OnePlus 9 Pro - Topsmartphone met stevige prijs
Met de OnePlus 9 Pro levert OnePlus een smartphone af die qua prijs concurreert met de topmodellen van Samsung en Apple. Het toestel trekt de aandacht met zijn Hasselblad-camera's, scherm en vliegensvlugge oplaadmogelijkheden. In deze OnePlus 9 Pro review lees je of de smartphone jouw 899 euro waard is.
Woord vooraf: Op 6 juli 2021 publiceerde techsite AnandTech een onderzoek waaruit bleek dat OnePlus een update heeft uitgerold die veel apps belemmert op volle kracht te werken. Denk hierbij aan veelgebruikte apps als WhatsApp en Google Chrome. Veel benchmark-apps hebben daarom de OnePlus 9 Pro op de zwarte lijst gezet, omdat de scores onbetrouwbaar zijn. Deze OnePlus 9 Pro-review is geschreven voordat OnePlus deze wijziging doorvoerde, waardoor onze testresultaten mogelijk anders zijn dan jouw ervaring. Mogelijk belemmert OnePlus ook apps op volle kracht te laten draaien op andere smartphones, zoals de OnePlus 9.
De OnePlus 9 Pro volgt de OnePlus 8 Pro van vorig jaar op en krijgt dezelfde adviesprijs, vanaf 899 euro. De verkoop van de smartphone start op 31 maart. OnePlus komt eind april ook met de OnePlus 9, die start bij 699 euro en minder goede specificaties heeft. Na anderhalve week met de OnePlus 9 Pro lees je hier mijn ervaringen met de zilveren OnePlus 9 Pro met 12 GB / 256 GB werk- en opslaggeheugen.
Ontwerp
De OnePlus 9 Pro is een forse smartphone en dat merk je meteen. Hij weegt 197 gram en meet - vooral vanwege het grote 6,7 inch scherm - 16,3 x 7,4 centimeter (hoogte x breedte). Dit is geen toestel om met één hand te gebruiken of om makkelijk in een strakke broekzak te stoppen.
Toch komt de smartphone - na wat gewenning - niet lomp over. Hij ligt prettig in de hand en ziet er modern uit. De zilveren versie heeft een spiegelende achterkant, iets waar ik geen fan van ben omdat de afwerking glad is en vingerafdrukken toont. Je kunt de OnePlus 9 Pro ook kopen in matte uitvoeringen (groen en zwart), al heb ik die niet in het echt kunnen bekijken.
©PXimport
De smartphone is water- en stofdicht met een IP68-certificaat, heeft een usb-c-poort en prima luidsprekers. Het camera-eiland op de achterkant steekt ietwat uit, waardoor de cameralenzen met de ondergrond in aanraking komen. Met oog op beschadigingen is dat niet fijn, en dus zou ik een hoesje aanbevelen. Zo krijg je ook meer grip op de smartphone.
De OnePlus 9 Pro heeft een handige alert-slider om via een schuifknop te wisselen tussen de standen beltoon, trillen en stil. Een 3,5mm-aansluiting ontbreekt en een usb-c-naar-3,5mm-adapter moet je zelf regelen.
©PXimport
©PXimport
©CIDimport
Scherm
Het 6,7 inch grote scherm van de OnePlus 9 Pro is op alle vlakken indrukwekkend. Het oled-scherm toont hele fraaie kleuren en laat zwart echt als zwart zien. De 120 Hz-verversingssnelheid levert soepel beeld, zoals veel concurrerende toestellen ook een 120 Hz-scherm hebben. In vergelijking met een willekeurige iPhone – die een 60 Hz-display heeft – valt op dat het scherm van de iPhone onrustiger en minder vloeiend overkomt. De OnePlus 9 Pro kan de 120 Hz-verversingssnelheid weergeven op de full-hd- en qhd-resolutie, waarbij die laatste scherper beeld toont. Full-hd oogt echter ook scherp genoeg en levert een langere accuduur op. In je instellingen kun je je favoriete schermresolutie instellen en ook aangeven of het scherm in 60 Hz- of 120 Hz-modus actief is. De 60 Hz-stand is energiezuiniger.
Het scherm kan lekker fel, heeft een klein gaatje voor de (prima) selfiecamera en wordt beschermd door een laagje Gorilla Glass Victus tegen kras- en valschade.
©CIDimport
©CIDimport
Hardware
Zoals je van een dure smartphone mag verwachten, is de OnePlus 9 Pro voorzien van de nieuwste en beste componenten. Hij draait op de splinternieuwe Qualcomm Snapdragon 888-processor, die ook in de Xiaomi Mi 11 en Oppo Find X3 Pro zit. OnePlus stopt er 8 GB of 12 GB werkgeheugen en respectievelijk 128 GB of 256 GB opslaggeheugen bij. Meer dan voldoende voor hele rappe prestaties, zowel nu als over een paar jaar. Goed om te weten is dat de smartphone geen micro-sd-slot heeft. Als je veel opslagruimte wilt, kun je dus naar de 256 GB-versie kijken. Die heeft een meerprijs van honderd euro.
Uiteraard ondersteunt de OnePlus 9 Pro 5G-internet (dat pas eind 2022 sneller wordt dan 4G) en contactloos betalen in winkels via nfc. E-sim ontbreekt, dus je kunt geen digitale simkaart gebruiken. Op smartphones van onder meer Samsung, Apple, Huawei en Google kan dat wel.
©CIDimport
Opladen en accuduur
In de OnePlus 9 Pro zit een 4500 mAh-accu, die bestaat uit twee cellen van 2250 mAh. OnePlus gebruikt een vernuftige snellaadtechniek om beide cellen met 33 Watt op te laden, waardoor de accu in zijn geheel met 65 Watt oplaadt. De speciale 65 Watt usb-c-oplader vind je in de doos. Een pluspunt ten opzichte van de iPhone 12 en Samsung Galaxy S21, die uit milieuoverwegingen zonder oplader komen.
Handig is dat de 65 Watt-lader het usb PD-protocol volgt op 45 Watt, wat betekent dat hij een MacBook en andere apparatuur kan opladen.
De snellaadfunctie van de OnePlus 9 Pro is bijzonder indrukwekkend. In een half uur laadt de accu van 0 naar 100 procent en zo snel heb ik het andere smartphones nog niet zien doen. Met een niet-OnePlus-lader laadt de OnePlus 9 Pro langzamer op.
De OnePlus 9 Pro kan ook snel draadloos opladen, met 50 Watt. Ook dat is aanzienlijk sneller dan alle andere smartphones, de Xiaomi Mi 11 (ook 50 Watt) uitgezonderd. De benodigde 50 Watt draadloze oplader kost je wel zeventig euro en dat vind ik veel geld voor een toffe gadget. Helemaal omdat de lader alleen met een usb-c-kabel komt en een aparte usb-c-lader van 65 Watt vereist om die 50 Watt te leveren. Je moet dus een extra lader kopen of die van je OnePlus 9 Pro aan de draadloze lader hangen, maar dan kun je niet meer via de usb-c-kabel laden of je moet gaan heen-en-weer-stekkeren. Allebei niet ideaal. Een alternatief is de OnePlus 9 Pro op een reguliere Qi-oplader van minimaal 10 Watt te plaatsen. Dan laadt de smartphone langzamer op, iets wat ’s nachts echter niet uitmaakt.
©CIDimport
©CIDimport
©CIDimport
De accuduur van de OnePlus 9 Pro zal voor veel gebruikers goed genoeg zijn. Bij (voor mij) gemiddeld gebruik op de full-hd-resolutie met 120 Hz-modus en wifi heb ik ’s avonds steevast nog veertig procent stroom over. Belast ik de smartphone zwaarder omdat het scherm meer aanstaat en ik meer via 5G internet, dan heeft de accu bij het slapengaan nog zo’n twintig procent over. De OnePlus 9 Pro wint met zijn accuduur geen prijzen, maar vindt wel een goede balans tussen een betrouwbare accuduur, snelladen en een handzaam ontwerp.
Camera's
OnePlus is onlangs een samenwerking aangegaan met cameramerk Hasselblad om de camera’s van nieuwe OnePlus-smartphones te verbeteren. Geen overbodige luxe, want OnePlus-toestellen hebben op cameragebied nooit mee kunnen komen met de topsmartphones van Apple, Samsung en Huawei. De OnePlus 9 Pro moet daar een einde aan maken en is de eerste OnePlus-telefoon met invloed van Hasselblad. Experts van het gerenommeerde merk hebben vooral aan de camerasoftware van de 9 Pro gesleuteld zodat de smartphone alles uit zijn cameralenzen haalt.
Die cameralenzen zijn op papier veelbelovend. OnePlus gebruikt een splinternieuwe Sony-sensor voor de 48 megapixel hoofdcamera en zet een eveneens nieuwe sensor in voor de 50 megapixel groothoekcamera. De fabrikant claimt dat de groothoeklens foto’s zonder zichtbare vervorming schiet. Geen bolling aan de zijkanten dus en geen uitgerekte mensen of gebouwen, een heikel punt van veel groothoekcamera’s.
De OnePlus 9 Pro heeft verder een 8 megapixel telelens voor 3,3 keer zoom zonder kwaliteitsverlies en digitale zoom tot 30 keer. Hierbij gaat de beeldkwaliteit wel achteruit. De vierde camera is een 2 megapixel monochrome lens om foto’s in zwart-wit of met kekke kleureffecten te schieten. Die camera zit ook in de OnePlus 8 Pro, wist mij toen niet te overtuigen en doet dat nog steeds niet.
Gelukkig bevallen de reguliere camera's beter. Hieronder eerst even de verschillende camerastanden op een rijtje. De zoomfunctie met 3,3 keer schiet prima plaatjes, al verkleurt de lucht al wat. De 30 keer zoomfunctie werkt naar behoren maar levert geen mooie beelden af. De stand is vooral handig om de OnePlus 9 Pro als verrekijker te gebruiken.
©CIDimport
©CIDimport
©CIDimport
©CIDimport
De meeste foto's schiet je met de normale camera en groothoeklens. Hieronder vind je daarom een serie vergelijkingen tussen de groothoeklens en de normale camera. Zo krijg je een indruk hoeveel meer de groothoeklens ziet en dat de fotokwaliteit weinig onderdoet voor de hoofdcamera. Het zijn scherpe, kleurrijke foto's die nauwelijks vervorming tonen en goed omgaan met de felle belichting. De OnePlus 9 Pro heeft simpelweg een hele goede groothoeklens.
©CIDimport
©CIDimport
©CIDimport
©CIDimport
©CIDimport
©CIDimport
Uiteraard heb ik nog veel meer foto's gemaakt. Drie van die plaatjes vind je hieronder. Ik heb ze gekozen omdat de camera hier echt aan het werk moest. De eerste foto heeft een contrastrijke lucht, de tweede is 's avonds geschoten in een redelijk donkere huiskamer en op de derde schijnt een felle zon. Zoals je kunt zien, weet de OnePlus 9 Pro nog steeds fraaie beelden te schieten.
©CIDimport
©CIDimport
©CIDimport
Tot slot de cameraprestaties in het donker. Een punt waarop dure smartphones zich onderscheiden van goedkopere modellen, maar ook tussen de dure modellen bestaat kwaliteitsverschil. Op de automatische stand maakt de OnePlus 9 Pro prima foto's, zeker als je ze terugkijkt op het toestel. Op een groter scherm valt op dat lichtbronnen als een fellere bol weergeven worden en dat delen van de foto niet helemaal scherp zijn. Foto's gemaakt met de nachtmodus ogen beduidend beter. De nachtmodus heeft drie seconden nodig om een plaatje te schieten en levert beelden af die nagenoeg scherp zijn, helderder ogen en meer detail tonen.
Hieronder vind je twee vergelijkingen. Als je in het donker een fraaie foto wilt schieten, zou ik dat met de nachtmodus doen. In vergelijking met de Oppo Find X3 Pro merk ik dat de OnePlus 9 Pro wat overdreven heldere foto's schiet, maar dit stoort niet omdat ze lekker duidelijk zijn.
©CIDimport
©CIDimport
©CIDimport
©CIDimport
Software
Op de OnePlus 9 Pro is Android 11 geïnstalleerd met de OxygenOS 11-schil van OnePlus. Deze schil wijkt qua gebruikservaring weinig af van de standaard Android-versie. Ik vind dat fijn omdat ik geen behoefte heb aan extra apps, visuele aanpassingen of allerlei functies van de fabrikant. En de wijzigingen die OnePlus doorvoert, zijn daadwerkelijk handig. Zo kun je de accentkleuren van de software veranderen, twee WhatsApp-apps gebruiken (als je twee nummers hebt) en het altijd-aan-scherm naar eigen smaak instellen (of uitschakelen). Een functie die ik echter al jaren mis op OnePlus-smartphones, is een eenhandige modus die de software op een kleiner deel van het scherm toont. Zo’n functie zit wel in de software van onder meer Samsung en Huawei.
OnePlus 9 Pro updates
Het updatebeleid van OnePlus is prima, maar anno 2021 wel ingehaald door Google en Samsung. OnePlus garandeert twee Android-updates (12 en 13) voor de OnePlus 9 Pro en rolt drie jaar om de maand een beveiligingsupdate uit. Google en Samsung stellen drie versie-updates beschikbaar, die nieuwe functies toevoegen en de software visueel verbeteren. Google’s Pixel-telefoons krijgen drie jaar elke maand een beveiligingsupdate en Samsung garandeert vier jaar beveiligingsupdates – die je toestel beschermen tegen opgeloste kwetsbaarheden in het Android-besturingssysteem. 399 euro kostende Google- en Samsung-smartphones zijn dus langer prettig en veilig te gebruiken dan de OnePlus 9 Pro van 899 euro. OnePlus zou daarom een goede sier maken door zijn updatebeleid te verbeteren.
©CIDimport
Conclusie: OnePlus 9 Pro kopen?
De OnePlus 9 Pro is OnePlus’ topsmartphone voor 2021 en start bij 899 euro. Dat is veel geld, maar een gebruikelijke prijs voor een vlaggenschip. Ik vind de prijs-kwaliteitsverhouding van het toestel dik in orde. De OnePlus 9 Pro imponeert met zijn scherm, hardware, oplaadmogelijkheden en camera’s. Echte minpunten heb ik niet kunnen ontdekken, al vind ik het nut van de monochrome cameralens op de achterkant beperkt en kan OnePlus zijn updatebeleid verbeteren om beter te concurreren met Google en Samsung.
Alternatieven voor de OnePlus 9 Pro zijn de Xiaomi Mi 11 (849 euro), Samsung Galaxy S21 (849 euro) en Oppo Find X3 Pro (1149 euro). Die laatste kan ik vanwege de vele gelijkenissen maar hogere prijs echter lastiger aanbevelen. Onder de streep is de OnePlus 9 Pro mij beter bevallen dan de genoemde concurrenten. Dat is een groot compliment, want ook dat zijn hele fijne smartphones. Kortom: OnePlus heeft goed werk geleverd.
OnePlus 9 Pro vs OnePlus 9
In vergelijking met de OnePlus 9 – die ik kort getest heb en start bij 699 euro – is de Pro-versie tweehonderd euro duurder. Je krijgt daar een IP-water- en stofdicht ontwerp, groter en beter scherm, meer en betere camera’s en snellere draadloze oplaadfunctie voor terug. Als je de meerprijs te fors vindt, kun je de OnePlus 9 overwegen of kijken naar de OnePlus 8 Pro. Dit toptoestel van vorig jaar is inmiddels even duur als de OnePlus 9 en heeft een mooier scherm, kan sneller draadloos opladen en is water- en stofdicht met een IP-certificaat. De OnePlus 9 is wel iets krachtiger, laadt sneller op via usb-c en krijgt een jaar langer updates.
**Adviesprijs** Vanaf € 899,- **Kleuren** Zwart, groen, zilver **OS** Android 11 **Scherm** 6,7 inch oled (3216 x 1440, 120 Hz) **Processor** 2,8 GHz octacore (Snapdragon 888) **RAM** 8 of 12 GB **Opslag** 128 of 256 GB **Batterij** 4.500 mAh, opladen met 65 Watt (usb-c) of 50 Watt (draadloos) **Camera** 48, 50, 8 en 2 megapixel (achter), 16 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, Bluetooth 5.2, wifi 6, gps, nfc **Formaat** 16,3 x 7,4 x 0,87 cm **Gewicht** 197 gram **Website** [www.oneplus.com](https://www.oneplus.com/nl)
- Scherm
- Specificaties
- Oplaadmogelijkheden
- Camera's
- Updatebeleid mag beter
- Monochrome lens beperkt nuttig