ID.nl logo
OnePlus 9 Pro - Topsmartphone met stevige prijs
© PXimport
Huis

OnePlus 9 Pro - Topsmartphone met stevige prijs

Met de OnePlus 9 Pro levert OnePlus een smartphone af die qua prijs concurreert met de topmodellen van Samsung en Apple. Het toestel trekt de aandacht met zijn Hasselblad-camera's, scherm en vliegensvlugge oplaadmogelijkheden. In deze OnePlus 9 Pro review lees je of de smartphone jouw 899 euro waard is.

Woord vooraf: Op 6 juli 2021 publiceerde techsite AnandTech een onderzoek waaruit bleek dat OnePlus een update heeft uitgerold die veel apps belemmert op volle kracht te werken. Denk hierbij aan veelgebruikte apps als WhatsApp en Google Chrome. Veel benchmark-apps hebben daarom de OnePlus 9 Pro op de zwarte lijst gezet, omdat de scores onbetrouwbaar zijn. Deze OnePlus 9 Pro-review is geschreven voordat OnePlus deze wijziging doorvoerde, waardoor onze testresultaten mogelijk anders zijn dan jouw ervaring.  Mogelijk belemmert OnePlus ook apps op volle kracht te laten draaien op andere smartphones, zoals de OnePlus 9.

De OnePlus 9 Pro volgt de OnePlus 8 Pro van vorig jaar op en krijgt dezelfde adviesprijs, vanaf 899 euro. De verkoop van de smartphone start op 31 maart. OnePlus komt eind april ook met de OnePlus 9, die start bij 699 euro en minder goede specificaties heeft. Na anderhalve week met de OnePlus 9 Pro lees je hier mijn ervaringen met de zilveren OnePlus 9 Pro met 12 GB / 256 GB werk- en opslaggeheugen. 

Ontwerp

De OnePlus 9 Pro is een forse smartphone en dat merk je meteen. Hij weegt 197 gram en meet - vooral vanwege het grote 6,7 inch scherm - 16,3 x 7,4 centimeter (hoogte x breedte). Dit is geen toestel om met één hand te gebruiken of om makkelijk in een strakke broekzak te stoppen. 

Toch komt de smartphone - na wat gewenning - niet lomp over. Hij ligt prettig in de hand en ziet er modern uit. De zilveren versie heeft een spiegelende achterkant, iets waar ik geen fan van ben omdat de afwerking glad is en vingerafdrukken toont. Je kunt de OnePlus 9 Pro ook kopen in matte uitvoeringen (groen en zwart), al heb ik die niet in het echt kunnen bekijken. 

©PXimport

De smartphone is water- en stofdicht met een IP68-certificaat, heeft een usb-c-poort en prima luidsprekers. Het camera-eiland op de achterkant steekt ietwat uit, waardoor de cameralenzen met de ondergrond in aanraking komen. Met oog op beschadigingen is dat niet fijn, en dus zou ik een hoesje aanbevelen. Zo krijg je ook meer grip op de smartphone. 

De OnePlus 9 Pro heeft een handige alert-slider om via een schuifknop te wisselen tussen de standen beltoon, trillen en stil. Een 3,5mm-aansluiting ontbreekt en een usb-c-naar-3,5mm-adapter moet je zelf regelen. 

©PXimport

©PXimport

©CIDimport

Scherm

Het 6,7 inch grote scherm van de OnePlus 9 Pro is op alle vlakken indrukwekkend. Het oled-scherm toont hele fraaie kleuren en laat zwart echt als zwart zien. De 120 Hz-verversingssnelheid levert soepel beeld, zoals veel concurrerende toestellen ook een 120 Hz-scherm hebben. In vergelijking met een willekeurige iPhone – die een 60 Hz-display heeft – valt op dat het scherm van de iPhone onrustiger en minder vloeiend overkomt. De OnePlus 9 Pro kan de 120 Hz-verversingssnelheid weergeven op de full-hd- en qhd-resolutie, waarbij die laatste scherper beeld toont. Full-hd oogt echter ook scherp genoeg en levert een langere accuduur op. In je instellingen kun je je favoriete schermresolutie instellen en ook aangeven of het scherm in 60 Hz- of 120 Hz-modus actief is. De 60 Hz-stand is energiezuiniger.

Het scherm kan lekker fel, heeft een klein gaatje voor de (prima) selfiecamera en wordt beschermd door een laagje Gorilla Glass Victus tegen kras- en valschade.  

©CIDimport

©CIDimport

Hardware

Zoals je van een dure smartphone mag verwachten, is de OnePlus 9 Pro voorzien van de nieuwste en beste componenten. Hij draait op de splinternieuwe Qualcomm Snapdragon 888-processor, die ook in de Xiaomi Mi 11 en Oppo Find X3 Pro zit. OnePlus stopt er 8 GB of 12 GB werkgeheugen en respectievelijk 128 GB of 256 GB opslaggeheugen bij. Meer dan voldoende voor hele rappe prestaties, zowel nu als over een paar jaar. Goed om te weten is dat de smartphone geen micro-sd-slot heeft. Als je veel opslagruimte wilt, kun je dus naar de 256 GB-versie kijken. Die heeft een meerprijs van honderd euro.

Uiteraard ondersteunt de OnePlus 9 Pro 5G-internet (dat pas eind 2022 sneller wordt dan 4G) en contactloos betalen in winkels via nfc. E-sim ontbreekt, dus je kunt geen digitale simkaart gebruiken. Op smartphones van onder meer Samsung, Apple, Huawei en Google kan dat wel. 

©CIDimport

Opladen en accuduur

In de OnePlus 9 Pro zit een 4500 mAh-accu, die bestaat uit twee cellen van 2250 mAh. OnePlus gebruikt een vernuftige snellaadtechniek om beide cellen met 33 Watt op te laden, waardoor de accu in zijn geheel met 65 Watt oplaadt. De speciale 65 Watt usb-c-oplader vind je in de doos. Een pluspunt ten opzichte van de iPhone 12 en Samsung Galaxy S21, die uit milieuoverwegingen zonder oplader komen. 

Handig is dat de 65 Watt-lader het usb PD-protocol volgt op 45 Watt, wat betekent dat hij een MacBook en andere apparatuur kan opladen. 

De snellaadfunctie van de OnePlus 9 Pro is bijzonder indrukwekkend. In een half uur laadt de accu van 0 naar 100 procent en zo snel heb ik het andere smartphones nog niet zien doen. Met een niet-OnePlus-lader laadt de OnePlus 9 Pro langzamer op.

De OnePlus 9 Pro kan ook snel draadloos opladen, met 50 Watt. Ook dat is aanzienlijk sneller dan alle andere smartphones, de Xiaomi Mi 11 (ook 50 Watt) uitgezonderd. De benodigde 50 Watt draadloze oplader kost je wel zeventig euro en dat vind ik veel geld voor een toffe gadget. Helemaal omdat de lader alleen met een usb-c-kabel komt en een aparte usb-c-lader van 65 Watt vereist om die 50 Watt te leveren. Je moet dus een extra lader kopen of die van je OnePlus 9 Pro aan de draadloze lader hangen, maar dan kun je niet meer via de usb-c-kabel laden of je moet gaan heen-en-weer-stekkeren. Allebei niet ideaal. Een alternatief is de OnePlus 9 Pro op een reguliere Qi-oplader van minimaal 10 Watt te plaatsen. Dan laadt de smartphone langzamer op, iets wat ’s nachts echter niet uitmaakt.   

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

De accuduur van de OnePlus 9 Pro zal voor veel gebruikers goed genoeg zijn. Bij (voor mij) gemiddeld gebruik op de full-hd-resolutie met 120 Hz-modus en wifi heb ik ’s avonds steevast nog veertig procent stroom over. Belast ik de smartphone zwaarder omdat het scherm meer aanstaat en ik meer via 5G internet, dan heeft de accu bij het slapengaan nog zo’n twintig procent over. De OnePlus 9 Pro wint met zijn accuduur geen prijzen, maar vindt wel een goede balans tussen een betrouwbare accuduur, snelladen en een handzaam ontwerp. 

Camera's

OnePlus is onlangs een samenwerking aangegaan met cameramerk Hasselblad om de camera’s van nieuwe OnePlus-smartphones te verbeteren. Geen overbodige luxe, want OnePlus-toestellen hebben op cameragebied nooit mee kunnen komen met de topsmartphones van Apple, Samsung en Huawei. De OnePlus 9 Pro moet daar een einde aan maken en is de eerste OnePlus-telefoon met invloed van Hasselblad. Experts van het gerenommeerde merk hebben vooral aan de camerasoftware van de 9 Pro gesleuteld zodat de smartphone alles uit zijn cameralenzen haalt.

Die cameralenzen zijn op papier veelbelovend. OnePlus gebruikt een splinternieuwe Sony-sensor voor de 48 megapixel hoofdcamera en zet een eveneens nieuwe sensor in voor de 50 megapixel groothoekcamera. De fabrikant claimt dat de groothoeklens foto’s zonder zichtbare vervorming schiet. Geen bolling aan de zijkanten dus en geen uitgerekte mensen of gebouwen, een heikel punt van veel groothoekcamera’s.

De OnePlus 9 Pro heeft verder een 8 megapixel telelens voor 3,3 keer zoom zonder kwaliteitsverlies en digitale zoom tot 30 keer. Hierbij gaat de beeldkwaliteit wel achteruit. De vierde camera is een 2 megapixel monochrome lens om foto’s in zwart-wit of met kekke kleureffecten te schieten. Die camera zit ook in de OnePlus 8 Pro, wist mij toen niet te overtuigen en doet dat nog steeds niet.  

Gelukkig bevallen de reguliere camera's beter. Hieronder eerst even de verschillende camerastanden op een rijtje. De zoomfunctie met 3,3 keer schiet prima plaatjes, al verkleurt de lucht al wat. De 30 keer zoomfunctie werkt naar behoren maar levert geen mooie beelden af. De stand is vooral handig om de OnePlus 9 Pro als verrekijker te gebruiken.

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

De meeste foto's schiet je met de normale camera en groothoeklens. Hieronder vind je daarom een serie vergelijkingen tussen de groothoeklens en de normale camera. Zo krijg je een indruk hoeveel meer de groothoeklens ziet en dat de fotokwaliteit weinig onderdoet voor de hoofdcamera. Het zijn scherpe, kleurrijke foto's die nauwelijks vervorming tonen en goed omgaan met de felle belichting. De OnePlus 9 Pro heeft simpelweg een hele goede groothoeklens.

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

Uiteraard heb ik nog veel meer foto's gemaakt. Drie van die plaatjes vind je hieronder. Ik heb ze gekozen omdat de camera hier echt aan het werk moest. De eerste foto heeft een contrastrijke lucht, de tweede is 's avonds geschoten in een redelijk donkere huiskamer en op de derde schijnt een felle zon. Zoals je kunt zien, weet de OnePlus 9 Pro nog steeds fraaie beelden te schieten. 

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

Tot slot de cameraprestaties in het donker. Een punt waarop dure smartphones zich onderscheiden van goedkopere modellen, maar ook tussen de dure modellen bestaat kwaliteitsverschil. Op de automatische stand maakt de OnePlus 9 Pro prima foto's, zeker als je ze terugkijkt op het toestel. Op een groter scherm valt op dat lichtbronnen als een fellere bol weergeven worden en dat delen van de foto niet helemaal scherp zijn. Foto's gemaakt met de nachtmodus ogen beduidend beter. De nachtmodus heeft drie seconden nodig om een plaatje te schieten en levert beelden af die nagenoeg scherp zijn, helderder ogen en meer detail tonen. 

Hieronder vind je twee vergelijkingen. Als je in het donker een fraaie foto wilt schieten, zou ik dat met de nachtmodus doen. In vergelijking met de Oppo Find X3 Pro merk ik dat de OnePlus 9 Pro wat overdreven heldere foto's schiet, maar dit stoort niet omdat ze lekker duidelijk zijn.

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

Software

Op de OnePlus 9 Pro is Android 11 geïnstalleerd met de OxygenOS 11-schil van OnePlus. Deze schil wijkt qua gebruikservaring weinig af van de standaard Android-versie. Ik vind dat fijn omdat ik geen behoefte heb aan extra apps, visuele aanpassingen of allerlei functies van de fabrikant. En de wijzigingen die OnePlus doorvoert, zijn daadwerkelijk handig. Zo kun je de accentkleuren van de software veranderen, twee WhatsApp-apps gebruiken (als je twee nummers hebt) en het altijd-aan-scherm naar eigen smaak instellen (of uitschakelen). Een functie die ik echter al jaren mis op OnePlus-smartphones, is een eenhandige modus die de software op een kleiner deel van het scherm toont. Zo’n functie zit wel in de software van onder meer Samsung en Huawei. 

OnePlus 9 Pro updates

Het updatebeleid van OnePlus is prima, maar anno 2021 wel ingehaald door Google en Samsung. OnePlus garandeert twee Android-updates (12 en 13) voor de OnePlus 9 Pro en rolt drie jaar om de maand een beveiligingsupdate uit. Google en Samsung stellen drie versie-updates beschikbaar, die nieuwe functies toevoegen en de software visueel verbeteren. Google’s Pixel-telefoons krijgen drie jaar elke maand een beveiligingsupdate en Samsung garandeert vier jaar beveiligingsupdates – die je toestel beschermen tegen opgeloste kwetsbaarheden in het Android-besturingssysteem. 399 euro kostende Google- en Samsung-smartphones zijn dus langer prettig en veilig te gebruiken dan de OnePlus 9 Pro van 899 euro. OnePlus zou daarom een goede sier maken door zijn updatebeleid te verbeteren.   

©CIDimport

Conclusie: OnePlus 9 Pro kopen?

De OnePlus 9 Pro is OnePlus’ topsmartphone voor 2021 en start bij 899 euro. Dat is veel geld, maar een gebruikelijke prijs voor een vlaggenschip. Ik vind de prijs-kwaliteitsverhouding van het toestel dik in orde. De OnePlus 9 Pro imponeert met zijn scherm, hardware, oplaadmogelijkheden en camera’s. Echte minpunten heb ik niet kunnen ontdekken, al vind ik het nut van de monochrome cameralens op de achterkant beperkt en kan OnePlus zijn updatebeleid verbeteren om beter te concurreren met Google en Samsung.

Alternatieven voor de OnePlus 9 Pro zijn de Xiaomi Mi 11 (849 euro), Samsung Galaxy S21 (849 euro) en Oppo Find X3 Pro (1149 euro). Die laatste kan ik vanwege de vele gelijkenissen maar hogere prijs echter lastiger aanbevelen. Onder de streep is de OnePlus 9 Pro mij beter bevallen dan de genoemde concurrenten. Dat is een groot compliment, want ook dat zijn hele fijne smartphones. Kortom: OnePlus heeft goed werk geleverd. 

OnePlus 9 Pro vs OnePlus 9

In vergelijking met de OnePlus 9 – die ik kort getest heb en start bij 699 euro – is de Pro-versie tweehonderd euro duurder. Je krijgt daar een IP-water- en stofdicht ontwerp, groter en beter scherm, meer en betere camera’s en snellere draadloze oplaadfunctie voor terug. Als je de meerprijs te fors vindt, kun je de OnePlus 9 overwegen of kijken naar de OnePlus 8 Pro. Dit toptoestel van vorig jaar is inmiddels even duur als de OnePlus 9 en heeft een mooier scherm, kan sneller draadloos opladen en is water- en stofdicht met een IP-certificaat. De OnePlus 9 is wel iets krachtiger, laadt sneller op via usb-c en krijgt een jaar langer updates. 

Uitstekend
Conclusie

**Adviesprijs** Vanaf € 899,- **Kleuren** Zwart, groen, zilver **OS** Android 11 **Scherm** 6,7 inch oled (3216 x 1440, 120 Hz) **Processor** 2,8 GHz octacore (Snapdragon 888) **RAM** 8 of 12 GB **Opslag** 128 of 256 GB **Batterij** 4.500 mAh, opladen met 65 Watt (usb-c) of 50 Watt (draadloos) **Camera** 48, 50, 8 en 2 megapixel (achter), 16 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, Bluetooth 5.2, wifi 6, gps, nfc **Formaat** 16,3 x 7,4 x 0,87 cm **Gewicht** 197 gram **Website** [www.oneplus.com](https://www.oneplus.com/nl)

Plus- en minpunten
  • Scherm
  • Specificaties
  • Oplaadmogelijkheden
  • Camera's
  • Updatebeleid mag beter
  • Monochrome lens beperkt nuttig
▼ Volgende artikel
Hoe komt het dat mijn smartphone steeds trager wordt?
© denis_vermenko - stock-adobe.com
Huis

Hoe komt het dat mijn smartphone steeds trager wordt?

Wellicht merk je er zelf wel wat van en anders heb je het vast wel eens om je heen gehoord: smartphones die mettertijd trager worden. En dat terwijl de hardware toch echt razendsnel was op het moment dat je het toestel kocht. Dit is waarom ze toch minder snel worden.

Dat smartphones na een aantal jaar langzamer worden dan toen ze net nieuw waren, heeft een aantal redenen, die we in dit artikel bespreken:

  • Algemene veroudering (of: geplande veroudering)
  • Systeemupdates die meer ruimte in beslag nemen
  • Systeemopslag loopt vol door apps en bestanden

Niet iedereen heeft het geld ervoor (over) om ieder jaar of misschien om de twee jaar een nieuwe smartphone te kopen. De meeste toestellen kunnen minimaal vijf jaar meegaan, maar toch proberen fabrikanten ons ertoe te verleiden een nieuw model te kopen. Want je hebt vast wel gemerkt dat je huidige telefoon trager is dan eerst, toch? Toch?! Aangezien we collectief een hekel lijken te hebben aan trage toestellen, gaan we vaak overstag. Maar als je begrijpt waarom smartphones trager worden, dan kun je daar misschien ook iets tegen doen.

Algemene of geplande veroudering

Eén van de eerste redenen die hieraan ten grondslag liggen is algemene of geplande veroudering. Het idee daarachter is dat techbedrijven producten met een beperkte levensduur uitbrengen. Dergelijke apparaten lopen dan achter op nieuwe producten, kunnen recente technologische ontwikkelingen niet ondersteunen of verslechteren na iedere update.

Met dat soort tactieken proberen fabrikanten er alles aan te doen om je aan het upgraden te krijgen. Maar eerlijk is eerlijk, soms is een apparaat ook aan vervanging toe. Kijk eerst of je nog iets zelf (kunt laten) maken en bedenk dan pas of upgraden echt nodig is. Als je smartphone echt te oud wordt, merk je dat vanzelf en dan kun je het beste upgrademoment zelf inplannen.

©fizkes

Systeemupdates nemen meer ruimte in beslag

In het verlengde van het vorige punt kan het ook zijn dat de systeemupdates voor je smartphone simpelweg meer ruimte in beslag nemen. Nieuwe hardware beschikt over geoptimaliseerde software, die perfect aansluit bij hoe het toestel op dat moment in de markt gezet wordt. Maar na jaren updates en upgrades ontvangen, loopt de systeemopslag al snel vol.

En omdat oudere apparaten ook nieuwere functies ontvangen, blijft die opslag alsmaar vollopen. Het kan ook zijn dat recente functies meer vragen van verschillende systeemonderdelen, waardoor het toestel het gebruik niet meer kan bijbenen. Het kan hierbij helpen om af en toe je toestel terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

Systeemopslag raakt vol

En tot slot spelen andere opgeslagen bestanden hier ook vaak een rol in. Hoe meer apps je downloadt, hoe meer opslag er nodig is. En hoe meer apps je gebruikt, hoe voller het cachegeheugen zit. Bovendien brengen appmakers ook steeds updates uit die ruimte in beslag nemen, om nog maar te zwijgen over alle foto's en video's die we tegenwoordig zelf maken in hoge resoluties.

Wat je hiertegen kunt doen is gelukkig simpel. Leeg af en toe het cache van je Android-apparaat of de apps die je gebruikt en sla beeldmateriaal (foto's) op in de cloud of een pc. Het kan daarnaast geen kwaad om kritisch te zijn op de apps die je gebruikt. Verwijder alle apps die al een tijdje digitaal stof verzamelen en voor je het weet voelt je smartphone alweer een stuk sneller aan.

Lees meer: Cache leegmaken en data verwijderen op Android is belangrijk


▼ Volgende artikel
De 10 meest gemaakte fouten in Word - en hoe je ze oplost
© Simon Lehmann
Huis

De 10 meest gemaakte fouten in Word - en hoe je ze oplost

'Van je fouten kun je leren.’ Deze uitspraak is nogal een dooddoener, want vaak realiseer je niet eens waar het misging. Laten we daarom eens de meest voorkomende missers bekijken bij het gebruik van Microsoft Word. En vooral: hoe kun je het dan wél goed en efficiënt doen?

In dit artikel laten we zien hoe je typische fouten in Microsoft Word kunt vermijden en efficiënter kunt werken:

  • Gebruik kopstijlen in plaats van handmatige opmaak voor koppen
  • Zorg voor een consistente alinea-opmaak
  • Voeg nieuwe pagina’s toe met een pagina-einde en niet met een heleboel Enters
  • Gebruik tabellen in plaats van tabs en spaties om gegevens netjes uit te lijnen
  • Controleer verborgen opmaaktekens om fouten te vinden en te corrigeren
  • Beperk overmatig kleurgebruik en kies voor een samenhangend kleurenpalet

Handig om te weten: Deze plug-ins laten je nog productiever werken met Word

Microsoft Word wordt al 38 jaar gebruikt voor het opstellen van de meeste tekstdocumenten. Veel mensen gebruiken dit programma vanaf de dag dat ze een computer hebben. Maar het gebruik is te vergelijken met het rijden van een auto. Zonder dat je het door hebt, ontwikkel je een aantal slechte gewoontes. Daardoor verlies je tijd en werk je minder efficiënt. Wat zijn de meest voorkomende fouten die je kunt vermijden bij het maken van nieuwsbrieven, verslagen en andere documenten? Laten we ze eens doornemen.

1 Stijlen voor kopjes

Waarschijnlijk heeft je document een titel en verdeel je de inhoud in logische onderdelen die telkens beginnen met een kopje. Uiteraard wil je dat zo’n kop in het oog springt en daarom zet je hem in een groter of ander lettertype en misschien maak je hem ook vet. Door de kopjes handmatig op te maken, zorg je helaas dat een aantal automatische functies in Word niet goed functioneren.

Voor de tekst en vooral voor kopjes gebruik je beter de groep Stijlen op het tabblad Start. Plaats de muisaanwijzer op de eerste kop van de tekst en kies in de groep Stijlen of in het deelvenster Stijlen de stijl Kop 1. Wanneer er een subkop is, krijgt die daarna de stijl Kop 2. Op die manier voorzie je alle kopjes van een zogeheten kopstijl.

Bevalt de stijl je niet? Je kunt elke kopstijl aanpassen. De wijzing wordt automatisch in het volledige document doorgevoerd. In de groep Stijlen van het tabblad Start klik je met rechts op de stijl Kop 1 en je selecteert de opdracht Wijzigen. Daarna pas je in het dialoogvenster Stijl wijzigen het lettertype, de lettergrootte en -kleur aan. Pas dit toe en sla de stijl op, zodat die meteen wordt doorgevoerd in de volledige inhoud van het document.

Elke kopstijl kun je aanpassen naar jouw wensen.

Voordelen van kopstijlen

Het voordeel van kopstijlen is dat Word een aantal tijdrovende taken automatisch uitvoert aan de hand van deze stijlen. Met deze koppen bepaal je als auteur de hiërarchie binnen het document.

Als je het deelvenster Navigatie opent met Ctrl+F of Beeld / Navigatievenster, dan zie je in de linkerbalk de volledige structuur van het document. Als je in het navigatievenster op een kop klikt, schakel je rechtstreeks naar dit onderdeel. Dat is ontzettend handig bij erg lange documenten.

Op basis van de kopstijlen kan Word eenvoudig een inhoudsopgave met paginaverwijzingen voor je maken. Plaats de muisaanwijzer op de plek waar de inhoudsopgave moet komen. Vervolgens klik je in het tabblad Verwijzingen op de knop Inhoudsopgave. Kies nu een lay-out voor de inhoudsopgave. Als je later nog een hoofdstuk hebt aangepast, klik je op de knop Bijwerken naast de knop Inhoudsopgave.

Als je kopstijlen gebruikt, maakt Word heel eenvoudig een inhoudsopgave voor je.

2 Opvallende lettertypes

Of je nu Arial, Verdana of Avenir gebruikt, houd je aan hetzelfde lettertype door het hele document. Gebruik eventueel alleen een ander lettertype voor koppen, ondertitels, bijschriften of specifieke tekstsoorten. Als je wilt dat de kop eruit springt, kun je een meer opvallend lettertype gebruiken, maar houd het in ieder geval eenvoudig.

Het is niet de bedoeling dat de vormgeving de lezer afleidt van de inhoud. Je kunt bijvoorbeeld het lettertype iets groter maken dan de tekst die volgt, of bepaalde kleurnuances gebruiken, zoals tinten van blauw. Voor kopjes wordt vaak een schreefloos lettertype gekozen. Dit lettertype heeft geen dunne dwarsstreepjes aan de basislijn. Schreefloze lettertypes zien er moderner uit dan lettertypes met schreven, die een klassiekere uitstraling hebben.

Schreefletters hebben een streepje aan de basis.

3 Alinea’s laten inspringen

De opmaak waarbij je de eerste regel van een alinea laat inspringen, is tegenwoordig achterhaald. Als je hier toch aan vasthoudt, moet je de alineastijl aanpassen en zeker nooit de spatiebalk gebruiken. Als je dat toch doet, zul je merken dat het inspringen door de hele tekst verschilt.

Gebruik liever de optie Alineastijl. Klik in het tabblad Start op het kleine pijltje rechtsonder naast Alinea. Kies onder de sectie Inspringing bij Speciaal de optie Eerste regel en typ daarna de gewenste inspringingsafstand. Klik op OK en alle alinea’s met die stijl krijgen een consistente inspringing van de eerste regel.

Laat alinea’s inspringen met de Alineastijl.

4 Voldoende witruimte

Een Word-document is geen PowerPoint-presentatie waarin je per dia met een afbeelding en enkele steekwoorden een boodschap overbrengt. Vergeet alleen niet om voldoende witruimte te gebruiken om de tekst leesbaar te houden. Zorg voor voldoende ruimte in de tekst. Het is niet zo dat een pagina die volgepropt is met inhoud direct professioneler oogt. Als je wat ruimte laat, komt de boodschap veel aangenamer over. Voeg eventueel twee regelafbrekingen toe om extra witruimte te creëren en zorg ervoor dat de paginamarges breed genoeg zijn.

Klik in het lint op het tabblad Indeling en klik op Marges om deze in te stellen. Hier maak je een selectie uit vijf standaardinstellingen (Normaal, Smal, Gemiddeld, Breed en Gespiegeld) en de Laatste aangepaste instelling. De term Gespiegeld wordt gebruikt voor pagina’s die tegenover elkaar liggen. Dat is nuttig wanneer je documenten dubbelzijdig afdrukt. Met de optie Aangepaste marges voer je de breedte van de marges numeriek in.

Meer witruimte maakt een document altijd beter leesbaar.

5 Nieuwe pagina toevoegen

Een klassieke fout van de Word-gebruiker zonder opleiding is de manier waarop een nieuwe pagina wordt toegevoegd. Stel dat je halverwege een pagina bent en je wilt dat het volgende onderdeel op een nieuwe pagina begint. Het is een vergissing om dan meerdere keren op de Return- of Enter-toets te drukken totdat de cursor op de volgende pagina staat.

De tekststroom in Word hangt af van het gebruikte lettertype en de geselecteerde printer. Als je later iets in de tekst wijzigt, verandert de locatie waar je de nieuwe pagina had verwacht. Ook wanneer je bijvoorbeeld in een stukje tekst het lettertype of de lettergrootte verandert, brengen de returns je in moeilijkheden.

Om een nieuwe pagina toe te voegen, klink je eerst op de positie waar je deze wilt hebben. Daarna ga je naar het tabblad Invoegen in het lint en klik je op Pagina-einde. Of je gebruikt de toetscombinatie Ctrl+Return of Ctrl+Enter. De pagina wordt daarmee automatisch ingevoegd.

Om een nieuwe pagina te beginnen, voeg je een pagina-einde toe.

De juiste toets gebruiken?

Start de zoektocht naar een fijn toetsenbord

6 Controle met verborgen opmaaktekens

Microsoft Word heeft een manier om alle opmaaktekens te tonen. Deze tekens zijn normaal verborgen en worden niet afgedrukt. Door ze tevoorschijn te toveren, zie je waar de spaties, de tabs, de pagina-einden en de nieuwe alinea’s staan. Daarmee ontdek je waar en waarom het misgaat in de opmaak.

Je ziet bijvoorbeeld dat je meerdere spaties hebt geplaatst in plaats van een tab, of vier paragraaftekens in plaats van een pagina-einde. Om snel die opmaaktekens te zien, klik je in het tabblad Start op de knop Alles weergeven of gebruik je de toetscombinatie Ctrl+8. Deze knop vind je in de groep Alinea en heeft het pictogram van een paragraafteken.

Dit is knop om de verborgen opmaaktekens te tonen en te verbergen.

7 Raster maken met tabs

Om vergelijkende informatie in rijen en kolommen te ordenen, gebruik je vaak tabs. Maar met tabs krijg je soms problemen bij het uitlijnen van de gegevens. Dan begint bij veel mensen het improviseren met tabs in combinatie met spaties. Als je merkt dat je zowel tabs én spaties gebruikt om al deze informatie te ordenen, stop dan onmiddellijk en gebruik een tabel.

De tabtoetsen zijn een overblijfsel van de typmachine. Toen was er geen andere manier om een dataraster te maken. Tabellen maken het mogelijk om in de kolommen de gegevens op de juiste manier uit te lijnen. Als je de gegevens al in tabs hebt gezet, dan kun je die gemakkelijk omzetten naar een tabel.

Selecteer eerst alle gegevens en kies daarna voor Invoegen / Tabel / Tekst naar tabel converteren. Word vraagt vervolgens hoeveel kolommen en rijen je wilt. Je kunt ook een vaste kolombreedte hanteren, een kolombreedte aanpassen aan de inhoud, of een tabel kiezen die zich automatisch aangepast aan het venster.

Wanneer je zit te prutsen met tabs en spaties, kun je beter overschakelen naar een tabel.

8 Mijd WordArt en ClipArt

Eigenlijk is het verbazingwekkend dat Microsoft Word nog steeds WordArt aanbiedt, vooral omdat er zo’n rijke keuze aan lettertypes beschikbaar is. Wanneer je wilt laten zien dat je een minder goede smaak hebt en niet weet hoe je een document professioneel opmaakt, dan gebruik je WordArt. Kies Invoegen en vervolgens WordArt invoegen.

Je kunt de tekst nu een gloed geven, laten weerspiegelen, een schaduw toevoegen en meer. Hierdoor ziet de tekst er uit als neonreclame of als een snoepje. Als je een strak en professioneel document wilt, gebruik je dus geen WordArt of heel zuinig. Ook met ClipArt, de kleine tekeningen die je het internet vindt, ondermijn je je professionele waardigheid.

Laat je niet verleiden om WordArt te gebruiken.

9 Lage resolutie

Wil je afbeeldingen, zoals foto’s, toevoegen in je Word-document? Zorg dan dat deze voldoende resolutie hebben. Daarmee bedoelen we 300 pixels per inch (ppi). Een afbeelding op lagere resolutie ziet er op het scherm misschien goed uit, maar op de afdruk zie je alle losse pixels.

Je kunt de standaardresolutie wijzigen in de opties van Word. Klik op Bestand / Opties / Geavanceerd en wijzig in het onderdeel Grootte en kwaliteit van afbeelding de standaardresolutie naar 330 ppi of Hoge beeldkwaliteit. In de hoogste kwaliteit worden de afbeeldingen niet gecomprimeerd, tenzij ze groter zijn dan de canvasgrootte van het document. Het nadeel van de instelling Hoge beeldkwaliteit is dat het Word-document veel lijviger wordt en dat de verwerking iets trager aanvoelt op computers met weinig geheugen.

Je kunt de standaardresolutie van de afbeeldingen in het document instellen op 330 pixels per inch.

Foto’s met toestemming

Gebruik geen foto’s in je Word-document zonder licentie, tenzij het echt voor privé is bedoeld. Ook fotografen zijn hardwerkende mensen die terecht de erkenning en de verdiensten voor hun werk verwachten. Gebruik je toch afbeeldingen waarop copyright rust, dan kun je problemen krijgen. Er zijn gespecialiseerde bureaus die een verdienmodel hebben opgebouwd door fikse claims te sturen naar mensen die deze beschermde afbeeldingen zonder toestemming hebben gebruikt.

Er zijn voldoende websites waar je afbeeldingen mag plukken zonder dat je het copyright schendt zoals: www.pexels.com, www.unsplash.com, www.pixabay.com en https://nos.twnsnd.co (voor vintage foto’s). Soms zetten fotografen hun werken op het internet onder een Creative Commons-licentie (CC). De maker geeft je op die manier automatisch de toestemming om de afbeelding gratis te gebruiken. Je moet je wel aan de eventuele voorwaarden houden.

Op Pexels.com kun je gratis stockfoto’s downloaden.

10 Te veel kleur

Iedereen houdt van een beetje kleur, maar net als met lettertypes moet je zuinig omgaan met het kleurenpalet. Je kunt je beperken tot een paar tinten, zeker als je volgens een bepaalde huisstijl werkt. Je kunt kleuren gebruiken om een onderscheid te maken tussen verschillende categorieën of hoofdstukken, maar probeer dan verschillende tinten te gebruiken van dezelfde kleur om het geheel samenhangend te houden, terwijl er toch variatie is.

Een voorbeeld van schreeuwerig kleurgebruik.

Watch on YouTube