12 dingen die je moet weten over je reisverzekering

© DMITRI MARUTA

12 dingen die je moet weten over je reisverzekering

Verzekeringen

Geplaatst: 24 februari 2023 - 13:02

José Mast

Ga je op vakantie naar het buitenland, dan kan een reisverzekering goed van pas komen. Als je in een noodsituatie belandt, is een reisverzekering onmisbaar. Ook bij diefstal, ziekte of autopech kun je een beroep doen op je reispolis. Dit is wat je moet weten.

Dit artikel geeft antwoord op de volgende vragen: Waarvoor is een reisverzekering nodig? | Wat kun je níet verwachten van je reisverzekering? | Hoe zorg je dat je niet te veel betaalt voor je reisverzekering?

Ook interessant: Binnenkort op wintersport? Check je reisverzekering!

1: Wat is een reisverzekering?

Een reisverzekering is een verzekering die onvoorziene kosten vergoedt waarmee je te maken kunt krijgen als je op reis bent. Het moet gaan om kosten waar je zelf niets aan kunt doen, bijvoorbeeld in het geval van een ongeluk, ziekte, bosbrand of diefstal.

2: Waarom heb ik een reisverzekering nodig?

De onverwachte kosten op reis kunnen hoog oplopen, vooral als je ver weg op vakantie gaat. Een vervroegde terugreis kan erg duur zijn, bijvoorbeeld als je met speciaal vervoer naar huis moet worden gebracht omdat je een ongeluk hebt gehad.

3: Wat is gedekt door een reisverzekering?

Iedere reisverzekering dekt hulpverlening in noodsituaties en repatriëring. Daarmee ben je er zeker van dat je altijd weer thuiskomt, wat er ook gebeurt. En je wilt er niet aan denken, maar ook als je een noodsituatie niet overleeft, zorgt je reisverzekering ervoor dat je stoffelijk overschot naar Nederland wordt gebracht.

Wat er verder is gedekt, ligt aan de reisverzekering en vaak ook aan de keuzes die je zelf maakt. Bagage is standaard meeverzekerd, maar het verzekerde bedrag en het eigen risico verschilt per verzekeraar en per bagageonderdeel. Verder kun je bepaalde modules aan- of uitzetten. Medische kosten bijvoorbeeld. Als je genoeg hebt aan de vergoeding van je zorgverzekering, kun je die module ook uitzetten. Verder zijn er nog allerlei uitbreidingen voor bijvoorbeeld wintersport, werelddekking en een annuleringsverzekering.

Met een AirTag of andere tracker aan je bagage kun je op de smartphone zien waar je koffer of rugtas is.

© katarinagondova - stock.adobe.com

4: Hoeveel kost een reisverzekering?

Dat ligt eraan of je een tijdelijke reisverzekering of een doorlopende reisverzekering wilt. Een tijdelijke reisverzekering sluit je af voor een bepaalde periode. De rest van het jaar ben je dan niet verzekerd. Een doorlopende reisverzekering geeft het hele jaar dekking, zolang je in totaal niet meer dan een bepaald aantal dagen op reis bent. Dat kan bijvoorbeeld 60 dagen zijn, maar ook 180 dagen. Een tijdelijke reisverzekering voor twee personen met dekking voor bagage, geneeskundige kosten en minimaal 1000 euro voor annulering in Europa kost tussen de 70 en 140 euro voor een vakantie van twee weken. Een doorlopende reisverzekering voor twee personen met dezelfde dekkingen kost 96 tot 180 euro per jaar. 

5: Wanneer kies ik een doorlopende reisverzekering en wanneer een tijdelijke reisverzekering?

Zoals uit het kostenvoorbeeld al blijkt, kan een tijdelijke reisverzekering goedkoper zijn als je per jaar twee weken op vakantie gaat en verder niet. Ga je met twee of meer personen drie weken per jaar aaneengesloten weg – aaneengesloten of verspreid over het jaar – dan is een doorlopende reisverzekering al goedkoper. Sluit je een reisverzekering alleen voor jezelf, dan ligt het omslagpunt gemiddeld bij vier weken.

 

© aanbetta - stock.adobe.com

6: Waar moet ik op letten bij een annuleringsverzekering?

Een annuleringsverzekering heb je nodig als je niet op reis kunt gaan of eerder terug naar huis moet wegens onvoorziene omstandigheden. De annuleringsverzekering vergoedt dan de kosten van het deel van je vakantie dat niet door is gegaan. Het verschilt per verzekering om welke redenen je mag annuleren. Als je te ziek bent om te reizen, is dat een goede reden. Als iemand in je naaste familie ernstig ziek is of overlijdt ook. Verder kun je meestal annuleren als je onverwachts een huurhuis aangeboden krijgt of als je wordt ontslagen.

Als je met een groep op vakantie gaat, kan het een probleem zijn als één persoon wegens ziekte niet kan gaan en de rest daarom ook wil annuleren. Als de anderen op een andere polis verzekerd zijn, kan de verzekering vergoeding weigeren. Daarom is het slim om met de hele groep op dezelfde polis verzekerd te zijn. Dat kan ook een kortlopende annuleringsverzekering zijn die je bij je pakketreis, vliegticket of accommodatieboeking afsluit. 

7: Betaalt een reisverzekering ook uit als mijn reisorganisatie failliet gaat?

Nee. Als je een pakketreis hebt geboekt, kun je wel een vergoeding krijgen van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) of een andere organisatie waar je touroperator bij is aangesloten. Controleer tijdens je boeking of er zo’n garantie geldt. Voor losse tickets en losse accommodatieboekingen is het lastiger om geld terug te krijgen bij een faillissement. Je kunt het proberen via de curator, maar meestal levert dat weinig op. 

Betaal je accommodatie of vliegticket met een creditcard met een chargeback-regeling, aflevergarantie of GeldTerugService. In het geval van faillissement kun je het geld dan terugkrijgen van de creditcardmaatschappij.

8: Heb ik dekking als ik ga bungeejumpen?

Gevaarlijke sporten vallen vaak niet onder de standaarddekking. Het verschilt per verzekeraar welke sporten gevaarlijk zijn. Bungeejumpen kan daar zeker onder vallen, net als parachutespringen, bergbeklimmen, kiten, raften, abseilen, deltavliegen, paragliding, zweefvliegen en diepzeeduiken. Vaak kun je hiervoor wel een aanvullende module afsluiten, zodat je toch dekking hebt. Deze sporten doe je vaak in het gebied waar medische zorg niet makkelijk te bereiken is. Het is daarom verstandig geneeskundige kosten mee te verzekeren op je reispolis. Dan weet je zeker dat je bij een ongeluk een vergoeding krijgen voor het vervoer naar het ziekenhuis.

© vetal1983 - stock.adobe.com

 

9: Kan ik mijn reisverzekering op elk moment tijdens mijn reis afsluiten ?

Nee. Het kan nog tot een dag voor vertrek, maar niet meer als je al onderweg bent. Je kunt dus ook geen reisverzekering afsluiten als je in het buitenland bent. Een annuleringsverzekering moet je meestal afsluiten binnen 7 of 14 dagen nadat je de reis hebt geboekt. 

10: Kan ik een reisverzekering afsluiten als ik ziek ben?

Heb je een chronische ziekte en wil je goed verzekerd op vakantie gaan? Dan kun je gewoon een reisverzekering afsluiten. Als je ziekte onverwacht erger wordt terwijl je op reis bent, valt dit gewoon onder de dekking. Ben je ziek en denk je dat je om die reden misschien moet annuleren of eerder terug moet reizen? Dan helpt een reisverzekering niet. Situaties die je had kunnen voorzien voor het afsluiten van de verzekering komen niet voor vergoeding in aanmerking. 

11: Ik heb een dure vakantie geboekt. Dekt mijn reisverzekering dat wel?

Als je een tijdelijke reisverzekering afsluit met annuleringsdekking, moet je de kostprijs opgeven. Dan is je dure vakantie sowieso gedekt. Heb je een doorlopende reisverzekering met annuleringsdekking, dan ligt het aan de polisvoorwaarden tot welk bedrag de dekking gaat. Dat kan 1500 euro per persoon zijn, maar ook 18.000 euro.

© Song_about_summer - stock.adobe.com

 12: Hoe kan ik geld besparen op mijn reisverzekering?

✈ Heb je een al een doorlopende reisverzekering? Ga eens na of die nog wel bij je past. Misschien zijn er goedkopere alternatieven die toch de dekking bieden die je nodig hebt.

✈ Sluit een reisverzekering of annuleringsverzekering niet klakkeloos af bij een reisorganisatie. Zelf premies vergelijken levert meestal een beter resultaat op.

✈ Ga na of andere verzekeringen dekkingen bieden voor op reis, zoals je inboedelverzekering (voor mobiele apparatuur), aanvullende zorgverzekering, autoverzekering of pechhulpservice, rechtsbijstandverzekering en je creditcard. Probeer dubbele dekkingen te voorkomen.  

✈ Let op met extra dekkingen. Heb je een extra dekking niet meer nodig? Zet de module dan uit.

 

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000