Huawei Watch 3 Pro - HarmonyOS overtuigt niet

© PXimport

Huawei Watch 3 Pro - HarmonyOS overtuigt niet

Geplaatst: 12 augustus 2021 - 12:46

Aangepast: 25 november 2022 - 11:05

Wesley Akkerman

Samen met de Huawei Watch 3 brengt de Chinese fabrikant tevens de Huawei Watch 3 Pro op de markt. Tussen beide smartwatches zitten kleine verschillen, die wellicht net doorslaggevend kunnen zijn wanneer je twijfelt tussen dit of het reguliere model. Of kun je deze smartwatchlijn eigenlijk helemaal beter links laten liggen?

De Huawei Watch 3 Pro heeft een prijskaartje van ongeveer 499 euro. Aan de specificaties ligt het niet. Een groot amoled-scherm van 14,3 inch, een resolutie van 466 bij 466 pixels (met een bijbehorende pixeldichtheid van 326 pixels per inch), 2 GB aan werkgeheugen en maar liefst 16 GB aan opslagruimte zorgen voor een moderne smartwatchervaring. Ook is dit keer het besturingssysteem HarmonyOS beschikbaar, het eigen systeem van Huawei.

Het slimme horloge is voorzien van saffierglas, een titanium behuizing en een keramische achterkant. Je kunt een e-sim gebruiken, hij is tot vijftig meter onder water waterdicht en er zijn verbindingen als wifi, bluetooth 5.2, gps en allerlei verschillende sensoren. De accu heeft een vermogen van 455 mAh. Verder is er nog een luidspreker, zijn er microfoons (voor het bellen) en is er een nfc-chip aanwezig. Tot nu toe zijn er ontzettend weinig verschillen op te merken in vergelijking met de Watch 3.

© PXimport

Mooie specs, maar…

En wat doet de Huawei Watch 3 Pro precies met die specs? Vrij weinig bijzondere dingen, helaas. De smartwatch doet wat je van een smartwatch kunt verwachten. Je ontvangt (razendsnel) notificaties op je pols, van vrijwel alle apps op je telefoon. Op mijn smartphone ben ik geen app tegengekomen die geen notificatie kan versturen. Je checkt de tijd en kunt verschillende sportprestaties en meer lichaamsfuncties en -kenmerken op een toegankelijke manier laten vastleggen.

Het grote amoled-scherm is natuurlijk ook een touchscreen. Daar waar Samsung de handige draairing heeft, en bijbehorende software, zien we dat Huawei toch iets meer naar Apple kijkt. Rechts zit een draaiknop waarmee je in het hoofdmenu in- en uitzoomt op je verzameling apps, terwijl je in andere onderdelen mee door het menu navigeert. Op zich prima allemaal, maar een echte Apple Watch-vervanger is het niet. De tweede knop is een snelkoppeling voor de sportmeetfuncties.

© PXimport

Wanneer je daarop klikt, dan kom je meteen in het zeer uitgebreide sportmenu terecht. Je kiest de activiteit uit en kunt meteen beginnen met wat je van plan bent. Omdat de Huawei Watch 3 Pro nogal fors is, leunt die niet altijd heel lekker op de pols tijdens het sporten. Zodra je begint te zweten dan gaat het bandje irriteren (dat ligt ook deels aan het bandje, wij hebben het lederen variant opgestuurd gekregen) en merk je dat het gevaarte soms een beetje in de weg zit.

Voor dagelijks gebruik is de grootte prima. Ik heb niet de meest dunne polsen, maar gelukkig zijn ze inmiddels ook niet meer heel dik (een aansluitende tip: afvallen doe je in de keuken). Desondanks vind ik het horloge er mooi uitzien en zit hij gedurende de dag prettig – en belangrijker nog: niet in de weg. Maar dat is ontzettend persoonlijk. Mijn collega Rens schrijft bijvoorbeeld dat hij de grootte van Huawei Watch 3 onprettig vindt; zijn pols is dan ook iets smaller dan die van mij.

Het scherm en HarmonyOS

Het scherm en het besturingssysteem gaan hand in hand. Die twee onderdelen vormen voor het grootste deel de ervaring die je hebt met de Huawei Watch 3 Pro. Het amoled-scherm heeft veel voordelen. Hij is energiezuinig, geeft de interface en zijn opties mooi weer en de kleuren spatten van het scherm. Je kunt prima zien wat er gebeurt in direct zonlicht, al had het net wat feller gemogen. Nu moest ik soms even m’n pols lichtelijk draaien om écht te kunnen waarnemen wat er gebeurt.

De smartwatch heeft verschillende modi. Je kunt een altijd-aanscherm inschakelen, waardoor de tijd altijd weergeven wordt. Dat kost wel flink wat accuduur: de maximale gebruikersduur gaat er dan met vijftig procent op achteruit. Plus, heel vreemd: wanneer je een wijzerplaat instelt, kan het zijn dat die niet weergeven wordt. Dat heeft iets met het thema te maken, iets wat Rens ook al opviel. Daarnaast is er de modus die het scherm aandoet wanneer je je pols omhoog beweegt.

Het HarmonyOS waar het horloge op draait, is alles behalve bijzonder. Sterker nog: dat systeem in gebruik nemen is best een gedoe. Niet alleen mis je apps in de AppGallery, ook moet je constant aangeven dat je toestemming geeft voor het gebruik van bepaalde gegevens. Dat moet keer op keer wanneer je gebruikmaakt van een nieuwe functie. Het is goed dat Huawei hier transparant over is, maar door de constante nadruk op de gegevensverzameling vraag ik me steeds af of ik er wel goed aan doe om steeds maar alles te delen. En of het wel nodig is dat ik de smartwatch gebruik.

© PXimport

Daarnaast is het ook zo dat apps installeren echt een naar karweitje is. Dat moet je via je smartwatch en dat piepkleine toetsenbord doen. En dan nog heb je niet de garantie dat alles goed gesynchroniseerd wordt. De binnengekomen meldingen bieden overigens ook geen antwoordopties. Toegegeven, het is en blijft gemakkelijk om snel te zien wie wat stuurt via een berichtendienst – maar dat is niet per se een pluspunt die uniek is voor de Huawei Watch 3 Pro.

En zo zijn er nog wat kleine dingen die steeds irriteren. Zo moet je per se Huawei Health op je telefoon hebben staan. En als je de verkeerde Android-telefoon hebt (ik gebruik een OnePlus 9 Pro), dan heb je ook de slecht functioneren Huawei Mobile Services-app nodig, die constant crasht. Ik wil niet claimen dat het gebruik van de smartwatch en dienst software een regelrechte nachtmerrie is, maar tijdens mijn gebruik met het apparaat heb ik me wel flink lopen storen aan die aspecten.

Gezondheid en overige functies

De Huawei Watch 3 Pro heeft een aantal leuke functies met betrekking tot gezondheid, die veelal aanwezig zijn op andere smartwatch. Wat je zoal kunt meten: je hartslag, huidtemperatuur, stressniveau, bloedzuurstofniveau en je slaap. Vier van de vijf functies staan standaard uit om de accuduur te beschermen en moet je dus ofwel iedere keer handmatige activeren op de smartwatch of activeren binnen de app. Hoe meer je aanzet, hoe minder de lang de volle accu meegaat.

Je kunt je hardop afvragen of je dit soort gegevens allemaal nodig hebt. Het lijkt meer een antwoord te geven op de vraag welke functies nog meer toegevoegd kunnen worden aan een smartwatch dan de vraag welke functies daadwerkelijk handig zijn. Maar wie weet: wellicht moet je geregeld weten hoe het ervoor staat met je huidtemperatuur. Dergelijke functies geven overigens een indicatie en hebben geen medische waarde, is de kanttekening. Dus nogmaals: wat heb je aan eraan?

© PXimport

Diezelfde vraag kunnen we stellen over de e-sim- en nfc-functionaliteit. Met e-sim kun je een digitale versie van je simkaart inladen op de smartwatch en daardoor het apparaat helemaal zonder je smartphone gebruiken. Leuk idee, maar niet iedere provider wordt ondersteund. Daarnaast kun je de nfc-chip niet gebruiken voor bijvoorbeeld contactloos pinnen… Wellicht wordt zo’n functionaliteit op een later moment nog toegevoegd, maar de vraag is dan of dat dan niet te laat is.

Tot slot benoemen we de accuduur. Hoe lang de Huawei Watch 3 Pro erover doet om leeg te raken, hangt er helemaal vanaf hoe je hem gebruikt. Welke sensoren gebruik je constant? Zet je het altijd-aanscherm aan? En maak je gebruik van e-sim, waardoor het scherm ook geregeld aan staat? Dat zijn belangrijke factoren die meespelen, waardoor je gemiddeld genomen waarschijnlijk elke twee dagen de smartwatch op de draadloze oplader legt. Dat is acceptabel; maar hoe langer, hoe beter.

© PXimport

Huawei Watch 3 Pro – conclusie

Er valt echt een heleboel op te merken op de Huawei Watch 3 Pro. Het HarmonyOS verstikt in plaats van versterkt, de verschillende (nieuwe) functies zijn niet allemaal even handig of bruikbaar en de verschillen tussen dit en het reguliere model zijn miniem. Daar tegenover staat een mooi groot scherm en een strak, stoer en premium uiterlijk, voor wat het waard is. Het slimme horloge zal je helaas niet overtuigen wanneer je inmiddels nog niet overstag gegaan bent.

Heb je wel interesse in een slim horloge, betaal je liever niet de hoofdprijs en ben je toch op zoek naar uitgebreide fitnessfunctionaliteiten? Overweeg dan een Apple Watch SE, de vorige Huawei-smartwatch of – en dit klinkt misschien vreemd – een fitnesstracker. Je hebt dan geen groot scherm en wellicht mis je hier en daar wat uitgebreide functies. Maar voor de sporters onder ons is dat wel een beter alternatief, al is het maar omdat zo’n tracker veel compacter is en minder in de weg zit.

5,0

ONS OORDEEL

Huawei Watch 3 Pro

Pluspunten

Amoled-scherm

Design

Activiteitenmeters

Minpunten

Duur

HarmonyOS 2.0

Missende apps

Formaat

Conclusie

**Prijs** Vanaf € 499,- **Kleuren** Zilver met keuze uit twee horlogebandjes (leer en titanium) **Display** 1,43 inch oled (466 bij 466 pixels) **Gewicht** 63 gram zonder bandje **Besturingssysteem** Harmony OS 2.0 **Accu** Draadloos opladen via Qi-standaard **Afmetingen** 48 bij 49,6 bij 14 millimeter **Overig** Waterdicht (5ATM), Bluetooth 5.2, gps, hartslagmeter, bloedzuurstofmeter, nfc, e-sim, wifi 2.4 GHz, omgevingssensoren **Website** [www.huawei.com](https://consumer.huawei.com/nl/wearables/watch-3/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000