© PXimport

Zo kun je geluid synchroniseren

Geplaatst: 20 september 2021 - 08:49

Aangepast: 26 februari 2023 - 11:46

Dirk Schoofs

Soms duurt het even voor je doorhebt dat het beeld en het geluid van een film niet helemaal gelijk lopen. Vanaf dan neemt de ergernis alleen maar toe tot je film uitzet, want weinig is zo funest voor de filmervaring als audio-desynchronisatie. Met een app als VLC kun je het geluid weer synchroniseren met het beeld.

Stap 1: Audiosynchronisatie

Dit komt regelmatig voor wanneer het videobestand op de een of andere manier beschadigd is geraakt. Heb je geluk, dan herstelt de geluidssynchronisatie zich na enkele ogenblikken vanzelf. Is dat niet het geval, dan kun je dat probleem toch repareren met de gratis VideoLAN Client-mediaspeler. Open VLC en ga via Extra naar Spoorsynchronisatie. In het venster open je het tabblad Synchronisatie. Daarna kun je de Audiospoorsynchronisatie bijstellen en daaronder ook de Ondertitelspoorsynchronisatie. Heb je de indruk dat het geluid voorloopt op het beeld, dan moet je bij Audiospoorsynchronisatie een negatieve waarde ingeven. Wanneer het geluid achterloopt, gebruik je een positieve waarde.

© PXimport

Stap 2: Stapjes van 50 ms

Nog handiger is sneltoetsen gebruiken. Druk in de Windows-versie op de toets J om 50 milliseconden te vertragen of op K om dit 50 milliseconden te versnellen. Op de Mac gebruik je de sneltoetsen G en F om de audiovertraging tijdens het afspelen aan te passen. In de rechterbovenhoek van het scherm zie je hoeveel Audiovertraging je hebt ingegeven. Deze melding verdwijnt heel snel vanzelf. Als je continu blijft drukken, wordt het aantal milliseconden ook continu verhoogd. De keuze om stappen van 50 milliseconden te gebruiken is een goede beslissing. Het is heel moeilijk om het verschil te zien tussen een offset van bijvoorbeeld 50 en 30 milliseconden en tussen 50 en 70 milliseconden.

© PXimport

Stap 3: Voorkeuren

Je kunt de audio-desynchronisatie ook in de voorkeuren van VLC aanpassen. Daarvoor ga je naar het menu Extra en vandaar naar de Voorkeuren. Het voorkeurenpaneel heeft twee weergaven: Eenvoudig en Alles. Die keuze vind je in de linkerbenedenhoek. Gebruik de modus Alles. In de uitgebreide weergave klik je in de linkerkolom op de knop Audio, zodat je rechts de Algemene audio-instellingen ziet. In het midden vind je de functie Audiodesynchronisatie compenseren. Ook hier kun je met de pijltjes het aantal milliseconden opvoeren en verminderen om het vertragingsprobleem op te lossen. Klik dan op Opslaan. Dit betekent niet dat de synchronisatie-instelling permanent is, het heeft alleen invloed om de huidige weergave.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000