Wat is slimmer, medische kosten verzekeren op je reispolis of je zorgpolis?

© contrastwerkstatt - stock.adobe.com

Wat is slimmer, medische kosten verzekeren op je reispolis of je zorgpolis?

Verzekeringen

Geplaatst: 2 maart 2023 - 08:28

José Mast

Als je in het buitenland een dokter nodig hebt, kunnen de kosten flink oplopen. Een verzekering heb je dus sowieso nodig, maar hoe regel je dat? Met alleen een zorgverzekering, met een aanvullende zorgverzekering of met een reisverzekering?

In dit artikel lees je waarom je in het buitenland een verzekering nodig hebt voor geneeskundige kosten en welke keuzes je daarbij kunt maken. Je krijgt antwoord op de volgende vragen: Welke dekkingen heb je in ieder geval nodig? | Waarop moet je letten bij de keuze tussen een aanvullende zorgverzekering en een reisverzekering? | Hoe voorkom je dat je teveel betaalt?

✈ Ook interessant voor jou: 12 dingen die je moet weten over je reisverzekering

Iedereen in Nederland moet een zorgverzekering hebben. Dat is verplicht. Je kunt zelfs een boete krijgen als je die niet hebt. Iedere verzekerde kan in Nederland terecht bij een huisarts, spoedeisende hulp en een medisch specialist.

Wat vergoedt het basispakket van je zorgverzekering in het buitenland?

Ook in het buitenland is je zorgverzekering geldig. Waar ter wereld je ook bent: als je medische zorg nodig hebt die niet kan wachten, kun je naar een dokter of ziekenhuis gaan. Maar dat klinkt geruststellender dan het is. Het basispakket van je zorgverzekering vergoedt namelijk niet meer dan de kosten die je in Nederland vergoed zou krijgen voor dezelfde zorg, vaak zelfs mínder.

Je hebt dus niet genoeg aan het basispakket van je zorgverzekering. Als je in een land bent waar medische zorg duurder is dan in Nederland, moet je sowieso bijbetalen. Dat kan je onder andere overkomen in Zwitserland, Noorwegen, de Verenigde Staten, Canada en Japan. Maar ook als je in een privékliniek belandt, kunnen de kosten ook veel hoger zijn. Dat kan je in veel meer vakantielanden overkomen, bijvoorbeeld in Spanje en Oostenrijk.

Deze kosten kun je vergoed krijgen.

 • Spoedeisende hulp en verpleging in een ziekenhuis

 • Een operatie die niet kan wachten

 • Behandeling door een arts

 • Noodzakelijke medicijnen

 • Vervoer in een ambulance

 

Voor een overzicht van de contactgegevens van alle Nederlandse zorgverzekeraars klik je hier.

© Chris Warham

 

Wat vergoedt het basispakket van je zorgverzekering niet?

 • Repatriëring bij ziekte zonder medische noodzaak of bij overlijden.

 • Vaccinaties die nodig zijn of die worden aangeraden voor je reis naar het buitenland.

 • Eigen risico.

 • Medische kosten die het gevolg zijn van risicovolle activiteiten of sporten (een gedeeltelijke vergoeding kan wel mogelijk zijn).

 

Wat vergoedt een aanvullende zorgverzekering?

Een aanvullende zorgverzekering kan de vergoeding van de basisverzekering aanvullen. Dat is handig als je werkelijke kosten hoger zijn dan de vergoeding van de basisverzekering. Toch krijg je ook met een aanvullende zorgverzekering niet altijd alle kosten vergoed. Het ligt aan de verzekeringsvoorwaarden tot welk bedrag de kosten worden aangevuld. Dat kan een bepaald maximum zijn (bijvoorbeeld twee keer het Nederlandse tarief) of de volledige rekening.

Let op dat je kiest voor een aanvullende zorgverzekering met het juiste dekkingsgebied: Europa of Wereld. Je kunt deze dekking alleen wijzigen in de periode dat je kunt overstappen van zorgverzekeraar, rond de jaarwisseling. Zie ook: 10 vragen over je zorgverzekering.

 

© Zerophoto - stock.adobe.com

 

Wat vergoedt een aanvullende zorgverzekering niet?

Net als de basisverzekering vergoedt ook een aanvullende zorgverzekering de volgende kosten niet:

 • Repatriëring bij ziekte zonder medische noodzaak of bij overlijden.

 • Eigen risico voor vergoedingen uit het basispakket (de aanvullende verzekering zelf kent geen eigen risico).

 • Medische kosten die het gevolg zijn van risicovolle activiteiten (een gedeeltelijke vergoeding kan wel mogelijk zijn).

© manaemedia - stock.adobe.com

 

Wat vergoedt een reisverzekering?

Een reisverzekering is de meest uitgebreide verzekering voor op reis. Een reisverzekering vergoedt altijd repatriëring bij ziekte, ook als daar geen medische noodzaak voor is. Je hoeft je dus niet de rest van je vakantie te vervelen op je hotelkamer met je been in het gips bijvoorbeeld. Bij overlijden wordt je stoffelijk overschot naar Nederland vervoerd. Dit zijn precies de vergoedingen die een zorgverzekering niet heeft en die kosten dekken die erg hoog kunnen oplopen.

Daarnaast heeft een reisverzekering nog veel meer handige vergoedingen. Je wordt gered als je tijdens een bergwandeling gewond raakt. En als je door de pech die je op vakantie meemaakt (extra) hotelovernachtingen nodig hebt of juist eerder naar huis moet, dan krijg je daar ook een vergoeding voor.

© thanarak rerknawa

Wat vergoedt een reisverzekering met een module voor geneeskundige kosten?

Wil je zeker weten dat ook alle medische kosten gedekt worden, dan heb je een reisverzekering nodig met een module voor geneeskundige kosten. Dan past je reisverzekeraar het verschil bij als je zorgverzekering niet de volledige kosten van een arts of ziekenhuisbehandeling betaalt. Ook de kosten voor vervoer naar een dokter of ziekenhuis vallen onder de module voor geneeskundige kosten, waar je ook bent. Zelfs het eigen risico van het basispakket kan onder de vergoedingen vallen; dit verschilt per verzekeraar.

Het voordeel van geneeskundige kosten verzekeren via een reisverzekering is verder dat je er ook bepaalde extra’s bij kunt afsluiten, zoals een vergoeding voor wintersport en andere risicovolle sporten, een dekking voor als je arbeidsongeschikt raakt bij een ongeval en een annuleringsverzekering.

 

Wat vergoedt een reisverzekering met een module voor geneeskundige kosten niet?

 • Vaccinaties.

 • Kosten voor niet-spoedeisende medische behandelingen.

 • Kosten waarvoor je geen dekking hebt afgesloten (wintersport, gevaarlijke sporten).

 • Bepaalde kosten die je maakt als je een negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken niet opvolgt.

 

Dubbel verzekerd, wat dan?

Het komt veel voor dat vakantiegangers dubbel verzekerd zijn. Een reisverzekering is slim om te hebben en een zorgverzekering heeft iedereen. Gelukkig hebben verzekeraars met elkaar afgesproken dat ze niet naar elkaar gaan wijzen als het gaat om schadeafhandeling. De verzekeraar met wie jij het eerst contact opneemt, moet ervoor zorgen dat de hulpverlening en de vergoeding netjes worden geregeld. Kosten waarvoor je dubbel verzekerd bent, worden 50/50 verrekend tussen de verzekeraars. Daar heb je zelf geen omkijken naar.

 

© Olena Znak - stock.adobe.com

Zo betaal je niet te veel

Het liefst wil je natuurlijk zo min mogelijk dubbele dekkingen hebben om zo min mogelijk premie te betalen. Denk daarom goed na wat je nodig hebt op reis. Deze tips helpen.

✈ Kijk aan het einde van het jaar kritisch naar je zorgverzekering. Heb je een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking, vraag je dan af of je die echt nodig hebt. Als je ook een doorlopende reisverzekering met een module voor geneeskundige kosten hebt, kun je de buitenlanddekking op je aanvullende zorgverzekering laten vervallen.
✈ Ga je alleen maar in Nederland op vakantie, dan heb je voor de medische kosten geen extra verzekering nodig.
✈ Kijk jaarlijks je doorlopende reisverzekering na. Heb je alle dekkingen nog nodig? Verwacht je dat je het komend jaar drie weken op vakantie gaat naar het buitenland? Zo niet, dan kun je je doorlopende reisverzekering opzeggen en een kortlopende reisverzekering afsluiten.

✈ Lees ook: Ik ga op vakantie en ik neem mee... een bagageverzekering?

 

0

Powered by

logo

 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000