ID.nl logo
Review Sonos Era 100 - Waardige opvolger van de Sonos One
Huis

Review Sonos Era 100 - Waardige opvolger van de Sonos One

De Sonos Era 100 is de opvolger van de vijf jaar oude Sonos One. De radicaal andere naam is geen lege huls: de speaker is groter, heeft meer en andere functies én biedt beter geluid. Daar betaal je wel een hogere prijs voor. Kom in deze Sonos Era 100 review alles te weten over de slimme speaker.

Fantastisch
Conclusie

De Sonos Era 100 is Sonos' nieuwste instap-speaker, maar met een adviesprijs van 279 euro zeker geen impulsaankoop. Het is daarom goed om te weten dat de Era 100 veel waar voor zijn geld biedt. De speaker heeft een strak ontwerp met veel functies, levert krachtig en vol geluid en is naadloos te integreren in het Sonos-ecosysteem. We vinden het wel jammer dat sommige functies alleen bruikbaar zijn met een optionele adapter en dat de Google Assistent-spraakhulp ontbreekt. Al met al is de Era 100 een waardige opvolger van de Sonos One.

Plus- en minpunten
  • Strak ontwerp met veel functies
  • Krachtig en vol geluid
  • Prettig Sonos-ecosysteem
  • Volwaardige Trueplay (nog steeds) alleen op iOS
  • Los verkrijgbare adapter vereist voor alle functies
  • Geen Google Assistent

Zoals gezegd is de Sonos Era 100 de opvolger van de Sonos One, Sonos’ populairste speaker van de afgelopen jaren. Dat zal deels door de adviesprijs van 229 euro komen. De later geïntroduceerde One SL schrapte de microfoons voor spraakbesturing en was daarom nog wat goedkoper. Maar in deze tijden van inflatie zit zo’n scherpe prijs er niet meer in. De Era 100 kost 279 euro. Daar krijg je gelukkig ook de nodige verbeteringen voor terug ten opzichte van de One. In deze review lees je er alles over.

In de doos vind je naast de speaker alleen een stroomkabel

Vernieuwd ontwerp

Laten we beginnen met de buitenkant. En dan eigenlijk de binnenkant. Want Sonos geeft aan dat de Era 100 veel eenvoudiger te repareren is dan vorige speakers. Bij de fabricage gebruikt Sonos minder lijm en meer schroefjes voor de speaker, bijvoorbeeld. Zo is de Era 100 duurzamer en makkelijker uit elkaar te halen als een onderdeel defect is, en moet hij ook weer sneller gerepareerd zijn om eveneens sneller terug te keren naar de klant. Een mooie zaak waar je overigens hopelijk nooit mee te maken krijgt. De Era 100 zelf repareren is volgens Sonos wellicht mogelijk als je handig bent en vervangende onderdelen hebt, maar het bedrijf raadt het niet aan. De garantie vervalt namelijk. Na het verlopen van de garantieperiode wordt het dus aantrekkelijker om de speaker zelf te repareren.

De aanraakgevoelige volumebalk is nieuw

De Era 100 (links) naast de One

Los van het duurzamere ontwerp heeft de Era 100 ook een prettig ontwerp, in de kleur zwart of wit. Ik heb de zwarte versie mogen testen, die overigens wel snel neergedaald stof toont. De speaker heeft een strakke behuizing met veel kleine openingen voor de muziek. De technische onderdelen zie je niet meer door die grill, wat bij de One wel het geval is. De Era 100 is even breed als zijn voorganger, maar wel een stukje hoger. Dat komt omdat de binnenkant meer muziekonderdelen bevat – waarover zo meteen meer – en nieuwe functies huisvest. Denk aan een aanraakgevoelige horizontale balk waar je met je vinger overheen veegt om het volume van de muziek te veranderen. Ik vind dit als jarenlange Sonos One-gebruiker prettiger werken dan de aparte volumeknoppen van de One aantikken. Voorop de Era 100 zitten wel nog aparte aanraakgevoelige knoppen om van nummer te veranderen en het geluid te pauzeren/hervatten. Meer naar achteren zie je een knop die de ingebouwde spraakassistent activeert.

De Era 100 (links) van achteren naast de One

Geen Google Assistent meer

Met een schuifje op de achterkant schakel je de microfoons van de Era 100 in en uit. Ik zou ze lekker uit laten, want de One ondersteunt maar twee spraakassistenten en die spreken allebei geen Nederlands. Jammer en een achteruitgang ten opzichte van de Sonos One die de Nederlandstalige Google Assistent aan boord heeft. De Assistent ontbreekt op de Era 100 omdat Google extra technische eisen stelt die Sonos niet wil inwilligen, zo luidt de redenatie in één zin.

Een schuifje om de microfoons in- en uit te schakelen

Nieuw: bluetooth!

Positiever is dat Sonos een bluetooth-functionaliteit aan de Era 100 toegevoegd heeft. Die functie mist juist weer op de One. Met de Era 100 kun je eenvoudig schakelen tussen luisteren via wifi en bluetooth via de knop op de achterkant. De bluetooth-functie stelt je in staat om draadloos een platenspeler met bluetooth te gebruiken én om je bluetooth-muziek via de Era 100 ook af te spelen op Sonos-speakers die met wifi verbonden zijn. Sonos heeft de functie dus goed benut.

Lees ook: 5 goede bluetooth-speakers

Over een platenspeler gesproken: die kun je ook bekabeld aansluiten op de Era 100. Maar dan moet je wel een adapter á 25 euro aanschaffen. Er is ook een 45 euro kostende adapter die naast de line-in-poort ook een ethernetpoort heeft. Die ethernetpoort – om de speaker bekabeld met je thuisnetwerk te verbinden – is namelijk wegbezuinigd uit de Era 100. Volgens Sonos omdat slechts een paar procent van de mensen de ethernetfunctie gebruikt. Desalniettemin een aandachtspunt, want met zo’n adapter kost de Era 100 opeens rond de driehonderd euro.

De bluetooth-knop op de Era 100

De Sonos-omgeving

Wie een of meerdere Sonos-producten gebruikt, is bekend met de bijbehorende app. Die is heel belangrijk voor de gebruikservaring, want je gebruikt ‘m voor het installeren van de speaker(s), het beheren van de instellingen en het bedienen van de muziek/podcasts/andere audiomedia. Dat laatste kun je ook doen via andere diensten zoals Spotify en in het geval van de Era 100 ook Apple AirPlay 2. De Sonos S2-app is voor de Era 100 niet veranderd en werkt soepel. Je installeert de speaker in een handomdraai en koppelt ‘m indien van toepassing en gewenst aan andere speakers. Ken je de Sonos-app niet, dan is de Era 100 een kennismaking met een compleet ecosysteem. Hieronder vind je wat schermafbeeldingen die de installatie en het gebruik van de Sonos S2-app tonen.

De installatie en het startscherm van de app

Trueplay instellen en een deel van de instellingen van de Era 100

Trueplay

Eén van de functies die je via de Sonos S2-app kunt instellen, is Trueplay. Trueplay is Sonos’ benaming voor een foefje dat de microfoons van je smartphone en de Sonos-speaker gebruikt om de plaatsing in de kamer te detecteren en de audioweergave te optimaliseren voor de plaatsing in de ruimte. Van oudsher werkte Trueplay alleen op een Apple iPhone. Deze functie werkt ook met de Era 100 en biedt de beste resultaten. Heb je geen iPhone maar een Android-smartphone, dan kun je gebruikmaken van de automatische Trueplay-tuning die alleen de speaker aan het werk zet. Het is de moeite waard om deze functie te gebruiken, want de Era 100 klinkt vervolgens iets beter omdat hij weet ‘waar’ hij staat.

Geluidskwaliteit

In het verlengde van de vorige alinea, beoordeel ik de geluidskwaliteit van de Sonos Era 100 ná het voltooien van de automatische Trueplay-kalibratie via mijn Android-smartphone. Voor de test heb ik verschillende muziekgenres opgezet en wat audioboeken afgespeeld. Wat mij als jarenlange luisteraar van de Sonos One en andere typen Sonos-speakers opvalt, is dat de Era 100 wat krachtiger en voller klinkt dan de One. Dat belooft Sonos ook. De woofer is 25 procent groter en de speaker heeft in tegenstelling tot zijn voorganger niet één maar twee tweeters. Die staan onder verschillende hoeken gemonteerd om allebei één kanaal te verzorgen en zo beter stereogeluid te produceren. Het verschil met de One is subtiel; instrumenten lijken meer links of rechts georiënteerd, in plaats van ‘meer naar links’ of ‘meer naar rechts.’ Aangezien de Era 100 een compacte speaker is, kan hij geen volwaardig stereogeluid realiseren.

Je hoeft het volume van de Era 100 niet volledig open te schroeven voor indrukwekkend geluid

Wat hij wél kan, is je hele woonkamer of andere ruimte vullen met muziek. Het volume kan namelijk lekker hoog, zelfs voor op een feestje nog té hoog (al kun jij hier natuurlijk anders over denken). Prettig is dat het geluid ook op een hoger volume indruk blijft maken. De speaker biedt lekker veel bas, produceert heldere stemmen en raakt zichzelf niet kwijt in nummers die sterk wisselen tussen lagere en middentonen met een vocale hoge uitschieter ertussendoor. Heb je geen hele grote (woon)kamer, dan is de Era 100 voldoende voor kamervullend geluid. In een grotere kamer of voor meer verdeeld geluid in de kamer, raad ik twee speakers aan. De Era 100 kan niet tippen aan een speciale, bekabelde hifi-speaker die hi-res-audio afspeelt terwijl je nipt aan een bijzonder glas whiskey, maar voor het gemiddelde Nederlandse huishouden biedt de speaker echt lekker geluid.

Ook fijn is dat je de Era 100 ook als stereopaar kunt gebruiken. Ook als surroundset in combinatie met een moderne Sonos-soundbar als de Beam (Gen 2) of Arc. Omdat ik één Era 100 ontvangen heb, kon ik de stereo- en surroundfuncties niet testen. Je kunt er wel vanuit gaan dat twee Era 100’s als stereopaar de audio realistischer verdelen tussen links en rechts, zoals de One dit ook kan.

Conclusie: Sonos Era 100 kopen?

De Sonos Era 100 is Sonos' nieuwste instap-speaker, maar met een adviesprijs van 279 euro zeker geen impulsaankoop. Het is daarom goed om te weten dat de Era 100 veel waar voor zijn geld biedt. De speaker heeft een strak ontwerp met veel functies, levert krachtig en vol geluid en is naadloos te integreren in het Sonos-ecosysteem. We vinden het wel jammer dat sommige functies alleen bruikbaar zijn met een optionele adapter en dat de Google Assistent-spraakhulp ontbreekt. Al met al is de Era 100 een waardige opvolger van de Sonos One.

▼ Volgende artikel
De handigste accessoires voor je laptop
© Volodymyr
Huis

De handigste accessoires voor je laptop

Haal jij graag alles uit je laptop? Dan kun je eigenlijk niet zonder handige gadgets en accessoires die het leven makkelijker maken. Je leest er alles over in dit artikel.

Dankzij handige gadgets en slimme randapparatuur haal je meer uit je laptop. Een laptoptas, losse muis en een beeldscherm zijn min of meer standaard. Maar we vertellen je graag over accessoires die minder voor de hand liggen. 💻 Accessoires voor meer mobiliteit 💻 Randapparatuur voor verbindingsmogelijkheden 💻 Diverse toevoegingen voor verbeterde prestaties en extra opties

Lees ook: Op zoek naar een nieuwe laptop? Dit is waar je op moet letten!

Een laptopstandaard

Met een laptopstandaard werk je ergonomischer en krijg je minder snel last van je nek en schouders. Je kunt de laptop er namelijk iets hoger mee plaatsen en hebt enige vrijheid bij het instellen. Bovendien is het een ideaal hulmiddel als je graag met je laptop op de bank zit. Je hebt een mooi tableau waar je laptop stabiel op staat. Sommige modellen hebben ook ruimte voor je muis. Verder is het de moeite waard om een laptopstandaard te overwegen met ingebouwde koeling. Dat helpt om de temperatuur van je laptop lager te houden. Hierdoor slijten onderdelen minder snel en blijft de laptop langer goed werken.

Een powerbank met zonnepaneel

Ben je veel onderweg of neem je je laptop mee op vakantie? Dan is het handig om een powerbank mee te nemen. Hierdoor zit je veel minder snel zonder stroom. Je laadt de powerbank thuis op en als de accu van je laptop (bijna) leeg is, sluit je de apparaten op elkaar aan. Helemaal handig zijn de modellen met zonnepaneel. Denk er wel aan dat het een tijd duurt voor een powerbank helemaal opgeladen is met een ingebouwd paneeltje.

☀️ + 🔋= 🧑‍💻

Solar powerbanks

Let er verder op dat de powerbank krachtig genoeg is voor je laptop en voldoende capaciteit heeft. Je hebt minimaal 20.000 mAh nodig om er echt iets aan te hebben. Hoeveel output je nodig hebt, vind je op de oplader van je laptop. Voor sommige kleine modellen is 30 watt genoeg, maar de meeste hebben minstens 60 watt nodig.

©Daisy Daisy

Een universele wandstekker

Ga je veel op reis en kom je terecht in landen met andere wandcontactdozen dan in Nederland? In zo'n geval is het erg handig om een reisadapter te kopen (ook wel universele stekker of wereldstekker genoemd). Ook hier is het weer belangrijk om erop te letten dat het wattage toereikend is voor je laptop.

Een usb-naar-internet adapter

Een wifi-verbinding is standaard voor laptops en geeft je lekker veel vrijheid. Maar het kan zijn dat je een slechte of wisselvallige draadloze verbinding met een netwerk hebt. Of misschien ben jij iemand die meer nodig heeft of het gewoon prettig vindt om via een kabel verbonden te zijn. Veel laptops hebben geen utp-poort meer om een ethernetkabel in te pluggen. Met een losse adapter los je dat probleem eenvoudig op. Ga op zoek naar een usb-naar-RJ45-adapter (ook wel ethernetadapter genoemd). Die zijn al te vinden voor minder dan 10 euro. Op veel adapters zitten ook extra usb-poorten, wat ook zeker het overwegen waard is.  

©amnarj2006

Een kaartlezer

Draadloos bestanden overzetten of gewoon al je foto's in de cloud opslaan werkt over het algemeen prima. Maar met een ouderwetse kaartlezer is ook niks mis. Het is vooral handig als je wat oudere apparatuur zonder moderne verbindingsmogelijkheden hebt, of wanneer je al je gegevens liever lokaal bewaart. Voor een paar euro koop je al een universele kaartlezer, met aansluitingen voor bijvoorbeeld microSD, SDHC en UHS-I.

©begun1983

Een externe dvd/blu-ray-speler

Laptops worden steeds platter, maar daardoor is er wel minder plek voor poorten. De utp-connectie is verdwenen en hetzelfde geldt voor de dvd/blu-ray speler. Heb je een collectie van je favoriete films en series? Dan is het aanschaffen van een externe dvd/blu-ray-speler een uitkomst. Voor rond de 15 euro haal je al een prima exemplaar in huis.

Een externe harde schijf

Staat je laptop vol met foto's, video's en andere bestanden? Dan is een externe harde schijf een uitkomst. Daarmee stel je in het gunstigste geval de aankoop van een nieuwe laptop uit. Het is sowieso geen gek idee om je belangrijkste data (dubbel) op te slaan. Dat kan in de cloud, maar misschien kies je liever voor een fysieke schijf die je zelf in bezit hebt.

Een docking station

Met een docking station creëer je een werkplek met je laptop als middelpunt. Het is een soort hub met allerlei poorten, zoals HDMI- en usb-poorten, kaartlezers en een utp-aansluiting. Vaak zijn ze uitgerust met een oplader voor je laptop.

Je hoeft je laptop alleen maar in het docking station te pluggen en je bent meteen verbonden met alle andere apparaten. Sommige docking stations hebben een ingebouwde laptopstandaard, zodat je ook meteen ergonomisch zit. Heb je meerdere werkplekken of een flexibele werklocatie? Dan is een docking station een handige toevoeging die bovendien meteen de voordelen van andere randapparatuur toevoegt.

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy S25 Plus – De sterkste kandidaat
© Wesley Akkerman
Huis

Review Samsung Galaxy S25 Plus – De sterkste kandidaat

Tussen de Samsung Galaxy S25 Plus en de reguliere variant zit een kleinere prijssprong dan tussen de Plus en de S25 Ultra. Alle drie de modellen lijken dit jaar flink op elkaar, maar als we een winnaar moeten aanwijzen, dan komt de Plus als sterkste kandidaat naar voren.

Uitstekend
Conclusie

De AI-functies van de Samsung Galaxy S25 Plus zijn geen doorslaggevende reden om meteen te upgraden. Het toestel verschilt nauwelijks van de S24 Plus – zodra dat model ook de Galaxy AI-functies krijgt, is het feitelijk hetzelfde toestel. De krachtigere processor is het enige opvallende verschil. Heb je een S24 Plus, dan is overstappen niet nodig. Zelfs wanneer je een S23 Plus hebt, waar nog twee jaar updates voor uitkomen, is upgraden geen must. Wil je wel per se een S25 en twijfel je tussen het reguliere model en de Plus? Speelt geld geen grote rol, dan is de Plus-versie de betere keuze (zeker als je de Ultra te duur of te weinig vernieuwend vindt).

Plus- en minpunten
  • Het scherpste scherm
  • Noemenswaardigere verbeteringen (t.o.v. S25)
  • Goede prestaties
  • Bekend camerasysteem
  • Prima accuduur
  • Software en softwaresupport
  • Saai ontwerp
  • Weinig verschil met voorganger
  • AI stelt nog niet veel voor

Voor de Samsung Galaxy S25 Plus betaal je minimaal 1149 euro, terwijl de reguliere variant minimaal 959 euro kost. De Ultra heeft een prijskaartje met een ondergrens van 1449 euro. En dat terwijl de Plus een aantal fijne kenmerken overneemt van de Ultra en eventuele extra (of voor jou overbodige) dingen achterwege laat. De genoemde bedragen zijn overigens de adviesprijzen; ze zullen ongetwijfeld nog in prijs zakken. Goed om te weten: we hanteren in onze reviews altijd die adviesprijzen, zodat we een mooie nullijn hebben waarop we smartphones kunnen beoordelen.

Laten we er niet moeilijk over doen: 1149 euro voor een smartphone (met Android of een ander systeem) is een hoop geld. Maar als je de gewone S25 op het oog hebt en je kunt nog wat langer doorsparen, of je vind nog wat briefjes van 50 tussen de bankkussens, dan kun je naar onze mening beter voor de Galaxy S25 Plus gaan. Tussen de S25 en S25 Plus kom je namelijk noemenswaardigere verschillen tegen dan tussen de Plus en de Ultra. Ja, de Ultra heeft het beste camerasysteem en een S Pen – maar als je zonder kunt, dan kun je al gauw 300 euro besparen.

©Wesley Akkerman

Vergelijking met S25 en S25 Ultra

Dat begint al bij het ontwerp. De Samsung Galaxy S25 Plus is wat handzamer, minder dik en minder zwaar. Het amoled-display van 6,7 inch is nog steeds groot, maar biedt ook genoeg ruimte voor het nemen van foto's of het bekijken van allerlei content. Belangrijker is misschien nog wel dat de Plus veel fijner in de hand ligt dan de Ultra, en dat je met je vingers haast niet tegen de cameralenzen aankomt. Je hoeft het toestel bovendien niet te verplaatsen om bij de power- en volumeknoppen te komen – wat bij de S25 wel het geval is.

Hoewel het verleidelijk is om de Ultra erbij te halen, is een vergelijking tussen de gewone S25 en de Plus zinvoller, juist vanwege het kleinere prijsverschil. De Plus heeft een groter scherm, een krachtigere accu en een snellere oplaadstandaard. Daarnaast is de resolutie even hoog als die van de Ultra, maar doordat het scherm iets kleiner is (0,2 inch), levert dat technisch gezien het scherpste beeld op. Tot slot krijg je standaard 256 GB opslag, terwijl de S25 het met een bescheiden 128 GB moet doen.

©Wesley Akkerman

Strak of saai?

Verder hoef je je over een aantal belangrijke specificaties geen zorgen te maken. Alle drie de S25-modellen draaien op de Snapdragon 8 Elite-chipset van Qualcomm, de snelste en krachtigste processor voor smartphones en tablets van dit moment. Geen enkele app of game zal daar moeite mee hebben. Wel kan het toestel in de standaardmodus behoorlijk warm worden, soms zo erg dat het oncomfortabel aanvoelt. Zet je de prestatiemodus aan, dan wordt dat beter onder controle gehouden.

Alle modellen hebben 12 GB werkgeheugen en delen dezelfde zakelijke uitstraling. Strak? Zeker. Maar na een paar jaar hetzelfde ontwerp voelt het vooral voorspelbaar aan. Dit illustreert hoe weinig rek er nog in smartphoneontwerpen zit. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen: fijn dat er geen onnodige opsmuk is, maar echt spannend is het ook niet.

©Wesley Akkerman

De typische Galaxy-ervaring

Op andere plekken levert Samsung de typische Galaxy-ervaring af, dus daar kunnen we in een rap tempo doorheen. De camera's presteren goed en maken heldere en kleurrijke foto's. Zoals altijd zijn die duidelijk bedoeld voor de socials. Kleuren ogen soms meer verzadigd dan nodig, maar over het algemeen kun je overal prettig naar kijken. Er is bijna geen situatie die het toestel op dit gebied niet aankan: of dat nu avond- of macrofotografie is, op de Samsung Galaxy S25 Plus kun je bouwen. Uiteraard is er ook een professionele modus waarmee je uitgebreide controle hebt over fotografie-instellingen zoals ISO-waarde, sluitertijd, witbalans en scherpstelling – en waarmee je meer invloed uitoefent op de kwaliteit.

Swipe voor foto's gemaakt met de Galaxy S25 Plus

Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Batterijduur en updates

De batterijduur is superbetrouwbaar. Je redt met gemak een dag en als je het rustiger aandoet misschien ook wel anderhalve dag. De software is daarnaast even overzichtelijk en schoon als altijd. Het menu heeft een duidelijke indeling, de AI-opties (waar we het hieronder nog even over gaan hebben) worden uitgelegd en het snelmenu kun je nu helemaal zelf instellen. Tot slot is het updatebeleid met zeven jaar aan upgrades erg fijn. Op de saaiheid van het ontwerp na is er eigenlijk maar weinig wat de Samsung Galaxy S25 Plus in onze ogen niet goed doet.

Kunstmatige intelligentie

Net als bij de twee andere S25-uitvoeringen staat kunstmatige intelligentie centraal in de ervaring. Sterker nog: dat is waar het allemaal om te doen is en waar je in feite de nieuwe dingen aantreft. Nu moeten we erbij vermelden dat de AI-opties ook naar andere Galaxy's komen. Wanneer precies is nog onduidelijk, maar het meest recente bericht daarover is april 2025. Vanaf dat moment zitten er geen noemenswaardige verschillen meer tussen de S24 Plus en S25 Plus, omdat je met beide smartphones in feite precies hetzelfde voor elkaar krijgt.

We hebben het in onze Galaxy S25 Ultra-recensie uitgebreid gehad over de AI-opties. De Samsung Galaxy S25 Plus biedt precies hetzelfde aan. Het is bijvoorbeeld mogelijk via Google Gemini meerdere apps tegelijkertijd aan te sturen. Zo kun je zoeken naar een restaurant op Google Maps en via de Berichten-app je vrienden op de hoogte brengen van het adres – met één stemcommando. Dit soort opties werkt helaas alleen met de Samsung- en Google-apps.

©Wesley Akkerman

Handig maar overbodig?

Daarnaast zijn er de opties Circle to Search en AI Select, waarmee je snel dingen kunt opzoeken en bijvoorbeeld gif'jes kunt maken. En met Now Bar en Now Brief krijg je snel een overzicht van de dag (in de ochtend, middag en avond) en krijg je toegang tot allerlei handige functies op het vergrendelde scherm. Tot slot zijn er nog opties als Schrijfhulp beschikbaar, waarmee je mails en andere teksten kunt opstellen. Je hebt wel overal een Samsung-account voor nodig, dus dat kan nog een drempel zijn. Maar wanneer je overstapt van een oudere Samsung-telefoon, heb je zo'n account misschien al aangemaakt.

Over het algemeen hebben we twee ideeën bij de AI-opties. Enerzijds kunnen ze nuttig zijn en bepaalde taken vereenvoudigen. Anderzijds voelt het soms alsof er oplossingen worden bedacht voor problemen die er niet echt zijn. Ja, sommige dingen gaan sneller, maar daar blijft het bij. Het is in elk geval fijn dat Samsung de eigen spraakassistent Bixby (die spraakopdrachten vaak niet herkende, niet goed reageerde op het activeringscommando en door veel gebruikers als opdringerig werd gezien) ingeruild heeft voor Gemini.

©Wesley Akkerman

Samsung Galaxy S25 Plus kopen?

De AI-functies van de Samsung Galaxy S25 Plus zijn geen doorslaggevende reden om meteen te upgraden. Het toestel verschilt nauwelijks van de S24 Plus – zodra dat model ook de Galaxy AI-functies krijgt, is het feitelijk hetzelfde toestel. De krachtigere processor is het enige opvallende verschil. Heb je een S24 Plus, dan is overstappen niet nodig. Zelfs wanneer je een S23 Plus hebt, waar nog twee jaar updates voor uitkomen, is upgraden geen must. Wil je wel per se een S25 en twijfel je tussen het reguliere model en de Plus? Speelt geld geen grote rol, dan is de Plus-versie de betere keuze (zeker als je de Ultra te duur of te weinig vernieuwend vindt).