Split airco kopen: hier moet je op letten!

© Studio Romantic

Split airco kopen: hier moet je op letten!

Geplaatst: 22 mei 2024 - 08:11

Aangepast: 24 juni 2024 - 09:45

Redactie ID.nl

Zoek je een compact airconditionings-systeem voor één of meerdere kamers? Split-airco's worden steeds vaker ingezet als vervanger van de cv-ketel en natuurlijk voor heerlijk frisse lucht. Meer weten over dit systeem en waar je op moet letten bij aankoop? ID.nl neemt je mee langs de opties.

Wat is een split airco?

Allereerst is het handig om te weten te komen wat een split airco precies is. Een split unit airco systeem is een airco die bestaat uit een binnen- en een buitenunit. De buitenunit hangt aan je gevel of staat op je dak. De binnenunit hangt in de kamer die verkoeld of verwarmd moet worden.

Er zijn grofweg twee soorten split airco's: single-split en multi-split. Bij single-split heb je één buitenunit die verbonden is met één binnenunit. Multi-split zijn systemen waarbij de buitenunit meerdere binnenunits bedient. Met zulke systemen kun je meerdere kamers verkoelen of verwarmen.

Panasonic Etherea met nanoe  KIT-Z42-XKE

© Reshift Digital B.V.

Een airconditioningsunit van Panasonic.

Mobiliteit: split airco is niet verplaatsbaar

Als het gaat om mobiliteit of verplaatsbaarheid, kunnen we duidelijk zijn. Een single-split airco is een vaste airco die slechts één ruimte in het huis bedient. Veel mensen gebruiken een single-split unit airco dan ook voor hun woonkamer of hun slaapkamer. Wil je meer ruimtes in je huis verkoelen en/of verwarmen? Dan kies je voor een multi-split airco systeem. Ook deze kun je niet binnen je huis verplaatsen. Zoek je een oplossing die je van kamer naar kamer kunt verplaatsen? Dan is een mobiele airco of aircooler een beter idee.

❄️Elders wat verkoeling nodig?

0

Powered by

logo

Werking: krachtig en stil

Qua rendement kun je eigenlijk bijna niet fout zitten met een split airco-systeem. Ze zijn krachtiger dan mobiele systemen en geven het hele jaar door stabiel koele of warme lucht af. Een mobiele airco is minder sterk, en verliest bovendien rendement doordat de afvoerslang door een kier van een raam of deur geleid moet worden. Daardoor komt er warme of koude lucht naar binnen.

Ook qua geluidsniveau zit je goed met een split airco-systeem. De meeste moderne systemen zijn fluisterstil, waardoor je deze dus ook ‘s nachts kunt gebruiken voor een koele en goede nachtrust. Houd wel rekening met je buren: niemand vindt het leuk om het zachte gezoem van de airco van de buurtjes te horen onder het slaapkamerraam.

Airconditioning buitenunit

© Narin Eungsuwat

Vermogen passend bij de ruimte

Geen twee ruimtes zijn hetzelfde, en daarom is het goed om te weten hoeveel vermogen er nodig is om de ruimte op de gewenste temperatuur te krijgen. Een airco met een te laag vermogen kan ervoor zorgen dat de ruimte niet goed wordt gekoeld. Daarentegen kan een airco met een te groot vermogen ervoor zorgen dat het iets te koel wordt in de ruimte. Om de juiste airco met het juiste vermogen aan te schaffen, is het daarom handig om een adviseur in te schakelen.

Een vuistregel is dat je 30 tot 50 kwatt koelvermogen nodig hebt per kubieke meter van je kamer. Een kamer van 4 bij 3 met plafonds van 2,50 meter heeft een inhoud van 4 x 3 x 2,5 = 30 kubieke meter. Je hebt dan ergens tussen de 900 en 1500 watt aan vermogen nodig aan airco-kracht. Laat je dus goed voorlichten!

Lees ook: 6 fouten die je niet moet maken met je airco

Wat verkoeling op hete dagen: heerlijk!

Een opblaaszwembad past in elke tuin

Energielabel en energieverbruik

Tot slot wil je natuurlijk ook een beetje een zuinige airco die ook je energierekening niet al te veel doet oplopen. Let dus goed op het energielabel: hier zie je hoe zuinig de split unit airco is met energie. Een andere indicatie is het energieverbruik. Dit wordt weergegeven op basis van 500 uur per jaar in koelstand op vol vermogen. Zo kom je erachter hoe efficiënt het apparaat werkt.

Zoals je ziet zijn er een aantal dingen waarop je moet letten alvorens je een split unit airco aanschaft. Ook hier geldt weer: bij twijfel is het belangrijk om een adviseur in te schakelen. Zij kunnen al je vragen eenvoudig beantwoorden. 

Welke airco heb jíj nodig?

Doe de scan en vind de ideale airco

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten