Review Oppo Enco Buds 2 – prima voor de prijs
Met de Oppo Enco Buds 2 zet het Chinese merk in op een race naar de bodem. Dat betekent dat de oordoppen als geheel te maken krijgen met wat beperkingen. Maar de vraag is of dat erg is wanneer je minder dan zestig euro neerlegt voor een setje earbuds. We bespreken het betaalbare product uitgebreide in onze Oppo Enco Buds 2-review.
Voor zestig euro hebben we ook eigenlijk maar weinig te klagen over de Oppo Enco Buds 2. Maar dat betekent niet dat je de kanttekening niet ter harte moet nemen. Er kleven namelijk wat voorwaarden aan het bewerkstelligen van een fijne luisterervaring. Bovendien is er geen passieve of actieve ruisonderdrukking die kan helpen geluiden van buiten te elimineren, waardoor je je nog beter kunt focussen op je muziek. Maar dat betekent allemaal niet dat dit een slecht product is, integendeel. Dat wat er echt toe doet heeft Oppo in de smiezen: de audio. Over het algemeen klinkt die helder en warm, mits je de juiste pasvorm dopjes gebruikt en de muziek op basversterking zet. Ook ligt het er nog maar net aan waar je vaak naar luistert; metalfans kunnen bijvoorbeeld misschien toch even elders kijken (naar de Soundcore Space A40, bijvoorbeeld). Verder valt de bediening helaas wat tegen ook, maar nogmaals: voor zestig euro kun je niet snel beter vinden in Nederland.
- Warme, heldere klank
- Betaalbaar
- Accuduur
- Normale stand valt wat tegen
- Bedieningsopties
- Case voelt goedkoop aan
Dit is het tweede setje Oppo Enco Buds dat de Chinese fabrikant dit jaar uitbrengt. Aan het begin van het jaar verscheen de Enco Buds, die nu een adviesprijs heeft van om en nabij de vijftig euro. Voor een tientje meer kun je de opvolger nu oppikken, maar moet je dat wel doen? De eerste versie van de Buds wordt nog altijd gezien als een betaalbaar en fijn alternatief op de markt voor goedkopere oordopjes. Ten opzichte van dat eerste model voerde Oppo gelukkig wat verbeteringen door.
Oppo Enco Buds vs Oppo Enco Buds 2
Daarom is een korte vergelijking op z’n plek. De veranderingen zitten hem voornamelijk in het design (ronde versies versus de stammen op de Buds 2), de accuduur en de drivers. De Oppo Enco Buds 2 gaan ongeveer een uurtje langer mee en bieden, in de meegeleverde oplaadcase, iets meer vermogen aan. Daarnaast kun je met tien minuten snelladen een uurtje luisteren. Handig voor situaties waarin je snel weg moet en onderweg niet zonder je muziek wil zitten.
In totaal gaan de accu’s in de oordoppen, wanneer je hem in de oplader stopt, 28 uur mee. Dat is pakweg tien uur meer dan de batterijen in de voorganger. Het belangrijkste is echter dat Oppo het formaat van de drivers vergrootte. Dit keer zijn die maar liefst 10 millimeter groot, ten opzichte van 8 millimeter in de eerste Enco Buds. Daardoor kunnen de oordoppen zowel luider en helder klinken en is er ook meer ruimte voor de baslagen in de onderste regionen van de audioweergave.
De AirPods-achtige oordoppen bedienen
Qua design lijken de Oppo Enco Buds 2 ontzettend veel op de AirPods Pro van Apple. Vreemd is dat niet, aangezien Chinese concurrenten vaker goed kijken naar de grote spelers op de markt. Het is echter wel een gemiste kans: als je zeker bent van je product, kun je hem vormgeven zoals je wil. Ondanks het feit dat de oordoppen stammetjes hebben, betekent dat niet dat we die gebruiken voor de directe bediening. Je gebruikt alleen het bovenste deel, op de oordop zelf, als het ware.
©WA | ID.nl
Dat betekent dat het aanraakgevoelige oppervlakte behoorlijke smal en klein is. Op zich werkt het prima: met een tap pauzeer je de muziek en met twee en drie taps doe je weer andere dingen. Het is alleen een beetje zonde dat we niet het volume kunnen bedienen door naar boven of beneden te vegen over die stammen. Wat de aanrakingen precies doen, kun je overigens regelen in de gratis beschikbare HeyMelody-app, waardoor de oordoppen van OnePlus ook mee werken.
Mocht je een smartphone van Oppo hebben, dan heb je die app niet nodig. Dan zitten alle functies direct in het besturingssysteem gebouwd en kun je de instellingen vinden binnen de bluetoothopties. Los van de knoppen kun je ook een ander geluidprofiel inschakelen. Je kunt kiezen uit normaal, meer bas of nadruk op stemmen (voor podcast of telefoongesprekken, bijvoorbeeld). Ook is er een gamemodus die de vertraging tussen games en de oordoppen probeert te minimaliseren.
Subtiele bas, fijne hoogtes
Tijdens het luisteren houden we constant in het achterhoofd dat de Oppo Enco Buds 2 nog geen zestig euro kosten. Maar dat hoor je er niet altijd van af. Het ligt er wel aan naar wat voor soort muziek je luistert. Heavy metal, zoals Nightwish, kan voor een prettige kakofonie zorgen en stellen de oordoppen echt op de proef. Maar ondanks dat klinken de hoogtes fijn en de laagtes subtiel. Je moet hiervoor wel de basversterking activeren, want anders klinkt de audio wat hol en schel.
Luister je naar wat meer popachtige muziek, of met wat meer invloeden vanuit R&B of andere muziek met warme klinken, en maakt de artiest het niet te bont, dan functioneert de Oppo Enco Buds 2 prima. Je leest dat er dus nogal wat voorwaarden aan verbonden zijn als het om een prettige luisterervaring gaat, maar dat komen we ook nog wel eens tegen tijdens het testen van oordoppen die twee tot drie keer zo duur zijn. Onderaan de streep staat er in elk geval een mooie voldoende.
Helaas is het zo dat de Oppo Enco Buds 2 enkel SBC en AAC als audiocodecs ondersteunen. AptX schittert dus in afwezig en dat gaat wel ten koste van de ruimte die de muziek krijgt. Dat is iets waar je rekening mee moet houden. Maar als je daar niet bekend mee bent, merk je dat verschil mogelijk niet op. Verder moet je ervoor zorgen dat de oordoppen echt goed strak zitten, want dan komen de onderste lagen het beste tot hun recht. Gelukkig kun je enkele siliconen tipjes uitproberen.
Conclusie: Oppo Enco Buds 2 kopen?
Voor zestig euro hebben we ook eigenlijk maar weinig te klagen over de Oppo Enco Buds 2. Maar dat betekent niet dat je de kanttekening niet ter harte moet nemen. Er kleven namelijk wat voorwaarden aan het bewerkstelligen van een fijne luisterervaring. Bovendien is er geen passieve of actieve ruisonderdrukking die kan helpen geluiden van buiten te elimineren, waardoor je je nog beter kunt focussen op je muziek. Maar dat betekent allemaal niet dat dit een slecht product is, integendeel.
Dat wat er echt toe doet heeft Oppo in de smiezen: de audio. Over het algemeen klinkt die helder en warm, mits je de juiste pasvorm dopjes gebruikt en de muziek op basversterking zet. Ook ligt het er nog maar net aan waar je vaak naar luistert; metalfans kunnen bijvoorbeeld misschien toch even elders kijken (naar de Soundcore Space A40, bijvoorbeeld). Verder valt de bediening helaas wat tegen ook, maar nogmaals: voor zestig euro kun je niet snel beter vinden in Nederland.