Huawei FreeBuds SE - Overtuigende bluetooth in-ears

Huawei FreeBuds SE - Overtuigende bluetooth in-ears

Audio

Geplaatst: 31 december 2022 - 18:29

Joris Peterse

De Huawei FreeBuds SE zijn draadloze in-ears die voor enkele tientjes te krijgen zijn. Voor dat geld krijg je een overtuigende geluidskwaliteit, maar moet je het wel doen met minder functies, gedoe met de bijbehorende app en een twijfelachtig merk. Of dat de moeite waard is lees je in deze Huawei FreeBuds SE review.

7,0

ONS OORDEEL

Huawei FreeBuds SE

Pluspunten

Prijs-kwaliteitsverhouding

Draagcomfort

Geluidskwaliteit

Minpunten

App

Geen ANC en transparante modus

Oortjes komen los bij activiteiten

Meer weten? Bekijk alle specificaties

Laagste prijzen & actuele levertijden

Bekijk alle prijzen en winkels

Conclusie

Zoek je betaalbare no-nonsense in-ears. Koop dan gerust deze Huawei FreeBuds SE. De geluidskwaliteit is voor deze prijs dik in orde en de oortjes zitten comfortabel in het oor. Er zijn wel kleine nadelen: er is geen ANC of transparantie, de app is een afrader en bij beweging komen de oortjes wat los. Zijn dat dealbreakers, dan moet je gewoonweg veel dieper in de buidel tasten....
Lees meer

Agh ja, de serienaam “SE” was natuurlijk nog niet overgenomen van Apple door Chinese merken. Apple gebruikt SE voor de betaalbaarste serie iPhones. In dit geval heeft Huawei SE gebruikt voor de productnaam van de betaalbaarste oortjes. En waar de laatste generatie van de iPhone SE een regelrechte afrader is, valt dat zeker niet te zeggen over de Huawei FreeBuds SE in-ears.

Budgetoortjes

De Huawei FreeBuds SE hebben een adviesprijs van vijfitg euro en zijn op het moment van schrijven zelfs al verkrijgbaar voor een tientje minder. Tenminste. Als je de witte uitvoering verkiest boven de babyblauwe. Dat is een zeer toegankelijke prijs vergeleken met de luxueze uitvoeringen van headsets van andere merken als Sony, Apple, Bose en Sennheiser, die voor prijzen boven de 200 euro gaan.

Voor het prijskaartje van veertig à vijftig euro moet je wel concessie maken. Zo beschikken de oortjes niet over ruisonderdrukking (ANC), een transparante modus, draadloos opladen, LDAC-codec of andere slimme functies.

Qua ontwerp doen de Huawei FreeBuds SE niet onder voor andere oortjes. Net als AirPods steekt een plastic steeltje uit het oor, met als kleine verschil dat er minder microfoons in het steeltje zitten (is ook niet nodig zonder ruisonderdrukking of transparante modus). Het gewicht en de pasvorm zijn ideaal om goed in het oor te plaatsen en comfortabel te dragen. Bovendien kun je met verwisselbare tipjes de oortjes op maat afstellen.

Alleen merkte ik in praktijk dat ik de oortjes vaak even goed terug moest duwen in het gehoorkanaal, wat een enorm verschil maakt in de geluidsbeleving. Het wat kleine rubber tipje zorgt ervoor dat de oortjes een beetje af kunnen zakken. Vooral als je de oortjes gebruikt bij activiteiten.

Geluidskwaliteit van Huawei FreeBuds SE

Eén van de concessies is dat de FreeBuds SE geen hoogwaardige codecs gebruikt zoals HD Audio of LDAC, maar SBC of AAC. Een codec bepaalt hoe het geluidssignaal via bluetooth naar de oortjes wordt gestuurd. Desondanks zorgen de oortjes niet voor een slechte geluidsbeleving. Wanneer ze goed geplaatst zijn klinkt het geluid vooral krachtig en opmerkelijk gebalanceerd en gedetailleerd. Het toonbereik is echter niet heel breed, waardoor diep basgeluid wat te dof klinkt. Maar desondanks ben ik onder de indruk van hoe overtuigend het geluid klinkt door de kracht.

Lees ook: Alles wat je wilt weten over bluetooth-codecs

In de bijbehorende app kun je niet terecht om via een equalizer zelf aan de geluidsafstellingsknoppen te zitten. En om eerlijk te zijn, heb je de Huawei FreeBuds SE in bezit. Dan kun je de app beter niet installeren. Dat is nog los van het vele wantrouwen dat er is tegen het merk. De Huawei AI Life app moet op Android op een zeer onveilige manier geïnstalleerd worden via een APK-installatiebestand (waarbij ook nog eens gepoogd wordt Huawei’s eigen applicatiewinkel te installeren), omdat Huawei geen toegang meer heeft tot de Play Store. De app zelf is functioneel zo beperkt dat deze net zo goed niet geïnstalleerd kan worden: je kunt de oortjes updaten en de aanraakbediening anders instellen. En dat is het.

Alle functies van de app zijn zichtbaar in één screenshot

Accuduur van Huawei FreeBuds SE

Wanneer de oortjes opgeladen zijn kun je er zo’n vijf uur mee luisteren. Dat valt iets tegen. Vooral omdat er geen ANC of transparantiemodus beschikbaar is, functies die doorgaans nog meer eisen van de accu. Het oplaaddoosje heeft genoeg capaciteit om beide oortjes vijf keer volledig op te laden en nog een beetje over te houden.

Wanneer je de oortjes gebruikt bij het (video)bellen gaan ze zo’n vier uur mee. Let ook op dat de microfoons ook niet van de hoogste kwaliteit zijn.

De Huawei FreeBuds SE steken met een steeltje uit je oor.

Conclusie: Huawei FreeBuds SE kopen?

Zoek je betaalbare no-nonsense in-ears. Koop dan gerust deze Huawei FreeBuds SE. De geluidskwaliteit is voor deze prijs dik in orde en de oortjes zitten comfortabel in het oor. Er zijn wel kleine nadelen: er is geen ANC of transparantie, de app is een afrader en bij beweging komen de oortjes wat los. Zijn dat dealbreakers, dan moet je gewoonweg veel dieper in de buidel tasten.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000