6 fouten die je niet moet maken met je airco
Niet iedereen houdt van warme zomers, maar met een airco is het voor veel mensen nog goed te doen. Tenminste ... wanneer je hem op de juiste manier gebruikt. Dat wil nog weleens mis gaan. Vandaar dat we de 6 meest gemaakte airco-fouten voor je hebben verzameld. Zodat jij deze zomer het hoofd koel kunt houden!
Wanneer je van plan bent een airco te gebruiken, dan kunnen er een hoop dingen misgaan. Niet alleen kan dat voor minder koeling in huis zorgen, ook kun je zodoende meer geld en energie kwijtraken. Daarom is het goed om onder meer na te denken over: De juiste maat van de airco | Het sluiten van ramen, deuren en ventilatieroosters | Hoe het zit met de warmtebronnen in huis.
Lees ook: Verwarmen met een airconditioning: dit moet je weten
Welke airco past het best bij jou?
Maak gratis een afspraak met LG voor advies en een vrijblijvende offerte
Warme zomers: niet iedereen is er even blij mee. Zweten, droge lucht en geen energie hebben voor dingen – sommige mensen zijn er gewoon niet voor gemaakt. Een airco kan helpen het ongemak wat te verlichten, maar alleen als je hem correct gebruikt én wanneer je hem goed onderhoudt. Niets is zo erg als enkele honderden euro’s uitgeven aan een goede airconditioning en er dan achter komen dat het apparaat inadequaat werkt. Bovendien is het ook altijd goed om het energieverbruik in de gaten te houden; betalen voor overbodig gebruik is voor iedereen eeuwig zonde.
Haal de juiste maat airco in huis
Voordat je een airco aanschaft, is het verstandig na te denken over de grootte. Alle modellen zijn gemaakt met een bepaald formaat kamer in het achterhoofd. Is de airco te klein, dan kan niet heel de kamer afkoelen. En is het apparaat te groot, dan kun je het niet altijd effectief inzetten. Daarom doe je er goed aan te letten op de BTU. Die afkorting staat voor British Thermal Unit. Daar staat meestal een getal voor van tussen vijf- en vijftienduizend. Over het algemeen kun je stellen dat ongeveer elke kubieke meter 100 tot 135 BTU nodig heeft. Meerdere factoren kunnen hier invloed op uitoefenen.
Voor elke persoon die regelmatig in de kamer aanwezig is, kun je nog eens 600 BTU erbij optellen. En mocht je een kamer hebben met een hoog plafond of veel zonlicht, dan heb je tien procent extra nodig. Bovendien maakt het uit of de zon heel de dag op je huis schijnt en hoeveel buitenmuren de ruimte heeft. De genoemde getallen gaan vrijwel altijd uit van een ideale situatie, vandaar dat we ook voor dit artikel een marge aanhouden. Een andere belangrijke factor is de isolatie van je huis. Hoe minder goed je huis geïsoleerd is, hoe meer vermogen je nodig hebt voor je airco.
Soms wordt ook het aantal watt vermeld. 1 kW (1000 Watt) staat gelijk aan 3410 BTU. Voor het verkoelen van een kubieke meter heb je dertig tot vijftig Watt nodig. Dat is afhankelijk van hoe goed je huis geïsoleerd is: hoe beter, hoe minder vermogen je nodig hebt. Dan bereken je de koelcapaciteit door de inhoud van de ruimte te vermenigvuldigen met 30, 40 of 50 Watt. Die factor geeft aan hoe goed je huis geïsoleerd is. Door dat getal door duizend te delen, kom je uit op het benodigde aantal kilowatt. Als je het aantal Watt vermenigvuldigt met 3,41 dan weet je ook hoeveel BTU je nodig hebt.
©Aja Koska
Deuren en ramen openen
Als je dan eenmaal een goede airco uitgekozen hebt, moet je ook weten hoe je hem het beste gebruikt. Zo is het niet handig om deuren, ramen of zelfs ventilatieroosters te openen wanneer je de airco aanzet. De warme lucht die in de airco terechtkomt, koelt af door over een koelelement te gaan. De koude lucht wordt dan terug de kamer in geblazen, terwijl de warmte naar buiten wordt geduwd. De binnenlucht en de buitenlucht moeten van elkaar geïsoleerd worden, want anders kan het apparaat z’n werk niet goed doen. Daarom moet je je ramen in elk geval sluiten.
En hoe zit dat dan precies met deuren en ventilatieroosters? Ook die moet je lekker dichthouden. Wanneer je de gangdeur openzet vanaf de woonkamer, dan moet de airco ook z’n best doen die extra kubieke meters koel te houden. En dat terwijl je daar zelf misschien geen rekening mee hield toen je hem kocht, waardoor het apparaat dus inefficiënt werkt. Ook kan er koude lucht sijpelen naar buiten of andere kamers wanneer je her en der ventilatieroosters open hebt staan. Zorg ervoor dat die dicht zitten op het moment dat je de airco aanzet, om hem maximaal te kunnen benutten.
Ook zonder airco doe je er goed aan tijdens de hitte ramen en deuren gesloten te houden; dan blijft een deel van de warme lucht buiten. Zodra het afkoelt (en buiten koeler is dan binnen) kun je de ramen openen.
Zet de temperatuur niet te laag
Sommige mensen stellen de airco lager in dan nodig, omdat ze denken dat de kamer (of het huis) daardoor sneller afkoelt. Maar niets is minder waar. De airco blijft gewoon actief totdat de gewenste temperatuur behaald is en doet z’n werk niet sneller of langzamer dan normaal. Als de ideale temperatuur 19 graden is en je hem op 17 graden zet, dan blijft de unit dus koelen tot aan 17 graden. Dat resulteert in een te koude kamer, waarin je ook nog eens te veel energie hebt verbruikt en daardoor onnodig veel geld hebt uitgegeven. Houd dus lekker de ideale temperatuur aan.
Vergeet de lucht van de airco niet te circuleren
Een airco werkt nog beter wanneer je hem combineert met een ventilator. Koude lucht hoopt op bij de plek waar het losgelaten wordt. De plek vóór de airco is dus het koudst. Wanneer je een ventilator naast de airco plaatst, of een airco met ventilator koopt, dan kan de lucht veel effectiever en sneller verspreid worden in de kamer. Bovendien helpt circulerende lucht bij het verdampen van zweet, waardoor je huid sneller afkoelt. Daardoor kan de airco een standje hoger ingesteld worden, wat uiteindelijk weer op de energierekening scheelt. En dat terwijl je niets inlevert op comfort.
©Shi - stock.adobe.com
Schoonmaken en filters vervangen
Hoewel veel moderne airco’s eventuele problemen met condenseren vooraf tackelen, kan er altijd iets misgaan. Daardoor kunnen er bacteriën of schimmel ontstaan. Wanneer je de airco dan aanzet, kunnen die deeltjes de kamer in worden geblazen, waardoor je allerlei gezondheidsproblemen oploopt. Daarom moet de unit voor en na elke zomer even schoonmaken, zodat je weet dat je veilig bent. Vergeet ook zeker niet de filters te checken en te vervangen, mocht dat nodig zijn. Hoe smeriger een filter is, hoe harder een unit moet werken – en hoe meer energie hij verbruikt.
Aangeraden wordt om zo’n airco-filter minstens één keer per maand te vervangen, maar dat is afhankelijk van het model dat je hebt. In de handleiding vind je hier meer informatie over.
Warmtebronnen weren of uitzetten
Als je een airco echt efficiënt wilt laten werken, dan moet je serieus kijken naar de warmtebronnen in huis. Alle externe omstandigheden die ervoor zorgen dat de kamer opwarmt, zorgen ervoor dat de airco harder moet werken. Zoals eerder vermeld in dit artikel doe je er goed aan om het huis te isoleren. Zo kan dubbele beglazing veel warmte buitenhouden, bijvoorbeeld. Eventuele kieren in de raamkozijnen kunnen warmte binnen laten en ook te dunne gordijnen doen weinig goeds. Zoals je ziet, vergt het verkoelen van je huis een serieuze investering.
Daarom is het belangrijk dat je hier vroegtijdig aandacht aan besteedt. Je hoeft niet je complete huis te verbouwen of te verduurzamen, maar sommige dingen kunnen wel helpen. Zoals de juiste raamdecoratie of zonnewering. Ook helpt het om elektronische apparaten uit te schakelen; laat de computer niet heel de dag aanstaan als dat niet nodig is en beperk het tv-gebruik. Minimaliseer ook het gebruik van een wasmachine, droger, oven of kookstel en gebruik de magnetron om dingen even snel op te warmen. Hoe minder warmtebronnen je in huis hebt, hoe efficiënter de airco kan werken.
Welke airco past het best bij jou?
Maak gratis een afspraak met LG voor advies en een vrijblijvende offerte