Houd je huis koel: de voor- en nadelen van airco in huis
De Nederlandse zomers lijken steeds warmer te worden en dus zijn we vaker op zoek naar manieren om af te koelen. In het buitenland gebeurt dat vaak standaard met airco en ook in Nederland zie je dat steeds meer mensen een (mobiele) airco aanschaffen. Maar wat zijn daar nu de voor- en nadelen van? Dat lees je in dit artikel.
Na het lezen van dit artikel weet je: Wat de voordelen zijn van airconditioning | Wat de nadelen zijn van airconditioning | Hoeveel impact airco heeft op mens en milieu.
Lees ook: Hoeveel energie verbruikt een airco en hoe kun je daarop besparen?
Lopen de temperaturen op en is het ouderwets luchten van kamers door de ramen open te zetten niet meer voldoende? Dan kom je al gauw terecht bij een airco als effectieve oplossing. Niet alleen in het buitenland, waar ze het straatbeeld beheersen met de brommende boxen aan de buitenkant van veel gebouwen, maar ook in Nederland zie je ze steeds meer verschijnen. Zoals in de warme zomer van 2020 of de historisch hete zomer van 2018, periodes waarin de airco's niet aan te slepen waren. Maar voordat je zo'n unit aanschaft voor je eigen woning is het slim je eerst goed te verdiepen in de voor- en nadelen.
De voordelen van airco
Zeker nu (parttime) thuiswerken voor veel mensen de standaard is geworden, en we niet langer elke dag kunnen genieten van de airco die vaak aanwezig is op werkplekken, is het fijn om ook thuis hele dagen de temperatuur onder controle te kunnen houden. Airco kan dat - en méér. Zo zorgt een airco ook voor schonere lucht, een betere concentratie en een lager vochtgehalte in huis. We zetten de belangrijkste voordelen voor je op een rij:
✅ Temperatuurregeling
Airconditioning biedt de mogelijkheid om de temperatuur in een ruimte naar wens te regelen. Op warme dagen werkt airco dan ook het allerbest om een huis koel te maken én te houden. Dit zorgt voor meer comfort, vooral tijdens hete zomers die we ook in Nederland steeds vaker ervaren.
©Dragana Gordic - stock.adobe.com
✅ Verbeterde luchtkwaliteit
Airconditioningsystemen kunnen de lucht filteren en reinigen, waardoor stof, allergenen, pollen en andere verontreinigingen verminderd worden. Door gebruik te maken van een filter met een zeer grote dichtheid worden zelfs de kleinste stofdeeltjes uit de ingaande lucht gefilterd. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen met ademhalingsproblemen en/of allergieën.
✅ Verhoogde productiviteit
In een werk- of leeromgeving kan een comfortabele temperatuur het welzijn en de productiviteit van mensen verbeteren. Te hoge temperaturen kunnen vermoeidheid veroorzaken, terwijl een koele omgeving de concentratie kan bevorderen. Handig dus voor thuiswerkers en studenten die zich thuis willen focussen.
Naast de algemene productiviteit verbetert airco ook de slaapkwaliteit. En voldoende slaap heeft weer impact op je concentratie en productiviteit. Minder slapeloze nachten door de warmte zorgen er zo voor dat je productiviteit verder wordt verhoogd. Zie ook: Waarom goed slapen zo belangrijk is
✅ Lagere luchtvochtigheid
Een hoge luchtvochtigheid geeft een klam gevoel en creëert een warme en vochtige omgeving. Een airco helpt om de luchtvochtigheid beheersbaar te maken. Zo onttrekt airco het vocht uit de lucht waardoor je probleemloos een douche kunt nemen, zonder er weer bezweet onder vandaan te komen door de hoge luchtvochtigheid.
✅ Efficiënt verwarmen
Je zult misschien denken: Verwarmen, een airco is toch om af te koelen? Maar er zijn airco's die naast koelen ook kunnen verwarmen, zoals split airco's. Ideaal wanneer je in de winter maar één ruimte wilt verwarmen, zoals de woonkamer of werkkamer waarin je de dag doorbrengt. Dat scheelt in energieverbruik en -kosten van een airco.
Lees ook: Verwarmen met een airconditioning: dit moet je weten
✅ Minder insecten in huis
Is het warm? Dan gaan bij veel mensen zonder airco al gauw de ramen wagenwijd open. Met als resultaat dat je 's avonds op muggenjacht moet, voordat je kunt gaan slapen zonder helemaal lek gestoken te worden. Met een airco kunnen ramen en deuren gesloten blijven waardoor je heel wat minder insecten in huis krijgt.
✅ Bescherming van elektronica
Airconditioning helpt ook bij het handhaven van een stabiele omgevingstemperatuur, wat gunstig is voor elektronische apparatuur. Oververhitting kan de levensduur van elektronica verkorten, terwijl koelere temperaturen de prestaties en betrouwbaarheid ervan kunnen verbeteren.
Welke airco heb jíj nodig?
Doe de scan en vind de ideale aircoDe nadelen van airco
Naast alle voordelen zitten er ook enkele nadelen aan (het gebruik van) een airco. De bekendste daarvan zijn het hoge energieverbruik en de impact op het milieu. Maar ook in het gebruik kan een airco een aantal nadelen hebben. We zetten de belangrijkste nadelen voor je op een rij:
❌ Hoog energieverbruik
Een van de bekendste nadelen van airco's is het hoge energieverbruik. Los van de energiekosten die dit met zich meebrengt is het indirect schadelijk voor het milieu. Het gros van de energie komt uit niet-duurzame bronnen, zoals kolenenergie, en daardoor leidt meer energieverbruik tot meer CO2-uitstoot. Om dit te verbeteren wordt er wel steeds meer aandacht besteed aan het energieverbruik van nieuwe airco's, maar een airco met energielabel A++ is nog lang niet het gemiddelde, volgens het International Energy Agency.
Naast het standaard verbruik van een airco heb je het energieverbruik van een airco ook zelf in de hand. Is het nodig om de airco de hele dag aan te zetten? Koel je een gehele woning of alleen de ruimte waar je in verblijft? Door hier aandacht aan te besteden kan het energieverbruik van een airco worden teruggedrongen, wat de impact op het milieu verkleint.
Lees ook: Hoeveel energie verbruikt een airco en hoe kun je daarop besparen?
❌ Negatieve impact op het milieu
Een ander belangrijk nadeel van airco is de negatieve impact op het milieu door het gebruik van gevaarlijke koudemiddelen. Airco's koelen door warme lucht via zo’n koudemiddel om te zetten naar koele lucht. Echter: het merendeel van deze koudemiddelen is giftig en/of zeer licht ontvlambaar. Een kilo van het meest gebruikte koudemiddel in airco's, R410a, belast het milieu maar liefst 2088 keer meer dan een kilo CO2*. Vandaar dat dergelijke gassen ook wel 'superbroeikasgassen' worden genoemd. Deze zorgen er namelijk voor dat warmte gevangen blijft in de atmosfeer, waardoor de temperaturen op aarde oplopen.
* Bron: OneWorld
Tip: Wil je een airco aanschaffen zonder zo’n grote impact te hebben op het milieu? Let dan goed op het energielabel en kies voor een model met een natuurlijk koudemiddel of in ieder geval een zeer laag Global Warming Potential (GWP).
❌ Geluidsoverlast
Ben je gevoelig voor geluid? Dan is een airco voor jou misschien niet de beste oplossing. Echt geluidloos zijn ze namelijk niet, wat ervoor kan zorgen dat jij je er continue aan stoort wanneer de airco draait. Gelukkig wordt er door ontwikkelaars steeds meer aandacht besteed aan het geluidsniveau van airco's waardoor er steeds meer stille(re) airco's te koop zijn met een geluidsniveau van 40 tot 50 dB. De stilste varianten op de markt komen zelfs niet hoger dan 30 dB., wat je kunt vergelijken met fluisteren. Je kunt ook een kast om de airco bouwen.
©Ben Schonewille
❌ Te lage luchtvochtigheid
De lagere luchtvochtigheid was toch een voordeel? Dat klopt, maar dat airco's vocht uit de lucht halen kan ook een nadeel zijn. Bij een te lage luchtvochtigheid kan er namelijk irritatie optreden van je ogen, neus en keel of je kunt verkoudheidsklachten krijgen. Ook kan een lage luchtvochtigheid een droge huid veroorzaken. Gelukkig kun je deze klachten verminderen of voorkomen door de instellingen en/of het gebruik van je airco aan te passen (of schaf eventueel een luchtbevochtiger aan).
❌ Ruimtegebrek
Afhankelijk van het type airco dat je aanschaft, kan deze behoorlijk wat ruimte innemen en echt mooi zijn ze vaak ook niet. Het is dus slim om vooraf goed te bedenken waar je een mobiele airco in de winter kwijt kunt of wat de beste locatie is voor een vaste airco.