Zo overleef je een plaknacht: 8 coole tips

© Antonio Diaz

Zo overleef je een plaknacht: 8 coole tips

Geplaatst: 26 juni 2024 - 16:02

Redactie ID.nl

Zomer ... we kunnen er geen genoeg van krijgen. Maar als de temperatuur ’s avonds nauwelijks daalt, kan in slaap komen behoorlijk lastig zijn. Heb je geen airco, maar wil je niet de hele nacht woelen, zweten en wakker liggen? Met deze tips overleef je iedere plaknacht!

Lees ook, voor de volgende plaknachten: Houd je huis koel: de voor- en nadelen van airco in huis

☀️ Overdag:

1: Sluit de gordijnen en zonwering

Het klinkt misschien gek, maar als je overdag je gordijnen en zonwering gesloten houd, kan dat helpen de warmte buiten te houden. Vooral als je kamers hebt die veel zonlicht vangen, kan dit een groot verschil maken. Heb je geen dikke gordijnen of zonwering? Dan kun je overwegen om reflecterende, warmtewerende raamfolie aan te brengen. Daarmee worden zonnestralen teruggekaatst en deels geabsorbeerd. Zo komen ze dus niet je slaapkamer binnen en blijft het daar koeler!

2: Maak je bed alvast op met katoenen, lichtgekleurd beddengoed

Kleuren en materialen spelen een grote rol in hoeveel warmte er in je kamer wordt vastgehouden. Lichte kleuren reflecteren de warmte, terwijl donkere kleuren deze absorberen. Dus ruil die donkere lakens in voor iets lichts en luchtigs. Katoenen lakens zijn een goede keuze, omdat ze ademend en licht zijn.

3: Slim koken & eten

Je fornuis en oven geven warmte af in huis. Die kun je met een plaknacht in aantocht dus beter niet gebruiken. Eet salade of iets koels als gazpacho (koude tomatensoep). Toch iets warms eten? De elektrische grillplaat of airfryer is je beste vriend. Met een verlengsnoer kun je die eventueel ook buiten neerzetten! Of ga lekker barbecueën. Alles is goed, zolang je maar niet binnen kookt!

Lees ook: 🍕Elke dag iets anders op de BBQ: van pizza tot paella🥘

Elektrische grillplaat in de tuin

© Ralf Maassen | (c) Gabriele Niepenberg

Gazpacho maken is makkelijk. Onderaan dit artikel hebben we een simpel maar superlekker recept voor je klaargezet!

🌘 ‘s Nachts

4: Zorg voor een goede ventilatie

Een goede luchtstroom is superbelangrijk om een kamer koel te houden. Open je ramen en deuren 's nachts om de koelere avondlucht binnen te laten. Zet ramen en deuren tegen elkaar open zodat de boel lekker kan doorwaaien. Doe ze weer dicht zodra de zon opkomt of als de temperatuur begint te stijgen.

5: Drinken en douchen

Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven tijdens warme nachten. Het drinken van voldoende water kan je lichaam helpen afkoelen. Een koele douche voor het slapengaan kan ook helpen. Douche niet té koud; daar krijg je het, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt, juist warm van. Lauw water is het best.

6: Koelen zonder ventilator

Over water gesproken: dat kan ook helpen om je huis te koelen. Zet kommen met zo koud mogelijk water in je slaapkamer en je zult merken dat de temperatuur begint te dalen. Zorg er wel voor dat ze niet in de buurt van stopcontacten staan en dat ze niet naast je bed staan. Je zou er ’s nachts maar in stappen: dan ben je meteen klaarwakker!

0

Powered by

logo

7: Koelen mét ventilator

Een ventilator is sowieso fijn als het warm is, maar je kunt zorgen dat het nog fijner (lees: koeler) wordt. De truc is om een bak met ijswater voor de ventilator te zetten. Hierdoor kan de ventilator koele lucht door de kamer verspreiden in plaats van alleen de bestaande warme lucht te verplaatsen. Ook hier geldt natuurlijk: zet het water zo ver mogelijk van het stopcontact vandaan!

Ventilator met ijs

© Mariola Gutiérrez

8: Hang vochtige lakens op

Een andere effectieve truc om de kamer koeler te houden is door een vochtig of zelfs nat laken bij een open raam op te hangen. Dit helpt om de temperatuur van de binnenkomende lucht te verlagen.


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten