ID.nl logo
Huawei Watch Fit 2 - Stijvol sportief
© PXimport
Gezond leven

Huawei Watch Fit 2 - Stijvol sportief

De Huawei Watch Fit 2 is een smartwatch waarmee je ook zou moeten kunnen sporten. Het horloge is niet subtiel, dankzij een groot rechthoekig scherm, zodat je alle prestaties goed in kunt zien.

De meeste smartwatches die bedoeld zijn voor sporters, blinken niet uit in hun ontwerp. Smartwatches van Garmin, Fitbit en Polar zijn vaak uitgerust met rubberen bandjes en matige schermen. Toegegeven, deze merken blijven op het gebied van prestatie- en lichaamsfunctiemeting enkele stations verder dan Huawei. Toch valt de Watch Fit 2 op, omdat het zich ook wat meer richt op sportief gebruik, maar dan met een elegant ontwerp.

Polszaklamp

Wat nog meer direct opvalt is het fraaie scherm waarmee Huawei zijn smartwatch heeft uitgerust. Het rechthoekige amoledscherm heeft een diagonaal van 1,74 inch (4,4 cm). Het scherm is iets langwerpiger dan een Apple Watch, waardoor de breedte van je pols efficiënter benut wordt. Overigens een prima formaat voor erg dunne polsen.

Prettig is dat het schermpje erg helder en scherp is, waardoor hij ook prima af te lezen is wanneer je buiten in zonlicht staat. Wanneer je je horloge ook gebruikt voor slaapmeting en -analyse heeft dat ook zo zijn nadelen: je kunt niet in gezette tijden het scherm uit houden. Waardoor het kan voorkomen dat de slaapkamer plots ’s nachts verlicht wordt door je pols.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Wat kun je met een Huawei Watch Fit 2?

De smartwatch is bedoeld om je te ondersteunen om actiever en gezonder te leven. Houd er echter wel rekening mee dat het ontwerp niet voor alle sporten geschikt is. Het grote glazen display is niet zo geschikt voor contactsporten en zorgt voor vervelende weerstand bij zwemmen. In dat soort gevallen ben je wellicht beter af met een kleinere smartband, die je eventueel onder een zweetbandje draagt.

Daarnaast heb je enkele handige extra functies. Denk hierbij aan de weersvoorspelling en maancyclus inzien, je muziek bedienen en er zit een wekkertje op. Ook zijn er wat minder noodzakelijke functies trouwens, zoals telefoongesprekken voeren via je pols of een spraakassistent bedienen.

Wat ontbreekt is de mogelijkheid om mobiel te betalen. Er is ook geen applicatiewinkel voorhanden om extra functionaliteit toe te voegen. De functies die erop zitten moet je het mee doen. Wil je bijvoorbeeld een Strava-app, Google Maps of je favoriete parkeerdienst? Dan moet je uitwijken naar een smartwatch met Wear OS of een Apple Watch.

Handelsembargo

De Huawei Watch Fit 2 koppel je aan je smartphone met de bijbehorende Huawei Gezondheid-app. Hier is wel het een en ander om te doen. Zoals je wellicht weet heeft Huawei vanwege spionage-beschuldigingen een Amerikaans handelsembargo aan de broek hangen. Deze wordt in praktijk nogal selectief uitgevoerd, aldus een woordvoerder van Huawei. Navraag schepte duidelijkheid: Huawei is wél in staat de app in de App Store van Apple aan te bieden, maar niet in de Google Play Store. De versie van Huawei Health in de Play Store is al sinds 2020 niet meer bijgewerkt.

Heb je een iPhone, dan kun je de smartwatch koppelen en alle functies gewoon gebruiken zoals het hoort. Android-gebruikers moeten met APK-installatiebestanden aan de slag om Huawei Health te installeren buiten de Play Store om. Wil je Huawei Health automatisch laten updaten, dan moet je daar ook nog eens de Huawei AppGalery voor installeren. Deze installatiemethode is een vervelend veiligheidsrisico en de AppGalery is ook nog eens geen verrijking voor je smartphone. 

Hoewel je dit Huawei niet kwalijk kunt nemen, is het een nadeel. Een onveilige manier van apps installeren voor producten van een merk dat wordt beschuldigd van spionage is een serieus nadeel. Groot genoeg om je af te vragen of Huawei als merk zich nog wel kan vestigen in Europa.

De accuduur is heel goed: maar de hartslagmeting is niet doorlopend.

-

Uithoudingsvermogen

Enorm pluspunt van de Huawei Watch Fit 2 is dat hij over een uitstekend uithoudingsvermogen beschikt. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van hoe regelmatig je het schermpje raadpleegt en sport – vooral sport met de GPS aan om je route vast te leggen. Je kunt zo actief een week met een opgeladen accu doen. Met minder activiteiten zelfs tot tien dagen. Het is heel fijn om je smartwatch niet om de paar dagen op te moeten laden.

Maar om die accuduur zo goed te krijgen zijn er wel wat opofferingen. De hartslagmeter is redelijk accuraat vergeleken met andere sporthorloges. Alleen meet hij minder regelmatig. Dit zie je op het schermpje, de gemeten hartslagsnelheid verspringt om de 5 tot 10 seconden. Hierdoor heb je steeds relatieve waardes en kun je minder goed meten hoe je hartslag opbouwt en herstelt bij een activiteit. Wie wat serieuzer sport heeft meer aan een hartslagmeter die doorlopend meet, zoals Garmin, Polar, Fitbit of een Apple Watch.

Het horloge is verder prima in staat stappen te tellen, slaap te analyseren, huidtemperatuur te meten en het zuurstofgehalte in het bloed, hoewel die laatste twee functies eigenlijk nauwelijks praktisch nut dienen.

Fit met een app

De app geeft de verzamelde gegevens overzichtelijk weer. Alles ziet er fraai uit, maar Huawei lijkt hier en daar de boel te hebben afgeraffeld. Zo zijn sommige functies opeens in het Chinees weergegeven. Slordig.

Waar de app in uitblinkt is begeleiding. Begeleiding om oefeningen op te pikken of juist de nazorg, maar ook om gezonder te leven. Zo kun je aangeven wat je doel is: minder stress, afvallen, gelukkiger zijn, enzovoort. Met een persoonlijk stappenplan herinnert de app en smartwatch je eraan hoe je deze doelen (fysiek) bereikt. Bijvoorbeeld door genoeg en regelmatig te bewegen, je slaap en ontspanning in de gaten te houden, je waterinname en je hartslag.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Alternatieven voor de Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een toegankelijke smartwatch voor iedereen die graag wat actiever en gezonder wil leven. Ook springen de lange accuduur plus het ontwerp (inclusief het schermpje) er positief uit.

Je kunt de Huawei Watch Fit 2 een beetje zien als een soort instap-smartwatch. Als je meer wilt, loop je toch al gauw tegen beperkingen op. Wil je echt wat fanatieker gaan sporten, dan heb je meer aan de nauwkeurigere metingen van Fitbit, Polar en vooral Garmin. Lees bijvoorbeeld onze recente Garmin Epix 2 review er op na, hoewel die wel in een hele andere prijsklasse zit.

Wil je juist meer slimme functies, dan kun je beter terecht bij een smartwatch met een goed gevulde applicatiewinkel, zoals een Apple Watch of een Samsung Galaxy Watch4.

Conclusie: Huawei Watch Fit 2 kopen?

De Huawei Watch Fit 2 is een toegankelijke smartwatch, met handige functies en begeleiding om gezonder en actiever te leven. Het design springt er uit, alsmede het mooie scherm en de lange accuduur. Toch loop je (in figuurlijke zin) al snel tegen beperkingen op. Zo zijn de metingen van sportmerken beter en is de functionaliteit beperkter dan smartwatches van Apple en Samsung.

Oké
Conclusie

**Adviesprijs** vanaf € 149,- **Kleuren** zwart, wit, roze, grijs, blauw **Platform** Android, iOS **Scherm** 1,74 inch amoled (480x360) **Formaat** 3 x 4,4 x 1,5 cm **Gewicht** 30 gram **Sensoren** hartslagmeter, acceleratiemeter, stappenteller, calorieënteller, slaapmonitor, hoogtemeter **Connectiviteit** bluetooth 5.2 **Overig** waterdicht (IP68) **Website** www.huawei.com

Plus- en minpunten
  • Ontwerp
  • Accuduur
  • Scherm
  • Minder nauwkeurig dan andere merken
  • App-installatie Android
  • Geen applicatiewinkel
  • Geen betaalfunctie
▼ Volgende artikel
Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch
Huis

Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch

Miele heeft een nieuwe generatie koel- en vrieskasten geïntroduceerd die speciaal zijn ontworpen voor inbouw onder het werkblad. Deze zijn ideaal voor kleine huishoudens en komen met verbeterde energiezuinigheid, meer gebruiksgemak en ergonomische details. Klanten kunnen kiezen uit vier koelkasten en twee vrieskasten.

Bij deze onderbouwapparaten is bukken onvermijdelijk, maar slimme oplossingen maken het gebruik aangenamer. De lades in alle apparaten zijn gemakkelijk uitneembaar, waardoor ze rechtopstaand gevuld, gesorteerd of schoongemaakt kunnen worden. De deurvakken van de koelkasten zijn in hoogte verstelbaar voor meer flexibiliteit.

Het deelbare 'FlexiBoard' glazen plateau biedt variabiliteit, waardoor hoge containers of verpakkingen rechtop en binnen handbereik kunnen worden geplaatst.Bijzonder praktisch in een relatief kleine koelkast is het dynamische koelsysteem 'DynaCool'. Dit zorgt voor een constante temperatuur in het hele interieur, zodat het niet nodig is om de inhoud na het boodschappen doen te herschikken.

De nieuwe generatie wordt compleet gemaakt door uitgebreide, vaatwasserbestendige accessoires, zachte deursluiting dankzij 'SoftClose', de handige 'NoFrost'-functie voor vriezers (geen handmatig ontdooien meer) en netwerkfunctionaliteit.Om een consistent keukenontwerp te garanderen, biedt Miele apparaten met de standaard nishoogte van 82 centimeter, evenals één model per categorie voor de nieuwe comforthoogte van 86 tot 92 centimeter. Dit betekent dat een extra paneel in deze nissen niet langer nodig is. Er is ook een model met uittrekbare trolleys beschikbaar. Hier vervangen uittrekbare elementen de gebruikelijke lades en worden ze direct van bovenaf bediend.

Energiezuiniger

Alle apparaten van de nieuwe generatie zijn aanzienlijk energiezuiniger. De modellen vallen in energieklasse C of D, waardoor ze één klasse zuiniger zijn dan hun voorgangers."We hebben bij de ontwikkeling van deze nieuwe generatie koelkasten bijzondere aandacht besteed aan de combinatie van ergonomie en duurzaamheid," zegt Ursula Wilms van Miele.

Beschikbaarheid en prijzen

Alle modellen uit de nieuwe generatie Miele koel- en vrieskasten zijn per direct verkrijgbaar in de winkels. Exacte adviesprijzen zijn niet bekend gemaakt.

Bekijk hier andere Miele-koelkasten op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!
© Olga Gorevan
Huis

Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!

Zodra de zon zich vaker laat zien, is het heerlijk om buiten te zijn. Mei is dan ook hét moment om je tuin zomerklaar te maken. Door nu de handen uit de mouwen te steken, zorg je dat alles er straks fris en verzorgd bij staat. Nieuwe planten, gesnoeide hagen, een opgeruimde border – dit is de maand om je tuin die welverdiende opfrisbeurt te geven.

Dit doe je deze maand in de tuin:

  • Zaaien en hagen planten
  • Extra aandacht geven aan nieuwe planten
  • Snoeien
  • Je gazon maaien en bemesten

Het jaar rond lekker bezig zijn in de tuin? Kijk dan op onze tuinkalender.

Zaaien en hagen planten

Hoewel de lente volop bezig is, is het slim om het vliesdoek nog even paraat te houden. Vooral in de eerste helft van mei kan het 's nachts nog flink afkoelen. Na IJsheiligen, op 14 mei, kunnen de kuipplanten en eenjarigen definitief naar buiten. Dan is de kans op nachtvorst vrijwel voorbij. Ook met zaaien kun je nu los. Klaprozen, leeuwenbekjes, korenbloemen, zonnebloemen, madeliefjes of duizendschoon – die mogen allemaal direct de volle grond in. Zomerbollen kun je alvast in potten zetten, dan zijn ze straks makkelijk over te planten naar de border. Heb je plannen voor een nieuwe haag? Wacht daar niet te lang mee. Tot half mei kun je nog heesters en coniferen planten.

Extra aandacht geven aan nieuwe planten

Nieuwe planten hebben in deze periode extra water nodig. Gebruik bij voorkeur water uit de regenton – dat is al op temperatuur en beter voor de wortels. Sproei je met leidingwater? Laat het dan als een fijne nevel op de planten vallen, in plaats van er met harde stralen op te richten. Zo voorkom je schade aan jonge scheuten. Een laag mulch helpt de bodem vochtig te houden en voorkomt dat de aarde uitdroogt. Slakken op pad? Strooi wat zaagsel of fijngemalen eierschalen rond de jonge planten, dat houdt ze op afstand. En vergeet de klimplanten niet: die groeien nu razendsnel en kun je het best op tijd aanbinden.

Lees ook: Slakken in de tuin? 8 tips om ervan af te komen

©Zoiakostina | Zoja

Snoeien

Na IJsheiligen kun je de buxus snoeien. Kies bij voorkeur een bewolkte dag, zodat de jonge snoeipunten niet verbranden in de zon. Ook de liguster, laurier, hulst en haagbeuk kun je nu bijwerken. Controleer wel even of er geen vogelnestje in de haag zit voor je aan de slag gaat. Rozen op stam en perkrozen mag je nu drie tot vijf ogen terugsnoeien. Bij vroegbloeiende struiken zoals ranonkelstruik en spirea knip je de uitgebloeide bloemen weg. Zo steekt de plant zijn energie in nieuwe bloemknoppen. Ook voorjaarsbloeiers zoals tulpen, narcissen, hyacinten, rododendrons en de kerstroos kun je nu ontdoen van oude bloemen. En de fuchsia? Die top je juist, zodat hij mooi vertakt.

Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?

©SKT Studio - stock.adobe.com

Je gazon maaien en bemesten

Het is al volop lente, maar een flinke regenbui kan nog steeds voor wateroverlast zorgen. Blijft het water op plekken in de tuin staan of voelt de grond te nat aan? Prik dan met een mestvork in de bodem en beweeg deze voorzichtig heen en weer. Zo kan het regenwater beter wegzakken. En als er toch regen wordt voorspeld: dat is hét moment om je gazon te bemesten. Herhaal dit na een maand om het gras sterk en gezond te houden.

In mei maakt het gras een groeispurt. Je kunt het gazon dan één tot twee keer per week maaien – of je doet mee aan Maai Mei Niet. Door een maand niet te maaien, geef je bijen, vlinders en andere insecten meer bloeiende planten om van te leven. Vind je een hoog grasveld geen gezicht? Maai dan alleen een deel en laat de rest staan.

Niet alleen het gras groeit hard, ook het onkruid laat zich volop zien. Trek het eruit op droge dagen, dan komt het niet makkelijk terug. Schoffelen kan ook, maar wees voorzichtig: de wortels van andere planten kunnen daarbij beschadigd raken. Door bodembedekkers te planten maak je het onkruid bovendien lastiger om terrein te winnen.

Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips