ID.nl logo
Subwoofer kopen, wel of niet doen?
© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio - stock.adobe.com
Huis

Subwoofer kopen, wel of niet doen?

Twijfel je of je een subwoofer aan je thuisbioscoop moet toevoegen? Voor film- en gameliefhebbers is deze krachtige basspeaker vaak een waardevolle aanvulling. Maar niet iedereen heeft er baat bij. We leggen uit wanneer een losse subwoofer wél of juist niet de moeite waard is.

In dit artikel bespreken we:

  • Wat de meerwaarde is van een subwoofer
  • Of een subwoofer past bij jouw luistergedrag
  • Wat de voor- en nadelen van een subwoofer zijn
  • In hoeverre een subwoofer zijn (hoge) prijskaartje waard is

Ook interessant: Wat is een subwoofer?

Veel soundbarfabrikanten leveren tegenwoordig een losse subwoofer mee. Ook in een traditionele surroundopstelling met een receiver en losse speakers kun je desgewenst een subwoofer plaatsen. De hamvraag is natuurlijk in hoeverre extra baspower voor jou de moeite waard is. Dat hangt af van verschillende factoren.

Wat doet een subwoofer?

Een subwoofer laat zich makkelijk omschrijven. Het is een grote luidspreker die louter lage tonen de kamer in blaast. Het apparaat heeft vrijwel altijd een eigen voeding en versterker met een hoog uitgangsvermogen. Dat komt mooi uit, want het genereren van een flinke dosis bas kost veel energie. Een subwoofer produceert dan ook krachtige lage tonen. Bij bombastische scènes met explosies, achtervolgingen en schietpartijen wekt dat een heus bioscoopgevoel op. Je voelt de bas letterlijk trillen in je lichaam!

©Dali

Een subwoofer bestaat uit een behoorlijke klankkast met een basspeaker.

Extra baspower bij films en games

Kijk je graag films en/of speel je vaak games? De aanschaf van een soundbar inclusief subwoofer heeft dan absoluut meerwaarde. Dankzij de levendige bastonen beleef je de verhaallijnen intenser. Een soundbar produceert van nature nauwelijks bas – simpelweg door de fysieke beperkingen van het ontwerp. De langwerpige klankkast is simpelweg te smal voor het genereren van een diepe laag. Als je tóch een soundbar zonder subwoofer gebruikt, is het geluidsbeeld niet compleet. Voor het volgen van talkshows, journaals, sportwedstrijden en amusementprogramma's voldoet een soundbar zonder basspeaker trouwens prima.

©JBL

Veel fabrikanten van soundbars leveren een draadloze subwoofer mee, zoals deze JBL Bar 1000.

Heb je al een surroundopstelling met losse hifi-speakers, dan kun je daar eventueel een subwoofer bij plaatsen. Vergeleken met een soundbar is de noodzaak hiervan wel iets minder groot. Met name vloerstaanders hebben veelal één of meerdere woofers die al wat bas produceren. Desalniettemin laat een losse basspeaker films, series, concerten en games levendiger klinken. Bij 5.1- of 7.1-kanaals surroundgeluid is een apart audiospoor namelijk bestemd voor de subwoofer. Gebruik je geen basspeaker en kijk je naar een film met surroundgeluid? Dan ontbreken de laagste tonen in de audioweergave.

🎮 De beste games

voor bij je subwoofer

©Bowers & Wilkins

De bekende Britse speakerbouwer Bowers & Wilkins heeft meerdere subwoofers in zijn gamma, waaronder de compacte ASW608.

Meerwaarde bij muziek?

Wie denkt dat een subwoofer uitsluitend interessant is voor filmfanaten en gamers, heeft het mis. Liefhebbers van opzwepende muziekstijlen kunnen een diepe basweergave ongetwijfeld óók waarderen. Het nut van een subwoofer hangt grotendeels af van wat voor luidsprekers je al gebruikt. Zo leveren de meeste vloerstaanders voor de weergave van muziek voldoende bas. Zo'n luidspreker beschikt doorgaans over een tweeter, middentoner en minimaal één woofer. Laatstgenoemde speakerunit is verantwoordelijk voor de lage tonen. Een doorsnee vloerstaander levert van zichzelf al een breed frequentiebereik.

Voor kleine boekenplankspeakers gaat deze vlieger niet op, want deze modellen bedienen voornamelijk de hoge tonen en het middengebied van het audiospectrum. Dat komt omdat een gemiddelde boekenplankspeaker is voorzien van een tweeter en middentoner. In dat geval maakt een subwoofer het geluidsbeeld compleet. Een voorwaarde is dat er op het audiosysteem een subwooferuitgang beschikbaar is. Bij receivers is dat vrijwel altijd het geval, maar bij stereoversterkers is deze aansluiting niet altijd aanwezig.

Lees ook: Receiver kopen? Let op deze aandachtspunten

Altijd een compleet geluidsbeeld

Met de aanschaf van een goede subwoofer realiseer je voor jouw thuisbioscoop een compleet audiobeeld. Voor een uitgebalanceerd geluid hebben de betere modellen aan de achterzijde een bedieningspaneel. Naast een draaiknop voor het volumeniveau kun je meestal nog wat andere zaken regelen. Vooral de zogenoemde crossover-regelaar en faseknop zijn interessante opties.

Je bepaalt met de crossover-regelaar in hoeverre de basspeaker de andere luidsprekers in het lage bereik aanvult. Als de reguliere speakers bijvoorbeeld al behoorlijk wat bas leveren, gebruik je de subwoofer alleen voor de allerlaagste frequenties. In dat geval filtert het aanwezige scheidingsfilter de frequenties boven de ingestelde grens weg. Andersom kan uiteraard ook. Hoor je nauwelijks bastonen, dan laat je de basspeaker harder werken om het totale geluidsbeeld te complementeren. Begin bijvoorbeeld met een waarde van 80 Hertz en stel de basweergave naar behoefte omhoog of omlaag bij. Voor het beste geluid is het de bedoeling dat de laagste frequenties van de luidsprekers een lichte overlap hebben met de hoogste frequenties van de subwoofer.

Heb je de voorste luidsprekers en subwoofer tegenover elkaar gepositioneerd? Mogelijk hoor je dan geen bas, omdat er sprake is van tegenfase. De laagste tonen worden door botsende geluidsgolven geneutraliseerd. Met een faseknop los je dit euvel op. Kies een waarde van 0 óf 180 graden en geniet van een nadrukkelijk hoorbare bas!

©Dali

De betere subwoofers hebben aan de achterzijde verschillende regelaars en schuifknoppen, zoals hier te zien op de Dali SUB C-8 D.

Geschikte plek kiezen

Uiteraard zijn er nog meer zaken waar je bij de aanschaf van een subwoofer op kunt letten. Bedenk allereerst waar je het apparaat gaat neerzetten. Houd hierbij rekening met de kamergrootte. Plaats je een grote subwoofer in een te kleine ruimte, dan gaat de bas mogelijk overheersen. Kortom, het formaat van de klankkast moet bij voorkeur in verhouding staan met de luisterruimte. Verder is het belangrijk om te weten dat de lage tonen van subwoofers trillingen veroorzaken. Positioneer het apparaat daarom liever niet tegen een muur. Doe je dat wel, dan kunnen de buren mogelijk 'meegenieten'. Denk verder na hoe je eventuele kabels wegwerkt. De basspeaker is via een speciaal snoertje met een receiver of stereoversterker verbonden. Overigens geldt dat niet voor soundbars met een bijgesloten draadloze subwoofer. Zorg ten slotte voor een plekje in de buurt van een stopcontact of stekkerdoos.

Subwoofer kopen?

Bij veel soundbars zit standaard al een subwoofer. De prijs van dergelijke producten valt relatief mee. Vanaf pakweg tweehonderd euro schaf je al een soundbar/subwoofer-combinatie aan. Heb je een surroundopstelling met losse hifi-speakers? Koop dan bij voorkeur een subwoofer uit dezelfde serie als van de reguliere luidsprekers. Reken verder op een stevig prijskaartje. Losse basspeakers van gerenommeerde audiomerken als Dali, Sonos, Bowers & Wilkins, Denon, Focal, Bluesound, Klipsch, Bose en KEF kosten minimaal een paar honderd euro. Veel geld, waardoor de vraag gerechtvaardigd is in hoeverre je in zo'n surroundopstelling een subwoofer echt nodig hebt. Dat verschilt per persoon. Hopelijk heeft dit artikel geholpen bij het maken van een goede keuze.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je een camper- of caravanbeziiter? Dan hebben we voor jou een selectie gemaakt van compacte 24-inch televisies voor in die caravan of camper (of elke andere plek met beperkte ruimte)!

Ook op vakantie wil je af en toe een film kunnen kijken of op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen via het nieuws op tv. Daarom kan een televisie in je camper of caravan best handig zijn. Maar welke moet je dan hebben? De ruimte is vaak wat beperkt, dus een 48-inch televisie zit er dan niet in. De helft daarvan blijkt echter een prima formaat, als het op het woongedeelte aankomt.

Salora CUBE24 

De Salora CUBE24 is een stijlvolle 24-inch HD Ready led-tv met Android TV. Met ingebouwde Chromecast en Bluetooth biedt deze tv toegang tot streamingdiensten en draadloze connectiviteit. Dankzij HDR10-ondersteuning en Dolby-audio levert hij een helder beeld en rijk geluid. Drie hdmi-poorten en een slank ontwerp maken hem veelzijdig en geschikt voor diverse ruimtes. En dankzij Android TV kun je allerlei streaming-apps installeren, zoals Netflix of Disney+.

Philips 24PHS6808

Deze Philips 24-inch HD Ready tv combineert eenvoud met slimme functies. Met Pixel Plus HD-technologie biedt hij scherpe beelden en levendige kleuren. De tv ondersteunt HDR10 en HLG, en beschikt over Dolby Atmos-geluid. Met drie hdmi-poorten en ingebouwde wifi is hij ideaal voor kleinere ruimte

Samsung UE24N4305AKXXC

Deze smart-tv van Samsung heeft een led-display en een helderheid van 400 cd/m. De tv beschikt over wifi, twee hdmi-poorten en een usb-aansluiting, en ondersteunt diverse digitale signalen. Dankzij het slimme besturingssysteem kun je op deze Samsung-tv ook al je favoriete streaming-apps installeren.

Thomson Google TV 24

Deze slimme tv van Thomson 24HG2S14C is een 24-inch HD Ready televisie, voorzien van een lcd-display en direct-led-achtergrondverlichting. Hij ondersteunt meerdere digitale signalen en biedt zowel wifi als Ethernet-connectiviteit. Met een brede kijkhoek van 178 graden en een verversingssnelheid van 60 Hz levert hij goede beeldkwaliteit, zonder dat je voor dit toestel de hoofdprijs betaalt. Dankzij Google TV installeer je ook op deze televisie je favoriete (streaming-)apps. De televisie is geschikt voor het 12-Volt stroomnetwerk of de sigarettenaansteker in de caravan of camper.

Lenco DVL-2483BK

Deze veelzijdige Lenco DVL-2483BK is een HD Ready smart-tv met ingebouwde dvd-speler en 12V auto-adapter, waardoor deze makkelijk is aan te ideaal voor onderweg. Met HDR-ondersteuning, Dolby Digital Plus-geluid en een helderheid van 300 cd/m² biedt hij een goede kijkervaring. De tv draait op een Linux-besturingssysteem en is voorzien van diverse aansluitmogelijkheden. Ook hier is het erg prettig dat er een 12 Volt-aansluiting aanwezig is, waardoor je deze televisie heel gemakkelijk op het interne stroomnetwerk van je caravan of camper of de sigarettenaansteker kunt aansluiten. Met de voorgeïnstalleerde apps van Amazon Prime, Deezer, Facebook, Netflix, Twitch en YouTube kun je meteen aan de slag.

▼ Volgende artikel
Koelkast optimaal indelen: zo blijft je eten langer vers
© Odua Images
Huis

Koelkast optimaal indelen: zo blijft je eten langer vers

De temperatuur in je koelkast is niet overal hetzelfde. Zet je alles zomaar ergens neer, dan is de kans groot dat eten sneller bederft of je onnodig ruimte verspilt. Door bewust te kiezen wat je waar plaatst, blijft je eten langer vers en houd je je koelkast overzichtelijk.

Onderin de koelkast is het kouder dan bovenin. Zet je alles op de juiste plek, dan blijft je eten langer vers. In dit artikel leggen we uit hoe de temperatuurzones in je koelkast werken en wat je het beste waar kunt neerzetten.

Lees ook: Is het tijd voor een nieuwe koelkast?

Hoe koud moet je koelkast eigenlijk zijn?

Op veel verpakkingen staat dat je voedingsmiddelen koel moet bewaren, bijvoorbeeld onder de 7 graden. Maar dat is eigenlijk te warm. De ideale temperatuur in de koelkast is 4 graden. Nieuwe koelkasten kun je vaak zelf instellen op een exacte temperatuur. Bij oudere koelkasten stel je de temperatuur in met een draaiknop, meestal van 1 tot 5 of 1 tot 7. Veel mensen denken dat stand 1 het koudst is, maar het is juist andersom: hoe hoger de stand, hoe kouder de koelkast. Staat je koelkast op 1 en is het niet koel genoeg? Kies dan een hogere stand.

Hoe koud of warm het precies is, kun je aan zo'n draaistand helaas niet aflezen. Een koelkastthermometer biedt dan uitkomst. Die laat zien of je de koeling moet bijstellen.

©Christopher Habermann

Waar in de koelkast is het het koudst?

Elke koelkast is zo ontworpen dat het onderin het koudst is. Ook achterin is het kouder dan voorin. Hoe hoger je komt, hoe minder koud het wordt – relatief gezien dan. De deur is de warmste plek, omdat je die vaak opent en sluit. Daardoor stroomt er telkens warme lucht naar binnen, wat de temperatuur op die plek minder constant maakt. Onderin, vlak boven de groentelade, bewaar je dus het best bederfelijke producten zoals vlees, vis en vleeswaren. Laat die het liefst in de originele verpakking of doe ze in een goed afgesloten zakje, zoals een ziplock. Heb je verstelbare planken? Zorg dan dat je genoeg ruimte maakt op deze onderste plank.

De groentela is voor: groenten!

Bij veel mensen liggen er flessen frisdrank of blikjes bier in de groentela. Logisch, want liggend past dat vaak net wat makkelijker en je pakt het snel. Wil je je groenten langer vers houden? Dan kun je die flessen en blikjes beter ergens anders bewaren en de groentela gebruiken waarvoor hij bedoeld is!

Wel of niet in de koelkast bewaren?

Hieronder vind je een lijst met populaire groenten en fruit die je wel en niet in de koelkast bewaart. Dit helpt bij het tegengaan van bederf én smaakverlies. Tip: twijfel je? Kijk of de groente of het fruit in de supermarkt buiten de koeling ligt. Dat is vaak een goede aanwijzing.

✅ Wel in de koelkast bewaren

  • Bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie

  • Broccoli en bloemkool

  • Wortels

  • Radijs

  • Prei

  • Boontjes

  • Asperges

  • Champignons

  • Andijvie

  • Rode biet

  • Bosui

  • Kool (wit, rood, spitskool)

  • Bessen, aardbeien, frambozen (kort bewaren, bij voorkeur in het originele bakje)

❌ Niet in de koelkast bewaren

  • Tomaten (worden melig en verliezen aroma)

  • Komkommer (gevoelig voor kou, krijgt snel plekken)

  • Paprika (kan rimpelen en zachter worden)

  • Courgette

  • Avocado (tenzij rijp en nog niet gegeten)

  • Uien (liever droog en donker bewaren)

  • Knoflook

  • Aardappels

  • Pompoen

  • Aubergine

  • Tropisch fruit zoals bananen, mango, ananas

  • Citrusvruchten

Wat zet je op de andere planken?

Helemaal bovenin is een handige plek voor blikjes, pakjes en flesjes drinken. Ook sauzen en geopende potjes, zoals augurken of pesto, zet je hier overzichtelijk bij elkaar. Een plankje lager leg je producten als kaas, humus en andere spreads. Ook margarine, roomboter en bakboter kunnen daar prima staan — niet te koud en niet te warm.

Dit bewaar je in de deur van de koelkast

Onderin de deur van de meeste koelkasten zit een rek voor flessen en pakken. Daar zet je bijvoorbeeld melk, yoghurt, drinkzuivel, sap of witte wijn. Let er wel op dat de koelkast eigenlijk te koud is om wijn direct op drinktemperatuur te houden. Haal de fles dus op tijd uit de koeling.

Verder naar boven zit meestal een eierrekje en een paar smalle plankjes. Die zijn handig voor potjes mosterd, kleine flesjes met kappertjes of andere smaakmakers. Helemaal bovenin in de deur leg je Parmezaanse kaas of zakjes geraspte kaas

Ook interessant: Tips voor een lager verbruik van je koelkast en vriezer

Houd het netjes!

Vind je het lastig om je koelkast netjes te houden? Dan kunnen speciale koelkastdozen uitkomst bieden. Daarmee houd je bijvoorbeeld alle beleg bij elkaar, of kleine potjes. Er zijn ook handige mandjes die je onder een plank kunt hangen – ideaal om bijvoorbeeld tubes overzichtelijk te bewaren.

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Algemene indelingstips

Na het herindelen ziet je koelkast er weer netjes uit. Maar om dat zo te houden, is wat discipline nodig. Zet gelijksoortige potten en flesjes bij elkaar en plaats aangebroken verpakkingen vooraan, zodat je ze als eerste gebruikt. Nieuwe potten saus hoeven nog niet in de koelkast; pas na openen zet je ze erbij. Heb je meerdere soorten vleeswaren of plakken kaas? Dan is een belegdoos met meerdere vakjes handig. Zo houd je alles overzichtelijk én goed afgesloten. Doe je net boodschappen en vul je een grotendeels lege koelkast weer helemaal? Zet dan tijdelijk de temperatuur iets lager, zodat alle producten snel afkoelen. En zet geen warme restjes rechtstreeks in de koelkast: die zorgen voor temperatuurstijging, wat slecht is voor de houdbaarheid van de andere etenswaren.

Toe aan een nieuwe koelkast?

Wil je vanaf het eerste moment een opgeruimde koelkast, denk dan vooraf goed na over hoeveel ruimte je nodig hebt. Hoe groot is je huishouden? Koop je vaak in één keer veel boodschappen of juist vaker kleine beetjes? Op witgoedsites kun je makkelijk filteren op inhoud van het koel- en vriesgedeelte. Let niet alleen op de inhoud in liters, maar ook op de indeling. Een slimme indeling met verstelbare planken of lades maakt vaak meer verschil dan een paar liter extra ruimte. Ook kun je meteen filteren op modellen die speciale vershoudzones hebben, voor groente/fruit en/of vlees en vis. Zo zie je meteen welke modellen passen bij jouw situatie.