Vrije handen voor papa en mama: dit is waarom een wipstoeltje handig is!
Als ouders van een baby wil je af en toe even je handen vrij hebben, maar je kleintje zomaar wegleggen is niet altijd een optie. Niet alle baby’s vinden het fijn om zelfstandig ergens te liggen en je wilt natuurlijk wel dat je baby veilig en tevreden is als je hem of haar weglegt. Een wipstoeltje kan dan een mooie oplossing zijn. In dit artikel vertellen we je waarom!
Wat gaan we je vertellen in dit artikel?
- Wat is een wipstoeltje?
- Wat is voordeel van een elektrische wipstoel?
- Vanaf wanneer en hoelang mag je kindje in een wipstoel?
- Waar moet je op letten bij de aanschaf van een wipstoeltje?
Wat is een wipstoeltje?
Een wipstoel of wippertje is een stoeltje dat speciaal voor baby’s is ontworpen. Wipstoeltjes kunnen op en neer wippen of heen en weer schommelen, waardoor je baby continu in beweging wordt gehouden. Een wipstoel is een plek van waaruit je baby lekker kan liggen en spelen, en sommige baby’s vinden het ook een prettige plek om in te slapen.
Wipstoeltje nodig?
Hier vind je de beste opties voor jouw kleintje!De wipstoel geeft je kindje de gelegenheid om lekker om zich heen te kijken, meer dan een box dat doet. Het is een fijne afwisseling van de box en het feit dat een wipstoel meebeweegt zorgt zowel voor vermaak als voor een gevoel van veiligheid. Toen je baby in de buik zat, was hij ook veel in beweging, bijvoorbeeld wanneer jij liep. Dat zorgt ervoor dat veel baby’s graag 'in beweging blijven' – het voelt vertrouwd en veilig. En in plaats van dat jij de hele dag met je baby moet rondlopen, biedt een wipstoeltje je de kans om je handen even vrij te hebben terwijl je baby tevreden is. Ideaal!
Twee soorten wipstoelen
Bij wipstoeltjes maken we onderscheid tussen twee soorten: de klassieke wipstoel en de schommelstoel. De namen spreken eigenlijk al voor zich: de wipstoel 'wipt' op en neer en reageert op de bewegingen van je kindje of van jou als ouder. Is je kindje bijvoorbeeld aan het trappelen met zijn beentjes? Dan beweegt het wipstoeltje mee. Jij kunt de wipstoel natuurlijk ook in beweging houden door de stoel met je hand of voet in beweging te brengen.
Een schommelstoeltje maakt een heen-en-weerbeweging. Schommelstoeltjes bewegen minder makkelijk mee met de bewegingen van je baby en zijn daarom bijna altijd elektrisch.
Bekijk hier de wipstoeltjes op Kieskeurig
Wat is het voordeel van een elektrische wipstoel?
De belangrijkste voordelen van een elektrische wipstoel:
De bewegingen van de stoel zijn niet afhankelijk van of jouw baby wel of niet beweegt.
Jij hoeft niet constant de stoel in beweging te houden en jij hebt je handen dus vrij terwijl je baby tevreden wordt gehouden in de stoel.
Kortom: je baby wordt in beweging gehouden door de stoel, en niet door zichzelf of door iemand anders.
Daarnaast is het voordeel van een elektrische wipstoel ook dat veel van deze stoeltjes extra functies hebben, zoals het maken van geluidjes of een ingebouwde trilfunctie voor extra ontspanning. Bovendien kan je deze wipstoeltjes vaak in verschillende standen zetten, afhankelijk van wat je baby doet in de stoel. Zo hebben de meeste elektrische wipstoelen een stand voor slapen, eten en spelen, zodat de ergonomische zithouding van je baby past bij wat je baby op dat moment doet.
Vanaf wanneer en hoelang mag je kindje in een wipstoel?
Een wipstoeltje kan je in principe al gebruiken vanaf het moment dat je kindje vier weken oud is, tot het moment dat je kind negen maanden oud is. Laat je kind niet langer dan twee uur per dag in de wipstoel zitten; het is slecht voor de ontwikkeling van het babylichaam als je je kindje te lang in de zithouding laat zitten. De motoriek en de groei van de ruggenwervel kunnen eronder lijden als je jouw baby te lang achter elkaar in het wipstoeltje laat zitten.
Bekijk hier de wipstoelen van Maxi-Cosi op Amazon
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een wipstoel?
Als je op zoek gaat naar een wipstoel, let dan vooral op de veiligheid van de stoel. Om je te helpen bij het vinden van het juiste veilige wipstoeltje voor je baby, hebben we de belangrijkste tips voor je op een rij gezet.
Veiligheid Kies voor een wipstoel die voldoet aan de EU-veiligheidskeurmerken.
Ergonomie Koop een ergonomische wipstoel. Let erop dat de zitting langer is dan je baby en dat alle onderdelen van het babylijfje goed worden ondersteund – ook armpjes en beentjes.
Verstelbaarheid De behoeftes van je baby zijn met vier weken heel anders dan met negen maanden. Om te voorkomen dat je drie maanden na aanschaf wéér een nieuwe wipstoel moet kopen, kun je het best kiezen voor een wipstoel die je kunt verstellen. Zo groeit de wipstoel als het ware mee met je baby. Kies voor een wipstoel die in de ligstand kan (ideaal voor als je kindje nog écht klein is), maar ook in de zitstand (voor als je kindje ouder is).
Bekleding Kies voor een wipstoeltje met bekleding die niet te glad is, zodat je kindje niet gaat glijden (en dus verschuift) op het moment dat hij veel beweegt. Bovendien is het handig om voor bekleding te kiezen die makkelijk afneembaar is en mogelijk zelfs wasbaar in verband met etensresten, doorlekkende luiers en babyspuug.
Tuigje Een veilige wipstoel is voorzien van een tuigje of gordel waarmee je je kindje stevig vastzet. De veiligste gordel is een vijfpuntsgordel, waardoor je kindje niet uit de wipstoel kan vallen of glijden. Kies voor een wipstoel met een verstelbaar tuigje, zodat het tuigje niet te groot is, waardoor je baby er alsnog makkelijk uit kan vallen.
Stabiliteit Het laatste wat je wilt is een wipstoel die makkelijk omvalt of die wegglijdt bij te veel beweging. Kies daarom voor een wipstoel met een stevig frame en anti-slip aan de onderkant, om schuiven te voorkomen.
Inklapbaar Wil je de wipstoel regelmatig meenemen? Dan is een inklapbare stoel handig. Bij een inklapbare stoel is het wel belangrijk dat je een wipstoel nooit mag inklappen als je kindje erin zit. Controleer goed hoe makkelijk de stoel in te klappen is als je baby erin zit. Als je ook nog een ouder kind hebt rondlopen, wil je niet dat de stoel met baby en al kan worden ingeklapt door je oudere kind.
Maximaal gewicht Koop een wipstoel die past bij het gewicht van je kindje. Als je kind te zwaar is voor een stoel, zakt hij er te veel in weg en dit is niet goed voor de ontwikkeling van zijn of haar lijfje.
Accessoires Deze optie is optioneel, voor als je het leuk vindt om speeltjes aan de wipstoel te kunnen hangen.
©Natalia Deriabina
Veilig gebruik van de wipstoel
Naast de aanschaf van een goede wipstoel moet je ook letten op veilig gebruik van de wipstoel. Hierbij moet je letten op de volgende zaken:
Laat je baby nooit zonder toezicht achter in een wipstoel.
Zet je baby altijd vast in het tuigje in de wipstoel.
Zet een wipstoel niet naast een warmtebron, zoals een radiator of een open haard.
Laat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een wipstoel zitten.
Verstel de wipstoel alleen als je baby er niet in zit.
Zorg dat er geen objecten in de buurt zijn die de baby kan vastpakken, waardoor de wipstoel kan omvallen. Denk daarbij aan gordijnen of stoelpoten.