Black Friday 2022: wat verwachten we bij ID.nl?

© Mymemo

Black Friday 2022: wat verwachten we bij ID.nl?

Geplaatst: 25 november 2022 - 05:00

Aangepast: 10 oktober 2023 - 08:22

Joris Peterse

Je ontkomt er niet aan: het is Black Friday. Mocht je op zoek zijn naar specifieke producten, dan is dit dé dag om eens de prijzen goed te bekijken. Ben je niet op zoek naar iets speciaals? Grote kans dat de vele aanbiedingen en reclames die vandaag voorbijkomen je toch te verleiden naar de (online) winkel te komen. Wat kun je eigenlijk verwachten tijdens deze Black Friday? De experts van ID.nl blikken vooruit op deze dag.

De Prime Big Deal Days zijn hét nieuwe koopjesfestijn van Amazon met kortingen tot 50% of meer. Lees hier de belangrijkste tips om tijdens deze megadealsdagen de échte koopjes te scoren, fouten te voorkomen en binnen je budget te blijven.

Lees meer: Zo scoor je de beste deals tijdens de Amazon Prime Days


Black Friday 2022 zal anders worden beleefd dan voorgaande jaren. De koopjesdag is overgewaaid  uit de VS, waar de vrijdag na Thanksgiving een vrije dag is waarop winkels met hoge kortingen klanten proberen te lokken voor de aanschaf van feestdagen-cadeaus. Hier in Nederland ligt dat anders: geen Thanksgiving, geen vrije dag. Toch liften we mee op onze eigen manier. Met Black Friday-kortingsweken bijvoorbeeld.

Toch, zoals gezegd, is het dit jaar net even anders dan voorgaande Black Fridays. Zo waren de winkelstraten een jaar geleden nog leeg vanwege Coronarestricties. Dit jaar kunnen we vooral overdag drukke winkelstraten verwachten. Vooral overdag? Ja - want het WK voetbal is dit jaar zeker een factor. Hoewel het voetbaltoernooi gevoelig ligt en veel mensen met goede redenen geen geld willen spenderen aan WK-gerelateerde producten, speelt het wel degelijk mee. Alleen al vanwege het speelschema: om 17:00 trapt Nederland af tegen Ecuador. Dat zal een zichtbaar effect hebben op de drukte in de winkelstraat en de nieuwe aanbiedingen van webwinkels.

Oranje-merchandise zal daardoor wellicht wat minder in de aanbiedingenbak verschijnen. Maar aanbiedingen die er zijdelings op inhaken mogelijk wel: bijvoorbeeld televisies of Chromecasts. Omdat Black Friday hierdoor anders is dan voorgaande jaren, is het een beetje glazen bol-kijken naar wat we kunnen verwachten van de koopjesdag.


Watch on YouTube

Wil je meer video's zien? Abonneer je op het YouTube-kanaal van ID.nl.

Black Friday per domein

Binnen het domein Energie & klimaat, waar Eline Sips aan het hoofd staat, zullen niet de grootste prijsstunts plaatsvinden. “Als je op korte termijn een warmtepomp met installatie kan regelen, dan mag je eigenlijk al van een extreem goede deal spreken. Voor dit soort productgroepen, waar lange wachttijden en een beperkte productiecapaciteit de regel zijn, worden er deze Black Friday absoluut geen stuntdeals verwacht.” Toch verwacht Eline dat er wel aanbiedingen zijn voor de randapparatuur binnen haar domein. “De kleinere ‘plug and play’-producten, zoals zuinige verlichting, slimme thermostaten en elektrische dekens, zullen daarentegen wel met flinke kortingspercentages worden uitgelicht.”

Die slimme thermostaten schuren weer tegen een ander domein aan, dat van Zekerheid en gemak, onder beheer van Jeroen de Jager. Ondanks dat hij persoonlijk slimme thermostaatknoppen op zijn verlanglijstje heeft staan, verwacht hij juist meer andere smarthome-producten in de aanbieding, zoals cameradeurbellen en slimme verlichting zoals Philips Hue starterkits.

Toch leeft Energie & klimaat meer dan voorgaande jaren, waardoor je op een andere indirecte manier invloed ziet. Zo verwacht Eline dat een energielabel op producten meer invloed heeft op de productkeuze dan voorgaande jaren. Energiebesparing kan ook best wel eens een thema zijn binnen de producten waar consumenten naar zoeken.  Volgens Eline zijn elektrische kachels en -dekens de ‘usual suspects’. “Een lagere temperatuur gaat daarentegen ook gepaard met meer vochtproblemen, in bijvoorbeeld de slaapkamer. Om condens op de ramen te voorkomen, zal de luchtontvochtiger dit jaar veel vaker gekocht worden dan eerdere jaren.” Maar het hoeft volgens Eline allemaal niet zo vergezocht: blitse warme sloffen doen ook perfect dienst als Sinterklaas- en kerstcadeau.

Energie besparen

© Proxima Studio - stock.adobe.com

Energielabels lijken meer dan ooit een rol te spelen bij onze aanschaf-overweging.

Gewilde chips

Marit Metselaar en Aldo Hannema bestieren het brede domein Huis & entertainment. Ook Marit wijst het slimme huis aan om in de gaten te houden voor interessante aanbiedingen. “Consumenten willen hun huis steeds slimmer maken. Waar voorheen vooral mensen met interesse in tech slimme apparatuur kocht, is dat tegenwoordig veel breder geworden. Men besteedt steeds minder aandacht aan het huishouden. Robotstofzuigers zijn veel meer in trek, evenals slimme wasmachines, koelkasten, kookplaten, etcetera.” Maar het hoeft niet per se slim te zijn volgens Marit: “Ik verwacht op veel producten als stofzuigers, keukenapparatuur, misschien zelfs witgoed minimaal een korting van ruim vijftien procent.”

Vorig jaar had de industrie veel last van het chiptekort. Natuurlijk had dit ook invloed, met name voor het Huis & entertainment-domein (alhoewel ook andere domeinen daar last van hebben ondervonden, omdat chips tegenwoordig praktisch overal in zitten, van speelgoed tot keukenapparatuur). De chipproductie is intussen opgeschaald en de verkopen blijven wat achter, door andere invloeden als inflatie en economische onzekerheid. Hierdoor hebben winkels meer voorraad dan voorheen. Marit: “Vorig jaar viel Black Friday gigantisch tegen. Er waren ontzettend veel tekorten, dus ook alles wat al in de sale was, was ook snel uitverkocht. Dit jaar krijgen we berichten uit de markt dat de voorraden veel hoger zijn en dat het ook echt op moet. Daarom verwacht ik dit jaar toch echt wel mooie aanbiedingen.”

 

© PXimport

Het chiptekort speelt in 2022 nog altijd.

Lees ook: Hoe kan een chiptekort ontstaan?

Aldo verwacht andere aanbiedingen binnen het domein: laptops, televisies, smartphones en tablets. Juist de producten die qua productie opgeschaald zijn, maar de afgelopen maanden door de economische omstandigheden in de pakhuizen zijn blijven liggen. Aldo vult aan: “Ik verwacht dat mensen nu extra alert zullen zijn op goede aanbiedingen. Vanwege de huidige economische omstandigheden zullen er minder impulsaankopen plaatsvinden en zijn deze ook uitgesteld in het afgelopen jaar. Ik denk dat een aanzienlijke korting mensen over de streep kan trekken.”

Gezondheid en mobiliteit

Het domein Gezond leven is breed. De aanbiedingen ook, verwacht Peggy Webster. Black Friday valt vlak voor de jaarwisseling, hét moment voor goede voornemens. Hoewel de discipline hiervoor toch vooral uit jezelf moet komen, is een smartwatch of sportbandje hier een handig hulpmiddel bij. Ook producten als weegschalen en sportproducten passen hierbij, aldus Peggy.

Toch staan de aanbiedingen die Peggy verwacht niet alleen in het teken van nieuwjaarsvoornemens: “Ik verwacht ook aanbiedingen die gericht zijn op verzorging en ontspanning. Witte tanden met elektrische tandenborstels, nooit meer met je handen in het haar met de juiste haarföhns, goed ontspannen na het Black Friday-shoppen met een massagemat en de ultieme ontspanning op gebied van seksuele gezondheid; de sekstoys”, aldus Peggy. Allemaal aanbiedingen die niet alleen leuk voor jezelf zijn, maar die ook Sinterklaas en de Kerstman vast kunnen bekoren.

Binnen het domein Mobiliteit speelt Black Friday een minder prominente rol als het op aanbiedingen aankomt. Dat heeft alles te maken met de prijs: een elektrische fiets bijvoorbeeld kost al snel een paar duizend euro, dus een impulsaankoop zal dat niet snel zijn. Dat betekent niet dat je geen acties vindt: we verwachten bijvoorbeeld wel kortingen op accessoires voor je elektrische fiets of auto en misschien zijn er aanbieders die toch ook wat met de prijzen van e-bikes zelf gaan stunten. Dat zullen alleen geen megakortingen zijn.

Geen aanbieding missen?

Volg het liveblog op Nu.nl

Kieskeurig.nl

Op Kieskeurig.nl kun je producten vergelijken, prijshistorie zien en prijsdalers bekijken. Een handig hulpmiddel voor Black Friday.

Black Friday: kopen mag

Maar wat hebben onze experts nou eigenlijk zelf op het lijstje staan? Jeroen kon niet wachten en heeft zijn George Foreman-grill al in huis. Aldo zit de prijsdalers te F5’en voor een nieuwe TV voor zijn ouders. Marit overweegt een Fitbit aan te schaffen. Eline zoekt aanbiedingen die echt in haar domein liggen: “Ook ik heb de thermostaat omlaag gedraaid, tot een heerlijke 17 graden, met als resultaat dat onze kat nu continu het comfort van mijn schoot opzoekt om lekker warm te kunnen liggen. Om mijn eigen vrijheid terug te winnen, ga ik deze Black Friday op zoek naar een elektrisch kattenmandje/dekentje voor onze luxepoes.” Of ze daarmee naar haarzelf of haar kat refereert blijft echter onduidelijk.

En Peggy? Die probeert voor haar bankrekening hard de aanbiedingsverleidingen te weerstaan. Black Friday betekent natuurlijk niet dat je iets móet kopen. Maar het mág wel 😉

Heb je een interessante aanbieding gevonden, of ben je juist op zoek naar deals. Houd de prijsdalers op Kieskeurig.nl in de gaten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten