Is jouw kind bang in het donker? Zo kan een nachtlampje helpen!
Heb jij een kind dat bang is in het donker? Kinderen laten slapen met het licht aan kan soms een oplossing zijn. Maar zitten er ook nadelen aan het slapen met een nachtlampje aan? En wat voor nachtlampjes zijn er eigenlijk verkrijgbaar? In dit artikel vertellen we je er alles over.
Na het lezen van dit artikel weet jij:
-
Hoe een nachtlampje een oplossing kan zijn voor kinderen die bang zijn in het donker
-
Wat de voor- en nadelen van een nachtlampje zijn
-
Welke soorten nachtlampjes er zijn
-
Wat een nachtlampje nog meer kan dan alleen licht geven
-
Ook lezen: Vrije handen voor papa en mama: dit is waarom een wipstoeltje handig is!
Een nachtlampje als oplossing voor angst in het donker
Veel ouders van jonge kinderen zullen het herkennen: je kind is bang in het donker. De donkere slaapkamer zorgt bij veel kinderen voor een onveilig gevoel. Om ervoor te zorgen dat je kind zich wat veiliger voelt, kan een nachtlampje een effectieve oplossing zijn. Deze lampjes zijn meestal niet fel genoeg om de aanmaak van het slaaphormoon melatonine te remmen, maar geeft wel voldoende licht om je kind een veiliger gevoel te geven in zijn/haar slaapkamer.
De voor- en nadelen van een nachtlampje
Twijfel je of een nachtlampje een goed idee is voor jouw kind? We hebben de voor- en nadelen van nachtlampjes voor je op een rij gezet.
De voordelen van een nachtlampje
Het geeft je kind een gevoel van meer veiligheid.
Slaapt je kind al zonder luier? De wandeling naar de wc verloopt een stuk makkelijker als er wat licht is.
Voor jou als ouder is een nachtlampje handig als je kindje nog jong is. Je vindt sneller een speentje terug en ook het verschonen is makkelijker met iets meer licht. Dankzij een nachtlampje hoef je niet het grote licht aan te doen en blijft je kind lekker slaperig.
Een nachtlampje geeft voldoende licht om kinderen een gevoel van veiligheid te geven, maar is in de meeste gevallen niet fel. Het is dus nog steeds donker in de slaapkamer, wat ervoor zorgt dat je kind makkelijker in slaap valt én in slaap blijft.
Sommige nachtlampjes hebben naast de functie van ‘licht geven’ ook extra opties, zoals de functie van slaaptrainer, een dimmer, projectie of muziekjes.
De nadelen van een nachtlampje
Licht remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Je wilt dus niet voor een te fel lampje kiezen, want dan maakt de lamp je kind eigenlijk alleen maar wakkerder, wat het weer in slaap vallen dus alleen maar lastiger maakt.
Een lampje dat de hele nacht brandt kost energie (en dus ook geld).
Nachtlampjes met blauw licht verstoren het natuurlijke slaapritme.
Sommige lampjes projecteren figuurtjes op de muur of op het plafond. Dat prikkelt de hersenen van je kind, waardoor je kind minder makkelijk in slaap komt en langer wakker blijft.
Als je een nachtlampje té vroeg gebruikt, kan het juist leiden tot meer angst in het donker. Wist je dat baby’s worden geboren zónder angst voor het donker? Als je je kind dus vanaf het begin laat slapen in een donkere kamer, went deze aan het donker zonder dat te associëren met angst. Start je heel snel met een nachtlampje? Dan raakt een kind niet gewend aan het donker en kunnen kinderen op oudere leeftijd (zo rond 2 à 3 jaar) makkelijker een angst voor het donker ontwikkelen.
Verschillende soorten nachtlampjes
Er zijn verschillende soorten nachtlampjes. We leggen je daar hieronder iets over uit.
Decoratieve nachtlampjes met een snoer. Gewone nachtlampjes zijn een leuk accessoire in de kinderkamer. Denk aan nachtlampjes in de vorm van schapen, dino’s of een wolkje als nachtlampje.
Nachtlampjes die je in het stopcontact steekt. Dit type nachtlampje laat je constant in het stopcontact zitten. Het lampje schakelt automatisch aan of uit, afhankelijk van hoe donker of licht het in de slaapkamer is.
Nachtlampje en thermometer. Het is belangrijk dat het in de slaapkamer van je kindje niet te warm is. Een te warme slaapkamer kan bij jonge kinderen namelijk snel zorgen voor oververhitting. Met een nachtlampje met thermometer kun je de temperatuur in de slaapkamer goed in de gaten houden en een raam nodig zetten wanneer dat nodig is.
Nachtlampje en slaaptrainer. Is je kindje een vroege vogel en wil je hem of haar leren om in bed te blijven tot een acceptabel tijdstip? Dan kan een nachtlampje in combinatie met een slaaptrainer een uitkomst zijn. Het idee is dat je kind pas je slaapkamer binnen mag lopen als het lampje dat aangeeft. Omdat de meeste jonge kinderen nog niet goed kunnen klokkijken, werken de meeste slaaptrainers met licht. Is het licht bijvoorbeeld geel? Dan mag je kind zijn of haar bed uit.
Nachtlampjes met projectie. Deze nachtlampjes projecteren iets op het plafond en op de muren van de slaapkamer; denk aan planeten of sterretjes. Dit type nachtlamp is niet geschikt voor kinderen die heel prikkelgevoelig zijn en juist meer wakker worden van alle dingen die er dankzij de lamp te zien zijn.
Nachtlampjes met geluiden. Als je kindje graag met rustgevende muziek in slaap valt, kan een nachtlampje in combinatie met muziekjes een mooie optie zijn om je kind veilig en rustig in slaap te laten vallen. Veel van deze lampjes zijn uitgerust met diverse melodietjes, zodat je zelf kunt kiezen wat je kind het prettigst vindt.
Dimbare nachtlampjes. Vindt je kind het wel fijn om in slaap te vallen met licht, maar wil je niet dat je kind ’s nachts wakker wordt van het lampje dat blijft branden? Dan is een dimbaar lampje ideaal om rustig in slaap te vallen, maar wel lekker diep in slaap te blijven.