ID.nl logo
Vrije handen voor papa en mama: dit is waarom een wipstoeltje handig is!
© Matej Kastelic
Gezond leven

Vrije handen voor papa en mama: dit is waarom een wipstoeltje handig is!

Als ouders van een baby wil je af en toe even je handen vrij hebben, maar je kleintje zomaar wegleggen is niet altijd een optie. Niet alle baby’s vinden het fijn om zelfstandig ergens te liggen en je wilt natuurlijk wel dat je baby veilig en tevreden is als je hem of haar weglegt. Een wipstoeltje kan dan een mooie oplossing zijn. In dit artikel vertellen we je waarom!

Wat gaan we je vertellen in dit artikel?

  • Wat is een wipstoeltje?
  • Wat is voordeel van een elektrische wipstoel?
  • Vanaf wanneer en hoelang mag je kindje in een wipstoel?
  • Waar moet je op letten bij de aanschaf van een wipstoeltje?

Wat is een wipstoeltje?

Een wipstoel of wippertje is een stoeltje dat speciaal voor baby’s is ontworpen. Wipstoeltjes kunnen op en neer wippen of heen en weer schommelen, waardoor je baby continu in beweging wordt gehouden. Een wipstoel is een plek van waaruit je baby lekker kan liggen en spelen, en sommige baby’s vinden het ook een prettige plek om in te slapen.

Wipstoeltje nodig?

Hier vind je de beste opties voor jouw kleintje!

De wipstoel geeft je kindje de gelegenheid om lekker om zich heen te kijken, meer dan een box dat doet. Het is een fijne afwisseling van de box en het feit dat een wipstoel meebeweegt zorgt zowel voor vermaak als voor een gevoel van veiligheid. Toen je baby in de buik zat, was hij ook veel in beweging, bijvoorbeeld wanneer jij liep. Dat zorgt ervoor dat veel baby’s graag 'in beweging blijven' – het voelt vertrouwd en veilig. En in plaats van dat jij de hele dag met je baby moet rondlopen, biedt een wipstoeltje je de kans om je handen even vrij te hebben terwijl je baby tevreden is. Ideaal!

©GRON777 - stock.adobe.com

Twee soorten wipstoelen

Bij wipstoeltjes maken we onderscheid tussen twee soorten: de klassieke wipstoel en de schommelstoel. De namen spreken eigenlijk al voor zich: de wipstoel 'wipt' op en neer en reageert op de bewegingen van je kindje of van jou als ouder. Is je kindje bijvoorbeeld aan het trappelen met zijn beentjes? Dan beweegt het wipstoeltje mee. Jij kunt de wipstoel natuurlijk ook in beweging houden door de stoel met je hand of voet in beweging te brengen.

Een schommelstoeltje maakt een heen-en-weerbeweging. Schommelstoeltjes bewegen minder makkelijk mee met de bewegingen van je baby en zijn daarom bijna altijd elektrisch.

Bekijk hier de wipstoeltjes op Kieskeurig

Wat is het voordeel van een elektrische wipstoel?

De belangrijkste voordelen van een elektrische wipstoel:

  • De bewegingen van de stoel zijn niet afhankelijk van of jouw baby wel of niet beweegt.

  • Jij hoeft niet constant de stoel in beweging te houden en jij hebt je handen dus vrij terwijl je baby tevreden wordt gehouden in de stoel.

Kortom: je baby wordt in beweging gehouden door de stoel, en niet door zichzelf of door iemand anders. 

Daarnaast is het voordeel van een elektrische wipstoel ook dat veel van deze stoeltjes extra functies hebben, zoals het maken van geluidjes of een ingebouwde trilfunctie voor extra ontspanning. Bovendien kan je deze wipstoeltjes vaak in verschillende standen zetten, afhankelijk van wat je baby doet in de stoel. Zo hebben de meeste elektrische wipstoelen een stand voor slapen, eten en spelen, zodat de ergonomische zithouding van je baby past bij wat je baby op dat moment doet.

©sementsova321 - stock.adobe.com

Vanaf wanneer en hoelang mag je kindje in een wipstoel?

Een wipstoeltje kan je in principe al gebruiken vanaf het moment dat je kindje vier weken oud is, tot het moment dat je kind negen maanden oud is. Laat je kind niet langer dan twee uur per dag in de wipstoel zitten; het is slecht voor de ontwikkeling van het babylichaam als je je kindje te lang in de zithouding laat zitten. De motoriek en de groei van de ruggenwervel kunnen eronder lijden als je jouw baby te lang achter elkaar in het wipstoeltje laat zitten.

Bekijk hier de wipstoelen van Maxi-Cosi op Amazon

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een wipstoel?

Als je op zoek gaat naar een wipstoel, let dan vooral op de veiligheid van de stoel. Om je te helpen bij het vinden van het juiste veilige wipstoeltje voor je baby, hebben we de belangrijkste tips voor je op een rij gezet.

  • Veiligheid Kies voor een wipstoel die voldoet aan de EU-veiligheidskeurmerken.

  • Ergonomie Koop een ergonomische wipstoel. Let erop dat de zitting langer is dan je baby en dat alle onderdelen van het babylijfje goed worden ondersteund – ook armpjes en beentjes.

  • Verstelbaarheid De behoeftes van je baby zijn met vier weken heel anders dan met negen maanden. Om te voorkomen dat je drie maanden na aanschaf wéér een nieuwe wipstoel moet kopen, kun je het best kiezen voor een wipstoel die je kunt verstellen. Zo groeit de wipstoel als het ware mee met je baby. Kies voor een wipstoel die in de ligstand kan (ideaal voor als je kindje nog écht klein is), maar ook in de zitstand (voor als je kindje ouder is).

  • Bekleding Kies voor een wipstoeltje met bekleding die niet te glad is, zodat je kindje niet gaat glijden (en dus verschuift) op het moment dat hij veel beweegt. Bovendien is het handig om voor bekleding te kiezen die makkelijk afneembaar is en mogelijk zelfs wasbaar in verband met etensresten, doorlekkende luiers en babyspuug.

  • Tuigje Een veilige wipstoel is voorzien van een tuigje of gordel waarmee je je kindje stevig vastzet. De veiligste gordel is een vijfpuntsgordel, waardoor je kindje niet uit de wipstoel kan vallen of glijden. Kies voor een wipstoel met een verstelbaar tuigje, zodat het tuigje niet te groot is, waardoor je baby er alsnog makkelijk uit kan vallen.

  • Stabiliteit Het laatste wat je wilt is een wipstoel die makkelijk omvalt of die wegglijdt bij te veel beweging. Kies daarom voor een wipstoel met een stevig frame en anti-slip aan de onderkant, om schuiven te voorkomen.

  • Inklapbaar Wil je de wipstoel regelmatig meenemen? Dan is een inklapbare stoel handig. Bij een inklapbare stoel is het wel belangrijk dat je een wipstoel nooit mag inklappen als je kindje erin zit. Controleer goed hoe makkelijk de stoel in te klappen is als je baby erin zit. Als je ook nog een ouder kind hebt rondlopen, wil je niet dat de stoel met baby en al kan worden ingeklapt door je oudere kind.

  • Maximaal gewicht Koop een wipstoel die past bij het gewicht van je kindje. Als je kind te zwaar is voor een stoel, zakt hij er te veel in weg en dit is niet goed voor de ontwikkeling van zijn of haar lijfje.

  • Accessoires Deze optie is optioneel, voor als je het leuk vindt om speeltjes aan de wipstoel te kunnen hangen. 

©Natalia Deriabina

Veilig gebruik van de wipstoel

Naast de aanschaf van een goede wipstoel moet je ook letten op veilig gebruik van de wipstoel. Hierbij moet je letten op de volgende zaken: 

  • Laat je baby nooit zonder toezicht achter in een wipstoel.

  • Zet je baby altijd vast in het tuigje in de wipstoel.

  • Zet een wipstoel niet naast een warmtebron, zoals een radiator of een open haard.

  • Laat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een wipstoel zitten.

  • Verstel de wipstoel alleen als je baby er niet in zit.

  • Zorg dat er geen objecten in de buurt zijn die de baby kan vastpakken, waardoor de wipstoel kan omvallen. Denk daarbij aan gordijnen of stoelpoten.

▼ Volgende artikel
Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen
© ID.nl
Huis

Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen

Na een uitgebreid diner is de koffie vaak de afsluiter van de avond. In plaats van een standaard zwarte bak zet je met een paar simpele ingrediënten iets bijzonders op tafel. Je hoeft geen volleerd barista te zijn om indruk te maken; met wat kruiden of een restje chocolade geef je de koffie direct een feestelijke twist. Speciaal voor jou: vijf heerlijke koffierecepten.

Bij deze recepten draait het vooral om het contrast tussen de warme drank en de extra toevoegingen. Je kunt de smaken vaak al voorbereiden voordat de gasten aan tafel gaan, zodat je op het moment zelf niet te lang in de keuken staat. In de tabel onderin zie je telkens wat de basiskoffie voor een recept is en wat je extra toevoegingen zijn.

Lees ook: 5 veelgemaakte espressofouten (en zo voorkom je ze!)

Espresso met witte chocolade en kardemom

Witte chocolade is een goede match voor de sterke smaak van een espresso. Leg een paar blokjes witte chocolade onderin het glas en laat deze langzaam smelten door de hete koffie eroverheen te gieten. Als je een snufje kardemom door de melk mengt voordat je deze opschuimt, krijg je een heerlijke warme en kruidige geur. De kardemom zorgt ervoor dat de zoete chocolade niet de overhand krijgt, waardoor de koffiesmaak goed overeind blijft.

Tiramisu uit een glas

Je kunt de smaken van het bekende Italiaanse dessert ook gewoon drinken. Meng een sterke kop koffie met een drupje amandelsiroop voor de herkenbare smaak van amaretto, maar dan zonder de alcohol. In plaats van gewone melk kun je een mengsel van halfstijve slagroom en een beetje mascarpone bovenop de koffie leggen. Een flinke laag cacaopoeder over de room maakt het plaatje compleet. Dit koffierecept kan eigenlijk ook direct als vervanger van een dessert kan dienen, vooral het serveert met bijpassend koekje, zoals cantuccini of amaretti.

Mokka met sinaasappel en pure chocolade

De combinatie van pure chocolade en sinaasappel doet het altijd goed tijdens de feestdagen. Rasp de schil van een sinaasappel en roer dit samen met een blokje pure chocolade door je warme koffie totdat alles is opgelost. De olie uit de sinaasappelschil geeft een fris aroma dat heel goed samengaat met donker gebrande koffiebonen. Als je dit serveert met een klein stukje sinaasappelschil op de rand van het glas, ziet het er meteen feestelijk uit. De pure chocolade maakt de koffie wat dikker en voller, wat goed past bij een koude winteravond.

Karamel met een snufje zeezout

Gezouten karamel is al jaren populair en dat is niet zonder reden. Het zout versterkt namelijk de zoete tonen van de karamel en haalt tegelijkertijd de bittere randjes van de koffie af. Doe een scheutje karamelsiroop in je glas en voeg daar echt maar een heel klein beetje zeezout aan toe. Gebruik havermelk voor het schuim, omdat dit van zichzelf al een beetje romig en nootachtig smaakt. Het resultaat is een zachte koffie die het door de combinatie van zout en zoet bij bijna iedereen goed doet.

Koffie met honing en kaneel

Voor wie geen chocolade of room lust, is een combinatie van honing en kaneel een goed alternatief. Roer een goede lepel honing door de zwarte koffie en bestrooi de melkschuimlaag met wat kaneelpoeder. De honing geeft een andere soort zoetheid dan suiker en maakt de koffie zachter voor de keel. Het is een eenvoudige manier om een normale latte een feestelijke upgrade te geven met spullen die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan. De geur van kaneel die van de warme melk afkomt, maakt meteen duidelijk dat het kerst is! 

©ID.nl

Zo maak je je koffie helemaal af

Je kunt de feestkoffie nog net wat mooier presenteren door aandacht te besteden aan de garnering. Een klein beetje kaneel, nootmuskaat of cacaopoeder op de melkschuimlaag doet bijvoorbeeld al wonderen. Gebruik een klein zeefje zodat de poeder gelijkmatig verdeeld wordt en er geen klontjes ontstaan. Voor een luxe effect kun je met een fijne rasp wat krullen van een blok pure of witte chocolade schaven. Dit smelt langzaam weg in het schuim en geeft bij elke slok een beetje extra textuur.

Ook met koekjes of fruit kun je creatief uit de hoek komen. Serveer de koffie met een typisch winters koekje op de schotel, zoals een speculaasje of een Italiaanse cantuccini. Een dunne reep sinaasappelschil die je even rond je vinger draait tot een krul staat erg chique aan de rand van het glas. Wil je echt uitpakken, dip de rand van het glas dan in wat water en daarna in suiker voor een bevroren effect. In plaats van een gewone lepel kun je tot slot een kaneelstokje in de koffie zetten, wat tijdens het drinken subtiel steeds meer smaak afgeeft.

ReceptBasisSmaakmakerTopping
Witte chocoladeEspressoWitte chocoladeKardemom
TiramisuSterke koffieAmandelsiroopMascarpone-room
Sinaasappel mokkaEspressoPure chocoladeSinaasappelrasp
Zoute karamelEspressoKaramelsiroopZeezout
Honing & kaneelLatteBloemenhoningKaneelpoeder

Drie espressomachines voor je feestkoffie

De'Longhi PrimaDonna Soul

Dit apparaat van De'Longhi is een zeer uitgebreide volautomaat. Dankzij de 18 voorgeprogrammeerde recepten zet je met één druk op de knop een krachtige espresso of een zachte latte. Voor wie van variatie houdt, biedt dit toestel ook de mogelijkheid om de sterkte van de koffie nauwkeurig aan te passen, zodat je altijd die gewenste sterke kop koffie krijgt. De machine is bovendien via een smartphone-app te bedienen.

Siemens EQ.500

De Siemens EQ.500-serie staat bekend om het gebruiksvriendelijke display waarbij je de koffiespecialiteiten direct via sensorvelden selecteert. Naast de standaard espresso en latte beschikt dit apparaat over de zogenaamde 'aromaDouble Shot'-functie. Hiermee zet je een extra sterke koffie door middel van een dubbel maal- en zetproces, zonder dat de koffie een bittere nasmaak krijgt.

Melitta Barista Smart T

De Melitta Barista Smart TS blinkt uit in veelzijdigheid met maar liefst 21 voorgeprogrammeerde recepten. Een groot voordeel is de fluisterstille molen, waardoor je zonder veel lawaai geniet van versgemalen bonen. Dankzij het dubbele bonenreservoir kun je bovendien eenvoudig wisselen tussen een milde boon voor je latte en een krachtige variant voor de espresso. De machine is via een handige app op je smartphone te bedienen. Met de 'My Coffee Memory'-functie sla je de persoonlijke voorkeuren van acht verschillende personen op.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Steengrill, bakplaat of raclette: wat is het verschil en wat kies je?
© ID.nl
Huis

Steengrill, bakplaat of raclette: wat is het verschil en wat kies je?

Het is dé klassieker tijdens de feestdagen: met de hele familie rondom een apparaat zitten om je eigen eten te bereiden. Maar sta je in de winkel of scrol je online door het aanbod, dan vliegen de termen je om de oren. Is racletten hetzelfde als gourmetten? Waarom zou je voor een steen kiezen in plaats van een metalen plaat? Wij leggen haarfijn (en hapklaar) uit wat de verschillen zijn.

Raclette: voor de echte kaasfans

Laten we beginnen met de term die vaak voor de meeste verwarring zorgt: raclette. Hoewel we het woord in Nederland vaak door elkaar gebruiken met gourmetten, is het van oorsprong een Zwitsers nationaal gerecht. De naam komt van het Franse woord racler, wat 'schrapen' betekent. Bij traditionele raclette verwarm je een groot stuk kaas aan één kant, waarna je de gesmolten laag over aardappelen, zilveruitjes en augurken schraapt.

Kijken we naar de consumentenapparaten die je nu in de winkel koopt, dan verwijst de term raclette specifiek naar het gebruik van de pannetjes die je onderin het apparaat schuift. Je gebruikt hierbij de hitte van het verwarmingselement om kaas te smelten of kleine gerechtjes, zoals een omelet of pannenkoekje, te garen. Vaak zit er bovenop het apparaat nog een grillplaat of steen, zodat je het racletten kunt combineren met grillen. Ben je een echte kaasliefhebber of houd je van afwisseling tussen bakken en gratineren, dan is de raclette-optie onmisbaar. Een handige tip is om altijd speciale raclettekaas te gebruiken; deze smelt perfect met een ideale romigheid.

Lees ook: 🧀 Ze smelten de kazen! Waarom raclette dé topper is voor de feestdagen

©Roland - stock.adobe.com

Steengrill: puur natuur en gezond

De naam geeft het eigenlijk al weg: bij een steengrill bak je het voedsel op een plaat van natuursteen, meestal gemaakt van graniet. Dit ziet er niet alleen robuust en chique uit op tafel, het werkt ook fundamenteel anders dan een metalen plaat. Een steen heeft namelijk wat meer tijd nodig om op te warmen, dus reken er bij het aanzetten op dat je zo'n twintig tot dertig minuten geduld moet hebben voordat de plaat goed heet is. Eenmaal op temperatuur houdt de steen de hitte echter extreem goed en lang vast.

Het grootste voordeel van de steengrill is het gezonde aspect. In tegenstelling tot andere bakplaten heb je op een steen geen boter of olie nodig. Vaak strooi je alleen wat zout op de steen om aanbakken te voorkomen. Hierdoor schroeit het vlees snel dicht en blijven de sappen optimaal bewaard, wat zorgt voor een pure smaak. Houd er wel rekening mee dat steen een poreus natuurproduct is. Je mag deze beslist niet met afwasmiddel schoonmaken, want dat trekt in de steen en proef je de volgende keer terug in je biefstukje. Even laten weken en schoon schrapen of schrobben met enkel warm water is hier het devies.

©Yaruniv-Studio - stock.adobe.com

De bakplaat: snelheid en gemak

De bakplaat, vaak ook grillplaat of Teppanyaki genoemd, is meestal gemaakt van metaal en voorzien van een sterke anti-aanbaklaag. Je ziet ze vaak in twee varianten: de geribbelde grillplaat voor die mooie, karakteristieke streepjes op je vlees of groente, en de vlakke plaat die ideaal is voor roerbakken of vis.

De grote kracht van de metalen bakplaat is snelheid en gebruiksgemak. Je stopt de stekker in het stopcontact en binnen enkele minuten kun je al beginnen met bakken, wat een stuk sneller is dan bij natuursteen. In tegenstelling tot de steengrill gebruik je hier wel een klein beetje boter of olie. Dankzij de gladde antiaanbaklaag glijdt je eten makkelijk over de plaat en blijft er zelden iets kleven. Ook na het eten wint de bakplaat het op punten van de steengrill: je kunt de plaat vaak losklikken en eenvoudig met een sopje afwassen. Sommige platen zijn zelfs bestand tegen de vaatwasser, al is het altijd verstandig om dat even in de handleiding te checken.

©Donghyun Kim - stock.adobe.com

In één oogopslag: De technische verschillen

Twijfel je nog over welk apparaat bij jou past? We hebben van alle drie de apparaten de technische eigenschappen naast elkaar gezet:

EigenschapSteengrillBakplaat (metaal)Raclette
MateriaalNatuursteen (graniet)Metaal met anti-aanbaklaagPannetjes (onderin)
OpwarmtijdLangzaam (20-30 min)SnelDirect (via element)
Boter/OlieNee (gebruik zout)JaNee (kaasvet is genoeg)
SmaakPuur, dichtgeschroeidBakken en bradenRomig, gesmolten kaas
SchoonmaakSchrobben met waterMakkelijk (sopje/vaatwasser)Pannetjes weken

Kiezen? Dat hoeft niet!

Vroeger moest je echt een keuze maken tussen deze apparaten, maar fabrikanten snappen gelukkig dat wij consumenten van alles wat willen proberen. Tegenwoordig zijn de meeste apparaten die als 'gourmetstel' worden verkocht, slimme combi-apparaten. Deze bieden vaak ruimte voor de raclette-pannetjes onderin, terwijl de bovenkant bestaat uit een grill- en/of bakplaat is.

Er zijn ook modellen met verwisselbare platen, waarbij je de ene keer kiest voor de gezonde steengrill en de andere keer voor de snelle bakplaat. Als je een nieuw apparaat gaat kopen, is zo'n combi-set met verwisselbare opties vaak de beste keuze voor de meeste huishoudens. Let er bij aankoop ook op of het apparaat een 'parkeerdek' heeft; dat is een koude zone waar je je hete pannetje even veilig kwijt kunt als je een eetpauze inlast.

Lees ook: Gourmetten nieuwe stijl: topfavoriet met een eigen twist


❤️🧑‍🍳Matchmaker: welk ingrediënt op welke plaats?

Niet elk stukje vlees of groente wordt blij van dezelfde bereiding. Wil je de beste smaak? Hanteer dan deze vuistregels voor je ingrediënten:

IngrediëntBeste keuzeWaarom?
Biefstuk & ossenhaasSteengrillDoor de hoge hitte schroeit het vlees direct dicht; zo blijft het supermals.
Gemarineerd vleesBakplaatMarinades en kruiden verbranden snel op steen en koeken aan. Op de metalen plaat met wat olie gaat dit perfect.
Vis & garnalenBakplaatVis is kwetsbaar en plakt snel vast aan natuursteen. De anti-aanbaklaag van de bakplaat is veiliger.
Hamburgers & worstjesBakplaatDeze producten laten veel vet los; op een bakplaat (vooral een geribbelde) loopt dit makkelijker weg naar het opvangbakje.
Groenten (paprika/ui)Steengrill / RacletteOp de steen garen ze langzaam en puur. Wil je ze gratineren met kaas? Doe ze dan in het pannetje.
Pannenkoeken & eiBakplaat / RacletteVloeibare ingrediënten lopen van de steen af. Gebruik een vlakke bakplaat of het pannetje.
KaasRacletteDe enige echte plek voor kaas is in het pannetje onder het element!

Steengrill, raclette en bakplaat: bekende merken

Tefal levert veelzijdige sets zoals de Tefal Raclette Gourmet 3-in-1 RE610D , een tafelmodel dat grillen, raclette en bakken in één apparaat combineert. De stevige antiaanbaklaag en eenvoudige bediening maken dit dé keuze voor mensen die iets zoeken dat prettig werkt en makkelijk schoon blijft.
Princess
biedt betaalbare en degelijke tafelgrills. Een goed voorbeeld is de Princess 162660 Raclette Purify. Dit apparaat is speciaal voor grotere gezelschappen en is niet alleen gebruiksvriendelijk(zo kun je met draaiknoppen de warmte instellen), maar heeft ook nog eens ingebouwde geurafzuiging!
Solis staat bekend om multifunctionele en duurzame tafelgrills. Met de Solis Table Grill 5-in-1, heb je de keuze uit verschillende bereidfingswijzen. Grillen, bakken of gourmetten: het kan allemaal.
Tristar levert voordelige sets voor kleinere of gemiddelde huishoudens. Neem bijvoorbeeld de Tristar RA-2996 Raclette Grill, een model dat simpel werkt en genoeg ruimte biedt voor een avondje samen eten.
Bourgini combineert toegankelijke prijzen met degelijke bouw. De Bourgini Gourmet Raclette Grill Plus – 8 personen is een combinatie van een raclette en grill. Hij is robuust van bouw en heeft (altijd fijn) een antiaanbaklaag en een cool grip handgreep.