🌞 Ideaal: zonneschermen en rolluiken op zonne-energie

© www.suys.eu

🌞 Ideaal: zonneschermen en rolluiken op zonne-energie

Geplaatst: 17 mei 2024 - 12:04

Dirk Schoofs

Je overweegt elektrische rolluiken of zonneschermen, maar er is geen bekabeling naar de ramen waar zo’n rolluik of scherm moet komen. Met zonnewering op zonne-energie profiteer je van alle voordelen van elektrische rolluiken op een energieneutrale manier. Bovendien kun je ze zelfs automatisch laten sluiten bij zonsondergang en openen bij zonsopgang.

Rolluiken op zonne-energie hebben dezelfde voordelen als standaard rolluiken, maar er zijn een paar extra pluspunten: ze zijn duurzaam, je kunt ze draadloos bedienen en je hoeft geen kabelgaten in de muur te boren om de motor van stroom te voorzien. Dat scheelt dus ook meteen een hoop montagetijd.  

Altijd voldoende zonlicht

Zo’n 'solar screen' of rolluik heeft een zonnepaneel aan de voorzijde van de omkasting. Het zonnepaneel vangt de zonnestralen op zodat de accumotor overdag continu wordt gevoed. De motor heeft zes uur per dag een bepaalde hoeveelheid licht nodig: 300 lux. Een totaal van 2000 lux volstaat om de batterij volledig op te laden.

Op een bewolkte dag heeft de zon al een sterkte van 1000 lux. Dat betekent dat direct zonlicht niet nodig is om de accu op te laden en dat het systeem het hele jaar door werkt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over dagen dat de zon weinig schijnt. 

Aan de zijkant van de rolluikkast zit een zonnecel. (foto: www.suys.eu)

© www.suys.eu

Aan de zijkant van de rolluikkast zit een zonnecel.

Hoe bedien je deze rolluiken?

De solar-rolluiken worden geleverd met een opgeladen accumotor. Met een volle batterij kan het geheel wel 100 keer op en neer rollen. De motor werkt volledig draadloos en wordt bestuurd met een draadloze wandzender, een afstandsbediening of de smartphone. 

Draadloze wandschakelaar

Er is een wandschakelaar die draadloos op één kanaal werkt. Hiermee bedien je dus alle rolluiken en schermen tegelijk. Met de 15-kanaals wandzender stuur je 15 producten apart of samen aan. De instellingen van de wandzender zijn mono- of bidirectioneel. De batterij van deze schakelaar gaat twee jaar mee en heeft een bereik van 20 tot 100 meter.

Afstandsbediening

Met de 1-kanaals afstandsbediening bedien je maximaal één productgroep. Om meerdere producten samen of apart te bedienen, moet je de 5- of 15-kanaals afstandsbediening kiezen. De instellingen van de handzender zijn ook mono- of bidirectioneel mogelijk. 

Smartphone

Tot slot is er de zogenaamde Home Hub, een slimme bediening die verbinding maakt met de smartphone of tablet. Hiermee kun je tot 30 solarmotoren koppelen. Bovendien kun je dan verschillende scenario’s programmeren. Deze bediening is dus bedoeld voor de liefhebbers van een slimme woning.

Zowel de rolluiken als de screens geven een strakke uitstraling. (foto: www.suys.euhttp://www.suys.eu)

© www.suys.eu

Zowel de rolluiken als de screens geven een strakke uitstraling.

Zonsopgang en zonsondergang

Bij de meeste rolluiken op zonne-energie is het mogelijk om met een timer te werken. Dan is een druk op de knop zelfs niet meer nodig. Hiermee bepaal je hoe laat de rolluiken omhoog en naar beneden moeten. Afhankelijk van het merk kan het rolluik worden uitgerust met optilbeveiliging. Zo zet je meteen inbrekers buitenspel.

Het ultieme comfort zijn rolluiken die automatisch omhooggaan bij zonsopgang en die bij zonsondergang automatisch naar beneden gaan. Rolluiken verminderen zoals gezegd de kans op inbraak. Ze fungeren als extra hang- en sluitwerk voor je woning. Bovendien zijn ze geluidswerend en zorgen ze voor verkoeling in de zomer en houden ze 's winters warmte in huis beter vast. Alleen maar voordelen dus. 

Snelle montage en strakke uitstraling

De levertijd van een rolluik bedraagt gemiddeld twee weken. Een rolluik met een zonnepaneel is duurder dan een standaard elektrisch rolluik. Reken op een meerprijs van zo'n 100 euro. Daar staat tegenover dat de montage minder tijd in beslag neemt en liggen de montagekosten sowieso lager. Ook bespaar je met rolluiken maandelijks een (klein) beetje op de energierekening.

Het monteren zelf heeft weinig om het lijf. Ben je een beetje handig, dan kun je rolluiken op zonne-energie gemakkelijk zelf plaatsen. Het schem wordt ‘in de dag’ gemonteerd. ‘In de dag’ betekent dat het scherm buiten in het kozijn tussen de muur wordt geplaatst. Hierdoor hangt het rolluik vlak tegen het raam en krijgt het geheel een strakke uitstraling. 

Het is niet moeilijk om de rolluiken op zonne-energie zelf te monteren.  (foto: www.suys.euhttp://www.suys.eu )

© www.suys.eu

Het is niet moeilijk om de rolluiken op zonne-energie zelf te monteren.

Obstakeldetectie

Deze rolluiken zijn voorzien van obstakeldetectie. Die zorgt ervoor dat het rolluik automatisch stopt wanneer er een obstakel in de weg zit. Laat je het rolluik dus zakken en staat een raam of deur nog open, dan stopt de rolluikmotor automatisch en wordt beschadiging voorkomen. Je moet wel uitkijken bij vorst, want de motor herkent niet altijd wanneer een onderdeel is bevroren. 

Zonneschermen

Daarnaast is het mogelijk om zonneschermen op zonne-energie te plaatsen. Deze screens zorgen voor een optimale wering van zonlicht en warmte. Ze filteren het zonlicht, maar zorgen toch dat het niet donker wordt in huis. Wie dus last heeft van weerkaatsing en schittering op zijn beeldscherm of bij het tv-kijken, kan dat met behulp van solar-screens oplossen. Bovendien kun je met deze screens wel naar buiten kijken, maar kan men niet van buiten zomaar naar binnen kijken. Hierdoor profiteer je van meer privacy.

Een screen op zonne-energie is weerbestendig. De wind of de regen komt niet door het doek heen. Bovendien is het ook makkelijk om ze zelf te monteren. Je hebt geen kennis van elektra nodig. Deze screens gaan ook niet flapperen. Bij een normaal scherm kan er wind tussen het doek en de geleider komen, en dat zorgt dat de screens kunnen flapperen wanneer het hard waait. Het doek van een ritsscreen zit vast aan de geleider. Hierdoor is er geen ruimte tussen het doek en de geleider en kan er dus geen wind tussen komen. Dat voorkomt niet alleen geluidsoverlast, maar ook beschadigingen. SolarFuse van Winsol combineert beide. Het is een rolluik en een screen tegelijk. 

Een screen houdt het direct zonlicht buiten en zorgt voor meer privacy. (foto: www.suys.euhttp://www.suys.eu)

© www.suys.eu

Een screen houdt het directe zonlicht buiten en zorgt voor meer privacy.

Nauwelijks onderhoud

Standaard krijg je vijf jaar garantie op het product, maar de screendoeken hebben een geschatte levensduur van 20 tot 25 jaar. De levensduur van een batterij van een rolluik op zonne-energie varieert afhankelijk van het gebruik, de kwaliteit van de batterij en de blootstelling aan zonlicht. Deze batterijen kunnen gemakkelijk worden vervangen en gaan volgens de fabrikant gemiddeld acht jaar mee.

Eigenlijk hebben de rolluiken nauwelijks onderhoud nodig. Het advies is om ze een keer per jaar schoon te maken. Wanneer rolluiken met borstels in plaats van met rubbers afsluiten, laten ze nog minder vuil achter. De borstels kun je schoonmaken met een vochtige doek. 

Vraag een offerte aan voor zonwering:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten