Ik ga op reis en ik neem mee… een bagageverzekering?

© snorkulencija - stock.adobe.com

Ik ga op reis en ik neem mee… een bagageverzekering?

Geplaatst: 28 februari 2023 - 11:30

José Mast

Ga je met goedkope spullen op pad, dan heb je geen bagageverzekering nodig. Toch is bagage vaak standaard meeverzekerd als je een reisverzekering afsluit. En ga je met dure spullen op pad, dan kan de dekking tegenvallen. Dit is wat je moet weten over de bagagedekking op je reisverzekering.

In dit artikel lees je wanneer het slim is om een bagageverzekering af te sluiten en welke verschillen er zijn in bagagedekkingen. Na het lezen weet je het volgende: Wat krijg je vergoed? | Hoe kun je geld besparen? | Hoe kun je schade voorkomen?

✈ Ook interessant: 12 dingen die je moet weten over je reisverzekering

Op vakantie kan er van alles gebeuren. Een reisverzekering is daarom altijd aan te raden. Hoe verder je van huis gaat, hoe hoger de kosten kunnen zijn als er iets misgaat. Maar dat wil niet zeggen dat je ook altijd je bagage moet verzekeren. Misschien kun je de kosten voor gestolen of kwijtgeraakte spullen best zelf dragen. Bovendien zijn verzekeraars vaak niet zo gul in hun vergoedingen, zeker niet als je spullen al wat ouder zijn.

Koffer

© BublikHaus

Wat is er gedekt?

Een bagageverzekering geeft een vergoeding als er spullen worden gestolen, als er spullen beschadigd raken of als je iets kwijtraakt tijdens je vakantie of weekendje weg. Ook geld, pasjes en een reistegoed op je OV-chipkaart kunnen onder de dekking vallen.

Bagage kan standaard meeverzekerd zijn voor een bepaald bedrag, bijvoorbeeld 3000 euro. Wil je een hogere dekking, dan kun daar bij veel verzekeraars zelf voor kiezen. Soms zijn bepaalde onderdelen van bagage apart te verzekeren, zoals geld en een sportuitrusting. Neem je weinig contant geld mee en geen sportuitrusting, dan kun je die dus weglaten en geld besparen. Soms is bagage standaard helemaal niet meeverzekerd.

Duikuitrusting

© Michael - stock.adobe.com

Wat krijg je vergoed?

Ook al heb je een behoorlijk bedrag verzekerd, dat wil niet zeggen dat je dit ook krijgt. De reisverzekeraar beslist namelijk per gestolen of kwijtgeraakt item wat je vergoed krijgt. Bij spullen die nog geen jaar oud zijn, is dat meestal de nieuwwaarde. Bij oudere spullen krijg je de dagwaarde vergoed op basis van een zogenoemde afschrijvingslijst. Daarop staat wat de levensduur van een bepaald item is en met welk percentage het jaarlijks in waarde daalt. Als een laptop een levensduur van vier jaar heeft, dan is de dagwaarde na één jaar nog maar 75 procent van de nieuwwaarde. Na vier jaar krijg je niets meer terug.

Reisverzekeraars werken ook met eigen risico’s. Je moet dan bijvoorbeeld altijd een eigen risico van 50 euro betalen als er een mobiel apparaat wordt gestolen. Ook kan er een eigen risico gelden voor de hele polis.

Verder kan er een maximumvergoeding gelden per categorie, zoals voor contant geld en pasjes.

Vergeten smartphone in wachtruimte luchthaven

© Aerawan - stock.adobe.com

Wat valt niet onder de bagagedekking van een reisverzekering?

Dat verschilt per verzekering, dus kijk hier altijd de polisvoorwaarden op na. Een paar algemene regels. Je auto, caravan en aanhanger zijn geen onderdeel van je bagage. Ook een boot en vliegtoestellen zijn dat niet, maar kano’s en opblaasboten weer wel. Een drone kan verzekerd zijn, maar niet altijd. Verder zijn sleutels vaak niet verzekerd. Ook dieren vallen meestal niet onder de dekking.

 

0

Powered by

logo

Wanneer is een bagageverzekering aan te raden?

Heb je veel nieuwe spullen die niet op een andere manier verzekerd zijn, dan kan bagagedekking een aanrader zijn. Let dan wel goed op de maximumvergoedingen. Voor een nieuwe laptop, tablet en smartphone is een maximumvergoeding van 1000 euro voor de categorie mobiele apparatuur niet genoeg.

Je krijgt alleen een vergoeding als je goed hebt opgelet. Als je schuld hebt aan de diefstal, dan krijg je niets vergoed. Bijvoorbeeld als je een laptop in je tent hebt achtergelaten terwijl je aan het wildkamperen was. Of als het raam van je geparkeerde auto op een kiertje stond.

Zakkenroller op treinstation

© supakit - stock.adobe.com

Wanneer heb je een bagageverzekering niet nodig?

Als je alleen maar met oude spullen reist, is een bagageverzekering overbodig. Er is ook een regel die zegt dat je alleen kosten moet verzekeren die je niet zelf kunt dragen. Of je je aan die regel houdt, beslis je natuurlijk helemaal zelf. Maar het kan geen kwaad om eens uit te rekenen wat het je zou kosten als je je kostbare items zou kwijtraken op reis en wat een reisverzekering daarvan zou vergoeden. 

Tips om geld te besparen

✈ Heb je een buitenshuisverzekering bij je inboedelverzekering? Dan zijn je mobiele apparaten waarschijnlijk al gedekt. Bovendien geeft een buitenshuisverzekering vaak betere vergoedingen. Controleer wel even of de dekking ook geldt in je vakantieland.
✈ Misschien heb je een losse verzekering voor je smartphone of tablet. Controleer dan of deze dekking biedt in je vakantieland.
✈  Ga je alleen met oude spullen op reis, kijk dan of je je goedkoper kunt verzekeren bij een verzekeraar waar je bagage niet hoeft mee te verzekeren. 

Tips om schade te voorkomen

✈  Zorg dat je spullen niet zichtbaar zijn in een geparkeerde auto.
✈  Zorg dat je de auto op een veilige plek parkeert.
✈  Houd de auto in het zicht tijdens een rustpauze.
✈  Laat spullen niet onbeheerd achter in een restaurant of lobby van een hotel.
✈  Gebruik in je hotelkamer een kluis of doe je koffer op slot als je de deur uitgaat.
✈  Houd kostbare spullen altijd in je handbagage. Verzekeraars kunnen vergoeding weigeren als je kostbaarheden in het vliegtuig als ruimbagage meeneemt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten