Airco kopen: dit zijn de verschillende mogelijkheden

© Milan Gucic | astrosystem

Airco kopen: dit zijn de verschillende mogelijkheden

Geplaatst: 1 juli 2024 - 08:02

Redactie ID.nl

Is het bij jou thuis te warm in de zomer en te koud in de winter? Dan is een airco misschien wel dé oplossing. Hier lees je waar je op kunt letten bij de aankoop van een airconditioner.

Welke soort airco is geschikt voor mijn huis?

Voordat je tot aanschaf overgaat, is het belangrijk om te weten welke verschillende airco's er zijn. In grote lijnen kun je twee types onderscheiden: vaste airco's of mobiele airco systemen. De vaste airco's, zoals single-split of multi-split airco's, hebben vaker een groter vermogen. Deze zitten op een vaste plek aan de muur, in tegenstelling tot mobiele airco's. Deze kun je naar een andere ruimte verplaatsen, mocht dat nodig zijn.

Koud kunstje: de juiste airco vinden

Doe de scan en vind het ideale model

Hoeveel ruimtes wil je verkoelen (en verwarmen)?

Wist je dat je met de meeste airco's tegenwoordig ook ruimtes kan verwarmen? Eigenlijk is dat logisch, want een airco systeem kun je vrij gemakkelijk omgekeerd laten werken. Dan verwarmt het de lucht juist. Voordat je een aircosysteem aanschaft, is het handig om te kijken voor hoeveel ruimtes je het systeem nodig hebt.

Verschillende soorten airco's

Single-split airco

Wanneer je één ruimte wilt verkoelen of verwarmen, ligt het voor de hand om een single-split aircosysteem te kopen. Deze bestaat uit een binnen- en een buitenunit. Dit aircosysteem wordt vaak gebruikt op de slaapkamer of de woonkamer, en met steeds heter wordende zomers is dat zeker geen overbodige luxe. Bedenk wel dat je deze airco niet voor meerdere ruimtes kunt gebruiken.

Multi-split airco

Kies je voor een multi-split aircosysteem? Dan heb je nog steeds één buitenunit, maar in je huis kun je meerdere ruimtes voorzien van een binnenunit. De multi-split airco kan tot wel 5 binnenunits bevatten, waardoor de meeste mensen hun hele huis ermee van de ideale temperatuur voorzien. Uiteraard brengen meer units een hoger prijskaartje met zich mee.

Mobiele airco

En dan is er nog de mobiele airco. Dit airco systeem kun je eenvoudig verplaatsen. Wil jij overdag graag de woonkamer verkoelen en 's avonds de babykamer? Dan is een mobiele airco een ideale oplossing. Deze airco is wel wat minder krachtig, en je zult de afvoerslang altijd door een kier van een raam of deur moeten laten lopen. Zodoende verlies je wat rendement. Maar als je huis kleinere ruimtes heeft, is het vaak een ideale oplossing.

0

Powered by

logo

Welke airco past bij mij?

Welke airco je kiest hangt uiteindelijk af van jouw behoefte. Ga je voor een krachtige, vaste airco of wil je liever een mobiele variant die je overal kan gebruiken? Allebei hebben ze hun voor- en nadelen. Het is altijd slim om voor je tot aankoop overgaat goed je research te doen. 

Welke airco past het best bij jou?

Maak gratis een afspraak met LG voor advies en een vrijblijvende offerte

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten