Mobiele airco of vaste airco kopen - zo maak je de beste keuze!

Mobiele airco of vaste airco kopen - zo maak je de beste keuze!

Geplaatst: 30 mei 2024 - 08:06

Aangepast: 24 juni 2024 - 09:45

Redactie ID.nl

Kies je voor een mobiele airconditioner, of een vaste split-airco? In dit artikel leggen we je de verschillen uit, zodat jij gemakkelijker een keuze kunt maken.

Welke airco heb jíj nodig?

Doe de scan en vind de ideale airco

Mobiele airco & split airco: de verschillen

Het grootste verschil tussen een mobiele airco en een split airco is dat je een mobiele unit -de naam zegt het eigenlijk al- gemakkelijk kunt verplaatsen. Wil je overdag je woonkamer verkoelen en ‘s avonds de babykamer? Dat kan gemakkelijk met een verplaatsbare mobiele airco. Een mobiele airco heeft meestal een slang die door een kier in het raam geleid moet worden. Deze slang blaast de warme lucht naar buiten. Doordat het raam op een (flinke) kier staat, zul je wat minder rendement hebben: de warme lucht komt immers nog steeds naar binnen.

Dan de split airco: dit wordt ook wel een vast aircosysteem genoemd. Met een split airco behaal je doorgaans een hoger rendement. Zo'n systeem bestaat uit een buitenunit die aan je gevel hangt, en een of meerdere vaste binnenunit. Deze airco is dus niet verplaatsbaar.

Een vaste airco mag je niet zelf installeren, terwijl dat met een mobiele versie wel mag. Dit laatste is oom simpeler: stekker in het stopcontact en slang naar buiten. Bij een vaste airco moet er door de muren heen geboord worden en moeten er leidingen aangelegd worden.

Wel is een split-systeem zuiniger én krachtiger dan een mobiele airco unit. Je hebt immers geen last van kieren waar warme (of koude) lucht door naar binnen komt.

Man die afkoelt onder airco

© Antonio Diaz

Droge lucht gekregen door je airco?

Een luchtbevochtiger geeft snel een aangenaam binnenklimaat

Het uiterlijk van de airco

Een niet onbelangrijke factor in je keuze kan te maken hebben met de looks van je nieuwe airco systeem: het oog wil immers ook wat. Een mobiele airco is al gauw eenf flink apparaat dat in je (woon)kamer staat. Niet iedereen is even gecharmeerd hiervan, en je kunt er ook weinig aan verfraaien omdat de airco onbedekt moet blijven.

Een split-systeem is subtieler. De buitenunit hangt aan een gevel, daar heb je binnen dus geen last van. De binnenunit is meestal een witte rechthoek aan de muur. Een split-airco is daarom minder aanwezig dan een mobiele airco unit.

Split unit airco aan muur

© Kwangmoozaa

Verwarmen en verkoelen met een airco

Bij een airco denk je doorgaans aan verkoeling. Maar wist je dat de meeste vaste modellen ook kunnen verwarmen? Wanneer je voor een mobiele airco unit kiest zul je hier wel even wat research voor moeten doen. Niet alle mobiele airco’s hebben deze functie.

Wanneer jij je op voorhand goed inleest of laat adviseren door experts kom je altijd uit op een geschikt airco systeem voor jouw huis. 

Tot slot: de kosten

Een ander relevant punt bestaat uit de kosten. Een losse mobiele airco is veel voordeliger dan het laten aanleggen van een heel vast systeem. Voor losse ruimtes kan een mobiel exemplaar daardoor aantrekkelijker zijn, zeker als het maar één kamer is die je wilt koelen. Kies je een programmeerbaar model airco, dan kun je er via een schema heel gericht een kamer mee laten koelen.

Heb je meerdere warme ruimtes die vaker gekoeld moeten worden, dan kan de aanleg van een vast systeem juist weer in beeld komen. Als de units ook kunnen verwarmen, heb je waarschijnlijk je centrale verwarming minder vaak nodig. De afwegingen die je maakt zijn dus persoonlijk en afhankelijk van je wensen en budget. Met deze punten in je achterhoofd kun je vast een goede keuze maken!

Bekijk mobiele airco's zoals:

Welke airco past het best bij jou?

Maak gratis een afspraak met LG voor advies en een vrijblijvende offerte

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten