ID.nl logo
Review Sonos Era 100 - Waardige opvolger van de Sonos One
Huis

Review Sonos Era 100 - Waardige opvolger van de Sonos One

De Sonos Era 100 is de opvolger van de vijf jaar oude Sonos One. De radicaal andere naam is geen lege huls: de speaker is groter, heeft meer en andere functies én biedt beter geluid. Daar betaal je wel een hogere prijs voor. Kom in deze Sonos Era 100 review alles te weten over de slimme speaker.

Fantastisch
Conclusie

De Sonos Era 100 is Sonos' nieuwste instap-speaker, maar met een adviesprijs van 279 euro zeker geen impulsaankoop. Het is daarom goed om te weten dat de Era 100 veel waar voor zijn geld biedt. De speaker heeft een strak ontwerp met veel functies, levert krachtig en vol geluid en is naadloos te integreren in het Sonos-ecosysteem. We vinden het wel jammer dat sommige functies alleen bruikbaar zijn met een optionele adapter en dat de Google Assistent-spraakhulp ontbreekt. Al met al is de Era 100 een waardige opvolger van de Sonos One.

Plus- en minpunten
  • Strak ontwerp met veel functies
  • Krachtig en vol geluid
  • Prettig Sonos-ecosysteem
  • Volwaardige Trueplay (nog steeds) alleen op iOS
  • Los verkrijgbare adapter vereist voor alle functies
  • Geen Google Assistent

Zoals gezegd is de Sonos Era 100 de opvolger van de Sonos One, Sonos’ populairste speaker van de afgelopen jaren. Dat zal deels door de adviesprijs van 229 euro komen. De later geïntroduceerde One SL schrapte de microfoons voor spraakbesturing en was daarom nog wat goedkoper. Maar in deze tijden van inflatie zit zo’n scherpe prijs er niet meer in. De Era 100 kost 279 euro. Daar krijg je gelukkig ook de nodige verbeteringen voor terug ten opzichte van de One. In deze review lees je er alles over.

In de doos vind je naast de speaker alleen een stroomkabel

Vernieuwd ontwerp

Laten we beginnen met de buitenkant. En dan eigenlijk de binnenkant. Want Sonos geeft aan dat de Era 100 veel eenvoudiger te repareren is dan vorige speakers. Bij de fabricage gebruikt Sonos minder lijm en meer schroefjes voor de speaker, bijvoorbeeld. Zo is de Era 100 duurzamer en makkelijker uit elkaar te halen als een onderdeel defect is, en moet hij ook weer sneller gerepareerd zijn om eveneens sneller terug te keren naar de klant. Een mooie zaak waar je overigens hopelijk nooit mee te maken krijgt. De Era 100 zelf repareren is volgens Sonos wellicht mogelijk als je handig bent en vervangende onderdelen hebt, maar het bedrijf raadt het niet aan. De garantie vervalt namelijk. Na het verlopen van de garantieperiode wordt het dus aantrekkelijker om de speaker zelf te repareren.

De aanraakgevoelige volumebalk is nieuw

De Era 100 (links) naast de One

Los van het duurzamere ontwerp heeft de Era 100 ook een prettig ontwerp, in de kleur zwart of wit. Ik heb de zwarte versie mogen testen, die overigens wel snel neergedaald stof toont. De speaker heeft een strakke behuizing met veel kleine openingen voor de muziek. De technische onderdelen zie je niet meer door die grill, wat bij de One wel het geval is. De Era 100 is even breed als zijn voorganger, maar wel een stukje hoger. Dat komt omdat de binnenkant meer muziekonderdelen bevat – waarover zo meteen meer – en nieuwe functies huisvest. Denk aan een aanraakgevoelige horizontale balk waar je met je vinger overheen veegt om het volume van de muziek te veranderen. Ik vind dit als jarenlange Sonos One-gebruiker prettiger werken dan de aparte volumeknoppen van de One aantikken. Voorop de Era 100 zitten wel nog aparte aanraakgevoelige knoppen om van nummer te veranderen en het geluid te pauzeren/hervatten. Meer naar achteren zie je een knop die de ingebouwde spraakassistent activeert.

De Era 100 (links) van achteren naast de One

Geen Google Assistent meer

Met een schuifje op de achterkant schakel je de microfoons van de Era 100 in en uit. Ik zou ze lekker uit laten, want de One ondersteunt maar twee spraakassistenten en die spreken allebei geen Nederlands. Jammer en een achteruitgang ten opzichte van de Sonos One die de Nederlandstalige Google Assistent aan boord heeft. De Assistent ontbreekt op de Era 100 omdat Google extra technische eisen stelt die Sonos niet wil inwilligen, zo luidt de redenatie in één zin.

Een schuifje om de microfoons in- en uit te schakelen

Nieuw: bluetooth!

Positiever is dat Sonos een bluetooth-functionaliteit aan de Era 100 toegevoegd heeft. Die functie mist juist weer op de One. Met de Era 100 kun je eenvoudig schakelen tussen luisteren via wifi en bluetooth via de knop op de achterkant. De bluetooth-functie stelt je in staat om draadloos een platenspeler met bluetooth te gebruiken én om je bluetooth-muziek via de Era 100 ook af te spelen op Sonos-speakers die met wifi verbonden zijn. Sonos heeft de functie dus goed benut.

Lees ook: 5 goede bluetooth-speakers

Over een platenspeler gesproken: die kun je ook bekabeld aansluiten op de Era 100. Maar dan moet je wel een adapter á 25 euro aanschaffen. Er is ook een 45 euro kostende adapter die naast de line-in-poort ook een ethernetpoort heeft. Die ethernetpoort – om de speaker bekabeld met je thuisnetwerk te verbinden – is namelijk wegbezuinigd uit de Era 100. Volgens Sonos omdat slechts een paar procent van de mensen de ethernetfunctie gebruikt. Desalniettemin een aandachtspunt, want met zo’n adapter kost de Era 100 opeens rond de driehonderd euro.

De bluetooth-knop op de Era 100

De Sonos-omgeving

Wie een of meerdere Sonos-producten gebruikt, is bekend met de bijbehorende app. Die is heel belangrijk voor de gebruikservaring, want je gebruikt ‘m voor het installeren van de speaker(s), het beheren van de instellingen en het bedienen van de muziek/podcasts/andere audiomedia. Dat laatste kun je ook doen via andere diensten zoals Spotify en in het geval van de Era 100 ook Apple AirPlay 2. De Sonos S2-app is voor de Era 100 niet veranderd en werkt soepel. Je installeert de speaker in een handomdraai en koppelt ‘m indien van toepassing en gewenst aan andere speakers. Ken je de Sonos-app niet, dan is de Era 100 een kennismaking met een compleet ecosysteem. Hieronder vind je wat schermafbeeldingen die de installatie en het gebruik van de Sonos S2-app tonen.

De installatie en het startscherm van de app

Trueplay instellen en een deel van de instellingen van de Era 100

Trueplay

Eén van de functies die je via de Sonos S2-app kunt instellen, is Trueplay. Trueplay is Sonos’ benaming voor een foefje dat de microfoons van je smartphone en de Sonos-speaker gebruikt om de plaatsing in de kamer te detecteren en de audioweergave te optimaliseren voor de plaatsing in de ruimte. Van oudsher werkte Trueplay alleen op een Apple iPhone. Deze functie werkt ook met de Era 100 en biedt de beste resultaten. Heb je geen iPhone maar een Android-smartphone, dan kun je gebruikmaken van de automatische Trueplay-tuning die alleen de speaker aan het werk zet. Het is de moeite waard om deze functie te gebruiken, want de Era 100 klinkt vervolgens iets beter omdat hij weet ‘waar’ hij staat.

Geluidskwaliteit

In het verlengde van de vorige alinea, beoordeel ik de geluidskwaliteit van de Sonos Era 100 ná het voltooien van de automatische Trueplay-kalibratie via mijn Android-smartphone. Voor de test heb ik verschillende muziekgenres opgezet en wat audioboeken afgespeeld. Wat mij als jarenlange luisteraar van de Sonos One en andere typen Sonos-speakers opvalt, is dat de Era 100 wat krachtiger en voller klinkt dan de One. Dat belooft Sonos ook. De woofer is 25 procent groter en de speaker heeft in tegenstelling tot zijn voorganger niet één maar twee tweeters. Die staan onder verschillende hoeken gemonteerd om allebei één kanaal te verzorgen en zo beter stereogeluid te produceren. Het verschil met de One is subtiel; instrumenten lijken meer links of rechts georiënteerd, in plaats van ‘meer naar links’ of ‘meer naar rechts.’ Aangezien de Era 100 een compacte speaker is, kan hij geen volwaardig stereogeluid realiseren.

Je hoeft het volume van de Era 100 niet volledig open te schroeven voor indrukwekkend geluid

Wat hij wél kan, is je hele woonkamer of andere ruimte vullen met muziek. Het volume kan namelijk lekker hoog, zelfs voor op een feestje nog té hoog (al kun jij hier natuurlijk anders over denken). Prettig is dat het geluid ook op een hoger volume indruk blijft maken. De speaker biedt lekker veel bas, produceert heldere stemmen en raakt zichzelf niet kwijt in nummers die sterk wisselen tussen lagere en middentonen met een vocale hoge uitschieter ertussendoor. Heb je geen hele grote (woon)kamer, dan is de Era 100 voldoende voor kamervullend geluid. In een grotere kamer of voor meer verdeeld geluid in de kamer, raad ik twee speakers aan. De Era 100 kan niet tippen aan een speciale, bekabelde hifi-speaker die hi-res-audio afspeelt terwijl je nipt aan een bijzonder glas whiskey, maar voor het gemiddelde Nederlandse huishouden biedt de speaker echt lekker geluid.

Ook fijn is dat je de Era 100 ook als stereopaar kunt gebruiken. Ook als surroundset in combinatie met een moderne Sonos-soundbar als de Beam (Gen 2) of Arc. Omdat ik één Era 100 ontvangen heb, kon ik de stereo- en surroundfuncties niet testen. Je kunt er wel vanuit gaan dat twee Era 100’s als stereopaar de audio realistischer verdelen tussen links en rechts, zoals de One dit ook kan.

Conclusie: Sonos Era 100 kopen?

De Sonos Era 100 is Sonos' nieuwste instap-speaker, maar met een adviesprijs van 279 euro zeker geen impulsaankoop. Het is daarom goed om te weten dat de Era 100 veel waar voor zijn geld biedt. De speaker heeft een strak ontwerp met veel functies, levert krachtig en vol geluid en is naadloos te integreren in het Sonos-ecosysteem. We vinden het wel jammer dat sommige functies alleen bruikbaar zijn met een optionele adapter en dat de Google Assistent-spraakhulp ontbreekt. Al met al is de Era 100 een waardige opvolger van de Sonos One.

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files

Wie regelmatig reist of naar zijn werk pendelt, vertrouwt waarschijnlijk op Google Maps. Niet voor niets hebben veel mensen het navigatiesysteem van hun auto verruild voor deze gratis app. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Een op drie gemeenten staat opladen elektrische auto over stoep toe
© alpegor - stock.adobe.com
Mobiliteit

Een op drie gemeenten staat opladen elektrische auto over stoep toe

In Nederland is elektrisch rijden het voordeligst als je je auto thuis kunt opladen met eigen stroom, bijvoorbeeld van zonnepanelen. Maar dan moet je wel een eigen oprit hebben of van de gemeente toestemming krijgen om een laadkabel over de stoep te leggen. Uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan blijkt dat slechts een op de drie gemeenten dit toestaat.

Je auto voor de deur opladen met je eigen stekker kan op verschillende manieren: met een kabelmat, speciale kabelgoottegels of een laadarm die over de stoep hangt. De laatstgenoemde optie wordt alleen toegestaan in Haarlem en Zuidplas. Kabelgoottegels, waarbij de laadkabel verzonken ligt in de stoep, zijn het populairst - een kwart van de gemeenten experimenteert hiermee of heeft dit in het verleden gedaan. Het gebruik van een kabelmat is de meest toegankelijke oplossing, wat in 27 gemeenten (8 procent) is toegestaan.

Bron: Zonneplan

Vooral in de Randstad, Zeeland en Noord-Brabant zijn gemeenten flexibeler wat betreft het opladen over de stoep. In Drenthe, Groningen en Limburg is dit vrijwel nergens toegestaan, al hebben woningen daar vaker een eigen oprit.

Momenteel beschikt één op de twaalf Nederlandse huishoudens (8 procent) over een eigen laadpaal. Dit percentage is het hoogst in de gemeente Laren, waar bijna een derde van de huizen een laadvoorziening heeft. Ook in Rozendaal, Blaricum, Bloemendaal, Bergen en Oostzaan ligt dit percentage boven de 20 procent. Financiële middelen lijken een grotere rol te spelen bij het aanschaffen van een elektrische auto dan de fysieke ruimte voor een laadpaal.

"Het voordeel van thuis kunnen opladen ten opzichte van de openbare laadpaal is aanzienlijk," licht Zonneplan toe. Bij een gemiddeld jaarkilometrage van 18.200 kilometer en een verbruik van 187 Wattuur per kilometer betaal je aan een openbare laadpaal ongeveer 1530 euro per jaar, uitgaande van een gemiddeld tarief van 45 cent per kWh.

Thuisladen is merkbaar voordeliger. Met een vast of variabel contract komt het gemiddelde tarief momenteel op 28 cent per kWh, wat neerkomt op 952 euro per jaar. EV-rijders met een dynamisch contract betaalden bij Zonneplan de afgelopen twaalf maanden gemiddeld 22 cent per kWh, wat resulteert in een jaarlijkse kostenpost van 748 euro. Bovendien hebben veel thuisladende elektrische rijders zonnepanelen, waardoor ze een groot deel van het jaar gratis kunnen laden.

Kosten

De mogelijkheden voor het opladen van een elektrische auto via de stoep zijn afhankelijk van het beleid van de gemeente waarin je woont. De kosten voor thuisladen variëren tussen de 748 en 952 euro per jaar, afhankelijk van je energiecontract, terwijl opladen aan een openbare laadpaal gemiddeld 1530 euro per jaar kost.

Vraag een offerte aan voor thuisbatterij: