ID.nl logo
Nooit meer afgeluisterd: aan de slag met lokale stembediening
© Akarat Phasura - stock.adobe.com
Huis

Nooit meer afgeluisterd: aan de slag met lokale stembediening

Wil je slimme apparaten in huis bedienen met je stem, zonder de cloud te gebruiken? Dit kan met Home Assistant. Er zijn een paar add-ons nodig en een apparaat om gesproken opdrachten mee te geven. In dit artikel gaan we dit opzetten en configureren.

Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je met Home Assistant spraakopdrachten kunt geven om je slimme huis te bedienen, en dat zonder meeluisteren van de grote partijen.

  • Add-on Piper installeren voor omzetting tekst naar spraak
  • Installatie add-on Whisper voor omzetting spraak naar tekst
  • Wekwoord instellen
  • ESPHome op Atom Echo installeren
  • Atom Echo aan Home Assistant toevoegen
  • Persoonlijke zinnen toevoegen

Toch liever een bekende spraakassistent? Meer dan muziek: kies jouw ideale slimme luidspreker

Sommige mensen worden enthousiast van slimme assistenten, anderen zien vooral bezwaren. Je geeft immers veel prijs aan partijen als Google, Amazon en Apple. Bijvoorbeeld via slimme luidsprekers – ‘afluisterapparaten’ zoals sceptici ze graag noemen. Gelukkig kun je prima alles lokaal houden. Home Assistant, de bekende software voor thuisautomatisering, gaf op dat vlak al vaak het goede voorbeeld.

Zonder tussenkomst van de cloud kun je je slimme huis bedienen, voor zover de fabrikant ook meewerkt natuurlijk. Het afgelopen jaar hebben de ontwikkelaars zich ingezet voor lokale stembediening. Dit is inmiddels beschikbaar, in meer dan vijftig talen. Langzaam wordt het steeds beter.

In dit artikel leggen we uit hoe je hiermee kunt starten. We beginnen met geschreven opdrachten, gevolgd door gesproken opdrachten. Voor spraakopdrachten gaan we met de Atom Echo aan de slag, een slimme luidspreker in dobbelsteenformaat.

©LukasPuchrik

Een slimme speaker van bijvoorbeeld Google is handig, maar je informatie wordt wel gedeeld met een clouddienst.

M5Stack Atom Echo Wil je knutselen met Home Assistant, dan is een microcontroller, zoals de ESP32, met de software ESPHome een ideaal uitgangspunt. ESPHome ondersteunt talloze accessoires zoals sensoren, lampjes en knopjes. In een configuratiebestand geef je aan wat je hebt aangesloten en op welke poort. Daarna komt alles tot leven. De integratie met Home Assistant zorgt dat ook daarin alles beschikbaar is.

In dit artikel werken we met de M5Stack Atom Echo (te koop voor ongeveer 15 euro). Dat is een ESP32-microcontroller voorzien van kleine luidspreker, microfoon, RGB-led en drukknop. Via een geautomatiseerd proces gaan we hierop ESPHome installeren, zodat je hem direct in Home Assistant kunt gebruiken. Het is waarschijnlijk de kleinste slimme luidspreker die je ooit hebt gezien. Je mag er geen wonderen van verwachten, maar het is een prima hulpmiddel om de stembediening uit te proberen.

Er zijn nog andere toepassingen. Daarvoor kun je de uitgebreide documentatie raadplegen.

1 Geschreven opdrachten

We beginnen met geschreven opdrachten. Hoewel niet heel spannend, is het een logische eerste stap. De assistent kun je oproepen via een icoontje rechtsboven in de beheeromgeving, onder Overzicht. Via het toetsenbord geef je opdrachten. Standaard is de taal op Engels ingesteld, maar we gaan dit veranderen naar Nederlands.

Ga hiervoor naar Instellingen / Spraakassistenten. Je kunt meerdere spraakassistenten maken, die verschillende talen spreken. Hier kiezen we ervoor om één Nederlandstalige assistent te activeren, die vanaf paragraaf 4 gaan configureren.

Klik op de assistent. Zorg dat onder het kopje Configuratie de taal op Nederlands staat. De instelling bij Gespreksagent wordt automatisch aangepast. De andere instellingen kun je nog ongemoeid laten, die komen verderop aan bod. Klik op Bijwerken om de veranderingen op te slaan.

We stellen de assistent in op de Nederlandse taal.

2 Naamgeving apparaten

Je kunt nu in het Nederlands vragen om bijvoorbeeld een apparaat aan of uit te zetten. De kans bestaat dat de assistent het apparaat niet kent, je moet namelijk precies de juiste naam gebruiken. Daarom gaan we extra namen toevoegen: zoek daarvoor het te bedienen apparaat op, bijvoorbeeld een koffiemachine. Open de instellingen voor het apparaat en kies Spraakassistenten. Zorg dat er een vinkje bij Ontsluiten staat. Dat is in principe standaard het geval.

Je kunt nu een voor een zogenoemde aliassen toevoegen, zoals koffie en koffiemachine. De assistent weet dan dat je met die woorden dat specifieke apparaat bedoeld. Het streven is om gesproken opdrachten te kunnen gebruiken. De hier toegevoegde aliassen zullen ook bij spraakopdrachten worden gebruikt.

We zorgen dat een apparaat onder meerdere namen beschikbaar is.

3 Pipelines

Voor stembediening zijn uiteraard een microfoon en luidspreker nodig. Hiervoor zijn diverse opties. Wij kiezen in dit artikel voor de Atom Echo. Home Assistant zal via spraak-naar-tekst de gesproken opdrachten om moeten zetten. En om een gesproken reactie terug te kunnen geven, is daarnaast tekst-naar-spraak nodig. De zogenoemde pipelines zijn verantwoordelijk voor deze omzettingen. Omdat we ons hier op lokale stembediening richten, zonder de noodzaak voor clouddiensten, moeten we hier wat software voor installeren.

Dat is eenvoudig dankzij de hiervoor beschikbare add-ons. Het gaat om Piper voor tekst-naar-spraak en Whisper voor spraak-naar-tekst. Over Whisper hebben we het in eerder gehad. Daarin gebruikten we het om transcripties te maken van audio en video. In Home Assistant wordt een snellere fork genaamd faster-whisper gebruikt. Die is tot vier keer sneller bij dezelfde nauwkeurigheid, terwijl minder geheugen nodig is.

We gaan enkele add-ons installeren voor het gebruiken van de lokale assistent.

Spraakopdrachten geven in Home Assistant Om spraakopdrachten te kunnen geven, heb je meerdere opties. Je zou op het systeem met Home Assistant een usb-microfoon (of usb-speakerphone) kunnen aansluiten. Dit vereist wel de extra add-on genaamd Assist Microphone. Gangbaarder zijn een pc, laptop, smartphone of tablet.

Home Assistant ondersteunt bovendien smartwatches met Wear OS, het besturingssysteem van Google (vroeger bekend onder de naam Android Wear). Dat besturingssysteem wordt onder meer gebruikt in de Samsung Galaxy Watch.

Een andere optie is een zelfgebouwde slimme luidspreker. Hierbij kun je een ESP32-microntroller gebruiken met de software ESPHome. Op de microcontroller moet je een kleine microfoon en eventueel een luidspreker aansluiten. De luidspreker zorgt dat je bevestigingen te horen krijgt. Wij gebruiken de M5Stack Atom Echo die dit alles standaard biedt. Hij heeft niet de hoogste kwaliteit, maar werkt prima voor ons doel.

4 Piper add-on installeren

Als eerste installeren we de add-on genaamd Piper voor de tekst-naar-spraak-omzetting. Ga hiervoor naar Instellingen / Add-ons en klik op Add-on winkel. Je vindt Piper onder het kopje Official add-ons. Klik er op, kies Installeer en open dan het tabblad Configuratie. Bij Voice kies je een taal en de gewenste kwaliteit. Voor de kwaliteit heb je de opties low, medium en high.

Het kan een uitdaging zijn om een goede optie te vinden voor de Nederlandse taal. Hier kiezen we als voorbeeld voor nl-rdh-medium. Je kunt ook altijd een van de andere modellen proberen voor een andere uitspraak. Klik op Opslaan om de wijzigingen te bewaren.

Ga dan naar het tabblad Informatie, zet een vinkje bij Watchdog en klik op Starten. Je kunt de integratie nu toevoegen aan Home Assistant. Onder Instellingen / Apparaten & diensten zie je dat de integratie voor Piper al is gevonden. Klik op Configureren en dan Verzenden om deze toe te voegen.

We installeren Piper en stellen de gewenste opties in.

5 Piper uitproberen

Je kunt de integratie eenvoudig uitproberen via Ontwikkelhulpmiddelen / Services. Zoek bij Service naar Text-to-speech (TTS): Spreek. Klik achter Doelen op Entiteit kiezen en kies piper. Achter Mediaspeler entiteit kies je een mediaspeler waarop het bericht moet worden afgespeeld. Achter Bericht voer je een tekstbericht in.

Klik op Service aanroepen om de omzetting uit te proberen. Als het goed is, wordt het tekstbericht nu netjes uitgesproken op de luidspreker. Vergelijk het resultaat eventueel met Google door bij Entiteit kiezen voor Google te kiezen. Zet een vinkje bij Taal en voer nl in als taal. Zie je die optie voor Google niet? Voeg dan de integratie Google / Google Translate text-to-speech toe.

Via de ontwikkelhulpmiddelen kun je lokale tekst-naar-spraak uitproberen.

6 Tekst naar spraak instellen

We kunnen nu ook de instellingen voor onze assistent aanpassen. Ga daarvoor naar Instellingen / Spraakassistenten en selecteer je assistent. Bij Tekst-naar-spraak kun je Piper met de gewenste taal en stem kiezen. We gaan hier uit van de stem nl-rdh-medium. Selecteer in dit geval bij Taal de optie nl_BE. Bij Stem kies je vervolgens rdh (medium).

Kies Stem proberen om het resultaat te beluisteren. Bij onverstaanbaar gebrabbel is het nodig de instellingen te wijzigen of een andere stem te proberen. Klik op Bijwerken als je tevreden bent.

We stellen Piper in voor tekst-naar-spraak met de gewenste taal en opties.

7 Whisper installeren

Je kunt nu de spraak-naar-tekst-add-on genaamd Whisper installeren. Ga hiervoor terug naar de add-on-winkel, klik onder Official add-ons op Whisper en kies Installeer. Ga dan naar het tabblad Configuratie. Selecteer bij Language de gewenste taal, in dit voorbeeld nl voor Nederlands. Bij Model kun je een model kiezen dat past bij de hardware die je gebruikt. De standaardoptie tiny-int8 is geoptimaliseerd voor een Raspberry Pi 4.

Een groter model is nauwkeuriger, maar vraagt ook meer van de gebruikte hardware. We raden aan hier wat mee te experimenteren. Op wat betere hardware kiezen we veelal small-int8.

Kies Opslaan als je klaar bent met het aanpassen van de configuratie. Ga dan terug naar het tabblad Informatie, klik op Watchdog / Starten. Voeg daarna ook de integratie voor Whisper toe onder Instellingen / Apparaten & diensten. Open ook weer de instellingen voor de assistent onder Instellingen / Spraakassistenten. Kies onder het kopje Spraak-naar-tekst voor faster-whisper met de taal Nederlands. Bewaar de aanpassingen met Bijwerken.

Bij de configuratie van Whisper is vooral het model belangrijk.

8 Wekwoord instellen

Je kunt een wekwoord (wake word in het Engels) gebruiken om de assistent op te roepen (zie ook het kader ‘Wekwoord gebruiken voor je assistent’). De herkenning van wekwoorden wordt meestal aan Home Assistant overgelaten. Hiervoor wordt de add-on open WakeWord gebruikt. Installeer deze via de add-on-winkel. Start daarna de add-on en voeg de integratie toe onder Instellingen / Apparaten & diensten.

Open daarna de instellingen van de assistent. Onder het kopje Wekwoord kies je bij Wekwoord engine de optie openwakeword met het gewenste wekwoord. We beginnen met ok nabu.

Je zou ook een eigen wekwoord kunnen maken via deze instructies. Daarnaast kun je door de community gemaakte wekwoorden downloaden.

Dankzij openWakeWord kun je de assistent oproepen met een commando.

Wekwoord gebruiken voor je assistent Bij een slimme luidspreker gebruik je een zogeheten wekwoord of wake word om de assistent op te roepen en vragen te stellen. Bijvoorbeeld ‘Hey, Google’ of ‘Alexa’. Zo’n wekwoord blijkt technisch een uitdaging: het woord moet snel worden herkend met weinig ruimte voor fouten. Vaak wordt het apparaat zelf gebruikt voor de interpretatie, geholpen door modellen die door AI zijn getraind.

In Home Assistant werkt het (meestal) anders. Om niet afhankelijk te zijn van specifieke hardware, wordt de interpretatie door Home Assistant gedaan. Bij detectie van spraak wordt een audiosample gemaakt en naar Home Assistant verstuurd voor verwerking. Wordt het wekwoord herkend, dan wordt de opdracht die erop volgde verwerkt. Een nadeel is: als je veel apparaten zoals de Atom Echo gebruikt, dan heb je relatief veel processorkracht nodig op het systeem waarop Home Assistant draait.

©Diego - stock.adobe.com

Net als bij slimme luidsprekers kun je een wekwoord gebruiken.

9 Verbinding maken

We gaan nu de vereiste software op de M5Stack Atom Echo installeren. In onze opstelling zal de Atom Echo gebruikmaken van ESPHome. Het installatieproces is flink vereenvoudigd. Hierbij moet je een gewone pc of laptop gebruiken, niet je smartphone of tablet. Ga in je browser naar de Atom Echo-tutorial van Home Assistant. Gebruik hierbij een Chromium-browser, zoals Google Chrome of Microsoft Edge.

Klik op die pagina op de blauwe knop Connect. Sluit de Atom Echo aan op je pc. In het pop-upvenster kun je nu Atom Echo selecteren, kies dan Verbinding maken. Zie je geen apparaat staan? Sluit dan het venster. Je ziet nu direct enkele verwijzingen naar relevante drivers, waaronder de CH342-driver die nodig is voor de Atom Echo. Download en installeer deze drivers. Klik daarna op Try Again.

Via het pop-upvenster kun je verbinding maken en software installeren.

10 Software installeren

Zodra er verbinding is gemaakt kun je via hetzelfde pop-upvenster de software installeren. Kies daarvoor Install Voice Assistant gevolgd door Install. Mislukt de installatie? Probeer het dan opnieuw, maar houd de resetknop ingedrukt terwijl je op Install klikt. Let op: dat is de knop aan de zijkant, niet de hoofdknop aan de bovenkant bij de luidspreker.

Is de installatie klaar, kies dan Next. Je kunt nu het wifi-netwerk kiezen dat de Atom Echo moet gaan gebruiken en het bijbehorende wachtwoord invoeren. Vul dit in en klik op Connect. Nadat je de wifi hebt ingesteld, wordt er geprobeerd om verbinding te maken. Daarna verschijnt als het goed is de melding dat de Atom Echo is verbonden met Home Assistant.

Na de installatie kun je het wifi-netwerk voor de Atom Echo instellen.

11 Toevoegen aan Home Assistant

Met de link Add to Home Assistant kun je de Atom Echo aan Home Assistant toevoegen. Of je doet dit handmatig: ga hiervoor naar Instellingen / Apparaten & diensten. Je ziet je apparaat wellicht al in het overzicht staan. Klik in dat geval op Configureren en Verzenden.

Zie je de Atom Echo niet? Kies dan Integratie toevoegen en zoek de Atom Echo op onder ESPHome. Als je daarna de integratie opzoekt, zie je wat extra opties. Zo is er een sensor die aangeeft of de Atom Echo bezig is met het verwerken van een spraakopdracht, omdat het bijvoorbeeld je wekwoord heeft opgevangen.

Je wekwoord is standaard actief. Dat zie je aan het vinkje bij Use wake word. Zet je dit uit, dan moet je de hoofdknop indrukken voordat je een opdracht inspreekt. Heb je meerdere spraakassistenten? Dan kun je bij Assistentie-pipeline kiezen welke assistent de Atom Echo moet raadplegen.

De integratie biedt nog wat extra opties die je kunt instellen.

12 Persoonlijke zinnen

Wat de assistent nog een stuk krachtiger maakt, is dat je persoonlijke zinnen kunt gebruiken om een automatisering te starten. Hiervoor maak je een nieuwe automatisering. Kies dan als trigger de optie Zin. Je kunt nu de tekst invullen die als trigger moet dienen. Vervolgens kies je eventuele voorwaarden en acties.

Je kunt ook wildcards in de zin opnemen. Die wildcards kun je dan als variabele gebruiken in je automatisering. Het is raadzaam om de assistent ook een reactie te laten geven. Daarvoor kun je een actie toevoegen. Deze vind je onder Andere acties / Gespreksreactie instellen.

Je kunt een automatisering maken met als trigger een specifieke zin.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de compacte Philips kledingstomer 5000 Series (STH5020/20)
© Philips
Gezond leven

Consumenten testen: de compacte Philips kledingstomer 5000 Series (STH5020/20)

Met de Philips kledingstomer 5000 Series (STH5020/20) maak je kleding snel en gemakkelijk kreukvrij, zonder dat je een strijkplank nodig hebt. Met een opwarmtijd van slechts 35 seconden en een compact ontwerp is deze stomer ideaal voor thuisgebruik en onderweg. Maar hoe bevalt deze kledingstomer in de praktijk? Lees hier wat het Review.nl Testpanel van de Philips kledingstomer 5000 Series vond.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips kledingstomer 5000 Series (STH5020/20) is een lichtgewicht en eenvoudig te gebruiken apparaat waarmee kledingstukken snel ontkreukt en opgefrist kunnen worden. Hij heeft een zuinige Eco- en een krachtige Max-instelling voor zowel lichte als hardnekkige kreukels. De verstelbare kop zorgt ervoor dat kleding zowel liggend als hangend gestoomd kan worden.

Met een vermogen van 1400 watt en een constante stoomafgifte van 24 g/min biedt deze kledingstomer een krachtige stoomstoot voor diverse stoffen. Hij  heeft een afneembaar waterreservoir van 120 ml, dat eenvoudig bijgevuld kan worden. Door het compacte ontwerp en de meegeleverde handschoen/opbergtas is de stomer gemakkelijk mee te nemen op reis.

De Philips kledingstomer 5000 Series heeft van de testers een gemiddelde reviewscore van 7,9 gekregen. Vooral de snelheid, het compacte formaat en het gebruiksgemak worden geprezen. Hieronder worden de ervaringen van de testers uitgebreid besproken.

Snelheid en gebruiksgemak

Veel testers zijn enthousiast over hoe snel en eenvoudig de stomer in gebruik is. Tester C. zegt: "Had ik dit maar eerder ontdekt. Ik strijk nooit, maar soms is die ene kreukel in een blouse of broek toch wel hinderlijk. Mijn blazers breng ik normaliter naar de stomerij maar met dit apparaatje is het zelf opfrissen en ontkreuken van kleding een piece of cake. Het warmt binnen enkele seconden op en je kunt het overal gebruiken." Ook LonnekeP is positief over de snelheid: "Het is echt binnen 30 seconden warm, je hebt geen strijkplank nodig en het is dus heel gebruiksklaar." Tester S. voegt toe: "De handstomer is snel op temperatuur waardoor je snel aan de slag kunt. Ideaal om even snel een kledingstuk weer redelijk kreukvrij en fris te krijgen."

Voor Bram is vooral de flexibiliteit een groot pluspunt: "Zowel verticaal als horizontaal te gebruiken. Enorm handig; bijvoorbeeld je overhemd of shirt aan een hanger even snel kreukvrij stomen of opfrissen." Ook de meegeleverde handschoen wordt door testers gewaardeerd. Tester M. zegt: "Die is ideaal, je voelt de warmte niet en kunt veilig de stof straktrekken voor een beter resultaat."

©Philips

Prestaties en stoomkracht

De meeste testers vinden de prestaties van de stomer goed, vooral voor lichte kreukels en dunne stoffen. LieveLiesReview, die het apparaat op reis gebruikte, zegt: "Het is niet een vervanging van een strijkijzer, maar de prestatie is wel heel goed: jurken, blouses die uit de koffer kwamen zagen er in een mum van tijd weer prima uit." Tester S. merkt op: " Hij verwijdert kreukels redelijk goed, vooral op lichtere stoffen zoals katoen en polyester. Een enorm gekreukte blouse was zonder veel moeite echt kreukvrij."

Wel zijn sommige testers kritisch op de effectiviteit bij dikkere stoffen. Tester L. zegt: "Dikkere stoffen en grotere kreukels na het dragen gaan er moeizaam uit." Ook Suis50 merkt op: "Bij zwaardere stoffen, zoals werkkleding of jeans, duurt het aanzienlijk langer voordat de kreukels eruit zijn."

Waterreservoir en snoerlengte

De capaciteit van het waterreservoir wordt zowel als voordeel als nadeel genoemd. Bram zegt: "Het waterreservoir is niet super groot, maar groot genoeg voor dit soort opfrisklusjes." Tester M vindt het niet groot genoeg: "Het waterreservoir is wel aan de kleine kant, na twee à drie kledingstukken is hij wel weer leeg."

Sommige testers vinden het snoer wat kort. Suis50 zegt: " Je moet soms even wat zoeken naar een stopcontact om het apparaat aan te sluiten waarbij het kledingstuk in de buurt kan hangen of liggen." Ook Tester S.Yak merkt op: "Het snoer had iets langer mogen zijn voor mij."

©Philips

✅ Pluspunten

  • Snel warm en klaar voor gebruik

  • Compact

  • Gebruiksvriendelijk

❌ Minpunten

  • Minder geschikt voor dikke stoffen of hardnekkige kreukels

  • Waterreservoir aan de kleine kant

Eindoordeel

De Philips kledingstomer 5000 Series (STH5020/20) is een compacte, snel opwarmende en eenvoudig te gebruiken kledingstomer, ideaal voor wie snel kreukels wil verwijderen zonder een strijkplank te gebruiken. Testers waarderen de snelheid, het compacte formaat en het reisvriendelijke ontwerp. Dat zij tevreden zijn, blijkt ook uit de gemiddelde score van 7,9.

Ontdek de Philips kledingstomer 5000 series (STH5020/20)

Op Kieskeurig.nl
▼ Volgende artikel
Review Netgear Nighthawk M3 – Betrouwbare mifi-router voor onderweg
© Wesley Akkerman
Huis

Review Netgear Nighthawk M3 – Betrouwbare mifi-router voor onderweg

Mobiele wifi-routers, ook wel mifi-routers genoemd, zijn vaak erg aan de prijs. Netgear probeert daar verandering in te brengen met de Nighthawk M3. Nog steeds niet goedkoop, maar wel minder duur dan veel andere modellen.

Fantastisch
Conclusie

De Nighthawk M3 biedt voldoende om zijn prijs te rechtvaardigen. Een accu die langer meegaat zou prettig zijn, zeker omdat dagelijks opladen nu nodig is, maar echt een minpunt is dat niet. Water- en stofdichtheid zou een mooie toevoeging zijn, vooral voor wie naar tropische bestemmingen reist. Verder lijkt Netgear de juiste afwegingen te hebben gemaakt bij de keuze voor wifi-netwerken. Wie meer wil, kan terecht bij de M6 Pro, maar voor de meeste gebruikers is de Nighthawk M3 een uitstekende keuze.

Plus- en minpunten
  • Gemakkelijke installatie
  • Hoge internetsnelheid
  • Veilig alternatief openbare netwerken
  • Relatief lange accuduur
  • Dualband wifi
  • Tot en met wifi 6
  • Minder duur dan veel andere modellen
  • Niet water- of stofdicht

Daar waar de eerder geteste Nighthawk M6 Pro een fors prijskaartje heeft van ruim 1000 euro, kost de Nighthawk M3 de helft. Dat maakt zo'n mobiele wifi-router een stuk toegankelijker voor de gemiddelde consument. Je gebruikt mifi-routers op reis, in het ov of op plekken waar je een mobiel netwerk nodig hebt zonder je smartphone te belastenén als je meerdere apparaten van internet wil voorzien. Is de Netgear Nighthawk M3 dan een goede optie?

Zo op het eerste gezicht heeft de M3 veel weg van de M6 Pro. Maar vergis je niet: die besparing van 500 euro moet ergens vandaan komen. Het goedkopere model heeft een standaard lcd-scherm zonder touchscreen en mist een ethernetpoort. Met een usb-c-naar-ethernetkabel kun je alsnog apparaten bedraad aansluiten. De bediening verloopt via de Netgear-app of een online portaal met dezelfde opties, terwijl je met de knop op de router langs informatiepunten scrolt.

Enkele informatiepunten zijn de netwerknaam, het accuniveau en een eventueel ingesteld wachtwoord. Ook zie je waar je moet zijn voor het online portaal. Je kunt dat adres direct overnemen in je eigen webbrowser of je scant de QR-code die in beeld staat om daar meteen naartoe verwezen te worden.

©Wesley Akkerman

Accu en wifi

De Nighthawk M3 draait op een oplaadbare accu die volgens Netgear dertien uur meegaat – al is dat onder ideale omstandigheden. In onze praktijktest kwamen we uit op tien uur – maar tien uur aan doorlopend gebruik is nog steeds ontzettend respectabel, helemaal als je weet dat wij tijdens de test vijf apparaten aan de M3 hadden gekoppeld. Nog steeds ruim voldoende om een hele dag vooruit te kunnen. Netgear heeft ervoor gezorgd dat de accu eenvoudig te verwijderen is, wat niet alleen handig is voor vervanging, maar straks ook voldoet aan de nieuwe EU-regels.
Het systeem biedt wifi 6 aan (dus niet wifi 6e of wifi 7) en maakt verbinding via 4G of 5G. Dat is afhankelijk van de verbinding en beschikbaarheid van het type netwerk. Je krijgt toegang tot zowel 2,4 als 5 GHz en hebt te maken met (theoretische) snelheden van 2,5 Gbps. Nu zul je dergelijke snelheden niet halen, maar het laat zien dat er meer dan genoeg bandbreedte is voor de in totaal 32 apparaten die je gelijktijdig kunt koppelen. De router kan tot slot een maximale omgeving van negentig vierkante meter van data voorzien; dat moet meer dan genoeg zijn.

©Wesley Akkerman

Toegankelijk en aantrekkelijk

Wat vooral heel fijn is aan de Netgear Nighthawk M3 is dat hij qua snelheid en accuprestaties niet afwijkt van de veel duurdere M6-modellen. Naast de Pro, van 1000 euro, heb je ook nog de normale M6, die 850 euro kost. Je kunt dus al heel snel 350 tot 500 euro besparen als je geen waarde hecht aan een touchscreen, (ingebouwde) ethernetpoort en hypermoderne wifi-standaarden. Koppel dat aan de gemakkelijke installatie (simkaart en accu erin en de stappen opvolgen) en je houdt een toegankelijke en aantrekkelijke mifi-router over.

Bij dit soort routers spelen gewicht en formaat een grote rol. Met afmetingen van 2,15 × 10,5 × 10,5 centimeter neemt de Nighthawk M3 weinig ruimte in, en met iets meer dan 250 gram blijft hij relatief licht. Omdat je hem apart moet meenemen op reis, is het prettig dat hij waarschijnlijk moeiteloos in je tas of koffer past. Het lcd-scherm is bovendien helder in te stellen, waardoor informatie goed af te lezen is. Over de praktische kant hebben we dus eigenlijk niets te klagen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Back-upsysteem

In tegenstelling tot de M6 Pro kun je de Nighthawk M3 niet direct uit de doos als mobiele back-up gebruiken. Daar waar je het duurdere model bedraad aan het modem kunt koppelen, waardoor het automatisch de verbinding overneemt bij storingen, moet je daarvoor bij de M3 eerst dus zelf een usb-c-naar-ethernetkabel gekocht hebben (zoals ook eerder in deze review uitgelegd). Daarmee is het wel mogelijk (de instellingen daarvoor zijn terug te vinden in het portaal). Handig als back-up, zeker wanneer je bijvoorbeeld beveiligingscamera's en andere apparaten hebt die eigenlijk altijd met internet verbonden moeten zijn.

Maar de belangrijkste reden om de Nighthawk M3 aan te schaffen, is dat je overal goed internet hebt of eenvoudig verbinding maakt op plekken met onbetrouwbare wifi. Dat werkt precies zoals verwacht. Na installatie kies je het aangemaakte netwerk, voer je het wachtwoord in en vervolgens maken je smartphone, laptop of ander apparaat verbinding. In de praktijk is de verbinding snel, stabiel en veilig – zelfs met vijf of meer apparaten tegelijk.

Je kunt ook een laptop via usb-c aansluiten, waardoor je niet per se de draadloze verbinding met de Nighthawk M3 hoeft te gebruiken als je een tijdje van huis of kantoor weg bent. Dat maakt de verbinding theoretisch nog stabieler, al merkten we in de praktijk nauwelijks verschil in kwaliteit of snelheid. Het gaat dan om het idee, en van dit idee worden we vrolijk.

©Wesley Akkerman

Nighthawk M3 kopen?

De Nighthawk M3 biedt voldoende om zijn prijs te rechtvaardigen. Een accu die langer meegaat zou prettig zijn, zeker omdat dagelijks opladen nu nodig is, maar echt een minpunt is dat niet. Water- en stofdichtheid zou een mooie toevoeging zijn, vooral voor wie naar tropische bestemmingen reist. Verder lijkt Netgear de juiste afwegingen te hebben gemaakt bij de keuze voor wifi-netwerken. Wie meer wil, kan terecht bij de M6 Pro, maar voor de meeste gebruikers is de Nighthawk M3 een uitstekende keuze.