Review Teufel Airy TWS – Fijne, maar geen bijzondere set

Review Teufel Airy TWS – Fijne, maar geen bijzondere set

Geplaatst: 19 maart 2023 - 11:31

Aangepast: 15 mei 2024 - 09:47

Wesley Akkerman

De Teufel Airy TWS is een draadloos setje oordoppen met een prijs van 99,99 euro. De markt voor in-ears op dat prijspunt is moordend, dus als audiofabrikant moet je van goede huizen komen om op te vallen in deze markt. We kunnen alvast verklappen: opvallen doen deze dopjes zeker!

7,0

Teufel Airy TWS

Pluspunten

Warm, intiem geluid

Bediening via oordoppen

Simpel in gebruik te nemen

Verrassende passieve onderdrukking

Comfort

Minpunten

Verouderde bluetoothversie en codec

Geen andere audiocodecs

Accuduur gemiddeld

Conclusie

Eerlijk is eerlijk: er is weinig mis met de Teufel Airy TWS. De oordoppen zijn gemakkelijk te bedienen, zitten gedurende een lange tijd prima, hebben een redelijke passieve onderdrukking en klinken goed, maar bewijzen niet echt dat ze 100 euro waard zijn. Daarvoor voelt de hardware – in elk geval op papier – al te verouderd aan. De audio klinkt desondanks warm en heel beheerst, en je zult niet snel merken dat de bas de overhand neemt. Begrijp ons niet verkeerd: dit is een ontzettend fijne set. En als je hem op het oog hebt, wacht dan even totdat er een kortingsactie is. ...
Lees meer

Hoewel veel bekende audiomerken geregeld dure, high-end oordoppen uitbrengen om te laten zien wat ze in huis hebben, is het vaak interessanter om te zien wat zo’n bedrijf kan leveren op een lager prijspunt. Waar levert het product op in en waar blinkt het in uit? Welke functies schitteren in afwezig? Dat zijn boeiende vragen waar je als consument graag het antwoord op wilt hebben. En belangrijker nog: hoe klinken ze? En mag je eigenlijk wel echt goede audiokwaliteit verwachten? Nou, wanneer oordoppen 100 euro of meer kosten, dan is dat antwoord gewoon: ja.

Review Teufel Airy TWS – Fijne, maar geen bijzondere set-24945792

Teufel Airy TWS met fijne audioweergave

Laten we ook maar meteen met de deur in huis vallen. De Teufel Airy TWS oordopjes, die begin 2023 op de markt verschenen voor 99,99 euro, hebben een ontzettend fijne audiokwaliteit. Het ligt er wel een beetje aan naar welke muziek je luistert, maar over het algemeen klinken de tunes oorstrelend warm. Teufel staat bekend om zijn prettige en soms wat harde basweergave en dat karakter is eveneens aanwezig op dit setje oordoppen. Echter, we moeten daaraan toevoegen dat die laag niet overdreven aanwezig is, wat vanzelfsprekend bijdraagt aan het warme luisterkarakter.

De Teufel Airy TWS brengt bovendien een intieme luisterervaring ten gehore. Dat komt doordat de audio niet super breed de gehoorgang in wordt gestuurd. De weergave is relatief smal, maar zonder dat die heel veel inlevert op bereik. Hogere tonen op de achtergrond krijgen genoeg ruimte om ze allemaal mee te krijgen (al zul je op duurdere modellen iets meer meekrijgen dan nu het geval is). Artiesten klinken in elk geval altijd luid en duidelijk. De genres die het beste bij de Teufel Airy TWS passen zijn over het algemeen house, pop, dance en meer muziek van elektronische komaf.

Kleine, technische details kunnen veel invloed uitoefenen op de ervaring en het gebruik. Zo ondersteunt de Teufel Airy TWS bluetooth 5.0. Dat is niet de nieuwste standaard, waardoor je geen toegang hebt tot moderne toevoegingen. De nieuwe standaard zorgt ervoor dat zowel de audiokwaliteit als de batterijduur erop vooruitgaan. Niet dat de accuduur nu heel slecht is: met zes uur per luistersessie en in totaal 26 uur aan luisterplezier wanneer je de oplaadcase meetelt, zit je op een mooi gemiddelde. Opladen gaat overigens prima via de Europese USB-C-standaard.

Review Teufel Airy TWS – Fijne, maar geen bijzondere set-24945791

Geen ruisonderdrukking op de Teufel Airy TWS

Opvallend is ook dat de Teufel Airy TWS behoorlijk simpel gehouden is. En dan bedoelen we niet alleen qua design (maar je hoeft ook niet iets aan te passen als het effectief is), maar ook wat betreft technische details. Zo ondersteunt het setje alleen audiocodec AAC. Nu is er weinig mis met die codec, maar er zijn betere opties (zoals AptX). Toegegeven, niet elke telefoon ondersteunt altijd alle soorten codecs, maar iets meer vrijheid had geen kwaad gekund. Zeker omdat dit setje van Oppo, dat veertig euro goedkoper is, bijvoorbeeld de mogelijkheid aanbiedt de codec SBC te gebruiken.

Ook missen we functies als actieve ruisonderdrukking. Van echte kritiek kunnen we niet spreken op dit punt, maar het is wel iets om even in het achterhoofd te houden. Waar we dan wel weer positief verrast over zijn is de passieve onderdrukking. De oordoppen zitten redelijk strak (en comfortabel) in je oren en laten best wat geluid buiten. Tijdens het schrijven van deze review zitten we naar Lady Gaga – Free Woman te luisteren en horen we onszelf amper typen, bijvoorbeeld. Ondertussen boren werklui ook in de muren van de buren, maar dat komt er dan – logischerwijs – wel doorheen.

Verder is het fijn dat je de oordoppen zonder smartphone kunt bedienen. In de handleiding lees je hoe je ze bedient. Je hebt helaas niet de optie die functies aan te passen. Je bedient je muziek, het volume en kunt opnemen wanneer er iemand belt. En als je wilt, kun je zelfs een stemassistent aanspreken. Je hebt hier geen extra app voor nodig. Als iemand die het liefst zo min mogelijk apps op zijn telefoon heeft staan, is dat een fijne bijkomstigheid. De bediening reageert overigens zeer snel en accuraat, al zul je in het begin wel even aan de timing moeten wennen.

Review Teufel Airy TWS – Fijne, maar geen bijzondere set-24945790

Teufel Airy TWS – conclusie

Eerlijk is eerlijk: er is weinig mis met de Teufel Airy TWS. De oordoppen zijn gemakkelijk te bedienen, zitten gedurende een lange tijd prima, hebben een redelijke passieve onderdrukking en klinken goed, maar bewijzen niet echt dat ze 100 euro waard zijn. Daarvoor voelt de hardware – in elk geval op papier – al te verouderd aan. De audio klinkt desondanks warm en heel beheerst, en je zult niet snel merken dat de bas de overhand neemt. Begrijp ons niet verkeerd: dit is een ontzettend fijne set. En als je hem op het oog hebt, wacht dan even totdat er een kortingsactie is.

Lees ook: Review: Pixel Buds Pro – introductie geslaagd

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten