Dit wil je weten over de nieuwe Sonos Era 100 en Era 300 speakers

© RB | ID.nl

Dit wil je weten over de nieuwe Sonos Era 100 en Era 300 speakers

Geplaatst: 8 maart 2023 - 18:32

Rens Blom

Sonos brengt twee nieuwe speakers voor thuis uit, de Era 100 en Era 300. Wat is er precies nieuw aan deze speakers ten opzichte van de vorige modellen en voor wie zijn de Era 100 en Era 300 interessant? Je leest het in dit artikel, want ID.nl kon al een eerste indruk opdoen van de speakers.

Eerst even de praktische informatie. De Sonos Era 100 en Era 300 zijn vanaf 28 maart te koop in Nederland. Beide speakers zijn verkrijgbaar in het zwart en wit. De Era 100 draagt een adviesprijs van 279 euro. Voor de Era 300 betaal je een adviesprijs van 499 euro.

Opvolgers

Laten we beginnen met de Era 100. Deze speaker volgt de Sonos One op, die in 2017 is uitgebracht en daarna geüpdatet is onder dezelfde naam. De One gaat uit productie nu de Era 100 uitkomt. Sonos en partners verkopen de One nog tot de voorraad op is, bevestigt een woordvoerder desgevraagd. Mogelijk daalt de One dus wat in prijs – hij kost nu zo’n 209 euro. De Era 100 is met 279 euro dus een duurdere opvolger.

Dan de Era 300. Die heeft geen directe voorganger, aldus Sonos. De speaker is een nieuw model in de serie, maar lijkt qua specificaties en prijs wel een interessant alternatief voor de paar jaar oude Sonos Five, die een paar tientjes meer kost dan de Era 300.

Toch nog een Sonos One kopen?

Zolang de voorraad strekt kan dat nog

Duurzame verbeteringen

Wat is er precies nieuw aan de Era 100 en Era 300? Volgens een ingevlogen Amerikaanse topman heeft Sonos drie jaar gewerkt aan de Era 100 en Era 300. De verbeteringen beginnen bij het ontwerp. De Era-speakers zijn milieuvriendelijker dan vorige Sonos-speakers omdat de behuizing deels uit gerecycled plastic bestaat. Daarnaast heeft Sonos onderdelen in de speaker vaker vastgeschroefd in plaats van vastgelijmd. Door die keuze is een Era 100 of Era 300 makkelijker door Sonos te repareren. De fabrikant zegt dat een reparatie daarom sneller zal gaan, waardoor jij de speaker sneller terug hebt. Op de vraag of jij als klant de speaker ook zelf kunt repareren als er iets mee is, antwoordt Sonos dat dit misschien mogelijk is, maar dat de garantie dan wel vervalt. Kortom: zelf een Era 100 of Era 300 repareren is niet aan te bevelen.

Sonos Era 300 speaker

© RB | ID.nl

De Era 300 bevat minder lijm en meer schroefjes en is daarom eenvoudiger te repareren, aldus Sonos

Ander ontwerp

De Era 100 lijkt veel op de One en is ook even breed, maar wel een stukje hoger. Hier is voor gekozen om betere geluidsonderdelen in de speaker te plaatsen, aldus Sonos. Zo moet de Era 100 krachtigere bas en stereogeluid produceren. De aparte volumeknoppen van de One zijn verruild voor een balk waar je overheen veegt om het geluidsniveau te veranderen. Ook heeft de speaker – nieuw – een speciale knop waarmee je de ingebouwde microfoon aan en uit kunt zetten.

Heel interessant is ook de toevoeging van een usb-c-poort. Hier kun je een los verkrijgbare adapter met 3,5mm-poort op aansluiten, om de Era 100 zo te verbinden met bijvoorbeeld een platenspeler. Zo kun je muziek van je platenspeler door je kamer laten galmen, of zelfs door heel je huis als je meerdere Sonos-speakers hebt. Goed om te weten is dat een speciale Sonos-adapter naast een 3,5mm-poort ook een ethernetpoort heeft. Via die weg kun je de Era 100 aansluiten op je bedrade thuisnetwerk. De speaker heeft zelf namelijk geen ethernetpoort – een achteruitgang ten opzichte van de One. Volgens Sonos is de ethernetpoort weggelaten omdat bijna iedereen zijn Sonos-speaker via wifi gebruikt.

Sonos Era 100 speaker

© RB | ID.nl

Op de Era 100 zit - nieuw - een balk om het volume te veranderen

Sonos Era 100 speaker

© RB | ID.nl

De Sonos Era 100 lijkt verder wel op de One

De Era 300

De Era 300 heeft een opvallend ontwerp, zeker in vergelijking met andere Sonos-speakers. Deze speaker zet je horizontaal neer, waar je de Era 100 verticaal neerzet. De Era 300 is ook een stuk groter en bevat daarom betere geluidsonderdelen. Op veel punten lijkt de Era 300 op de Era 100. De speaker heeft een duurzamer ontwerp, beschikt over een volumebalk en usb-c-poort en mist een ethernetpoort. Beide speakers zijn alleen te gebruiken als de stroomadapter in het stopcontact zit. En je kunt twee Era 100’s of twee Era 300’s koppelen voor stereogeluid of ze als achterspeakers gebruiken in combinatie met een Sonos-soundbar (en eventueel subwoofer).

Sonos Era 300 speaker

© RB | ID.nl

De Era 300 valt op in een kamer

Sonos Era 300 speaker

© RB | ID.nl

Het ontwerp moet je aanspreken

Beter geluid

Als gezegd claimt Sonos dat de Era 100 merkbaar krachtiger en beter geluid biedt dan de One. Dat gaan we de komende tijd testen in onze review. De Era 300 moet nog voller klinken, is meer geschikt voor een grotere kamer en ondersteunt naast Dolby Atmos-geluid ook ruimtelijke audio. Zo klinkt het geluid meer alsof het van alle kanten op je af komt. Sonos is de eerste fabrikant die Apple Music met ruimtelijke audio ondersteunt, en wel op de Era 300 (en bestaande Arc en Beam Gen 2 soundbars). De Era 100 ondersteunt geen ruimtelijke audio en Dolby Atmos.

Sonos Era 100 speaker

© RB | ID.nl

De Era 100 ondersteunt geen ruimtelijke audio

Technische verbeteringen

Naast een verbeterd ontwerp en mooier geluid hebben de Era-speakers ook enkele technische vernieuwingen. Zo ondersteunen ze wifi 6 – de nieuwste wifistandaard – om op slimmere wijze te verbinden met je thuisnetwerk. Ook kunnen ze allebei muziek afspelen via bluetooth. Die functie zat voorheen alleen in Sonos-speakers met een batterij.

Sonos Era 300 speaker

De Era 300 (afgebeeld) en Era 100 werken alleen als de stroomadapter in het stopcontact zit

Geen Google Assistent meer

Een aandachtspunt waar Sonos zelf niet over repte is dat de Era 100 en Era 300 géén ondersteuning bieden voor de Google Assistent. Oudere Sonos-speakers zijn wel te bedienen door ‘Hey Google’ uit te spreken, gevolgd door een vraag of commando. De Amerikaanse Sonos-topman wijt het ontbreken van Google Assistent aan een technische wijziging die Google onlangs doorgevoerd zou hebben. De spraakassistent toevoegen aan de Era-speakers zou daarom extra investeringen vergen en daar heeft Sonos voor bedankt. De Assistent toevoegen aan de Era-speakers staat ook niet op Sonos' planning. Wel hoopt het bedrijf dat de Assistent later alsnog beschikbaar komt, maar dat hangt volgens Sonos echt van Google af.  De Era 100 en Era 300 zijn wel geschikt voor Apple AirPlay 2 en de Amazon Alexa-spraakassistent. Maar Alexa spreekt momenteel alleen Engels en is dus minder interessant voor Nederlandse gebruikers.

Binnenkort lees je op ID.nl een uitgebreide review van de Sonos Era 100. Heb jij vragen over de nieuwe speaker, stel ze dan in de reacties hieronder.  

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000