals kaarthouders en telefoonhouders aan het toestel hangen. Ook MagSafe-hoesjes bevatten zo'n magneetring. Doordat deze in het hoesje verwerkt zit, valt hij doorgaans minder op dan een ringsticker. 

©Wongsakorn - stock.adobe.com

Een andere manier om MagSafe-accessoires te gebruiken, is om een Android-smartphone met Qi2-ondersteuning te kopen. In dat geval maakt de telefoon gebruik van dezelfde soort magneten als in iPhones met MagSafe. Android-telefoons met Qi2 ondersteunen daardoor ook MagSafe-accessoires, waardoor een ringsticker of speciaal hoesje overbodig is. 

Een groot aanbod van Qi2-smartphones is er op dit moment echter nog niet. Zo is de Samsung Galaxy S25 slechts 'Qi2-ready', waardoor je alsnog een hoesje met magneten nodig hebt. Ook de OnePlus 13 beschikt niet over Qi2, al verkoopt het bedrijf wel een magneethoesje om de functionaliteit enigszins na te bootsen. Het toestel biedt echter standaard Qi-ondersteuning, waardoor sneller draadloos laden alsnog ontbreekt. 

⚠️ Belangrijk om te weten: als je Android-telefoon van zichzelf geen draadloos opladen ondersteunt, zal het dat ook niet doen met een MagSafe-ring of -hoes. Ook kunnen MagSafe-accessoires lastiger te bevestigen zijn als je telefoon een groot camerasysteem heeft dat uitsteekt. 

Het enige toestel met échte Qi2-ondersteuning is de Skyline-telefoon van HMD. Die fabrikant brengt ook telefoons uit onder de naam Nokia. Later in 2025 komen er naar verwachting enkele nieuwe Android-smartphones met Qi2 uit, onder andere van Samsung en Google. Tot die tijd kun je een ringsticker of hoesje gebruiken om alsnog met de voordelen van MagSafe aan de slag te kunnen op een Android-toestel. 

Niet alle MagSafe-functies beschikbaar op Android

Hoewel er verschillende manieren zijn om MagSafe-accessoires te gebruiken op een Android-telefoon, betekent dit niet dat ook alle functionaliteiten van de technologie ook altijd werken op deze toestellen. Zo is een MagSafe-kaarthouder niet terug te vinden via het Zoek mijn-netwerk als je geen iPhone gebruikt en gaat je Android-telefoon niet automatisch in de StandBy-stand als hij aan een MagSafe-oplaaddock wordt gehangen. Als je Android-smartphone geen Qi2 ondersteunt, is draadloos opladen waarschijnlijk minder efficiënt. 

Lees ook: Premium smartphone te duur? Dit is een beter alternatief

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 smart-tv's van 43 inch voor in de slaapkamer (of woonkamer)
© jolob | Aleksandr Zholobov
Huis

Waar voor je geld: 5 smart-tv's van 43 inch voor in de slaapkamer (of woonkamer)

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een nieuwe televisie voor in de slaapkamer bijvoorbeeld: wij zochten voor jou de niet al te grote smart-tv's voor een mooi prijsje.

Philips The One 43PUS8808

De Philips The One 43PUS8808 is een 4K UHD-televisie die bekendstaat om zijn scherpe beeldkwaliteit en ondersteuning voor HDR-technologie. Het model maakt gebruik van de Ambilight-technologie van Philips, die licht op de muur achter de tv projecteert en zo het beeld visueel uitbreidt. De televisie draait op Android TV, wat toegang biedt tot allerlei apps en streamingdiensten. Het slanke ontwerp en de dunne randen maken het een stijlvolle toevoeging aan elke woonkamer. Dit model is geschikt voor gebruikers die op zoek zijn naar een combinatie van beeldkwaliteit met slimme functies.

Hisense 43A7NQ

Met de Hisense 43A7NQ haal je een 4K UHD-televisie in huis die een goede balans biedt tussen prijs en prestaties. Het model ondersteunt HDR10 en Dolby Vision. Met het VIDAA U5-besturingssysteem biedt de televisie een eenvoudige en intuïtieve interface voor toegang tot populaire streamingdiensten. Het geluid wordt ondersteund door DTS Virtual:X, wat een ruimtelijk geluidseffect creëert. Deze televisie is ideaal voor gebruikers die een betaalbare 4K-ervaring zoeken zonder in te leveren op belangrijke functionaliteit.

LG 43NANO82T6B

De LG 43NANO82T6B is een televisie uit de NanoCell-serie van LG, die bekendstaat om zijn verbeterde kleurweergave en helderheid. Het model biedt 4K-resolutie en ondersteunt HDR-technologieën zoals HDR10 en HLG. Met het webOS-platform heeft de televisie een gebruiksvriendelijke interface en toegang tot een breed scala aan apps. De televisie is voorzien van AI Sound en AI Picture, die automatisch de beeld- en geluidsinstellingen optimaliseren.

TCL P79K 43P79K

Deze 4K UHD-televisie TCL P79K 43P79K is een model dat zich richt op een mooie kijkervaring met moderne functies. De televisie ondersteunt HDR-technologie voor verbeterde beeldkwaliteit en draait op Android TV, Waardoor je veel apps en streamingdiensten kunt gebruiken. Het geluid wordt ondersteund door Dolby Audio, wat zorgt voor een heldere en gebalanceerde audioweergave. Met zijn slanke ontwerp en dunne randen past deze televisie goed in ieder interieur. Dit model is ideaal voor tv-kijkers die een budgetvriendelijke 4K-tv zoeken met slimme functies.

LG 43UT73006LA

Deze zeer betaaalbare LG 43UT73006LA biedt een scherpe beeldkwaliteit en ondersteunt HDR10 voor levendige kleuren en een verbeterd contrast. Met het webOS-platform heb je met deze tv een gebruiksvriendelijke interface en toegang tot populaire streamingdiensten. Het model is voorzien van een Quad Core-processor, die zorgt voor soepele prestaties en snelle toegang tot apps. Geschikt voor iedereen die een betrouwbare en veelzijdige 4K-tv zoekt.