ID.nl logo
Tien tips voor beter geluid uit je speakers
© Sonos
Huis

Tien tips voor beter geluid uit je speakers

Je hebt veel geld uitgegeven aan (draadloze) speakers, maar toch klinkt het nog niet helemaal lekker. Gelukkig betekent dat niet meteen dat je nóg meer moet uitgeven aan een betere set-up. Met deze tien tips kun je eenvoudig de geluidskwaliteit verbeteren.

In dit artikel komen tien tips aan bod om een beter geluid uit je speakers of draadloze luidspreker te halen. Sommige tips zijn ook van toepassing voor een soundbar.

Stress daarbij niet te veel over een ideaalgeluid, maar streef naar iets dat jij goed vindt. Muziek en tv-geluid zijn zaken die nu eenmaal bijzonder subjectief worden beleefd. Uiteindelijk moet het doel van een muzieksysteem of een oplossing voor tv-audio zijn dat jij er plezier aan beleeft. Pas onderstaande tips dan ook vanuit dat perspectief toe. Tegelijkertijd baat het zeker om te experimenteren en daarbij aandachtig te luisteren. Omdat ons brein supergoed is in het compenseren en aanvullen, zul je dan pas realiseren dat er details ontbreken of dat er iets niet klopt.

Zet de speakers dichter op of verder van de muur

Draadloze speakers en hifi-luidsprekers hebben aan de achterkant dikwijls een of twee grote openingen. Dat zijn baspoorten die diepere bassen mogelijk maken. Er kan wel interactie zijn met de muur erachter. Hoe dichter bij de muur, hoe dieper maar ook wolliger (onduidelijke) die bassen klinken. Door de afstand tussen de muur en achterzijde van de speaker te variëren, kun je die bassen sterker of minder sterk maken. En dat heeft ook gevolgen voor zaken als stemweergave en helderheid.

Verwijder de beschermkappen

Idealiter zijn de beschermkappen op een speaker akoestisch neutraal. Erop of eraf, het zou hetzelfde moeten klinken. Maar soms blijkt dat niet te kloppen. Vooral kappen met een zware, dikke omlijsting kunnen de klank aantasten. Je kunt dan minder hoge details ervaren, onder meer als je schuin tegenover de speaker(s) zit.

Speel met de toonregeling

Op een versterker of in de app van je draadloze speaker vind je vaak een toonregeling. De meest basale vorm is een slider of een knop voor bass en eentje voor treble. Daarmee kun je de weergavekwaliteit in jouw kamer al een stukje beter maken. Om de toonregeling te finetunen, kun je het best een nummer gebruiken dat je goed kent en dat je op een constant volumeniveau afspeelt. 

Sommige fabrikanten bieden je nog meer mogelijkheden, bijvoorbeeld met een uitgebreide equalizer in de app. De verleiding is dan groot om meteen heftig dingen te veranderen. Maar je kunt beter in kleine stappen te werk gaan, terwijl je tijd neemt om het verschil te detecteren.

©Marantz

Zet de speaker op de juiste hoogte

Nagenoeg alle luidsprekers presteren het best op oorhoogte, dus dezelfde hoogte als je oren. Een beetje variatie mag, maar niet te veel. Daarom is het af te raden om een luidspreker op de grond te plaatsen, of juist hoog in een kast. Bij een grotere speaker gebruik je de tweeter als referentiepunt.

Er zijn wel uitzonderingen op de regel. Bepaalde apparaten, zoals soundbars, mag je gerust op een lager AV-meubel plaatsen. Maar overdrijf niet met een model met Dolby Atmos-speakers bovenaan, want dan komt het geluid niet goed overeen met het beeld. Er zijn ook retrospeakers die gemaakt zijn om laag bij de grond te plaatsen. Maar dan wel op een stand die ze lichtjes doet hellen. Zo zijn ze toch op je oren gericht.

Mikken op je zitplaats

De meeste luidsprekers stralen niet gelijkmatig geluid uit. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld onder een hoek van 30 graden minder detail opmerkt. Dat geldt zowel verticaal als horizontaal. Dat is ook waarom je speakers het best op oorhoogte kunt plaatsen (zie hierboven). Maar het betekent eveneens dat speakers het best klinken als de voorkant naar je zitplaats gericht is. Klinkt het te fel? Dan draai je ze een beetje weg van de zitplek.

©DALI Loudspeakers

Speakers op een dressoir of lage meubel plaatsen is een prima idee.

Maak de stereodriehoek

De meeste muziek wordt uitgebracht in stereo (al heb je tegenwoordig ook muziek in Dolby Atmos). Het klinkt het mooist via twee aparte speakers. Ja, ook als je een draadloze speaker hebt die claimt stereogeluid te verspreiden. Die twee weergevers stel je het best op in een gelijkzijdige driehoek, waarbij jouw zitplek de punt van de driehoek vormt. Soms kan dat net niet, omdat er bijvoorbeeld een meubel of een deuropening in de weg staat. 

Met de balansregeling kun je dan de speaker die iets te ver staat iets luider zetten. Net als bij de toonregeling moet je uitgebreid de tijd nemen om hiermee te experimenteren. Probeer wel beide speakers even ver van een zijmuur te plaatsen.

Wifi in plaats van bluetooth

Bij draadloze speakers of versterkers met ingebouwde streamingmogelijkheden kun je vaak kiezen tussen bluetooth of streaming via een app. Dat laatste kan via AirPlay, Chromecast, Spotify Connect of de app van de speaker. De rode draad bij al die methodes is dat je streamt over het netwerk. Gebruik je vooral bluetooth? Probeer dan een van die andere streamingopties. Niet alleen ontzie je daarmee de accu van je telefoon, vaak is de geboden kwaliteit ook een stuk beter. 

In een ruimere zin is het altijd goed om te kijken naar de kwaliteit van je bron. Is de platenspeler goed afgeregeld? Is je vinylplaat schoon? Zitten alle kabels er goed in? Heb je een streamingdienst ingesteld op de beste kwaliteit?

©Jamie Biesemans

Trueplay is een functie van Sonos om de klank aan te passen aan de kamer.

Beter met kamerkalibratie

Veel draadloze speakers (en betere soundbars) beschikken over een kamerkalibratiefunctie. Bij Sonos heet dat bijvoorbeeld Trueplay. Deze functie speelt (eenmalig) kort testgeluidjes in je woonkamer af om de ruimte akoestisch in kaart te brengen. Daarna zal de functie de klank aanpassen, zodat helderheid toeneemt en wollige bassen afnemen. Het kost doorgaans weinig moeite, maar levert wel veel op. 

Heb je hifi-speakers die met een versterker werken? Dan moet je bij de versterker zoeken naar een kalibratiefunctie. Bij stereoapparaten komt het minder vaak voor, maar bij een AV-receiver (die je ook als stereoversterker kunt gebruiken) is het altijd aanwezig. 

Kijk naar de kamer

Het soort kamer waarin je speakers staan heeft een grote impact op de klank die je hoort. Tegel- of steenvloeren zorgen bijvoorbeeld voor hardere klanken, terwijl een dik tapijt net alle fijne detail kan opslorpen. Zo zijn er veel zaken die een rol kunnen spelen. Alles opsommen is onmogelijk, maar er zijn wel enkele elementen waar je makkelijk mee kunt experimenteren.

Je kunt heel ver gaan met akoestische ingrepen, tot aangepaste panelen en een andere inrichting aan toe. Dat is haalbaar als je een thuisbioscoop of toegewijde muziekkamer bouwt, maar voor de meeste mensen is het een brug te ver. Ook financieel, want akoestische ingrepen laten uitvoeren door een expert is niet goedkoop.

©Monitor Audio

Een tapijt kan veel doen om het geluid zachter te maken.

Toch zijn er ook zaken die je low-cost zelf kunt uitproberen. De vloerbedekking is bijvoorbeeld iets dat in een woonkamer veel doet. Even het tapijt oprollen of een mat uit een andere kamer neerleggen zou hoorbare gevolgen moeten hebben. Als er aan de ene kant van de kamer een groter raam zit, kun je eens proberen een kamerplant of een groot kussen aan die kant te parkeren. Controleer of je de speakers beter van de ondergrond kunt ontkoppelen, bijvoorbeeld met spikes of dempende blokjes. Zeker met een subwoofer is dat een goed idee.

Zijn akoestische panelen een goed idee?

In sommige situaties kan een akoestisch paneel achter elke speaker meer rust brengen. In grote ruimtes met tegelvloeren, zoals woonkeukens, kunnen panelen aan de muur de algemene klankervaring minder fel maken. Er bestaan drie types panelen: basstraps (passen in de hoeken en slorpen bassen op), diffusers (verspreiden geluid over een brede hoek en maken het zachter) en absorbers (slorpen geluidsgolven op).

Dergelijke panelen zijn betrekkelijk goedkoop, zeker de modellen ontworpen voor studio’s. Mooiere panelen die beter in het interieur passen bestaan ook, maar dragen hogere prijskaartjes. Het nadeel van akoestische panelen is dat ze een kamer juist heel doods kunnen maken of muziek dof laten klinken. Ze vragen kennis van zaken om het juiste type en de juiste plaatsing uit te zoeken.

▼ Volgende artikel
Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software
© Photographer: Dragos Condrea
Huis

Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software

Afbeeldingbestanden kunnen behoorlijk groot zijn. Om afbeeldingen te verkleinen, hoef je geen gebruik te maken van externe software. Zowel in Windows 10 als Windows 11 kun je dat doen met de ingebouwde programma’s Paint en Foto’s. Het proces verloopt in beide programma’s vergelijkbaar, maar we tonen het hier in Foto’s.

In dit artikel laten we zien hoe je in Windows afbeeldingen kunt verkleinen:

  • Open de afbeelding met Foto’s
  • Verklein de afbeelding door een lagere pixelgrootte of percentage in te voeren
  • Kies het gewenste bestandsformaat en pas de kwaliteit aan

Ook leuk: Supersimpel: van foto's naar filmpjes met Google Foto's

Formaat van afbeelding wijzigen

Er zijn allerlei redenen waarom je een afbeelding zou willen verkleinen. Meestal wil je op die manier de bestandsgrootte verkleinen om het plaatje te delen via e-mail of via social media. De afmetingen van een foto zijn bepalend voor de bestandsgrootte. Om te beginnen, navigeer je naar de afbeelding waar de afbeelding staat waarvan je het formaat wilt aanpassen. Klik er met de rechtermuisknop op en kies in het contextmenu de opdracht Openen met / Foto’s. Wanneer deze app al ingesteld is als standaard-applicatie om afbeeldingen te openen, kun je ook dubbelklikken op de afbeelding. Terwijl de afbeelding geopend is in Foto’s klik je op de drie puntjes op de menubalk. Kies Formaat van afbeelding wijzigen.

Via de drie puntjes kom je bij de opdracht Formaat van afbeelding wijzigen.

Goede kwaliteit foto's maken?

Een digitale camera is daar het beste in

Via pixelgrootte of percentages

Een dialoogvenster opent, waarin je de huidige afmetingen van de afbeelding leest. Die afmetingen staan weergegeven in pixels. Je kunt het formaat wijzigen door een andere pixelgrootte te typen. Veronderstel dat de afbeelding niet breder mag zijn dan 1200 pixels. Dan typ je deze waarde in het vak Breedte. Je hoeft slechts voor één dimensie een nieuwe maat in te geven. De andere dimensie, in dit geval Hoogte, wordt automatische aangepast. Op die manier respecteert Foto’s de oorspronkelijke beeldverhouding. Het is ook mogelijk om het formaat te wijzigen via een percentage. Als je Percentage aanvinkt en je geeft bij Hoogte de waarde 50% in, dan zal de afbeelding de helft kleiner worden.

Hier passen we de grootte via absolute waarden aan.

Het juiste bestandsformaat

Nog voor je de verkleining bevestigt, lees je onderaan de huidige afmetingen en de nieuwe afmetingen. Het valt daarbij op dat de bestandsgrootte veel kleiner is geworden. Bij Bestandstype kies je de indeling waarin de afbeelding wordt weggeschreven: jpg, png, tif of bmp. Bij de eerste twee opties, jpg en png, wordt compressie toegepast om de bestandsgrootte nog kleiner te maken. Met de schuifregelaar bepaal je de kwaliteit. Houd er rekening mee dat jpg geschikter is voor grafische afbeeldingen met veel kleurovergangen en nuances, zoals foto’s. Png is meer geschikt voor afbeeldingen die ook tekst bevatten.

Bij jpg kun je de sterkte van de compressie regelen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje
© Rens Blom
Huis

Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje

Hartstikke leuk als je betaalbare smartphone er prachtig uitziet en heel veel kan, maar je hebt er weinig meer aan als hij (te) snel beschadigd raakt door een val of water. Oppo ziet een gat in de markt van budgettoestellen: de 279 euro kostende Oppo A5 Pro 5G kan tegen een stootje en is waterdicht. In deze review lees je hoe de telefoon bevalt.

Uitstekend
Conclusie

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

Plus- en minpunten
  • Extra stevig ontwerp in normale behuizing
  • Erg lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Minder scherp HD-scherm
  • Erg drukke software

De propositie van de Oppo A5 Pro is interessant. Robuuste, waterdichte smartphones zijn doorgaans óf prijzig óf komen lomp over. De A5 Pro is geen van beide. Het toestel oogt en voelt als een reguliere betaalbare smartphone en weegt met 194 gram ook niet bovengemiddeld zwaar. Sterker nog, het gewicht valt alleszins mee als je weet dat de A5 Pro een accucapaciteit heeft die groter is dan gebruikelijk. Waar veel toestellen over een 5000 mAh-accu beschikken, zit er in dit Oppo-toestel een 5800 mAh-accu. Waarover zo meteen meer.

De behuizing van de A5 Pro is IP66-, IP68- en IP69-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het toestel geen schade oploopt als je hem onderdompelt of onder een waterstraal houdt. Stof vormt ook geen probleem. Extra prettig is dat het toestel geen klepje nodig heeft voor zijn usb-c-poort. Oppo schermt ook met extra stevig glas, al merken we dat niet direct. Volgens de fabrikant kan de A5 Pro ook overweg met extreme temperaturen, wat in Nederland lastig te testen is maar een fijne gedachte kan zijn als je naar een heel warm land op vakantie gaat.

©Rens Blom

Beter te testen is Oppo's belofte dat het scherm te bedienen is met natte handen, vette vingers en de meeste (motor)handschoenen. Dat lukt alle drie inderdaad. De techniek van Oppo herkennen we uit verschillende OnePlus-smartphones. Oppo en OnePlus zijn dan ook zusterbedrijven.

De valbestendigheid testen is altijd wat spannend met een door de fabrikant uitgeleende smartphone, maar gelet op Oppo's claims hebben we de A5 Pro dan maar een paar keer expres vanaf borsthoogte laten vallen op een houten vloer en vlonderplanken op het dakterras. Dat leverde geen zichtbare schade op. Volgens Oppo is de smartphone zo ontwikkeld dat de binnenkant – voor ons onzichtbaar – ook minder schadegevoelig is dan andere smartphones.

©Rens Blom

De Oppo A5 Pro is valbestendig.

Prima specificaties

De stevige behuizing maakt de Oppo A5 Pro interessant voor wie onhandig is (of genoemd wordt) of veel buiten ontspant of werkt. Maar in al die gevallen wil je niet alleen een robuuste telefoon, maar ook een fijne telefoon. Dat is de Oppo A5 Pro op veel vlakken. Bijster snel is 'ie niet, maar gelet op de prijs kunnen we niet klagen over de prestaties. Het grote werkgeheugen (8 GB) zal helpen. Complimenten aan Oppo voor de ruime opslagcapaciteit van 256 GB; dat zien we nog niet vaak in dit prijssegment.

De 50 megapixel-camera is prima, maar niet bijzonder. De tweede camera is een portretsensor waar je niet veel aan hebt. Het 6,67inch-LCD-scherm is buiten goed afleesbaar, maar oogt met zijn resolutie van 1604 bij 720 pixels minder scherp dan we graag zien. Veel andere toestellen hebben een Full-HD-scherm.

©Rens Blom

Het scherm van de Oppo A5 Pro 5G kan lekker fel, maar oogt niet zo scherp.

Lange accuduur

Door de lagere schermresolutie verbruikt de Oppo A5 Pro wel minder stroom dan concurrerende smartphones. Dat gegeven plus de grotere accucapaciteit resulteert in een uitstekende accuduur. Wij kunnen de Oppo-telefoon bijna twee volle dagen gebruiken. Accustress hebben we daarom niet ervaren. Opladen kan het toestel lekker snel, namelijk met maximaal 45 watt. Je dient wel zelf de juiste adapter te kopen, want in de doos zit alleen een usb-c-kabel.

Zes jaar updates

De tijd dat een betaalbare smartphone maar heel kort updates kreeg, is gelukkig voorbij. Ook Oppo hanteert een prima updatebeleid. De A5 Pro kan rekenen op drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. De Oppo-software oogt wat druk en promoot wel heel graag commerciële apps en games, maar er valt mee te werken.

©Rens Blom

Oppo stopt de software vol commerciële apps en games.

Conclusie: Oppo A5 Pro kopen?

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.