ID.nl logo
Review Sonos Era 100 - Waardige opvolger van de Sonos One
Huis

Review Sonos Era 100 - Waardige opvolger van de Sonos One

De Sonos Era 100 is de opvolger van de vijf jaar oude Sonos One. De radicaal andere naam is geen lege huls: de speaker is groter, heeft meer en andere functies én biedt beter geluid. Daar betaal je wel een hogere prijs voor. Kom in deze Sonos Era 100 review alles te weten over de slimme speaker.

Fantastisch
Conclusie

De Sonos Era 100 is Sonos' nieuwste instap-speaker, maar met een adviesprijs van 279 euro zeker geen impulsaankoop. Het is daarom goed om te weten dat de Era 100 veel waar voor zijn geld biedt. De speaker heeft een strak ontwerp met veel functies, levert krachtig en vol geluid en is naadloos te integreren in het Sonos-ecosysteem. We vinden het wel jammer dat sommige functies alleen bruikbaar zijn met een optionele adapter en dat de Google Assistent-spraakhulp ontbreekt. Al met al is de Era 100 een waardige opvolger van de Sonos One.

Plus- en minpunten
  • Strak ontwerp met veel functies
  • Krachtig en vol geluid
  • Prettig Sonos-ecosysteem
  • Volwaardige Trueplay (nog steeds) alleen op iOS
  • Los verkrijgbare adapter vereist voor alle functies
  • Geen Google Assistent

Zoals gezegd is de Sonos Era 100 de opvolger van de Sonos One, Sonos’ populairste speaker van de afgelopen jaren. Dat zal deels door de adviesprijs van 229 euro komen. De later geïntroduceerde One SL schrapte de microfoons voor spraakbesturing en was daarom nog wat goedkoper. Maar in deze tijden van inflatie zit zo’n scherpe prijs er niet meer in. De Era 100 kost 279 euro. Daar krijg je gelukkig ook de nodige verbeteringen voor terug ten opzichte van de One. In deze review lees je er alles over.

In de doos vind je naast de speaker alleen een stroomkabel

Vernieuwd ontwerp

Laten we beginnen met de buitenkant. En dan eigenlijk de binnenkant. Want Sonos geeft aan dat de Era 100 veel eenvoudiger te repareren is dan vorige speakers. Bij de fabricage gebruikt Sonos minder lijm en meer schroefjes voor de speaker, bijvoorbeeld. Zo is de Era 100 duurzamer en makkelijker uit elkaar te halen als een onderdeel defect is, en moet hij ook weer sneller gerepareerd zijn om eveneens sneller terug te keren naar de klant. Een mooie zaak waar je overigens hopelijk nooit mee te maken krijgt. De Era 100 zelf repareren is volgens Sonos wellicht mogelijk als je handig bent en vervangende onderdelen hebt, maar het bedrijf raadt het niet aan. De garantie vervalt namelijk. Na het verlopen van de garantieperiode wordt het dus aantrekkelijker om de speaker zelf te repareren.

De aanraakgevoelige volumebalk is nieuw

De Era 100 (links) naast de One

Los van het duurzamere ontwerp heeft de Era 100 ook een prettig ontwerp, in de kleur zwart of wit. Ik heb de zwarte versie mogen testen, die overigens wel snel neergedaald stof toont. De speaker heeft een strakke behuizing met veel kleine openingen voor de muziek. De technische onderdelen zie je niet meer door die grill, wat bij de One wel het geval is. De Era 100 is even breed als zijn voorganger, maar wel een stukje hoger. Dat komt omdat de binnenkant meer muziekonderdelen bevat – waarover zo meteen meer – en nieuwe functies huisvest. Denk aan een aanraakgevoelige horizontale balk waar je met je vinger overheen veegt om het volume van de muziek te veranderen. Ik vind dit als jarenlange Sonos One-gebruiker prettiger werken dan de aparte volumeknoppen van de One aantikken. Voorop de Era 100 zitten wel nog aparte aanraakgevoelige knoppen om van nummer te veranderen en het geluid te pauzeren/hervatten. Meer naar achteren zie je een knop die de ingebouwde spraakassistent activeert.

De Era 100 (links) van achteren naast de One

Geen Google Assistent meer

Met een schuifje op de achterkant schakel je de microfoons van de Era 100 in en uit. Ik zou ze lekker uit laten, want de One ondersteunt maar twee spraakassistenten en die spreken allebei geen Nederlands. Jammer en een achteruitgang ten opzichte van de Sonos One die de Nederlandstalige Google Assistent aan boord heeft. De Assistent ontbreekt op de Era 100 omdat Google extra technische eisen stelt die Sonos niet wil inwilligen, zo luidt de redenatie in één zin.

Een schuifje om de microfoons in- en uit te schakelen

Nieuw: bluetooth!

Positiever is dat Sonos een bluetooth-functionaliteit aan de Era 100 toegevoegd heeft. Die functie mist juist weer op de One. Met de Era 100 kun je eenvoudig schakelen tussen luisteren via wifi en bluetooth via de knop op de achterkant. De bluetooth-functie stelt je in staat om draadloos een platenspeler met bluetooth te gebruiken én om je bluetooth-muziek via de Era 100 ook af te spelen op Sonos-speakers die met wifi verbonden zijn. Sonos heeft de functie dus goed benut.

Lees ook: 5 goede bluetooth-speakers

Over een platenspeler gesproken: die kun je ook bekabeld aansluiten op de Era 100. Maar dan moet je wel een adapter á 25 euro aanschaffen. Er is ook een 45 euro kostende adapter die naast de line-in-poort ook een ethernetpoort heeft. Die ethernetpoort – om de speaker bekabeld met je thuisnetwerk te verbinden – is namelijk wegbezuinigd uit de Era 100. Volgens Sonos omdat slechts een paar procent van de mensen de ethernetfunctie gebruikt. Desalniettemin een aandachtspunt, want met zo’n adapter kost de Era 100 opeens rond de driehonderd euro.

De bluetooth-knop op de Era 100

De Sonos-omgeving

Wie een of meerdere Sonos-producten gebruikt, is bekend met de bijbehorende app. Die is heel belangrijk voor de gebruikservaring, want je gebruikt ‘m voor het installeren van de speaker(s), het beheren van de instellingen en het bedienen van de muziek/podcasts/andere audiomedia. Dat laatste kun je ook doen via andere diensten zoals Spotify en in het geval van de Era 100 ook Apple AirPlay 2. De Sonos S2-app is voor de Era 100 niet veranderd en werkt soepel. Je installeert de speaker in een handomdraai en koppelt ‘m indien van toepassing en gewenst aan andere speakers. Ken je de Sonos-app niet, dan is de Era 100 een kennismaking met een compleet ecosysteem. Hieronder vind je wat schermafbeeldingen die de installatie en het gebruik van de Sonos S2-app tonen.

De installatie en het startscherm van de app

Trueplay instellen en een deel van de instellingen van de Era 100

Trueplay

Eén van de functies die je via de Sonos S2-app kunt instellen, is Trueplay. Trueplay is Sonos’ benaming voor een foefje dat de microfoons van je smartphone en de Sonos-speaker gebruikt om de plaatsing in de kamer te detecteren en de audioweergave te optimaliseren voor de plaatsing in de ruimte. Van oudsher werkte Trueplay alleen op een Apple iPhone. Deze functie werkt ook met de Era 100 en biedt de beste resultaten. Heb je geen iPhone maar een Android-smartphone, dan kun je gebruikmaken van de automatische Trueplay-tuning die alleen de speaker aan het werk zet. Het is de moeite waard om deze functie te gebruiken, want de Era 100 klinkt vervolgens iets beter omdat hij weet ‘waar’ hij staat.

Geluidskwaliteit

In het verlengde van de vorige alinea, beoordeel ik de geluidskwaliteit van de Sonos Era 100 ná het voltooien van de automatische Trueplay-kalibratie via mijn Android-smartphone. Voor de test heb ik verschillende muziekgenres opgezet en wat audioboeken afgespeeld. Wat mij als jarenlange luisteraar van de Sonos One en andere typen Sonos-speakers opvalt, is dat de Era 100 wat krachtiger en voller klinkt dan de One. Dat belooft Sonos ook. De woofer is 25 procent groter en de speaker heeft in tegenstelling tot zijn voorganger niet één maar twee tweeters. Die staan onder verschillende hoeken gemonteerd om allebei één kanaal te verzorgen en zo beter stereogeluid te produceren. Het verschil met de One is subtiel; instrumenten lijken meer links of rechts georiënteerd, in plaats van ‘meer naar links’ of ‘meer naar rechts.’ Aangezien de Era 100 een compacte speaker is, kan hij geen volwaardig stereogeluid realiseren.

Je hoeft het volume van de Era 100 niet volledig open te schroeven voor indrukwekkend geluid

Wat hij wél kan, is je hele woonkamer of andere ruimte vullen met muziek. Het volume kan namelijk lekker hoog, zelfs voor op een feestje nog té hoog (al kun jij hier natuurlijk anders over denken). Prettig is dat het geluid ook op een hoger volume indruk blijft maken. De speaker biedt lekker veel bas, produceert heldere stemmen en raakt zichzelf niet kwijt in nummers die sterk wisselen tussen lagere en middentonen met een vocale hoge uitschieter ertussendoor. Heb je geen hele grote (woon)kamer, dan is de Era 100 voldoende voor kamervullend geluid. In een grotere kamer of voor meer verdeeld geluid in de kamer, raad ik twee speakers aan. De Era 100 kan niet tippen aan een speciale, bekabelde hifi-speaker die hi-res-audio afspeelt terwijl je nipt aan een bijzonder glas whiskey, maar voor het gemiddelde Nederlandse huishouden biedt de speaker echt lekker geluid.

Ook fijn is dat je de Era 100 ook als stereopaar kunt gebruiken. Ook als surroundset in combinatie met een moderne Sonos-soundbar als de Beam (Gen 2) of Arc. Omdat ik één Era 100 ontvangen heb, kon ik de stereo- en surroundfuncties niet testen. Je kunt er wel vanuit gaan dat twee Era 100’s als stereopaar de audio realistischer verdelen tussen links en rechts, zoals de One dit ook kan.

Conclusie: Sonos Era 100 kopen?

De Sonos Era 100 is Sonos' nieuwste instap-speaker, maar met een adviesprijs van 279 euro zeker geen impulsaankoop. Het is daarom goed om te weten dat de Era 100 veel waar voor zijn geld biedt. De speaker heeft een strak ontwerp met veel functies, levert krachtig en vol geluid en is naadloos te integreren in het Sonos-ecosysteem. We vinden het wel jammer dat sommige functies alleen bruikbaar zijn met een optionele adapter en dat de Google Assistent-spraakhulp ontbreekt. Al met al is de Era 100 een waardige opvolger van de Sonos One.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 flinke airfryers voor de lekkere trek
© ID.nl
Huis

Waar voor je geld: 5 flinke airfryers voor de lekkere trek

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speurt de redactie binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een prijsvriendelijke airfryer waar veel voedel in past? We hebben vijf interessante modellen voor je gespot.

Met een airfryer kun je van alles klaarmaken: frietjes, snacks, groenten, kip en zelfs cake. Het grootste voordeel is dat je gezonder kunt koken zonder dat je smaak hoeft in te leveren. Ook maakt het minder rommel en stinkt je huis niet naar frituurvet. Bovendien hoef je er weinig omkijken naar te hebben: je stelt de tijd en temperatuur in, en de airfryer doet de rest. Wij vonden een vijftal mooie, grote modellen voor je.

Ninja Max Pro AF180EU

De Ninja Max Pro AF180EU is nog steeds een van de meest polulaire airfryers van dit moment. Dit 2000 watt-model heeft een riante inhoud van 6,2 liter. Hiermee braad je met gemak vier kippenbouten gaar. Met het bedieningspaneel kies je tussen zes kookfuncties, namelijk heteluchtfrituren, knapperig maken, bakken, braden, drogen en opwarmen. Je selecteert op het overzichtelijke bedieningspaneel de tijd en temperatuur, waarna je lekker achterover kunt leunen. De maximaal instelbare temperatuur bedraagt 240 graden.

Zoals we inmiddels van Ninja-airfryers gewend zijn, bevat ook dit exemplaar een zogeheten crispplaat. Daarmee geef je jouw gerechten een lekker krokant laagje! Voor het klaarmaken van kleine porties plaats je dit onderdeel eventueel een verdieping hoger. Klaar met koken? Doe de lade en crispplaat dan in de vaatwasser. Ninja levert een receptenboek mee. Lees voor ervaringen van andere gebruikers deze reviews op Kieskeurig.nl.

Philips 3000 Series NA352/04

Philips heeft op airfryergebied al sinds jaar en dag een goede reputatie. Met een gemiddelde beoordeling van een 8,9 onder Kieskeurig.nl-bezoekers is de 3000 Series NA352/04 daarvan weer eens het bewijs. Vrijwel alle testers waarderen de aanwezigheid van twee manden. Logisch, want je maakt zo tegelijkertijd twee verschillende gerechten klaar. De manden zijn overigens niet even groot. De gedachte daarvan is dat je zo een hoofd- en bijgerecht kunt scheiden. De totale inhoud bedraagt negen liter. 

In tegenstelling tot de meeste andere airfryers heeft dit model een bedieningspaneel aan de bovenzijde. Je activeert hierop bijvoorbeeld de synchronisatiefunctie, zodat gerechten met afwijkende bereidingstijden op hetzelfde moment klaar zijn. Dankzij een hoog vermogen van 2750 watt kun je de mandjes helemaal volstoppen, want alles wordt evengoed gaar. We vallen met deze airfryer in herhaling, maar ook dit exemplaar was op het moment van schrijven nooit eerder zo goedkoop.

Ninja Foodi FlexDrawer AF500EU

Met de imposante Ninja Foodi FlexDrawer AF500EU maak je moeiteloos twee gerechten tegelijk klaar. Deze variant beschikt namelijk over twee flinke lades met een inhoud van 5,2 liter. Hierdoor serveer je bijvoorbeeld tegelijk friet en een bittergarnituur. Je stelt voor elke kookzone een ander kookprogramma in. Hebben de afzonderlijke gerechten een andere bereidingstijd? Met behulp van de Sync-functie regelt de airfryer dat alle etenswaren evengoed op hetzelfde moment klaar zijn. Vanwege de omvang ondersteunt het apparaat een hoog vermogen van 2470 watt.

In de zogenoemde Megazone-modus kun je eten in één grote lade van maar liefst 10,4 liter bereiden. Verwijder hiervoor de verdeler en maak zo bijvoorbeeld een grote hoeveelheid patat klaar. Met de twee bijgesloten crispplaten geef je snacks en vleesgerechten een krokant laagje. Gebruik de draaiknop om het gewenste programma te selecteren. Kies tussen knapperig maken, heteluchtfrituren, braden, bakken, opwarmen, drogen en rijzen. Overweeg je om deze grote airfryer te kopen? Wacht dan niet te lang, want het product is momenteel goedkoper dan ooit.

Philips Premium Smart Sensing HD9867/90

Ten opzichte van veel andere airfryers gaat dit exemplaar van Philips een stapje verder. Op basis van de hoeveelheid en het gerecht kiest de Premium Smart Sensing HD9867/90 namelijk op eigen houtje de optimale temperatuur en bereidingstijd. Het resultaat is een perfecte maaltijd! Er zijn vijf automatische kookprogramma's. Uiteraard kun je als alternatief ook zelf het aantal graden Celsius en de tijd instellen. Bewaar favoriete instellingen eventueel in het geheugen en kies de volgende keer direct jouw zelfbedachte programma.

Deze airfryer heeft een mand met een inhoud van 7,3 liter. Volgens de fabrikant maak je daarin 1,4 kilo patat klaar. Bovendien kun je er met gemak een volledige kip in kwijt. Het hoge vermogen van 2225 watt zorgt ervoor dat alle etenswaren geleidelijk gaar worden. Kortom, vul het hele mandje gerust met bitterhapjes. Philips ontwikkelt een eigen app waarin je allerlei lekkere gerechten voor deze airfryer kunt vinden. Tot slot is het product op het moment van schrijven goedkoper dan ooit.

Tefal Easy Fry & Grill Dual EY905D

De Easy Fry & Grill Dual EY905D van Tefal scoort goed bij gebruikers op Kieskeurig.nl – de positieve reviews spreken voor zich. Bovendien is dit model momenteel aantrekkelijk geprijsd. Deze airfryer beschikt over twee aparte kookzones: een ruime linkerlade van 5,2 liter voor bijvoorbeeld het hoofdgerecht en een rechterlade van 3,1 liter voor een bijgerecht. Zo kun je moeiteloos vlees en groenten tegelijkertijd bereiden. De temperatuur en bereidingstijd stel je per lade afzonderlijk in, en dankzij de synchronisatiefunctie zijn beide gerechten tegelijkertijd klaar om te serveren.

Je hebt keuze uit acht automatische programma’s. Met een simpele tik op het display selecteer je bijvoorbeeld het friet-, vis-, groente- of kipprogramma, waarna de juiste instellingen automatisch worden toegepast. Handig is ook het hoge vermogen van 2700 watt, waardoor je eten snel en gelijkmatig wordt bereid. Tot slot: Tefal belooft een lange levensduur, want door de beschikbaarheid van reserveonderdelen is deze airfryer zeker vijftien jaar te repareren.

▼ Volgende artikel
Hoe betrouwbaar zijn weer- en regenapps eigenlijk?
© Kaspars Grinvalds
Huis

Hoe betrouwbaar zijn weer- en regenapps eigenlijk?

Wel of niet een terrasje pakken? Jas mee of hoeft dat niet? Vanavond de BBQ aan of toch maar binnen de airfryer? Even snel de weerapp checken is inmiddels een automatisme geworden. Vooral in de zomer bekijken we massaal de regenradar. Maar hoe betrouwbaar zijn die voorspellingen eigenlijk? Waarom kloppen ze soms tot op de minuut, en lijken ze op andere momenten nergens op? En kun je erop vertrouwen als je je planning erop afstemt?

☀️⛅☔ In dit artikel lees je:

• Hoe weerapps aan hun data komen • Waarom voorspellingen soms wel, en soms niet kloppen • Hoe je een weerapp zo goed mogelijk interpreteert • Waarom het weer (vooral lokaal!) toch altijd blijft verrassen

Lees ook: De handigste apps voor een onvergetelijke zomer

Van meting tot melding: hoe een app aan zijn data komt

Weerapps maken geen eigen voorspellingen, maar gebruiken data van meteorologische instituten zoals het KNMI, ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) of het Amerikaanse NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Die instellingen verwerken gigantische hoeveelheden informatie uit weerstations, satellieten, vliegtuigen, weerballonnen en radars. Op basis daarvan draaien ze computermodellen die het weer proberen te voorspellen. Zo'n model analyseert bijvoorbeeld hoe luchtdruksystemen zich bewegen, hoe windrichtingen veranderen en wat de temperatuurverschillen zijn in verschillende lagen van de atmosfeer.

Een weerapp kiest één of meer van die modellen als basis en combineert dat met eigen algoritmes en visualisaties. De bekende buienradars gaan nog een stap verder en laten regen zien die al is gevallen of onderweg is. Daarvoor gebruiken ze gegevens van neerslagradars, die elk kwartier of zelfs elke vijf minuten een nieuwe 'foto' maken van waar regenbuien zich bevinden en hoe die zich verplaatsen.

Waarom voorspellingen wél en soms juist níet kloppen

In grote lijnen zijn de verwachtingen van weerapps vaak behoorlijk accuraat, zeker als het om de eerstkomende uren gaat. Hoe dichter je bij het moment zit, hoe betrouwbaarder de voorspelling. Dat komt omdat het weer zich op korte termijn minder grillig gedraagt dan op langere termijn. Je kunt een bui redelijk goed volgen over een tijdsbestek van een uur of twee, maar het is veel lastiger om drie dagen vooruit exact te zeggen wanneer en waar die bui valt.

Vooral bij regenval in de zomer zit daar vaak de grootste afwijking. Zomerse buien ontstaan door opwarming van de lucht en ontwikkelen zich snel en lokaal. Op het ene moment lijkt er nog niets aan de hand, en tien minuten later valt er een wolkbreuk in één wijk, terwijl een paar straten verderop de stoep droog blijft. Dat maakt het haast onmogelijk om op straatniveau precies te voorspellen waar het gaat regenen.

Daarnaast hangt veel af van welk weermodel de app gebruikt. Het Europese ECMWF-model wordt wereldwijd gezien als zeer nauwkeurig, maar is ook duur om te gebruiken. Sommige apps kiezen daarom voor Amerikaanse modellen of zelfs simpelere versies om kosten te besparen. Dat maakt de ene app betrouwbaarder dan de andere, ook al lijken ze qua uiterlijk op elkaar.

©ID.nl

De weerapp goed interpreteren

Wie slim omgaat met weerapps, kan er veel profijt van hebben. Kijk niet alleen naar het icoontje van een zon of wolk, maar naar de verwachte neerslag in millimeters en het tijdstip daarvan. Bekijk ook de regenradar in beweging en niet als stilstaand beeld: je ziet dan hoe snel een bui zich verplaatst en of je die kunt ontwijken.

Veel apps geven tegenwoordig ook aan hoe 'zeker' een voorspelling is. Staat er bijvoorbeeld 40% kans op regen? Dan betekent dat: op 4 van de 10 vergelijkbare dagen in het verleden viel er daadwerkelijk neerslag. Het is geen gokje, maar een inschatting op basis van modelberekeningen. En hoe hoger dat percentage, hoe groter de kans dat het ook echt nat wordt.

Waarom het weer (vooral lokaal!) blijft verrassen

Ondanks alle technologie blijft het weer een natuurverschijnsel met een eigen wil. Geen enkel model is feilloos. Kleine veranderingen in luchtdruk of windrichting kunnen grote gevolgen hebben, zeker in een land als Nederland waar zee, rivieren en open vlaktes allemaal invloed uitoefenen. Dat verklaart waarom het soms ineens hard begint te regenen terwijl je app nog droog weer beloofde – of andersom.

Toch is de betrouwbaarheid van de meeste apps de afgelopen jaren sterk toegenomen. Snellere computers, betere satellietbeelden en geavanceerdere modellen zorgen ervoor dat de inschattingen steeds dichter bij de werkelijkheid komen. Maar honderd procent garantie biedt geen enkele app, en dat is misschien maar goed ook: want we moeten natuurlijk wel íéts hebben om over te klagen, toch?

Regen én harde wind?

Kijk voor stormparaplu's