Huawei Watch Fit 2 - Stijvol sportief

© PXimport

Huawei Watch Fit 2 - Stijvol sportief

Connected health

Geplaatst: 24 juni 2022 - 09:30

Aangepast: 25 november 2022 - 11:40

Joris Peterse

De Huawei Watch Fit 2 is een smartwatch waarmee je ook zou moeten kunnen sporten. Het horloge is niet subtiel, dankzij een groot rechthoekig scherm, zodat je alle prestaties goed in kunt zien.

De meeste smartwatches die bedoeld zijn voor sporters, blinken niet uit in hun ontwerp. Smartwatches van Garmin, Fitbit en Polar zijn vaak uitgerust met rubberen bandjes en matige schermen. Toegegeven, deze merken blijven op het gebied van prestatie- en lichaamsfunctiemeting enkele stations verder dan Huawei. Toch valt de Watch Fit 2 op, omdat het zich ook wat meer richt op sportief gebruik, maar dan met een elegant ontwerp.

Polszaklamp

Wat nog meer direct opvalt is het fraaie scherm waarmee Huawei zijn smartwatch heeft uitgerust. Het rechthoekige amoledscherm heeft een diagonaal van 1,74 inch (4,4 cm). Het scherm is iets langwerpiger dan een Apple Watch, waardoor de breedte van je pols efficiënter benut wordt. Overigens een prima formaat voor erg dunne polsen.

Prettig is dat het schermpje erg helder en scherp is, waardoor hij ook prima af te lezen is wanneer je buiten in zonlicht staat. Wanneer je je horloge ook gebruikt voor slaapmeting en -analyse heeft dat ook zo zijn nadelen: je kunt niet in gezette tijden het scherm uit houden. Waardoor het kan voorkomen dat de slaapkamer plots ’s nachts verlicht wordt door je pols.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Wat kun je met een Huawei Watch Fit 2?

De smartwatch is bedoeld om je te ondersteunen om actiever en gezonder te leven. Houd er echter wel rekening mee dat het ontwerp niet voor alle sporten geschikt is. Het grote glazen display is niet zo geschikt voor contactsporten en zorgt voor vervelende weerstand bij zwemmen. In dat soort gevallen ben je wellicht beter af met een kleinere smartband, die je eventueel onder een zweetbandje draagt.

Daarnaast heb je enkele handige extra functies. Denk hierbij aan de weersvoorspelling en maancyclus inzien, je muziek bedienen en er zit een wekkertje op. Ook zijn er wat minder noodzakelijke functies trouwens, zoals telefoongesprekken voeren via je pols of een spraakassistent bedienen.

Wat ontbreekt is de mogelijkheid om mobiel te betalen. Er is ook geen applicatiewinkel voorhanden om extra functionaliteit toe te voegen. De functies die erop zitten moet je het mee doen. Wil je bijvoorbeeld een Strava-app, Google Maps of je favoriete parkeerdienst? Dan moet je uitwijken naar een smartwatch met Wear OS of een Apple Watch.

Handelsembargo

De Huawei Watch Fit 2 koppel je aan je smartphone met de bijbehorende Huawei Gezondheid-app. Hier is wel het een en ander om te doen. Zoals je wellicht weet heeft Huawei vanwege spionage-beschuldigingen een Amerikaans handelsembargo aan de broek hangen. Deze wordt in praktijk nogal selectief uitgevoerd, aldus een woordvoerder van Huawei. Navraag schepte duidelijkheid: Huawei is wél in staat de app in de App Store van Apple aan te bieden, maar niet in de Google Play Store. De versie van Huawei Health in de Play Store is al sinds 2020 niet meer bijgewerkt.

Heb je een iPhone, dan kun je de smartwatch koppelen en alle functies gewoon gebruiken zoals het hoort. Android-gebruikers moeten met APK-installatiebestanden aan de slag om Huawei Health te installeren buiten de Play Store om. Wil je Huawei Health automatisch laten updaten, dan moet je daar ook nog eens de Huawei AppGalery voor installeren. Deze installatiemethode is een vervelend veiligheidsrisico en de AppGalery is ook nog eens geen verrijking voor je smartphone. 

Hoewel je dit Huawei niet kwalijk kunt nemen, is het een nadeel. Een onveilige manier van apps installeren voor producten van een merk dat wordt beschuldigd van spionage is een serieus nadeel. Groot genoeg om je af te vragen of Huawei als merk zich nog wel kan vestigen in Europa.

De accuduur is heel goed: maar de hartslagmeting is niet doorlopend.

-

Uithoudingsvermogen

Enorm pluspunt van de Huawei Watch Fit 2 is dat hij over een uitstekend uithoudingsvermogen beschikt. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van hoe regelmatig je het schermpje raadpleegt en sport – vooral sport met de GPS aan om je route vast te leggen. Je kunt zo actief een week met een opgeladen accu doen. Met minder activiteiten zelfs tot tien dagen. Het is heel fijn om je smartwatch niet om de paar dagen op te moeten laden.

Maar om die accuduur zo goed te krijgen zijn er wel wat opofferingen. De hartslagmeter is redelijk accuraat vergeleken met andere sporthorloges. Alleen meet hij minder regelmatig. Dit zie je op het schermpje, de gemeten hartslagsnelheid verspringt om de 5 tot 10 seconden. Hierdoor heb je steeds relatieve waardes en kun je minder goed meten hoe je hartslag opbouwt en herstelt bij een activiteit. Wie wat serieuzer sport heeft meer aan een hartslagmeter die doorlopend meet, zoals Garmin, Polar, Fitbit of een Apple Watch.

Het horloge is verder prima in staat stappen te tellen, slaap te analyseren, huidtemperatuur te meten en het zuurstofgehalte in het bloed, hoewel die laatste twee functies eigenlijk nauwelijks praktisch nut dienen.

Fit met een app

De app geeft de verzamelde gegevens overzichtelijk weer. Alles ziet er fraai uit, maar Huawei lijkt hier en daar de boel te hebben afgeraffeld. Zo zijn sommige functies opeens in het Chinees weergegeven. Slordig.

Waar de app in uitblinkt is begeleiding. Begeleiding om oefeningen op te pikken of juist de nazorg, maar ook om gezonder te leven. Zo kun je aangeven wat je doel is: minder stress, afvallen, gelukkiger zijn, enzovoort. Met een persoonlijk stappenplan herinnert de app en smartwatch je eraan hoe je deze doelen (fysiek) bereikt. Bijvoorbeeld door genoeg en regelmatig te bewegen, je slaap en ontspanning in de gaten te houden, je waterinname en je hartslag.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Alternatieven voor de Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een toegankelijke smartwatch voor iedereen die graag wat actiever en gezonder wil leven. Ook springen de lange accuduur plus het ontwerp (inclusief het schermpje) er positief uit.

Je kunt de Huawei Watch Fit 2 een beetje zien als een soort instap-smartwatch. Als je meer wilt, loop je toch al gauw tegen beperkingen op. Wil je echt wat fanatieker gaan sporten, dan heb je meer aan de nauwkeurigere metingen van Fitbit, Polar en vooral Garmin. Lees bijvoorbeeld onze recente Garmin Epix 2 review er op na, hoewel die wel in een hele andere prijsklasse zit.

Wil je juist meer slimme functies, dan kun je beter terecht bij een smartwatch met een goed gevulde applicatiewinkel, zoals een Apple Watch of een Samsung Galaxy Watch4.

Conclusie: Huawei Watch Fit 2 kopen?

De Huawei Watch Fit 2 is een toegankelijke smartwatch, met handige functies en begeleiding om gezonder en actiever te leven. Het design springt er uit, alsmede het mooie scherm en de lange accuduur. Toch loop je (in figuurlijke zin) al snel tegen beperkingen op. Zo zijn de metingen van sportmerken beter en is de functionaliteit beperkter dan smartwatches van Apple en Samsung.

6,5

ONS OORDEEL

Huawei Watch Fit 2

Pluspunten

Ontwerp

Accuduur

Scherm

Minpunten

Minder nauwkeurig dan andere merken

App-installatie Android

Geen applicatiewinkel

Geen betaalfunctie

Conclusie

**Adviesprijs** vanaf € 149,- **Kleuren** zwart, wit, roze, grijs, blauw **Platform** Android, iOS **Scherm** 1,74 inch amoled (480x360) **Formaat** 3 x 4,4 x 1,5 cm **Gewicht** 30 gram **Sensoren** hartslagmeter, acceleratiemeter, stappenteller, calorieënteller, slaapmonitor, hoogtemeter **Connectiviteit** bluetooth 5.2 **Overig** waterdicht (IP68) **Website** www.huawei.com...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000