ID.nl logo
Keuzehulp: de 10 beste smartwatches van nu (augustus 2022)
© PXimport
Gezond leven

Keuzehulp: de 10 beste smartwatches van nu (augustus 2022)

Ben je van plan een smartwatch aan te schaffen? Misschien twijfel je tussen de Apple Watch en de Samsung Galaxy Watch, maar welke moet je dan precies hebben? En dan zijn er ook nog al die andere merken die óók slimme horloges maken. Keuzes, keuzes. Tijd om die makkelijker te maken met deze Keuzehulp, met daarin de Top 10 beste smartwatches van dit moment, tips voor je aankoop én antwoord op al je vragen!

Top 10 beste smartwatches

Tips voor je smartwatch

Veelgestelde vragen

©PXimport

Top 10 smartwatches (augustus 2022)

1. Apple Watch Series 7

De beste smartwatch10Score100

+ Groter scherm + Snel opladen + Steviger glas - Weinig vernieuwing

Elk jaar kunnen we een nieuwe Apple Watch verwachten en keer op keer laat Apple zien dit kunstje onder de knie te hebben. Mocht je al een Series 6 hebben dan zijn er weinig redenen om te upgraden. Heb je een ouder model, dan kun je uitkijken naar een groter en helderder scherm, een uitgebreid qwerty-toetsenbord, sneller opladen en een krasbestendig display. Voor de rest is dit een Series 6, dus de fijne basis is gelukkig gelijk gebleven. Lees ook de Apple Watch Series 7 review.

2. Garmin Forerunner 255

Verrassing van het jaar9Score90

+ Sportfuncties + Gezondheidsfuncties + Ontwerp - Geen standaard oplader

Eén van de grote verrassingen van het afgelopen jaar is wellicht wel de Garmin Forerunner 255. Dit is een onverslaanbare smartwatch, zeker gezien de prijs die je ervoor betaalt. Het slimme horloge beschikt over ontzettend veel (uitgebreide) sportfuncties en je zit bovendien niet vast in één of ander ecosysteem, waar bijvoorbeeld Samsung en Apple gek op zijn. Het horloge is verder lekker licht en zit derhalve heel fijn om de pols. Ben je op zoek naar een uitgebreide, maar toch no nonsense smartwatch, overweeg deze dan op z’n minst. Lees ook de Garmin Forerunner 255 review.

3. Apple Watch Series 6

Nog steeds een van de beste keuzes9Score90

+ Prachtig scherm + Supersnel + Zeer compleet - Kwetsbaarscherm bij val

De 6e generatie Apple Watch is nog steeds een van de beste allround smartwatch. De integratie met iOS maakt dit een erg intuïtief apparaat. Het heldere scherm van de Series 6 staat altijd aan en bovendien heeft het slimme horloge een saturatiemeter die jouw zuurstofgehalte meet. Het opladen is een stuk verbeterd ten op zichte van zijn voorgangers. Lees ook de Apple Watch series 6 review.

4. Samsung Galaxy Watch Active 2

Waar voor je geld9Score90

+ Gebruiksvriendelijk + Geïntegreerde gps en wifi + Stijlvol ontwerp - Geen betaalfunctie

De Samsung Galaxy Watch Active 2 is een uitstekende smartwatch voor zijn prijs. Het is een stijlvol horloge met minimalistische behuizing. Dankzij het grote aanbod aan fitness- en healthapplicaties is de Active 2 uitermate geschikt voor sporters. Daarnaast zijn er genoeg handige apps voor dit apparaat te vinden. Waaronder een navigatie-app.

5. Fitbit Sense

Gezondheid: meten is weten!7Score70

+ Uitgebreide gezondheidsmeting + Slaapmeting + Mooi scherm - Fitbit Premium abonnement

Toen Apple uit het niets de mogelijkheid introduceerde om hartfilmpjes te maken met de smartwatch, kon Fitbit niet achterblijven. Het ontwerp van de Fitbit smartwatch verraadt namelijk al dat er veel bij Apple wordt afgekeken. De Fitbit Sense is een smartwatch die vooral geschikt is voor gezondheidsmeting, en ook de hartfilmpjes-mogelijkheid is uiteraard aanwezig. Daarbij is de Fitbit Sense ook uitermate geschikt voor activiteitsmeting en blinkt het merk uit in toegankelijke bediening en apps. Lees ook de Fitbit Sense review.

6. Apple Watch SE

Doet weinig onder voor z’n grote broer8Score80

+ Zeer compleet + Doet weinig onder voor reguliere Apple Watch - Nog steeds prijzig

Om de Apple Watch voor een breder publiek beschikbaar te maken, heeft Apple een goedkopere variant van de Apple Watch uitgebracht. Of beter gezegd, een minder dure variant. Want ook deze Apple Watch SE is één van de duurdere opties uit de lijst. Desondanks hoef je nauwelijks in te boeten ten opzichte van de beste Apple Watch. Er is naadloze integratie met je iPhone, goede update-support en een rijk aanbod aan apps. De smartwatch is alleen iets minder mooi en krachtig en sommige gezondheidsfuncties ontbreken.

7. Garmin Venu 2S

Sport en welzijn gaan hand-in-hand8Score80

+ Accurate metingen + Gebruiksvriendelijk - Weinig smartwatch-functies

Garmin is een geliefd merk bij sporters, omdat de activiteitsmetingen uiterst nauwkeurig zijn. De Garmin Venu 2S beschikt ook over uiterst nauwkeurige metingen, maar is meer bedoeld als smartwatch die je coacht om gezonder te leven. Door betere sportprestaties te leveren, te focussen op welzijn en natuurlijk rust. Als smartwatch is het horloge verder wel beperkter dan bijvoorbeeld een Galaxy Watch of een Apple Watch.

8. Samsung Galaxy Watch4

Smartwatch met WearOS6Score60

+ Draagcomfort + Veel softwarefuncties + Gebruiksvriendelijke software - Sommige functies werken alleen met Samsung-smartphone

De Samsung Galaxy Watch4 is de eerste Samsung-smartwatch die draait op het vernieuwde WearOS van Google. Dat pakt in veel gevallen goed uit. De Watch4 mag rekenen op een hoop (nog altijd) unieke softwarefuncties en een zeer gebruiksvriendelijke interface. Maar er zijn ook wat beperkingen waar je rekening mee moet houden. Sommige opties werken alleen met Samsung-smartphones, bijvoorbeeld. Dit is momenteel niet de allerbeste Wear OS-smartwatch van dit moment, maar als je graag het nieuwste van het nieuwste wil dan wil je deze hebben. Lees ook de Samsung Galaxy Watch4-review.

9. Huawei WATCH GT 3 Pro

Sporthorloge ontmoet premium smartwatch6Score60

+ Werkt met Android en iOS + Premium design, prachtig amoled-scherm + Batterijduur en software - Beperkte hoeveelheid apps

Maakt het je niet zo veel uit wat een smartwatch kost en vind je het belangrijk dat die er mooi uitziet? Dan kun je de Huawei Watch GT 3 Pro overwegen. Toegegeven, het appaanbod is zeer beperkt, maar dat maakt de smartwatch goed qua sportfuncties. Stiekem is dit een sporthorloge verpakt als premium smartwatch. De behuizing is wel groot, waardoor die niet altijd lekker om de pols zit bij lange sportsessies. Maar dat verschilt per persoon. Het amoled-scherm ziet er prachtig uit en de accu gaat lekker lang mee. Lees ook de Huawei Watch GT 3 Pro review.

10. Xiaomi Mi Watch Lite

Wel de lusten, minder de lasten6Score60

+ Betaalbaar + Accuduur + Ontwerp - Weinig apps

Het merk Xiaomi is van alle markten thuis, dus kan een smartwatch niet ontbreken aan het assortiment. De Xiaomi Mi Watch Lite is functioneel vrij beperkt, maar een zeer betaalbare smartwatch die ook nog eens niet verkeerd oogt. Voor wie geïnteresseerd is in een smartwatch is het de ideale instapper. Bovendien gaat de accu zo’n acht dagen mee op een volle lading.

©PXimport

Tips voor je smartwatch

Hoewel je een smartwatch gewoon draagt als een horloge, vertellen deze polsassistenten je natuurlijk veel meer dan alleen de actuele tijd en datum. In combinatie met je smartphone is een smartwatch in staat je meldingen te tonen, gezondheidsgegevens weer te geven of zelfs om contactloos mee te betalen.

Een smartwatch is in feite een verlengstuk van je smartphone. Los van het weergeven van de tijd kun je hem gebruiken om meldingen te checken, zoals je agenda en whatsappjes. Je kunt zelfs direct reageren via spraakherkenning of voorgeprogrammeerde antwoorden. Daarnaast kun je dankzij spraakherkenning ook gebruikmaken van spraakassistenten als Google Assistent en Siri.

Een smartwatch is bovendien handig als gezondheidscoach. Dankzij een ingebouwde stappenteller en (eventueel) een harstlagmeter kun je nauwkeurig nagaan hoe (vaak) je beweegt en wat de impact daarvan is. Daarnaast beschikken veel smartwatches over een ingebouwde GPS, zodat je je route nauwkeurig in kaart brengt.

Deze GPS kun je overigens ook gebruiken om te navigeren met Google Maps, want natuurlijk heb je ook gewoon een app-winkel waar je allerlei handige apps kunt downloaden - van vliegmaatschappijen tot parkeren, 9292 en boodschappenlijstjes.

Apple Watch

©PXimport

De bekendste smartwatch is die van Apple. De meeste smartwatches proberen er met hun ronde vorm uit te zien als een gewoon horloge. De Apple Watch probeert dat niet en is een vierkant blokje om je pols, maar dan met een horloge-achtig kroonsteentje.

Intussen zijn er al zes generaties van de Apple Watch uitgekomen. De Apple Watch is intussen erg herkenbaar geworden. Apple heeft zelf door dat gezondheid het belangrijkste onderdeel van een smartwatch is en heeft daarom de Apple Watch enorm geavanceerd gemaakt.

De hartslagmeter is in staat hartfilmpjes te maken en valdetectie schakelt automatisch hulpverleners in wanneer je ten val komt en stil blijft liggen. Deze functie is overigens niet makkelijk om de tuin te leiden. Bij de Apple Watch uit 2020 is een sensor inbegrepen die het zuurstofgehalte van je bloed meet.

Fitbit

©PXimport

Wie juist het sportieve karakter prioriteit geeft, kan ook voor een Fitbit-smartwatch kiezen. Hoewel Fitbit bekend is vanwege zijn sportieve polsbandjes, maakt het bedrijf ook smartwatches die erg lijken op de Apple Watch.

Een Fitbit smartwatch is een echte sportcoach om je pols, die je helpt meer te bewegen en meer uit je oefeningen te halen. Natuurlijk is er een hartslagmeter, kun je je routes vastleggen met GPS en zie je wat je zoal verbrandt en inneemt.

Sinds enige tijd is Fitbit Pay in Nederland beschikbaar. Zo kun je tijdens je hardlooptocht even een flesje drinken halen, zonder dat je je portemonnee per se nodig hebt.

Natuurlijk heeft de ingebouwde Google Assistent een prominente plek gekregen, zodat je het scherm nauwelijks hoeft aan te raken, en is de Play Store aanwezig voor extra apps.

Samsung

©PXimport

Smaken verschillen natuurlijk, maar wat ons betreft komen de mooiste smartwatches uit de stal van Samsung – eerst onder de naam Samsung Gear, tegenwoordig heten de smartwatches Galaxy Watch.

Niet alleen zijn de smartwatches voorzien van een fraai aanraakscherm, ook de ring rondom het scherm werkt uitermate slim. Je kunt de Galaxy Watch bedienen door aan de ring te draaien, maar het kan dus ook gewoon via het touchscreen.

Samsung stopt zijn smartwatches bomvol functionaliteit: van sport tot het bedienen van media en een zo rijk mogelijk gevulde applicatiewinkel. Ook wil Samsung de mogelijkheden van z’n smartwatch voor iedereen beschikbaar maken. Het maakt niet uit of je een iPhone, Samsung Galaxy-toestel of een andere smartphone hebt, de Galaxy Watch kan ermee overweg!

Smartwatch voor kinderen

©PXimport

De meeste smartwatches zijn voor sportieve- en gezondheidsdoeleinden, het bijhouden van je agenda, reizen, enzovoort. Maar er zijn ook smartwatches speciaal voor kinderen, hoewel ze in feite juist voor de ouders interessant zijn; via de ingebouwde GPS kun je immers precies zien waar de smartwatch (en dus het kind) zich bevindt.

Ook is er vaak een SOS-knop die de kinderen kunnen gebruiken in geval van nood én is het mogelijk berichtjes en spraakoproepen te starten met de drager van het horloge. Handig, terwijl je kind zelf de blits kan maken op het schoolplein.

©PXimport

Veelgestelde vragen

Werkt de Apple Watch alleen met een iPhone?

Hoewel een Apple Watch tegenwoordig ook prima zonder smartphone aan zijn zijde functioneert, werkt de koppeling alleen met een iPhone.

Wat heb je aan GPS op je smartwatch?

GPS gebruik je op je smartphone voornamelijk om te navigeren, bijvoorbeeld met Google Maps. Waar GPS echter met name voor geschikt is, is route-registratie. Wanneer je vaak buiten sport, levert het waardevolle data op als je met je GPS-chip vastlegt welke route je loopt, hoelang je erover hebt gedaan en welke snelheden je hebt behaald.

Wat zijn de beste apps voor je smartwatch?

Het aanbod van apps voor je smartwatch is niet zo uitgebreid en divers als voor je smartphone. Er zijn niettemin steeds meer interessante apps te vinden, zoals de 9292OV-app, die je actueel laat zien hoe laat je ergens aankomt en wanneer je moet overstappen. De KLM-app zorgt ervoor dat je je vliegticket op je horlogeschermpje hebt, de Parkmobile-app is ideaal voor parkeerbetalingen, de Appie-app heeft een boodschappenlijstje en de sporter kan zijn lol op met Google Fit.

Hoe kun je betalen met je smartwatch?

Je koppelt je bankkaart aan je smartwatch, waarna je deze alleen nog maar tegen de betaalautomaat hoeft aan te houden, zoals je dat ook met contactloos betalen met je pinpas doet. In sommige gevallen moet je nog wel even de pincode op je horloge invoeren.

Hoelang gaat de accu mee?

Dat hangt van verschillende factoren af. Uiteraard hoe vaak je hem gebruikt, maar ook wat de smartwatch allemaal kan. Gebruik je de stappenteller, GPS en de hartslagmeter continu, dan is bij sommige smartwatches de accu na een dag al leeg (gemiddeld gaat een smartwatch zo’n drie dagen mee).

Hoe laad je een smartwatch op?

Een smartwatch laad je op door hem op een basisstation te leggen (veelal magnetisch) of door er een soort knijperachtige stekker op te zetten. Vervolgens laadt hij via pinnetjes of draadloos (via inductie) op.

Zijn smartwatches veilig?

Net als bij smartphones hoef je je in het geval van smartwatches geen zorgen te maken om bijvoorbeeld malware. Er zijn echter wel veel zorgen omtrent kindersmartwatches, vooral bij minder bekende merken. Vaak versturen die onbeveiligd gegevens door, zodat ze door anderen meegelezen worden, of worden er data verzameld voor dubieuze doeleinden, zoals verkoop aan adverteerders.

Kun je de bandjes verwisselen?

Bij vrijwel alle smartwatches kun je bandjes verwisselen. In sommige gevallen kun je zelfs een gewoon horlogebandje gebruiken. De meeste smartwatches hebben echter hun eigen bandjes.

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
      Huis

      Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

      Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

      Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

      "Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

      Intelligente schoonmaakondersteuning

      Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

      Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

      Verbeterd filtratiesysteem

      Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

      Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

      Prijzen en beschikbaarheid

      De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

      ▼ Volgende artikel
      Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app
      © Алексей Закиров - stock.adobe.com
      Huis

      Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app

      Nu de parkeer-app EasyPark onder vuur ligt vanwege de fors hogere servicekosten die vanaf 1 mei 2025 in rekening worden gebracht, is het tijd om eens te kijken naar alternatieven. De app van Q-Park bijvoorbeeld: stukken goedkoper en ook nog eens makkelijk in gebruik.

      Om te beginnen download je de Q-Park-app via Apple App Store of Google Play Store . Open na de installatie de app en druk op Inloggen wanneer je al een account hebt, of kies voor Account aanmaken om je registratie te voltooien. Je ontvangt ook nog een bevestigingscode per mail die je moet invullen tijdens de registratie. Een werkend e-mailadres is dus belangrijk.

      Voer vervolgens je e-mailadres en wachtwoord in en tik op Bevestigen. Eenmaal ingelogd krijg je toegang tot het hoofdscherm, waar je beschikbare parkeergarages in jouw buurt vindt.

      View post on TikTok

      Dit scherm toont in real time hoeveel plaatsen er nog vrij zijn en wat de verwachte kosten zijn. Wil je direct instructies naar een locatie? Raak dan Navigeren aan en gebruik de ingebouwde routebeschrijving van je toestel. Houd er rekening mee dat je soms toestemming moet geven voor locatiediensten, wat je bij de eerste keer gebruik in de systeeminstellingen kunt regelen. Zo ben je binnen enkele minuten klaar om overal vlot te parkeren, zonder eindeloos rondjes te hoeven rijden in drukke stadscentra. 

      Betalen en tariefoverzicht

      Per parkeergarage of -terrein kun je direct zien hoeveel elektrische oplaadpunten er zijn. Als je echter benieuwd bent naar de parkeerkosten, dan wordt het je in de app niet heel gemakkelijk gemaakt. Die kosten zijn namelijk niet opgenomen in de app: je wordt doorverwezen naar de website van Q-Park, waar je vervolgens alsnog handmatig de parkeerlocatie moet invoeren. Niet heel gebruikersvriendelijk.

      Parkeren op straat gaat gelukkig wel iets eenvoudiger: daar hoef je alleen de parkeersessie te starten. Als je creditcard of bankrekening is gekoppeld, hoef je vervolgens verder nergens meer naar om te kijken.

      De app houdt de duur van je parkeeractie bij en rekent automatisch het juiste bedrag af. Zo voorkom je onnodige boetes. Zodra je terug bij je auto bent, beëindig je de sessie via Parkeersessie stoppen. Houd er rekening mee dat sommige locaties een maximaal dagtarief hanteren. Door dit vooraf te checken, kom je nooit voor verrassingen te staan. Ook prettig is dat je geen transactiekosten betaalt als je op straat parkeert, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij EasyPark.

      Makkelijk garages inrijden

      Een andere handige optie is de functie mobiel parkeren. Als je dit in de app instelt, kun je voortaan automatisch parkeergarages van Q-Park inrijden waar nummerbordherkenning is ingeschakeld. Welke dat zijn, zie je in de app. In de app geef je daartoe het nummerbord van je auto op, maak je een koppeling met iDeal of je creditcard en na het verifiëren van je rekeningnummer door middel van een machtiging van één cent wordt de betaling voortaan automatisch afgeschreven wanneer je de parkeergarage of het parkeerterrein afrijdt. Je betaalt in deze gevallen ook geen 40 cent transactiekosten. En: zowel bij het in- als uitrijden wordt de slagboom automatisch voor je geopend.

      Handige tips

      Het leuke aan de de Q-Park-app is dat deze meer biedt meer dan alleen het parkeren zelf. Zo kun je meldingen inschakelen door op Instellingen en vervolgens Pushmeldingen te tikken. Hierdoor ontvang je een notificatie wanneer je parkeersessie bijna afloopt of wanneer er een actietarief geldt.

      Stel je voor dat je met vrienden dineert in een onbekende stad: de functie Vind mijn auto wijst je exact de weg terug naar je parkeerplek. Alles werkt intuïtief, omdat de app een overzichtelijke interface heeft en jou begeleidt bij elke stap. Mocht je tegen problemen aanlopen, dan kun je met Help direct contact opnemen met de supportafdeling. Let op dat je je gegevens up-to-date houdt, zodat je altijd toegang hebt tot de juiste betaalopties.

      Meerdere auto's

      Heb je meerdere auto's of wil je je account delen met anderen? Dat kan ook: in je profiel kun je namelijk meerdere nummerborden toevoegen. Logt iemand anders op een andere telefoon in met hetzelfde account, dan kan deze persoon de app dus ook gebruiken voor zijn of haar auto.

      Tot slot

      De Q-Park-app bespaart je kostbare tijd door parkeren makkelijk te maken en automatisch je betalingen te regelen. Dankzij de duidelijke interface en realtime informatie vind je moeiteloos beschikbare parkeerlocaties. Bovendien kun je snel je parkeeractie verlengen en betaalopties beheren, zodat je nooit meer onnodig betaalt. Prettig daarbij is dat je geen transactiekosten betaalt.