Online medische diensten steeds populairder

Online medische diensten steeds populairder

Geplaatst: 18 februari 2023 - 08:28

Aangepast: 22 september 2023 - 04:49

Mark Gamble

Steeds meer Nederlanders gaan online om gebruik te maken van medische diensten. Zo worden huisartsafspraken vaker online gemaakt en worden er meer consulten en (herhaal)recepten via het internet geregeld. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS.

Het CBS houdt ieder jaar een enquête (onder Nederlanders van 12 jaar en ouder) over het gebruik van ICT-diensten door huishoudens en personen. Volgens de meest recente resultaten gingen in 2022 steeds meer mensen online te rade voor onder meer het raadplegen van medische dossier, het maken van afspraken bij een huisarts, ziekenhuis of consultant.

De coronapandemie heeft hierin mede een rol gespeeld. Omdat ziekenhuis- of huisartsbezoek in deze periode lastiger was, hebben veel gezondheidsdiensten hun online dienstverlening uitgebreid. Zo konden mensen ook tijdens lockdowns contact maken en houden met (huis)artsen en andere medisch specialisten. Het aantal Nederlanders dat online afspraken maakten nam tussen 2020 en 2021 flink toe. Opvallend: in de eerste helft van 2022 bleek uit het onderzoek dat juist meer mensen weer behoefte hadden aan persoonlijk contact.

Online medische diensten steeds populairder-24944552

© Yuri Arcurs peopleimages.com

Meer medische zoekopdrachten

In 2022 gingen steeds meer Nederlanders online op zoek naar medische informatie. Zo'n 74 procent van alle ondervraagde Nederlanders van 12 jaar en ouder gaf in de enquête aan dat ze online zochten naar informatie over gezondheid en leefstijl. Daarbij ging het vooral om informatie over voeding en beweging, maar ook over ziekten.

Van alle ondervraagden gaf 18 procent aan dat ze via het internet medicijnen kochten en 5 procent van de respondenten gebruikte betaalde gezondheids-apps.

Gezondheidsapparaten populairder

Uit het onderzoek van het CBS kwam ook naar voren dat steeds meer Nederlanders gebruik zijn gaan maken van gezondheidsapparaten. Te denken valt aan bijvoorbeeld elektrische tandenborstels, slimme weegschalen of bloeddrukmeters. Het gebruik daarvan nam tussen 2020 en 2022 toe met 12 procent.

Online medische diensten steeds populairder-24944436

© CBS

Nederland is in Europa bijna koploper als het gaat om het gebruik van slimme gezondheidsapparaten. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Het zijn vooral jongeren tussen 12 en 25 jaar houd die dergelijke slimme apparaten gebruiken. In 2020 gebruikte 8 procent van hen dit soort apparatuur; in 2022 was dat al gestegen naar 20 procent. Een stijging van 150 procent dus!

Kijken we naar Nederland in zijn algemeenheid, dan zien we dat we samen met Denemarken en Oostenrijk koploper zijn op dit gebied.

0

Powered by

logo

Ook interessant: Gezonder leven doe je met hulp van deze slimme gadgets

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten