Review Pixel Buds Pro – Een geslaagde introductie
Met de introductie van de Pixel-smartphonelijn brengt Google ook officieel de Pixel Buds Pro naar Nederland. Dit is een setje oordoppen dat beschikt over high-end functies als actieve ruisonderdrukking en draadloos laden. De vragen die wij hebben zijn: hoe klinken ze en zijn ze die hoge aanschafprijs wel waard? We bekijken het in de Pixel Buds Pro-review.
We kunnen stellen dat de introductie van de Pixel Buds Pro redelijk geslaagd is. De oordoppen scoren goed op belangrijke punten als audiokwaliteit, ruisonderdrukking, verbinding en accuduur, en geven consumenten veel bedieningsopties zonder dat daar een app voor aan te pas komt. Daar tegenover staat helaas wel dat we wat functies missen, zoals ruimtelijke audio en een goede equalizer, en dat de oordopjes te snel op aanraking reageren, waardoor de muziek vaak onbedoeld pauzeert.
- Audiokwaliteit
- Actieve ruisonderdrukking
- Accuduur
- Oordoppen reageren te snel op aanraking
- Missende audiocodecs
- Pasvorm niet echt optimaal
Met een prijs van 219 euro zijn de Pixel Buds Pro-oordoppen flink aan de prijs. Dat kan zowel in het nadeel als het voordeel werken. Gezien de prijs, de functies en de audiokwaliteit kan de Pixel Buds Pro zich meten met de Sony’s, Sennheisers en Apples van deze wereld. Maar dan nog houd je het feit dat je meer dan 200 euro gaat uitgeven aan een setje oordoppen. Mocht je genoeg geld te spenderen te hebben, dan doe je er goed aan even verder te lezen.
Wat krijg je voor dat geld?
Wanneer je de Pixel Buds Pro in huis haalt, dan haal je een redelijk moderne set oordoppen in huis. De Pro biedt ondersteuning aan voor bluetooth 5.0 en is daardoor te koppelen aan een groot aantal smartphones, tablets en computers. Is het jammer dat Google niet meteen bluetooth 5.2 ondersteunt (de meest recente versie van dit moment)? Niet echt; bluetooth 5.2 biedt immers geen al te grote functies die je in de praktijk misloopt wanneer je versie 5.0 gebruikt.
Beide oordopjes beschikken over drivers van 12 millimeter, evenals drie microfoons voor actieve ruisonderdrukking en telefoongesprekken. Ze kunnen muziek automatisch pauzeren en afspelen wanneer je ze uit je oor haalt en er weer in stopt. Ook bieden ze aanraakgevoelige omgevingen aan, waarmee je de muziek bedient en de Google Assistent aanspreekt. De oplaadcase is zowel draadloos als via een usb-c-kabel op te laden, wat het geheel een premium gevoel meegeeft.
De accuduur valt niet tegen. Je kunt moeiteloos vijf tot zeven uur luisteren met de actieve ruisonderdrukking aan. Als je tussendoor wat telefoongesprekken voert, dan verbruiken de accu’s meer energie. In totaal krijg je tot 24 uur luistertijd uit een volledig opgeladen oplaadcase. Mocht je in tijdsnood zitten, geen probleem: met een kwartiertje opladen kun je tot drie uur naar je favoriete muziek luisteren. De basis lijkt Google in elk geval dus op orde te hebben.
Bediening via de oordoppen
De oordopjes wegen 6,1 gram per stuk en hebben afmetingen van 21,3 mm x 18,2 mm x 19,8 mm. Ze zijn dus lekker compact en licht, en zitten goed in de oren. Wanneer je met je hoofd schudt, dan vallen ze er niet zomaar uit. En is dat wel het geval, dan gebruik je simpelweg een andere dopje. Wat we wel merken is dat de oordoppen mettertijd toch een beetje verschuiven in het oor. Daardoor zitten ze soms wat los, waardoor er wat geluid van buitenaf naar binnenkomt.
Dat heeft invloed op de actieve ruisonderdrukking. Maar met een duw naar binnen is dat probleem opgelost – om dan tegen een andere irritatie aan te lopen: de gevoeligheid van de capacitieve aanraaksensoren. De oordoppen reageren heel snel op een aanraking, waardoor muziek geregeld onderbroken wordt of de Google Assistent tussendoor komt. Verder werkt de eigenlijk wel prima en is het fijn het volume aan te kunnen passen zonder tussenkomst van smartphone of pc.
Via een losstaande app of de bluetoothinstellingen (voor eigenaars van een Pixel-telefoon) is het mogelijk de bediening van de oordoppen aan te passen. Je kunt dus zelf instellen wat ze wel en niet doen. Maar functies weghalen is helaas niet mogelijk. Ook is het gebrek aan een equalizer vervelend. Daarentegen krijg je toegang tot wat standaard modi die het geluid niet altijd ten goede komen. De standaard audiomodus klinkt voor de meeste muziek gelukkig wel zeer prettig.
Genieten van de audiokwaliteit
En dat is eigenlijk een understatement. Want de Pixel Buds Pro klinken ontzettend helder, hebben een fijne bas en geven hogere tonen flink de ruimte. Helaas resulteert dat wel in het idee dat de tonen in het midden wat minder vooraanstaand zijn. Maar een audio-ervaring is en blijft persoonlijk, dus wellicht biedt één van de andere geluidsmodi de oplossing voor jouw smaak. Het zou echter fijn zijn als Google in de toekomst een normale equalizer toevoegt aan de opties.
Los daarvan is duidelijk dat Google hiermee de massa aan wil spreken. Dat zien we de laatste paar maanden vaker met nieuwe oogsten van Sennheiser, Apple en Sony, die allemaal dezelfde brede doelgroep in gedachten hebben voor hun oordoppen. Dat betekent dat voor sommige mensen de bas net even te veel aanwezig kan zijn. Mocht dat zo zijn, dan kun je met de audio-optie Lichte bas (binnen de app of instellingen) die nadruk wellicht net genoeg verminderen.
Helaas biedt de Pixel Buds Pro geen ondersteuning aan voor ruimtelijke audio. Maar Google belooft die functionaliteit in de toekomst toe te voegen. Ook is het jammer dat de beste audiocodecs als LDAC, aptX (HD of Adaptive) ontbreken. Gelukkig heb je die niet nodig voor een goede audiokwaliteit met SBC en AAC aan boord, maar de optie hebben is altijd fijner dan de optie niet hebben. Een doorsnee gebruiker zal hier weinig hinder aan ondervinden, maar muziekliefhebbers horen waarschijnlijk het verschil.
Verder werkt de actieve ruisonderdrukking goed, tenzij een oordop stiekem een beetje verschoven is. Dan kan er nog wel eens wat wind of ander geluid naar binnenkomen. Tijdens het testen liepen we tijdens een grote generator in de straat (die daar staat vanwege een verbouwing) – en we moesten een oordop uit doen om te checken of die wel aanstond (en ja, dat was het geval). Daarnaast hoor je geen getyp op een toetsenbord en moet iemand behoorlijk schreeuwen om je aandacht te trekken.
Daarnaast is het jammer om te horen dat de transparantiemodus niet net zo goed is als op vergelijkbare oordoppen. De geluiden uit de omgeving klinken vrij blikkig en totaal niet natuurlijk. Ook bellen is geen straf met deze oordoppen in, al treeft er wel geregeld herrie vanuit de omgeving het gesprek binnen. Al met al dus niet op het niveau van Sony en Sennheiser, maar met deze set oordoppen kan Google in elk geval wel de strijd aangaan met z’n grote concurrent Apple.
Google Pixel Buds Pro - conclusie
We kunnen stellen dat de introductie van de Pixel Buds Pro redelijk geslaagd is. De oordoppen scoren goed op belangrijke punten als audiokwaliteit, ruisonderdrukking, verbinding en accuduur, en geven consumenten veel bedieningsopties zonder dat daar een app voor aan te pas komt. Daar tegenover staat helaas wel dat we wat functies missen, zoals ruimtelijke audio en een goede equalizer, en dat de oordopjes te snel op aanraking reageren, waardoor de muziek vaak onbedoeld pauzeert.
Door de nadruk op de basweergave en de wiebelige pasvorm, te danken aan siliconen tips, kan Google zich echter niet meten met Sony en Sennheiser, om twee voorbeelden te geven. Maar het is duidelijk dat Google prima de strijd aan kan gaan met de AirPods Pro 2 van Apple. De prijs is één van de grootste nadelen van het setje oordoppen – maar als de markt iets heeft laten zien, dan is het wel dat consumenten bereid zijn diep in de buidel te graven voor een mooie set als deze.