Teufel Real Blue NC - Koptelefoon loopt een blauwtje

Teufel Real Blue NC - Koptelefoon loopt een blauwtje

Audio

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Onder een blauwe vlag brengt Teufel veel producten op de markt. Al eerder testten we draadloze oortjes. Maar het Duitse merk heeft ook twee bluetooth koptelefoons op de markt gebracht. De Teufel Real Blue en de Teufel Real Blue NC. Laatstgenoemde is uitgebreid met noise cancelling (anc).

Los van de ruisonderdrukking zijn de Real Blue en Real Blue NC koptelefoons identiek van elkaar. Zowel het ontwerp als de geluidskwaliteit. Mocht je dus in de markt zijn voor een Teufel-koptelefoon is het aan jou de keuze of je wat meer geld wilt neerleggen voor deze functie. Wij testen de uitvoering met ruisonderdrukking.

Teufel Real Blue koptelefoon

De koptelefoon gaat geheel over het oor heen (over-ear) en sluit met zachte kussens comfortabel af op het hoofd. Zo kan ook de ruisonderdrukking optimaal werken. Je verbindt de koptelefoon via bluetooth via de minijack-aansluiting. Handig, dat geeft je de mogelijkheid om betere geluidskwaliteit te verkiezen via een kabeltje of om toch nog door te luisteren als de accu leeg is.

In de oorschelpen zitten de knoppen en aansluitingen verwerkt: de linker-oorschelp biedt ruimte voor de audio-aansluiting, usb-c oplaadaansluiting en de aanknop. Aan de rechterkant vindt je besturingsknoppen, zoals de knop om ruisonderdrukking in en uit te schakelen en een pookje. Deze kun je indrukken om de muziek te pauzeren en hervatten, zijwaarts bewegen voor een volgend of vorig nummer en verticaal bewegen om het volume te bedienen.

Dit pookje is niet nieuw en kwamen we al eerder tegen op de Teufel Airy-koptelefoon. Het levert zo’n bedieningsgemak dat je eigenlijk zou willen dat iedere koptelefoon ermee uitgerust is.

De Teufel Real Blue wordt met een opbergdoos geleverd. Om de koptelefoon te plaatsen draai je de oorschelpen zijwaarts. Hierbij merk je echter wel dat de koptelefoon erg kwetsbaar en niet hoogwaardig aanvoelt. De behuizing van de koptelefoon bestaat volledig uit vrij dun plastic, inclusief de oorschelpen. Het geeft niet echt het gevoel van een koptelefoon van een merk dat aardig hoog aangeschreven staat als Teufel. 

Je hebt ook niet het gevoel een koptelefoon van 170 euro in handen te hebben. Laat staan 230 euro voor de variant met ruisonderdrukking.

Teufel koptelefoon in praktijk

Hoewel er voor ruisonderdrukkingstechniek microfoons worden gebruikt, zijn deze ook gewoon aanwezig op de uitvoering van de koptelefoon zonder ruisonderdrukking. Zo kun je de koptelefoon naast audio ook probleemloos gebruiken voor spraak in bijvoorbeeld telefoongesprekken of videovergaderingen.

De ruisonderdrukking van de koptelefoon filtert aardig wat geluid weg, zonder dat je een drukkend gevoel op de oren ervaart. Toch blijft er nog altijd veel hoorbaar in je omgeving, zoals gesprekken en onverwachte geluiden. Hierdoor is het met ruisonderdrukking nog altijd wat lastig om jezelf volledig af te sluiten met ruisonderdrukking. Is deze techniek van groot belang voor je, dan zijn koptelefoons van Sony en Bose een betere optie.

Tevens is er een transparantie-modus, die omgevingsgeluid juist vangt en versterkt. Hierdoor ben je juist meer op de hoogte van je omgeving, zodat je het merkt als iemand tegen je begint te praten of minder onveilig door het verkeer kunt verplaatsen. Deze functie werkt prima, hoewel omgevingsgeluid soms wat ‘mechanisch’ klinkt.

Geluidskwaliteit

Bij audio-apparatuur van Teufel weet je eigenlijk bij voorbaat al dat het qua geluidskwaliteit dik in orde is. Ook in deze Real Blue koptelefoon is geen uitzondering, het geluid is vooral heel gebalanceerd afgesteld. Hierdoor komen alle geluidsdetails goed tot hun recht, wat de koptelefoon geschikt maakt voor veelzijdig gebruik: van muziek tot vergaderingen en podcasts. Toch mist het geluid wel wat kracht, vooral in het basgeluid. Gelukkig kun je dit in de equalizer nog wel enigszins corrigeren.

De koptelefoon heeft een prima uithoudingsvermogen. Tussen de 35 en 40 uur wanneer de ruisonderdrukking aan staat. Wanneer deze uit staat kun je zelfs 50 uur luisteren. Genoeg dus voor lange reizen (wanneer dat eindelijk weer mag) en lange werkweken.

App

De Teufel Headphones app voor Android en iOS kun je gebruiken om je koptelefoon naar wens af te stellen. Hier vind je bijvoorbeeld de equalizer, de mogelijkheid spraakassistentie aan te zetten en te checken op firmware-updates.

Alternatieven voor de Teufel Real Blue NC

De Teufel Real Blue NC is zeker een goede koptelefoon, die je niet zal teleurstellen. Toch zijn er betere alternatieven op de markt voor een vergelijkbare prijs, die een beetje het bestaansrecht onder de koptelefoon vandaan slaat. De Sony WH-1000XM3 koptelefoon is namelijk op alle fronten beter, inclusief de ruisonderdrukking en heeft een prijs die schommelt rond de 180 euro. Ook Bose QuietComfort-koptelefoons zijn voor wie de beste ruisonderdrukking zoekt ook voor een vergelijkbare prijs op de kop te tikken.

Conclusie: Teufel Real Blue NC kopen?

De Teufel Real Blue en de NC variant zijn beide prima koptelefoons, met prettig geluid, heerlijk draagcomfort en lange accuduur. Ook de variant met ruisonderdrukking doet wat je verwacht. Ondanks zijn draagcomfort voelt de koptelefoon wat goedkoop en niet erg stevig. Het grootste punt is echter de prijs. De Real Blue-koptelefoons zitten in dezelfde prijsklasse als Sony en Bose. Die eigenlijk allebei betere alternatieven bieden met vergelijkbare prijskaartjes.

Ons oordeel

6Score

Teufel Real Blue NC

Prijs 169,99 euro (zonder ANC), 229,99 (met ANC)
Frequentiebereik 10Hz - 20kHz
Drivers 40 mm
Impedantie 26 ohm
Afmetingen 29,2 x 14,9 x 1 cm
Gewicht 280 gram
Meegeleverd 3,5mm-naar-3,5mm-kabel, usb-a-naar-usb-c-kabel, draagetui
Website https://teufelaudio.nl

  • Pluspunten

  • Gebalanceerd geluid

  • Lange accuduur

  • Draagcomfort

  • Minpunten

  • Prijs

  • Voelt goedkoop

  • Ruisonderdrukking kan beter

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000