ID.nl logo
Garmin Forerunner 955 - Sporthorloge in het zonnetje
© PXimport
Gezond leven

Garmin Forerunner 955 - Sporthorloge in het zonnetje

Tegelijk met het wat prijs-prestatie betreft onverslaanbare budgetmodel de Forerunner 255, vernieuwt Garmin met de 955 en 955 Solar het absolute topmodel in de Forerunner-serie. Een multisport-sporthorloge waar reikhalzend naar is uitgekeken.

Kopers van premium-modellen zijn vaak gevoelig voor de druk dat er een nieuwer, beter model te koop is dan wat zij op dat moment aan de pols dragen. Dit biedt anderen de kansen om kort na de introductie van een nieuw premium-model, voor een vriendelijke prijs een eerder-topmodel tweedehands aan te schaffen. 

 Of met de komst van de Forerunner 955 en Forerunner 955 Solar het aanbod tweedehands Forerunners direct sky-high zal gaan, valt echter te betwijfelen. De vernieuwing in de hardware van de 955’s valt erg mee (of moet ik zeggen, tegen), die zit veel meer in de nieuwe firmware. En dat is goed nieuws voor veel andere hardlopers, want die is ook beschikbaar voor een aantal andere Garmin-modellen.   

Solar-functie beperkt nuttig

Energieneutraal, wie wil het niet zijn? En het sporthorloge opladen met een ingebouwde zonnecel ligt dan ook zeer voor de hand. Dit kan met de duurdere van de twee nieuwe Forerunners, de 955 Solar. Deze beschikt over een zonnecel die onder maar vooral in de rand van het scherm zonlicht opvangt en gebruikt om de batterij bij te laden. Bijladen, want voor echt opladen is de opbrengst te gering en blijft een stopcontact én natuurlijk de specifieke Garmin-oplaadkabel nodig.

©PXimport

Vreemd genoeg is door de beperkte opbrengst van de zonnecel, de solar-functie vooral nuttig voor niet-sporters. Zij kunnen er de accuduur mee oprekken van 15 naar 20 dagen zolang ze maar net gaan sporten. Gebruik je de 955 Solar wél actief dan is de winst minimaal tot zelfs nul.

Bij alleen GPS verlengt de zonnecel de gebruiksduur van 31 tot 34 uur (+17%), bij gebruik van multi-band GPS van 20 tot 22 uur (+10%) maar zodra je de muziekfunctie inschakelt, is er geen winst meer. De accuduur is en blijft dan 10,5 uur bij GPS met muziek en bij multi-band GPS met muziek 8,5 uur.

Juist bij de voor sporters relevante gebruiksscenario’s levert de solar-functie dus eigenlijk geen voordeel en is het vooral een gimmick voor wie de techniek interessant vindt én daar honderd euro voor over heeft. Garmin zal hopen in de toekomst de effectiviteit van de zonnecel te kunnen verhogen maar je vraagt je af, waarom zo nadrukkelijk op zonne-energie wordt ingezet.

Vaak is gesproken over kinetiek, opladen door de arm- en polsbewegingen bestaat al heel lang; maar heeft met het energieverlies bij de omzetting naar elektriciteit en de introductie van een mechanische component zeker ook zijn uitdagingen.

©PXimport

Nieuwe hardware

De 955 en 955 Solar zijn even groot, de met glasvezel versterkte polymeer-behuizing is 46,5 x 46,5 x 14,4 millimeter, een fractie kleiner maar wel dikker dan de 945 en juist iets kleiner en dunner dan de 945 LTE. Ook het scherm is op beide 955’s identiek, 33 mm doorsnede en een resolutie van 260 x 260 pixels. De 955 weegt 53 gram, de Solar 1 gram meer.

 Het zijn verschillen die in het gebruik niet merkbaar zijn en op geen enkele wijze een koopbeslissing zouden moeten bepalen. Vergeleken met de iets goedkopere Forerunner 745 beschikt de 955 over een aanraakscherm als aanvulling op de bediening met de vijf bekende knoppen. Onder het krasbestendige Gorilla-glas zit een Memory-in-Pixel-scherm (MIPS) dat minder kleuren en pixels heeft dan het OLED-scherm van sommige andere Garmin-modellen zoals Fenix en Venu. MIPS heeft als voordeel dat het weinig energie verbruikt en in de meeste omstandigheden goed leesbaar is. 

Beide modellen beschikken over 32GB geheugen voor natuurlijk eindeloos veel activiteitgegevens maar ook muziek, topografische kaarten en tracks voor golfen en skiën. De topografische kaart van Europa is al aanwezig, andere kaarten kunnen eenvoudig via wifi worden toegevoegd en zonder verdere kosten. Er is helaas geen LTE-versie van de 955, wat betekent dat er altijd een smartphone nodig is voor het ontvangen en verzenden van data maar ook toch wel handige functies als live-tracking, het verzenden van een noodsignaal.

Connectiviteit is er via bluetooth om bijvoorbeeld een koptelefoon en smartphone te koppelen, ANT+ voor verbinding met andere sportapparatuur en natuurlijk wifi voor echte dataoverdracht zoals muziek via Spotify of Deezer, kaarten en ook systeemupdates.

©PXimport

Multi-band GPS

De voor sporters belangrijkste nieuwe mogelijkheid van de 955 en 955 Solar is multi-band GPS. Hierbij GPS gebruikt GPS alle signalen die het ontvangt in plaats van alleen de standaard en dit geeft een extra nauwkeurige plaatsbepaling. Dit lijkt een futiliteit maar is vooral nuttig in situaties waarin het standaard GPS-signaal beperkt is en leidt tot geen of een onnauwkeurige vastlegging van de route. Denk hierbij aan de bergen maar zeker ook aan gebieden met veel hoogbouw zoals binnensteden. 

©PXimport

HRV-status en trainingsadvies

Nieuwe is de hartslagvariatie (HRV) die we ook al bij de nieuwe Forerunner 255 tegenkwamen. De hartslagvariatie is een indicatie voor de overall fitheid, het stressniveau en of je overtraint bent en daarmee input voor of er die dag meer of minder intensief getraind moet worden. Wat de HRV in essentie doet is de variatie in de tijd tussen twee hartslagen meten, miliseconden dus.

De meting gebeurt ’s nachts gedurende minimaal drie opeenvolgende weken en resulteert elke ochtend in een statusrapport over nachtrust, gezondheid en fitheid. Het is een van de vele indicatoren die Garmin berekent met de gegevens van de verschillende sensoren en de trainingshistorie. De uitkomsten zijn interessant en zeker leuk om eens dieper in te kijken, de weergave van de data in Garmin Connect app en website zijn dan echter wel de betere keuze.

Activiteiten die je daar in de agenda zit werden al gesynchroniseerd, maar er is nu ook een eigen Race Planning-widget die je eenvoudig aan de interface van de Forerunner 955 en 955 Solar kunt toevoegen. 

©PXimport

De widget toont behalve het evenement zelf (sport, afstand, locatie) ook de verwachtte tijd die je erover zult doen en dingen als de weersvoorspelling voor die dag en de locatie evenals de kaart van die omgeving. Belangrijker is dat Garmin de door jezelf gepland wedstrijden gebruikt als input voor het persoonlijke trainingsschema. 

Dit kennen we al van de dagelijkse trainingsadviezen, maar die worden nu nadrukkelijker gebruikt als voorbereiding op de geplande wedstrijd. Je staat dus beter voorbereid aan de start. Zeker een verbetering en een waar Garmin net als Polar alle gegevens die het van je meet en weet gebruikt om tot zinnige trainingsplannen te komen. 

Lees ook: Helpt een smartwatch je gezonder te leven?

Een andere nieuwe sportfunctie waar Garmin hoog over opgeeft is de native running-power (hardloopvermogen). Dit is een extra indicator zoals ook hartslag, cadans en snelheid dat zijn, die je tijdens het rennen en ook bij de analyse kunt gebruiken. De manier waarop deze running-power wordt berekend of geïnterpreteerd verschilt per merk sporthorloge en ook Garmin heeft hierin zijn eigen weg gekozen. 

Hoewel dit nu standaard in de 955-software zit, om het te gebruiken is een Running Dynamics-schoensensor of de net nieuwe HRM-Pro hartslagsensor nodig, respectievelijk 70 en 130 euro. En dat terwijl er ook sporthorlogemerken zijn zoals Polar en Coros die het hardloopvermogen gewoon aan de pols berekenen zonder extra’s of Stryd dat er een hele productlijn omheen gebouwd heeft en nog veel meer mee doet.  

©PXimport

Multisport smartwatches

De Forerunner 955 en 955 Solar zijn volwaardige multisport-smartwatches met een groot aantal sport- en activiteitsprofielen zoals binnen en buiten hardlopen, trailrunning, ultrarunning, fietsen, wielrennen, mountainbiken, e-fietsen, indoorfietsen, zwemmen binnen en buiten, hiken, klimmen, skien, snowboarden, langlaufen, suppen, tennis, padel, fitness, krachttraining en yoga en ja, ook gewoon een stappenteller. Daarbij kaarten, navigatie, 42.000 golfbanen wereldwijd en nog veel meer. 

Behalve de al genoemde GPS-varianten, is er een polshartslagmeter, een barometrische hoogtemeter, een kompas, gyroscoop, versnellingsmeter en thermometer. De hartslag wordt elke seconde gemeten, bij inspanning én rust, en de Pulse Ox saturatiemeter voegt daar het bloedzuurstofgehalte aan toe. Ook zijn er smartwatchfuncties als het ontvangen en lezen van meldingen van de smartphone op de Forerunner, een kalender, weer, muziekbediening, Garmin Pay voor betalingen onderweg en nog meer. 

Conclusie

De Forerunner 955 is het nieuwe topmodel in de Forerunner-serie van Garmin. Een serie die vooral dankzij het lichte gewicht en sporthorloge-uiterlijk, ook nog echt herkenbaar is als specifiek voor de sporter. Het aantal ondersteunde sporten is groot evenals de enorme hoeveelheid opties en analyses die Garmin aanbiedt. 

Het is teveel om allemaal te gebruiken maar dankzij de goede software én de volledig aan te passen interface van de Forerunners, kan iedereen die functies selecteren die de persoonlijke voorkeur hebben en deze toegankelijk positioneren. 

Dat de solar-functie maar gering van waarde is en LTE ontbreekt, zijn kanttekeningen in een verder zeer goed en slim sporthorloge dat weliswaar niet goedkoop is maar gezien uitvoering en functionaliteit zeer acceptabel geprijsd is. 

Uitstekend
Conclusie

**Adviesprijs Forerunner 955:** € 549,99**Adviesprijs Forerunner 955 Solar:**€ 649,99 **Kleuren:** zwart,wit **Platform:** Android, iOS **Scherm:** MIP (260 x 260) **Formaat:** 46,5 x 46,5 x 14,4 mm **Gewicht:** 53 gram polymeer **Sensoren:** hartslagmeter, ademhalingssnelheid, slaapmonitor, barometrische hoogtemeter, stappenteller **Connectiviteit:** wifi, bluetooth, ANT+ **Overig:** gps/glonass/galileo, waterdicht 50m, verwisselbare bandjes **Website:** [www.garmin.com](https://www.garmin.com)

Plus- en minpunten
  • Knoppen én aanraakscherm
  • Sportfuncties
  • Gezondheidsfuncties
  • Garmin Pay
  • Prijs
  • Geen LTE
  • Solar
  • Niet-standaard oplader
▼ Volgende artikel
Luxaflex vies? Zo krijg je ze moeiteloos schoon
© eliosdnepr
Huis

Luxaflex vies? Zo krijg je ze moeiteloos schoon

Als er één plek in huis is waar stof zich graag verzamelt, dan is het wel op de luxaflex. En hangen ze in de keuken, dan worden ze niet alleen stoffig, maar ook nog eens vettig. Gelukkig hoef je niet uren te schrobben om ze weer schoon te krijgen: met de tips uit dit artikel zijn ze zo weer blinkend schoon.

Dit artikel in het kort: • Regelmatig doen: even afstoffen • Grondig schoonmaken: aluminium en kunststof • Grondig schoonmaken: houten luxaflex • Bedieningskoorden schoonmaken • Nicotine-aanslag verwijderen • Luxaflex langer mooi houden

Luxaflex schoon? Lees dan: De 5 beste tips om snel en simpel je ramen te lappen

Regelmatig doen: even afstoffen

Regelmatig afstoffen voorkomt dat vuil zich ophoopt. Een plumeau of microvezeldoek werkt prima. Draai de lamellen open zodat je overal bij kunt en werk van boven naar beneden. Een oude sok over je hand schuiven is een handige manier om elke lamel afzonderlijk schoon te vegen.

Wil je tijd besparen?* Gebruik dan een speciale lamellenborstel. Hiermee kun je in één beweging meerdere lamellen tegelijk afnemen. Druk niet te hard, om beschadigingen te voorkomen. Stofzuigen kan ook, maar gebruik dan een meubelmondstuk op de laagste stand en ondersteun de luxaflex met je andere hand.

* Wie niet eigenlijk...?

©africaimages.com (Olga Yastremsk

Als stoffen alleen niet meer genoeg is, moet je een stapje verder gaan. Hoe je dat doet, hangt af van het materiaal waarvan de luxaflex gemaakt zijn.

Grondig schoonmaken: aluminium en kunststof

Gebruik het bad…

Haal de luxaflex voorzichtig uit het kozijn en leg in een bad met lauwwarm water en een scheutje allesreiniger. Laat kort weken en veeg de lamellen schoon met een zachte spons. Spoel goed af en laat de luxaflex hangend drogen. Zorg ervoor dat metalen onderdelen niet te lang nat blijven om roestvorming te voorkomen en droog aluminium luxaflex direct af om oxidatie te vermijden.

…of de douche

Als de luxaflex te groot is voor een bad, kan afspoelen in de douche een alternatief zijn. Gebruik een plantenspuit met een sopje voor hardnekkige vlekken en spoel daarna grondig af. Let op dat kunststof koorden niet te nat worden (want dan kunnen ze hun stevigheid verliezen of verkleuren). Laat goed drogen en ventileer de ruimte goed om schimmelvorming te voorkomen.

Met stoom

Soms is weken in bad of afspoelen in de douche geen optie. Een stoomreiniger kan dan uitkomst bieden, vooral bij aluminium en kunststof luxaflex. Gebruik de stoom op lage stand en houd voldoende afstand om schade te voorkomen. Een andere methode is een sopje met een plantenspuit op de luxaflex vernevelen en daarna droogwrijven met een microvezeldoek.

Grondig schoonmaken: houten luxaflex

Hout is gevoelig voor vocht, dus in bad leggen of onder de douche afspoelen is geen goed idee. Gebruik een licht vochtige doek met een mild schoonmaakmiddel en test nieuwe middelen altijd eerst op een onopvallende plek. Je kunt ook speciale houtzeep gebruiken. Doe dat wel met mate en kies bij voorkeur een variant die geen vettig laagje achterlaat, omdat sommige houtzepen een dun laagje vormen dat stof kan aantrekken.

Je kunt ook een doek met een klein beetje afwasmiddel gebruiken, maar zorg dat deze nauwelijks vochtig is. Droog de lamellen direct na met een schone doek om watervlekken te voorkomen. Behandel ze eventueel met een verzorgende houtolie of was, maar alleen als het materiaal daar geschikt voor is. Laat ze na behandeling open drogen en voorkom direct zonlicht om kromtrekken en verkleuring te vermijden.

Nicotine-aanslag verwijderen In ruimtes waar wordt gerookt, kan een gelige laag op de luxaflex ontstaan. Dit is lastig te verwijderen met alleen water en zeep. Meng gelijke delen water en azijn en gebruik een zachte doek om de lamellen af te nemen. Spoel daarna na met een schone, licht vochtige doek en droog direct af.

©Rafael Ben-Ari

Bedieningskoorden schoonmaken

De koorden van luxaflex worden vaak vergeten bij het schoonmaken, maar kunnen door stof en vet behoorlijk groezelig worden. Wikkel een vochtige doek met mild schoonmaakmiddel om het koord en trek het koord er voorzichtig doorheen. Herhaal indien nodig en laat goed drogen.

Luxaflex langer mooi houden

Regelmatig afstoffen voorkomt dat vuil zich ophoopt. Maak ze in keukens vaker schoon. Vermijd overmatig watergebruik, vooral bij houten luxaflex. Laat ze open drogen na een schoonmaakbeurt en houd ze, als je ze niet gebruikt, opgetrokken om stofophoping te verminderen. Zo blijven je luxaflex langer mooi en schoon.

🪶 Op zoek naar een plumeau?

(ook handig voor spinrag in hoekjes en aan het plafond)

▼ Volgende artikel
Vermijd pottenkijkers: zo beveilig je je camera of deurbel optimaal
Huis

Vermijd pottenkijkers: zo beveilig je je camera of deurbel optimaal

Misschien heb je er wel een: een beveiligingscamera of videodeurbel waarmee je je woning via een online-verbinding in de gaten kunt houden. Dat kan handig zijn, maar er zijn ook privacyrisico's. Als je niet voorzichtig bent, kunnen onbevoegden namelijk toegang krijgen tot jouw camerabeelden. In dit artikel geven we wat tips om dat te voorkomen.

In dit artikel bespreken we manieren waarop je kunt voorkomen dat mensen je zomaar in je tuin of huiskamer kunnen begluren via je videodeurbel of IP-camera. We gaan daarbij in op de volgende aspecten:

  • De keuze van de camera 
  • Het instellen van een (uniek) wachtwoord
  • Het (zo veel mogelijk) voorkomen van hacks

Ook lezen: 5 fouten met je beveiligingscamera die je hierna nooit meer maakt

Kies een betrouwbaar merk

Er zijn natuurlijk heel veel soorten beveiligingscamera's voor consumenten, maar de privacyrisico's die wij bespreken spelen zich vooral af bij videodeurbellen en zogenoemde IP-camera's. Deze hebben als overeenkomst dat ze de opgenomen beelden online opslaan, zodat je via een website of app altijd toegang hebt tot de camerafeeds.

Mocht je op zoek zijn naar zo'n apparaat, zorg er dan voor dat het merk betrouwbaar en privacyvriendelijk is. Zo adviseren experts om op te passen met Chinese merken als Dahua en Hikvision, en Chinese smarthomeplatformen als Tuya (waar onder meer de camera's van Action, Woox en Marmitex gebruik van maken). Hoewel het niet is bewezen, is het goed mogelijk dat de software een achterdeurtje bevat waardoor de fabrikant met de beelden kan meekijken. De lokale wetgeving dwingt fabrikanten namelijk om data te verzamelen en af te staan aan de overheid.

Ook andere bekende merken hebben in het verleden te maken gehad met beveiligingsproblemen. Zo belandden in 2019 duizenden inloggegevens van Ring-klanten op het darkweb en hadden Amazon-medewerkers jarenlang toegang tot de camerafeeds. Verder kwam Wyze vorig jaar in opspraak doordat sommige klanten ineens de camerabeelden van anderen in hun app te zien kregen.

De LSC Smart Connect-beveiligingscamera van de Action maakt gebruik van Chinese software.

Stel een eigen wachtwoord in

Het klinkt misschien als een open deur, maar het niet instellen van een eigen wachtwoord is de meest voorkomende oorzaak waardoor onbevoegden kunnen meekijken met camerabeelden. Veel fabrikanten leveren hun camera’s met een standaardgebruikersnaam en -wachtwoord, zoals 'admin' of '1234'. Er bestaan zelfs complete websites waarop lijsten circuleren met de standaardinloggegevens van tientallen cameramerken.

Hoewel het niet legaal is, kunnen pottenkijkers zo met wat trial-and-error relatief makkelijk toegang krijgen tot camerabeelden. Er zijn zelfs websites die deze onbeveiligde feeds verzamelen en openbaar op hun website plaatsen. Een bekend voorbeeld hiervan is Insecam, die hier in 2014 wereldwijd het nieuws mee haalde.

Na alle ophef heeft die website alle privacy-schendende streams van bijvoorbeeld deurbelcamera's of webcams in woningen verwijderd, maar er zijn nog andere plekken online waarop zulke beelden wél te zien zijn. Toegegeven, deze websites zijn niet makkelijk te vinden (het delen van deze beelden is immers illegaal), maar als je een beetje weet waar je moet zoeken, kom je ze zeker tegen.

Er zijn gelukkig steeds meer camerafabrikanten die klanten verplichten een uniek wachtwoord te gebruiken, waaronder Panasonic, maar als dat niet het geval is, is het dus ten zeerste aan te raden om meteen een nieuw wachtwoord te verzinnen en (mits die mogelijkheid er is) tweestapsverificatie te activeren.

Insecam stond tien jaar geleden vol met links naar onbeveiligde webcams.

Voorkom hacks

Hoewel het veel minder vaak voorkomt, is het mogelijk om beveiligingscamera's te 'hacken' en op die manier bij de beelden te komen. Voor sommige IP-camera's moet je namelijk bepaalde TCP-poorten op je router/modem openzetten, zoals 80 of 443, om van buitenaf met deze camera's te kunnen verbinden.

Als je dat handmatig (en zorgvuldig) doet, hoeft dat geen probleem te zijn. Het wordt pas echt gevaarlijk als je de camera deze poorten zelfstandig laat openzetten via uPnP (Universal Plug and Play). Deze functie vereist geen enkele vorm van authenticatie. Onbevoegden kunnen met malware daardoor eenvoudig allerlei poorten openen. Je kunt dus beter ver uit de buurt van uPNP blijven.

Zorg er tot slot ook voor dat je de firmware van de camera regelmatig bijwerkt, voor het geval er een kritieke kwetsbaarheid is gedicht. Malware als Mirai heeft in het verleden veel schade aangericht door kwetsbaarheden van slecht beveiligde camera's te misbruiken. Het is daarom ook een risico om je camera's en deurbellen met het internet te (laten) verbinden als de fabrikant geen updates meer uitbrengt.

Beelden lokaal opslaan

Als je het risico op pottenkijkers helemaal wilt voorkomen, kun je er in sommige gevallen (zoals bij de camera's van UniFi) ook voor kiezen om de camerabeelden uitsluitend lokaal op te slaan. In plaats van in de cloud, worden de beelden dan bijvoorbeeld op een SD-kaartje of basisstation opgeslagen. Dat gaat ten koste van het gemak, omdat je dan zelf ook niet meer eenvoudig op een website of app kunt inloggen om je beelden te bekijken, maar het is natuurlijk wel privacyvriendelijker.