Single-split airco en multi-split airco: dit zijn de verschillen

© Lazy_Bear - stock.adobe.com

Single-split airco en multi-split airco: dit zijn de verschillen

Geplaatst: 17 mei 2024 - 08:32

Aangepast: 24 juni 2024 - 09:45

Redactie ID.nl

Wie op zoek gaat naar een vaste airco voor binnen, kan kiezen tussen een single-split of een multi-split airco. Je vraagt je misschien af wat dit voor systemen zijn? En wat zijn precies de voordelen en nadelen van deze twee varianten? ID.nl zet het op een rij.

Welke airco heb jíj nodig?

Doe de scan en vind de ideale airco

Single-split airco: de naam zegt het al

Denk je aan een airconditioningsysteem, dan zie je waarschijnlijk een kastje voor dat aan de gevel van een huis hangt of op een uitbouw/dak staat, met in de woning zelf een unit aan de muur waar warme of koude lucht uitkomt.

Zo'n systeem noemen we een single-split (ook wel single unit) airco. Hij bestaat dus uit een binnen- en een buitenunit die met elkaar verbonden zijn door dunne buizen die door de muur lopen. Daar zit de koelvloeistof in. De buiten- en binnenunits zijn meestal grijs of wit en worden niet weggewerkt in een muur of plafond: je ziet ze dus duidelijk zitten.

Een single-split airco verwarmt één ruimte, namelijk die waar de binnenunit hangt. Dit systeem kom je veel tegen in woonkamers of slaapkamers: ruimtes die op specifieke momenten koel of juist warm moeten zijn. Via een afstandsbediening of een app bedien je zo'n systeem. In tijden dat de gasprijzen hoog zijn en stroom voordeliger is, kiezen mensen vaak voor een airco om kamers te verwarmen, in plaats van via een cv-ketel en radiator.

Te warm om te werken en toe aan frisse lucht?

Een ventilator zorgt voor een lekker briesje!

De voordelen en nadelen van een single-split airco

Het grote voordeel van een single-split systeem laten installeren in je huis is de eenvoud. Het is nét iets gemakkelijker te installeren dan een systeem dat uit meerdere binnenunits bestaat. Dit vertaalt zich ook naar de prijs: voor een single-split airco ben je minder kwijt dan een multi-split systeem. Wel is het altijd aan te raden goed te kijken naar je eigen wensen en ook naar de specificaties van de verschillende modellen.

Het nadeel is dat de airco maar één ruimte beslaat, dus als je een oplossing zoekt voor je hele woning, heb je er meerdere nodig - een oplossing waar wel een prijskaartje aan hangt.

Airco hangt aan de gevel

© Studio Harmony - stock.adobe.com

Multi-split airco: praktisch bij meerdere ruimtes

Wie meerdere ruimtes wil verkoelen of verwarmen, kan natuurlijk in elke kamer een binnen-unit ophangen. Maar overal een buitenunit is vaak niet handig (en erg duur). Er is bijvoorbeeld niet voldoende ruimte aan de gevel of geen geschikte plek op een uitbouw of in de tuin.

In zo'n situatie komt een multi-split systeem om de hoek kijken. Hierbij heb je één buitenunit die op het dak staat of aan je gevel hangt, en verspreidt die warme of koele lucht naar meerdere binnenunits. Zo kun je meerdere ruimtes verkoelen en verwarmen. Een multi-split airco systeem kan uit 2 tot 5 binnenunits bestaan.

De voordelen en nadelen van een multi-split airco

Een multi-split airco is in aanleg logischerwijs wat duurder dan een single-split systeem. Je hebt immers meer units die aangesloten moeten worden. Maar vergeleken met de installatie van meerdere losse systemen ben je toch vaak voordeliger uit.

Afhankelijk van het gekozen systeem, kun je de verschillende binnenunits afzonderlijk instellen of programmeren. Dat is handig al de kinderkamer bijvoorbeeld wat vroeger koel moet zijn in de avond dan de master bedroom. Of als je je slaapkamer wilt voorverwarmen maar beneden nog gezellig voor de haard zit.

Wat kies je: multi-split of single-split?

Dit is een van die vragen die lastig te beantwoorden is, omdat het antwoord geheel afhangt van je woning, je wensen en je budget. Wil je meerdere kamers verwarmen, dan komt een multi-split systeem snel in beeld. De ligging van de kamers ten opzichte van de buitenunit moet dan wel gunstig zijn. Liggen de kamers ver uit elkaar en ook op meerdere verdiepingen, dan is dit wellicht niet mogelijk en ben je beter af met een single-split systeem.

Zijn je wensen bescheiden en het aantal te koelen ruimtes ook, dan heb je misschien wel genoeg aan één single-split systeem of meerdere op verschillende verdiepingen en ruimtes. Kortom: denk er goed over na, zet je wensen op papier en laat je door meerdere partijen adviseren voor je tot aanschaf overgaat.

Alles koel houden op de camping? Lees dan: Een airco in je caravan of camper? Dit zijn de mogelijkheden!

0

Powered by

logo

Welke airco past het best bij jou?

Maak gratis een afspraak met LG voor advies en een vrijblijvende offerte

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten