Plaknacht alert! Zo houd je je slaapkamer én jezelf koel!

© stokkete - stock.adobe.com

Plaknacht alert! Zo houd je je slaapkamer én jezelf koel!

Geplaatst: 5 september 2023 - 13:48

Aangepast: 5 september 2023 - 13:50

Redactie ID.nl

De zomer is heerlijk, maar those summer nights zijn soms een ramp. Als de temperatuur ’s avonds nauwelijks daalt, kan in slaap komen behoorlijk lastig zijn. Heb je geen airco, maar wil je niet de hele nacht woelen, zweten en wakker liggen? Met deze tips overleef je iedere plaknacht!

Lees ook, voor de volgende plaknachten: Houd je huis koel: de voor- en nadelen van airco in huis

0

Powered by

logo

☀️ Overdag:

1: Sluit de gordijnen en zonwering

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het dicht houden van je gordijnen en zonwering overdag kan helpen de warmte buiten te houden. Vooral als je kamers hebt die veel zonlicht krijgen, kan dit een groot verschil maken. Heb je geen dikke gordijnen of zonwering? Dan kun je overwegen om reflecterende, warmtewerende raamfolie aan te brengen. Daarmee worden zonnestralen teruggekaatst en deels geabsorbeerd. Zo komen ze dus niet je slaapkamer binnen en blijft het daar koeler!

2: Maak je bed alvast op met katoenen, lichtgekleurd beddengoed

Kleuren en materialen spelen een grote rol in hoeveel warmte er in je kamer wordt vastgehouden. Lichte kleuren reflecteren de warmte, terwijl donkere kleuren deze absorberen. Dus ruil die donkere lakens in voor iets lichts en luchtigs. Katoenen lakens zijn een goede keuze, omdat ze ademend en licht zijn.

3: Slim koken & eten

Je fornuis en oven geven warmte af. Die kun je met een plaknacht in aantocht dus beter niet gebruiken. Eet salade of iets koels als gazpacho (koude tomatensoep). Toch iets warms eten? De elektrische grillplaat of airfryer is je beste vriend. Met een verlengsnoer kun je die eventueel ook buiten neerzetten!

Gazpacho

© Vitalina Rybakova - stock.adobe.com

Gazpacho maken is makkelijk. Onderaan dit artikel hebben we een simpel maar superlekker recept voor je klaargezet!

🌘 ‘s Nachts

4: Zorg voor een goede ventilatie

Een goede luchtstroom is cruciaal om een kamer koel te houden. Open je ramen en deuren 's nachts om de koelere avondlucht binnen te laten. Zet ramen en deuren tegen elkaar open zodat de boel lekker door kan waaien. Doe ze weer dicht zodra de zon opkomt of als de temperatuur begint te stijgen.

5: Hydrateer jezelf

Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven tijdens warme nachten. Het drinken van voldoende water kan je lichaam helpen afkoelen. Een koele douche voor het slapengaan kan ook helpen.

6: Koelen zonder ventilator

Over water gesproken: dat kan ook helpen om je huis te koelen. Zet kommen met zo koud mogelijk water in je slaapkamer en je zult merken dat de temperatuur begint te dalen. Zorg er wel voor dat ze niet in de buurt van stopcontacten staan en dat ze niet naast je bed staan. Je zou er ’s nachts maar in stappen: dan ben je meteen klaarwakker!

7: Koelen mét ventilator

Een ventilator is sowieso fijn als het warm is, maar je kunt zorgen dat het nog fijner (lees: koeler) wordt. De truc is om een bak met ijswater voor de ventilator te zetten. Hierdoor kan de ventilator koele lucht door de kamer verspreiden in plaats van alleen de bestaande warme lucht te verplaatsen. Ook hier geldt natuurlijk: zet het water zo ver mogelijk van het stopcontact vandaan!

Ventilator met ijs

© Mariola Gutiérrez - stock.adobe.com

8: Hang vochtige lakens op

Een andere effectieve truc om de kamer koeler te houden is door een vochtig of zelfs nat laken bij een open raam op te hangen. Dit helpt om de temperatuur van de binnenkomende lucht te verlagen.

Recept: verfrissende gazpacho met een twist

6 middelgrote rijpe tomaten, ontveld en ontpit ✱ 1 komkommer, geschild en in stukjes gesneden ✱ 1 rode paprika, zaadjes verwijderd en in stukjes gesneden ✱ 1 kleine rode ui, fijngehakt ✱ 2 teentjes knoflook, fijngehakt ✱1 groene appel, geschild, ontpit en in stukjes gesneden ✱ 3 eetlepels olijfolie extra vierge ✱1 eetlepel sherry-azijn ✱ Zout en peper naar smaak ✱ 250 ml ijskoud water ✱ Verse muntblaadjes voor garnering

Doe de tomaten, komkommer, rode paprika, rode ui, knoflook en groene appel in een grote kom ✱ Voeg de olijfolie, sherry azijn en een snufje zout en peper toe ✱ Gebruik een staafmixer om het mengsel te pureren tot het glad is. Je kunt het ook in batches in een blender doen als je geen staafmixer hebt ✱ Proef de gazpacho en voeg indien nodig meer zout, peper of azijn toe ✱ Voeg het ijskoude water toe en mix nog een keer ✱ Dek de kom af en zet de gazpacho minstens 2 uur in de koelkast om goed te koelen en de smaken te laten mengen ✱ Serveer de gazpacho koud, gegarneerd met verse muntblaadjes


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten