Sterilisator voor babyflesjes en spenen: wat is de juiste keuze?

Sterilisator voor babyflesjes en spenen: wat is de juiste keuze?

Baby & kind

Geplaatst: 28 oktober 2022 - 10:29

Aangepast: 3 november 2022 - 13:36

Lisse van de Groep

Als je kindje een speentje heeft of uit de fles drinkt, is het belangrijk die goed schoon te houden. Een speen of fles kan een broeinest zijn voor bacteriën en dus is hygiëne heel erg belangrijk. Maar hoe maak je een speentje of flesje grondig schoon? In dit artikel leggen we je alles uit over het gebruik van een sterilisator om babyflesjes en spenen te reinigen.

Waarom moeten flesjes en spenen gesteriliseerd worden?

Flesjes en speentjes zijn gebruiksvoorwerpen die heel vaak gebruikt worden. Omdat ze veel in aanraking komen met de mond van je kindje en met de melk die je kindje drinkt, zijn flesjes en spenen al snel een bron van bacteriën. Ditzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld een borstkolf; ook deze komt regelmatig in aanraking met zowel de huid als met moedermelk.

Melk is natuurlijk heel gezond voor je kindje, maar het is ook een uitstekende voedingsbodem voor de groei van bacteriën. Dit wil je dus niet te lang op een flesje, speen of kolf laten zitten. Omdat melk zich snel hecht aan een flesje, wordt het schoonmaken bovendien ook lastiger naarmate je daar langer mee wacht. Dit geldt trouwens niet alleen voor borstvoeding: ook wanneer je baby kunstvoeding krijgt (ook wel flesvoeding genoemd) speelt dit.

Om te voorkomen dat je kindje de bacteriën binnenkrijgt die op een flesje, een speentje of een onderdeel van een kolf kunnen blijven zitten, is het slim om deze spullen regelmatig te steriliseren. Dit kan met behulp van een sterilisator voor flesjes en speentjes.

Wat is het verschil tussen uitkoken en steriliseren?

Het steriliseren van flesjes en speentjes of het uitkoken van deze spullen komt eigenlijk op hetzelfde neer. Zowel bij steriliseren als bij uitkoken dood je alle bacteriën, zodat je kindje daarna weer veilig uit het flesje kan drinken of op zijn/haar speentje kan sabbelen.

Op welke manieren kun je flesjes of speentjes steriliseren?

Er zijn verschillende manieren om babyflesjes of speentjes te steriliseren. Deze manieren werken overigens ook voor het steriliseren van een borstkolf, maar bij een kolf kunnen niet alle onderdelen gesteriliseerd worden. Controleer dit dus goed voor je (onderdelen van) de kolf steriliseert.

• Uitkoken in een pan.

Je kunt ervoor kiezen om flesjes, spenen of onderdelen van een kolfapparaat uit te koken in een pan. Je vult dan een grote pan met water en brengt het water aan de kook. Je zorgt dat de spenen en flesjes ondergedompeld zijn en dat deze 3 minuten koken. Daarna haal je ze er met een schone tang uit en laat je alles drogen op een schone theedoek.

• Magnetronsterilisator.

Een magnetronsterilisator is een bak met een rooster waar je speentjes en flesjes op kunt leggen. Je vult de bak met een laagje water. De bak sluit je daarna en doe je in de magnetron. Kijk op de gebruiksaanwijzing hoe lang de magnetronsterilisator in de magnetron moet staan en op hoeveel watt je de magnetron moet zetten. Het water in de bak gaat stomen en stoomt als het ware alle flessen en spenen schoon. Pas op wanneer je de bak weer uit de magnetron haalt. Deze kan zeer heet zijn.

• Elektrische sterilisator.

Een elektrische sterilisator is vooral handig voor onderweg of wanneer je geen magnetron hebt. Stop de flesjes en spenen in de elektrische sterilisator, zet het apparaat aan en je spulletjes worden gesteriliseerd.

Welke manier van steriliseren is het handigst?

Wat de handigste manier is om babyflessen en speentjes te steriliseren? Dat bepaal je natuurlijk zelf! Om je een beetje op weg te helpen, hebben we de voor- en nadelen van steriliseren met een pan, elektrisch steriliseren en steriliseren in een magnetronsterilisator voor je op een rij gezet.

Steriliseren in de pan

Voordelen:

• Je hoeft er geen sterilisator voor aan te schaffen.

• Je hebt geen magnetron nodig.

• Relatief eenvoudig.

• Geen ruimte nodig voor een nieuw apparaat in de keuken.

Nadelen:

• Het kan even tijd kosten voor het water aan de kook is.

• Het werken met een pan vol kokend water brengt altijd risico’s met zich mee.

• Je kunt kalkaanslag krijgen op speentjes en flesjes wanneer je ze uitkookt in een pan.

Elektrische sterilisator

Voordelen:

• Neemt weinig ruimte in beslag.

• Je hebt er geen magnetron voor nodig.

• Je hebt geen “gedoe” met kokend water op het vuur.

• Soms voorzien van een droogfunctie.

Nadelen:

• Elektrische sterilisators zijn vaak relatief duur.

• Er past vaak relatief weinig in.

• Je hebt elektriciteit nodig.

Magnetronsterilisator

Voordelen:

• Het werkt heel snel.

• Het is zeer veilig en je komt amper in contact met kokend water.

• Het steriliseren van flessen en spenen in een sterilisator veroorzaakt meestal geen kalkaanslag.

Nadelen:

• Je moet een sterilisator aanschaffen. Dit kost uiteraard geld.

• Je hebt een magnetron nodig.

Hoe vaak moet je flesjes en spenen steriliseren?

Sowieso wordt het aangeraden om flesjes en spenen te steriliseren voor het eerste gebruik. Daarna hoef je de spulletjes gelukkig niet elke dag te steriliseren. In principe is het voldoende om één keer per week de flesjes en spenen van je baby uit te koken. Dat betekent echter niet dat je er de rest van de week helemaal niets mee hoeft. Het advies luidt om babyflesjes na gebruik altijd even goed schoon te maken.

Voor een goede hygiëne is het dus belangrijk om flessen en speentjes niet alleen regelmatig uit te koken, maar deze na gebruik ook schoon te maken. Dit kan je doen door de spulletjes even af te spoelen met koud water en daarna te wassen in een sopje. Je kunt een flessenborstel gebruiken om het jezelf wat makkelijker te maken.

Het wassen van flesjes of speentjes in de vaatwasser mag ook, maar kies dan wel voor een lang programma op minstens 55 graden en voor biologische vaatwastabletten. Op die manier kun je er zeker van zijn dat het flesje echt goed schoon wordt. Ook speentjes kunnen in de vaatwasser. Tip: doe ze in het bestekbakje van de vaatwasser, om te voorkomen dat de speentjes alle kanten op schieten.

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000