ID.nl logo
Huawei Watch GT 3 Pro – sporten met extra belasting</p>
© PXimport
Gezond leven

Huawei Watch GT 3 Pro – sporten met extra belasting</p>

De Huawei Watch GT 3 Pro is een premium smartwatch die draait op HarmonyOS. Dat is een besturingssysteem dat Huawei zelf ontwikkelde. Je gebruikt het slimme horloge in combinatie met Android of iOS. Het model dat wij testen, de Titanium-versie, gaat tot twee weken mee op een volle accu. Is dat het sterkste punt van de smartwatch?

Vergis je niet in het huidige aanbod van Huawei. De Watch GT 3 Pro is namelijk in verschillende varianten beschikbaar. In de basis zit er al verschil tussen Titanium en Ceramic: het eerstgenoemde model is groter en doet er ongeveer twee weken over om helemaal te ontladen. De ceramische versie is ietsjes kleiner en is na een week helemaal leeg. Daarnaast heb je ook nog verschil in bandjes.

Op de website van Huawei zie je dat je de keuze hebt uit drie versies: het goedkoopste model heeft een prijs van ongeveer 370 euro, terwijl de duurste bijna 500 euro kost.

©PXimport

©PXimport

Geen populair segment

Wij testen het model van 500 euro. Dat is belangrijk om te weten, omdat die versie een speciale armband heeft. Het kliksysteem biedt aanvankelijk één maat aan, waardoor niet iedereen dat ding om z’n pols kan dragen. Misschien is je pols te smal of te breed – je komt er alleen achter op het moment dat je hem een keertje om doet. Je kunt de schakels er wel tussenuit halen als je dat wil, waardoor de band kleiner wordt. Maar heel snel groter maken, lukt niet. Je krijgt er geen extra schakels bij.

Dit is een gewaagde keuze; de smartwatch is immers geen populair segment binnen de consumentenelektronica en zodoende sluit je mensen potentieel uit. Dat is waarschijnlijk de groep mensen die een smartwatch zoekt die het traditionele horloge moet vervangen.

Deze versie van de Huawei Watch GT 3 Pro heeft die potentie wel in zich, als we kijken naar het uitmuntende en premium design. Het is dat het scherm doorgaans uitstaat, want anders heb je op het eerste gezicht niet de indruk met een smartwatch te maken te hebben. 

Een andere gewaagde keuze is gewicht en de grootte van de smartwatch. Hij is namelijk vrij zwaar en fors, waardoor die minder geschikt is voor mensen die van subtielere horloges houden. Dat design heeft ook nog een ander nadeel: het horloge zit namelijk niet heel lekker wanneer je er mee gaat sporten.

©PXimport

©PXimport

Prachtig amoled-scherm

In die vrij logge kast zit een prachtig amoled-scherm van 1,43 inch. Dat scherm beschikt over een strakke en scherpe resolutie van 466 bij 466 pixels. Scherper dan dit krijg je voorlopig niet om je pols. Alles wat je op dat scherm bekijkt oogt ontzettend strak, kleurrijk en duidelijk.

Afbeeldingen, berichten, instellingen; alles komt zeer duidelijk in beeld. Daarnaast ogen de wijzerplaten zeer tof, helemaal wanneer je voor een versie kiest met een zwarte achtergrond. Het lijkt alsof die achtergrond dan naadloos overgaat in de zwarte rand om het scherm. Het oogt weergaloos.

De kast van titanium heeft een gepolijste afwerking, met aan de onderkant (het deel dat op je huid rust) een ceramische laag. Het saffierglas bovenop beschermt de Huawei Watch GT 3 Pro van krassen en andere beschadigingen, waardoor het horloge over het algemeen flink scoort op het gebied van duurzaamheid. 

Combineer dan met een batterijduur van zeven tot veertien dagen (afhankelijk van gebruik) en je houdt smartwatchervaring over die op het eerste gezicht niet tegenvalt. Het apparaat doet wat het moet doen en is daar dus behoorlijk goed in. Maar hoe zit het met de software?

©PXimport

©PXimport

HarmonyOS en het gebrek aan apps

De hardware is echt van topniveau. Daar hebben we, op één aspect na, niets op aan te merken. Het probleem met dit product, of de producten in het algemeen, van Huawei, is de software. HarmonyOS is licht, werkt prettig en reageert ontzettend snel en soepel op je input. Maar heel veel biedt het systeem, naast de standaardopties, niet aan. Sportprestaties bijhouden, notificaties ontvangen, berichten (beperkt) beantwoorden, hartslag meten – het kan allemaal met het ding, maar daar houdt het zo’n beetje mee op. Het extra appaanbod is zo mager dat het er net zo goed niet had kunnen zijn.

Ergens kun je de kanttekening plaatsen dat Huawei niet net zo groot is als Samsung en Apple en dat het bedrijf daarom worstelt met het aanbieden van apps van derde partijen binnen zijn eigen downloadwinkel. Maar daar heb je als consument en gebruiker natuurlijk vrij weinig aan. Het zal hen een worst wezen waarom dit zo is – zij zien alleen dat diensten als Spotify afwezig zijn en dat muziekbediening dus al problematisch wordt. Soms kun je sommige dingen nog met een bepaalde omweg regelen, maar je haalt geen smartwatch in huis om er vervolgens op te gaan zitten klooien. 

©PXimport

Sport, sport en nog een sport

Waar de Huawei Watch GT 3 Pro dan weer wél heel goed in is, is het aanbieden van verschillende sportmogelijkheden. De smartwatch ondersteunt een breed scala aan sporten, waardoor je een goede indruk krijgt van je sportprestaties. Het maakt dan niet uit of je hardloopt, fiets, zwemt of bijvoorbeeld skiet, aangezien Huawei meer dan genoeg sporten aanbiedt. Je krijgt inzicht in je hartslag, afgelegde afstand, sportduur en zelfs de hoeveelheid zuurstof in je bloed. Ook kun je je slaap in kaart brengen en krijg je een overzicht van het aantal verbrande calorieën.

Lees ook: Helpt een smartwatch je gezonder te leven?

Maar ook hier moeten we helaas een kanttekening plaatsen. Na wat tripjes naar de sportschool om flink tekeer te gaan op een hometrainer (je moet iets over hebben voor je werk), merken we op dat het aantal verbrande calorieën op de smartwatch niet overeenkomt met het aantal op het beeldscherm van de trainer. Het verschil is echt behoorlijk, wat dit een kwalijke zaak maakt. Het verschil zit hem in de meetmethode: de Watch maakt een weloverwogen schatting op basis van je hartslag, terwijl professionele fitnessapparatuur meer meetpunten heeft voor de data.

Je kunt het een smartwatch, zeker eentje gericht op fitness, natuurlijk kwalijk nemen dat dit het geval is. Maar ergens is het ook logisch. Wanneer een apparaat minder meetpunten heeft, dan zijn de bevindingen minder nauwkeurig. Echter, een verschil van bijna 200 calorieën op een binnenfietstocht van vijftig minuten gaat het idee van ‘minder nauwkeurig’ voorbij. En dat terwijl de Huawei Watch GT 3 Pro juist zo accuraat is op alle andere onderdelen met betrekking tot sport… Het is heel jammer, maar daardoor verliest het apparaat een goede troef, die die zo hard nodig heeft.

©PXimport

Huawei Watch GT 3 Pro – conclusie

De Huawei Watch GT 3 Pro heeft wat ons betreft drie dingen om goed op te scoren: design, batterijduur en sportopties. Dit zijn zeer belangrijke onderdelen voor slimme horloges, onderdelen die fabrikanten echt op orde moeten hebben om relevant te zijn. Op het gebied van sport scoort Huawei goed, maar de gigantische steek die het laat vallen maakt het apparaat bijna nutteloos. Qua design en accuduur scoort de smartwatch dan weer heel goed. Dit is waarschijnlijk het mooiste slimme horloge van dit moment, eentje dat veel wegheeft van een traditioneel horloge.

Maar als je dan zo’n horloge wil, met slimme functies, dan kun je beter elders kijken. Hoewel de Huawei Watch GT 3 Pro oogstrelend is, fijne (doch beperkte) software heeft en lekker lang meegaat, zijn dat niet dé redenen om per se voor deze smartwatchserie te kiezen. Die eigenschappen komen we ook elders tegen. En als je liever geen HarmonyOS of software in het algemeen gebruikt, dan kun je alsnog voor een hybride model gaan: een normaal horloge dat enkele opties voor sport en communicatie aanbiedt. Die zijn goedkoper en doen verder precies wat je ervan verwacht.

Oké
Conclusie

**Adviesprijs** € 499,- **Kleuren** zilver **Platform** Android, iOS **Scherm** amoled (466 bij 466 pixels) **Formaat** 46,6 mm bij 46,6 mm bij 10,9 mm **Gewicht** 54 gram **Sensoren** hartslagmeter, acceleratiemeter, stappenteller, calorieënteller, slaapmonitor, hoogtemeter **Connectiviteit** bluetooth **Overig** waterdicht **Website** [www.huawei.com]( https://consumer.huawei.com/nl/wearables/watch-gt3-pro-titanium/buy/)

Plus- en minpunten
  • Android en iOS
  • Premium design
  • Batterijduur
  • Amoled-scherm
  • Overzichtelijke software
  • Beperkte hoeveelheid apps
  • Calorieënteller wijkt af
  • Band niet superflexibel
  • Prijs
▼ Volgende artikel
Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?
© Rens Blom
Gezond leven

Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?

De Huawei Watch Fit 4 Pro is een nieuwe fitnesstracker. Of is het toch een smartwatch? De wearable lijkt ertussenin te zitten, wat een interessante gebruikservaring oplevert. In deze review lees je onze ervaringen met de Watch Fit 4 Pro, die een adviesprijs van 280 euro heeft.

Uitstekend
Conclusie

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

Plus- en minpunten
  • Luxe, licht ontwerp
  • Lange accuduur
  • Uitgebreide gezondheidsmetingen
  • Werkt met Android en iOS
  • Mist functies als contactloos betalen
  • Kan door groter scherm lomp staan om smallere pols

Goed om te weten is dat de Watch Fit 4 Pro een duurdere versie is van de tegelijk gelanceerde Watch Fit 4. Die heeft een adviesprijs van 170 euro – een wezenlijk verschil. Het prijsverschil uit zich met name in de eenvoudigere behuizing en wat minder geavanceerde sensoren om je gezondheid te meten. Waar de Watch Fit 4 een typische betaalbare fitnesstracker is, komt de Pro-versie daadwerkelijk luxer over.

©Rens Blom

We hebben de Watch Fit 4 Pro anderhalve week om de pols gehad en zijn positief verrast over het uiterlijk en draagcomfort. De wearable oogt wat oneerbiedig gezegd erg veel als de peperdure Apple Watch Ultra, maar is dunner en lichter. Dat merk je om de pols. Je overhemd of T-shirt glijdt zo over de wearable heen en ook met slapen hebben we weinig erg gehad in het feit dat we een 30 gram wegende gadget droegen. De bouwkwaliteit komt premium over en een regenbui of duik in een zwembad is geen probleem. Wij ontvingen de Watch Fit 4 Pro met zachte stoffen band, die niet irriteert. Het bandje is verwisselbaar. De kroon draait en navigeert zo door de interface.

Groot scherm

Is de Watch Fit 4 Pro een fitnesstracker? Sommige functies wijzen erop, maar fitnesstrackers staan ook bekend om hun doorgaans kleinere, smalle schermen. In deze Huawei-wearable zit echter een groot rechthoekig scherm, dat veel doet denken aan een Apple Watch. Op het grote scherm met saffierglas zie je duidelijk de tijd, meldingen van je smartphone, gezondheidsinformatie en andere gegevens. Het scherm is binnen en buiten goed afleesbaar, al kan het display onder sommige omstandigheden wel spiegelen. Dan moet je wat beter kijken of je pols wat draaien.

Onderstaande foto's laten zien wat we bedoelen. Op de ene afbeelding spiegelt het scherm nogal, waar het scherm op de andere foto wél goed afleesbaar is.

©Rens Blom

Het scherm kan spiegelen.

©Rens Blom

Je pols draaien kan het spiegelen verhelpen, waardoor het scherm erg goed afleesbaar is.

Veel functies

De Huawei Watch Fit 4 Pro heeft veel ingebouwde functies. Natuurlijk, er is keuze uit meer dan honderd wijzerplaten om geheel naar eigen smaak te zien hoe laat het is. De wearable houdt echter ook je hartslag, aantal gezette stappen, sportieve activiteiten en slaap bij (mits je de tracker 's nachts draagt). Ook kun je meldingen van je smartphone laten tonen op het wearablescherm. Je bepaalt zelf van welke apps. Antwoorden kan doorgaans niet of alleen met vooraf ingestelde reacties.

Je kunt bellen met de Watch Fit 4 Pro, mits de wearable via bluetooth verbonden is met je smartphone. Over je smartphone gesproken: dat kan een Android-toestel of Apple iPhone zijn. Huawei's wearable werkt met beide besturingssystemen. Klinkt logisch, maar sommige smartwatches van andere merken werken alleen met Android óf iOS. De Huawei-smartphoneapp die hoort bij de Watch Fit 4 Pro installeer je op een iPhone eenvoudig uit de App Store. Op een Android-toestel dien je de app via een omweg te installeren, omdat Huawei van de Amerikaanse overheid geen apps in de Google Play Store mag aanbieden. Dat is eenmalig een onhandige handeling. De smartphone-app zelf werkt naar behoren, bevat veel instellingen en toont door de Watch Fit 4 Pro verzamelde informatie op een overzichtelijke manier.

©Rens Blom

De smartphone-app geeft informatie duidelijk weer en laat je ook kiezen uit heel veel wijzerplaten.

Lange accuduur

Een sterke eigenschap van Huawei-wearables is de lange accuduur, te danken aan een energiezuinige processor en eveneens energiezuinige software. Ook de Watch Fit 4 heeft een lange adem. Wij hebben 'm na zeven dagen aan de oplader moeten leggen, wat we een hele respectabele accuduur vinden. Het doet ons ook weer denken aan wat de Watch Fit 4 Pro nu precies is. De wearable komt qua ontwerp en scherm over als een smartwatch, maar biedt de lange accuduur waar fitnesstrackers om bekendstaan.

Conclusie: Huawei Watch Fit 4 Pro kopen?

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

▼ Volgende artikel
🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position
© Apple
Huis

🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position

In aanloop naar de Grand Prix van Monaco op 25 mei heeft Apple nieuwe functies toegevoegd aan de Kaarten-app. Heb je een iPhone of iPad, dan kun je Monaco nu bekijken in 'Steden in Detail', inclusief een 3D-weergave van het Formule 1-circuit.

De nieuwe weergave toont Monaco met opvallend veel detail. Iconische plekken zoals het Casino de Monte-Carlo, het Hôtel de Paris en de F1 Paddock Club zijn volledig in 3D te zien. In de donkere modus krijg je Monaco bij maanlicht te zien. Dit kleurenschema wordt bij zonsondergang ingeschakeld.

©Apple

Ook wegbelijning, bomen, voetgangerszones en openbaar vervoer zijn tot in detail zichtbaar. Automobilisten krijgen bovendien een speciale dashboardweergave met overzicht van kruispunten en rijbanen op ooghoogte, wat navigeren makkelijker maakt.

F1-circuit met extra lagen

Speciaal voor de Formule 1 zijn het circuit en de belangrijkste bochten gemarkeerd in Apple Kaarten. Ook tribunes, bruggen, de finish en andere elementen rond het parcours zijn in 3D weergegeven. Daardoor kun je als toeschouwer of fan het parcours virtueel verkennen – handig als je er bent, of gewoon thuis meekijkt.

©Apple

Meer Formule 1 in Kaarten

In verband met de aanstaande première van F1 The Movie, een film van Apple Original Films, is er ook een speciale gids beschikbaar in Kaarten. Die bevat bekende circuits van over de hele wereld, waaronder die uit de film en uiteraard Monaco zelf.