ID.nl logo
Alternatieve checklist: 19 tips voor een zorgeloze vakantie
© Adisak - stock.adobe.com
Zekerheid & gemak

Alternatieve checklist: 19 tips voor een zorgeloze vakantie

Je plant een reis naar het buitenland en je vlucht, auto, hotels of campings zijn geboekt. Maar ben je nu helemaal klaar voor een zorgeloze reis? Voor een echt goede voorbereiding neem je de 19 tips in dit artikel door.

In dit artikel bieden we je een hele reeks praktische tips en tools aan voor als je op reis gaat:

  • Check de reisinformatie
  • Maak een digitale kopie van belangrijke (reis)documenten
  • Beveilig de apparaten die je meeneemt
  • Zet de trackingfunctie aan
  • Neem een powerbank mee
  • Denk eens aan een mifi-router
  • Zet de kaarten van tevoren op je gps of smartphone
  • Zet roaming uit
  • Maak al tijdens je reis back-ups van je foto's en video's

Vergeet deze tips niet! Minimaliseer je stroomverbruik thuis als je op vakantie gaat: zo doe je dat!

Tip 01: Reisinformatie

Als je naar het buitenland gaat, raadpleeg dan vooraf de online informatie van de overheid. Nederlanders kunnen terecht op www.nederlandwereldwijd.nl, een initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Je vindt er rubrieken als Checklist, Gezondheid, Hulp bij nood en Reis voorbereiden. Er is ook een bijbehorende Reisapp, met specifiek reisadvies voor elk land, een eenheidsconverter en een functie om (bijvoorbeeld) bonnen van dure aankopen te scannen voor de douane.

📱Download Reisapp voor iOS
📱Download Reisapp voor Android

Belgen vinden relevante informatie op deze website met onderdelen als Reisdocumenten, Reisverzekeringen, Belgen in nood en Uw geld. Je kunt je (reis) registreren zodat FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig kan informeren en ondersteunen.

De reisapp van NederlandWereldwijd geeft je actueel reisadvies, inclusief notificaties, voor het beoogde land.

Tip 02: Digitale kopie

Op reis in het buitenland heb je een aantal belangrijke documenten nodig, zoals je ID-bewijs, paspoort, visum, (internationaal) rijbewijs, boekingsbewijzen, apparaatgegevens (zie volgende tip) enzovoort. Daar maak je het beste voor je vertrek een digitale kopie van. Je kunt deze op je smartphone of laptop bewaren, maar met het oog op verlies of diefstal bewaar je de documenten het liefst ook online, zoals bij je cloudopslagprovider, bij voorkeur wel versleuteld. Dit kan bijvoorbeeld met het gratis, opensource 7-Zip. Installeer dit programma, open vervolgens 7-Zip File Manager en navigeer naar de gewenste bestanden. Selecteer deze en klik op Toevoegen. In het dialoogvenster kies je 7z als Archiefformaat, vul je bij Versleuteling een sterk wachtwoord in (2x) en zet je een vinkje bij SFX-archief maken en bij Bestandsnamen versleutelen. Na je bevestiging creëert 7-Zip een uitvoerbaar exe-bestand dat na een dubbelklik en het invullen van het juiste wachtwoord de geselecteerde bestanden netjes uitpakt.

Versleutel belangrijke (reis)documenten voor je ze in de cloud plaatst.

Tip 03: Toegang   

Bij verlies of diefstal van je smartphone of laptop is het cruciaal dat niemand zomaar bij je persoonlijke gegevens kan. Beveilig je apparaten daarom met een sterk wachtwoord, touch ID of gezichtsherkenning. Overweeg tevens een kortere automatische vergrendeltijd voor op reis.

Op Android-smartphones vind je dit bij Instellingen / Beveiliging en privacy / Apparaatvergrendeling / Schermvergrendeling. Klik dan op het tandwiel en kies Vergrendelen na time-out van scherm. Overigens zou het op jouw Android-telefoon net anders kunnen werken, dat geldt voor alle tips in dit artikel. Op een Samsung-apparaat ga je bijvoorbeeld naar Instellingen / Vergrendelscherm / Veilige vergrendeling.

Bij iOS ga je naar Instellingen / Scherm en helderheid / Automatisch slot. Voeg ook contactinformatie toe op het vergrendelscherm, zoals het telefoonnummer van een reisgenoot. Zoek op Android in de instellingen naar Vergrendelscherm en gebruik de optie Contactgegevens of Tekst toevoegen. Op een iPhone kun je geen eigen tekst toevoegen op het vergrendelscherm. Gebruik eventueel het medische ID dat je configureert in de Gezondheid-app, een uitleg vind je hier. Op Android vind je iets vergelijkbaars via Instellingen / Veiligheid en noodgevallen.

Maak duidelijke foto's van je toestellen en noteer gegevens als merk, model- of serienummer, en het IMEI-nummer. Op Android vind je deze informatie via Instellingen / Info telefoon, op iOS via Instellingen / Algemeen / Info en op een Windows-pc bij Instellingen / Systeem / Info.

Versterk de beveiliging van je belangrijkste accounts bij voorkeur met tweefactorauthenticatie, bijvoorbeeld via Bitwarden.

Bewaar de technische informatie van je mobiele apparaten (in de cloud).

Tip 04: Traceerfunctie

Je doet er goed aan om traceerfuncties te gebruiken of extra traceersoftware te installeren om een verloren of gestolen smartphone of laptop terug te vinden. Deze functies zijn standaard ingebouwd in Windows en macOS. We nemen Windows als voorbeeld: navigeer naar Instellingen / Privacy en beveiliging / Mijn apparaat zoeken, zorg dat je Windows-account aan je Microsoft-account is gekoppeld en schakel locatievoorzieningen in bij Privacy en beveiliging / Locatie. Via https://account.microsoft.com/devices kun je je apparaat lokaliseren.

Mobiele systemen zoals Android en iOS hebben ook dergelijke functies. Voor Android ga je naar Instellingen / Google (of Beveiliging) / Vind mijn apparaat en activeer je deze service. Zorg ook dat Locatie is ingeschakeld. Met je Google-account ingelogd, lokaliseer je je toestel via www.google.com/android/find, en kun je ook opties als Geluid afspelen, Apparaat beveiligen en Apparaat terugzetten op fabrieksinstellingen gebruiken. Op een iPhone ga naar Instellingen, klik je op je naam en kies je Zoek mijn. Tik op Zoek mijn iPhone en schakel Zoek mijn iPhone in. Je kunt apparaten zoeken op www.icloud.com.

Als alternatief kun je (ook) externe software zoals Prey installeren, beschikbaar voor zowel desktop als mobiel.

Met wat geluk kom je zo te weten waar je apparaat zich precies bevindt (wel voldoende inzoomen natuurlijk).

Tip 05: Bagage terugvinden

Om je smartphone of laptop terug te vinden gebruik je traceersoftware, maar wat als je je bagage of auto wilt traceren? Bevestig dan simpelweg een tracker, zoals de AirTag van Apple. Dit ronde schijfje is ongeveer 3 cm doorsnee en 0,5 cm dik. Zorg dat op je iOS- of iPadOS-apparaat de functies Zoek mijn, Bluetooth en Locatievoorzieningen ingeschakeld zijn. Koppel je toestel aan de AirTag en gebruik de functie Zoek mijn om het object te lokaliseren. De locatie wordt op een kaart getoond en je kunt een geluid laten afspelen. Activeer de Verloren-modus om een bericht te ontvangen zodra de AirTag in de buurt is. Voor Android-gebruikers zijn apps als AirGuard AirTag Protection en Tracker Detect beschikbaar in de appstores om AirTags te vinden.

Als je niet binnen het Apple-ecosysteem wilt blijven, biedt de Tile-tracker een goed alternatief. Deze werkt samen met de Tile-app uit de appstores.

De Tile-app heeft de tracker (en dus mijn sleutels) gevonden!

Tip 06: Stroom

Ook een powerbank voor je gps en/of smartphone is aangewezen. De capaciteit, uitgedrukt in mAh (milliampère-uur), bepaalt hoe vaak je je apparaten kunt opladen. Check voor je vlucht de maximale capaciteit aan lithiumbatterijen die je in je handbagage mag meenemen. Volgens de IATA mag je maximaal 2 powerbanks, samen tot 27000 mAh (27000 x 3,7 / 1000 = 100 Wh), meenemen. Bij KLM is, na goedkeuring, tot 43000 mAh toegestaan. Zorg er ook voor dat je powerbank de nodige veiligheidsfuncties heeft en compatibel is met je apparaten. Opties zoals snelladen, meerdere uitgangspoorten en draadloze oplaadmogelijkheden zijn handig.

Daarnaast is het belangrijk om te weten welke stekkertypes nodig zijn voor de stopcontacten op je bestemming. Bekende types zijn A en B (Noord-Amerikaanse norm), C (Europese tweepolige stekker), D en M (Britse en gerelateerde normen), E en F (Europees met pin- of randaarde) en G (Brits driepolig). Overweeg de aanschaf van een universele reisadapter en controleer of je apparaten een spanningsconverter nodig hebben (indien afwijkende voltages).

Lees ook: Powerbank kopen (voor vakantie of festival)? Hier moet je op letten

Controleer voor de aanschaf eerst goed de specificaties en functies van je powerbank.

Tip 07: Wifi

De wifi-kwaliteit is op sommige campings, hotels of appartementen ondermaats. Ga na wat eerdere gasten hierover in hun beoordeling schreven. Met een wifi-scanner op je mobiele toestel, zoals WiFi Analyzer (Android), Fritz! WLAN (Android en iOS) of NetSpot Free (Windows), kun je op een camping een optimale plek uitzoeken. Eventueel kun je een externe antenne aansluiten op (de usb-poort van) je laptop, zoals Netgear Nighthawk A7000 (tot wifi 5) of A8000 (tot wifi 6). Je kunt ook een wifi repeater/versterker aanschaffen waarmee je dan meerdere apparaten tegelijk kunt verbinden. De repeater fungeert als een brug tussen de wifi-router (van bijvoorbeeld de camping) en de verbonden apparaten. Een prima maar prijzig toestel (circa 190 euro) is AVM Fritz! Repeater 6000 (triband ax wifi 6), maar het kan ook met een goedkoper model, zoals de TP-Link RE450 Range Extender (dualband ac wifi 5).

Een wifi-analyzer maakt meteen duidelijk waar (en via welk toegangspunt) je het beste signaal ontvangt.

Tip 08: Mifi

Een mifi-router kan tijdens je reis erg handig zijn, aangezien het je toelaat op bijna elke locatie een draadloos netwerk op te zetten via het mobiele netwerk (zoals 4G LTE of 5G). Hiervoor heb je een (lokale - zie ook tip 15) simkaart en een data-abonnement nodig. Een topmodel is de Netgear Nighthawk M6 Pro, die ongeveer 950 euro kost en ondersteuning biedt voor 5G en wifi 6 met snelheden tot 2,9 Gbps. Een goedkoper maar degelijk alternatief is de TP-Link M7650 voor ongeveer 170 euro, met snelheden tot 600 Mbit/s en een batterijduur van 15 uur. Handig is wel dat een mifi-router ook thuis als back-up kan dienen voor het geval je breedbandverbinding uitvalt.

Als alternatief kun je je smartphone gebruiken als wifi-hotspot, ook wel tethering genoemd. Zowel Android als iOS bieden deze functie. Op een Android-toestel vind je dit bijvoorbeeld bij Instellingen / Netwerk en internet / Hotspot en tethering. Op een Samsung-smartphone ga je naar Instellingen / Verbindingen / Mobiele hotspot en tethering. Bij een iPhone ga je naar Instellingen / Persoonlijke hotspot. Voor langdurig gebruik is dit minder ideaal omdat het snel je batterij kan leegtrekken en de netwerkverbinding minder stabiel is dan met een mifi-router.

Voor sporadische hotspots kom je ook wel met tethering weg.

Tip 09: Camerabeelden

Het is geruststellend als je vanaf je vakantieadres je huis kunt monitoren door zowel live als opgeslagen videobeelden van je bewakingscamera's of slimme deurbel te bekijken. Er zijn veel modellen beschikbaar voor zowel binnen als buiten, vaak uitgerust met tweewegsaudio en AI-gestuurde detectiefuncties, met prijzen tussen de 50 en 200 euro. Sommige camera’s slaan beelden lokaal op, zoals op een geheugenkaart, terwijl andere dit op een netwerk-opslagapparaat doen, zoals een nas. Met apps zoals Surveillance Station, geïntegreerd in het DSM-besturingssysteem van Synology-nas-apparaten, kun je maximaal 2 ip-camera's aansluiten. Beelden kunnen ook, vaak via een betaald abonnement, in de cloud worden opgeslagen. De meeste camera’s bieden de mogelijkheid om (live) beelden te bekijken via een app, zonder extra routerconfiguratie. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor draadloze videodeurbellen zoals de Eufy Video Doorbell Dual 2 Pro met HomeBase 3.

Live beelden op afstand via de apps van Foscam en Eufy Security. 

Tip 10: Notificaties

Je kunt de meeste bewakingscamera's en slimme deurbellen ook zo instellen dat ze automatisch een notificatie of e-mail sturen bij beweging of wanneer er iemand aanbelt. Ook luchtvaartmaatschappijen en allerlei boekingssites gebruiken meldingen om je op de hoogte te houden van wijzigingen. Zorg dat je deze meldingen correct hebt ingesteld.

Daarnaast kunnen diverse IoT-apparaten in je netwerk je ook via notificaties informeren over specifieke situaties. Maar het kan ook in 'omgekeerde' richting: vaak laten IoT-toestellen zich op afstand benaderen en bedienen. Met een slimme stekker kun je zelfs 'domme' apparaten, zoals staande lampen, op afstand in- en uitschakelen. Een voorbeeld is de TP-Link Tapo P115 Smart Plug, waarmee je trouwens ook het energieverbruik kunt monitoren.

Een slimme stekker laat zich via een app ook op afstand bedienen.

Tip 11: Vreemde taal

Wanneer je naar een land reist waarvan je de taal niet spreekt, kan dit communicatieproblemen opleveren, zoals het niet begrijpen van menukaarten of instructies. Gelukkig bestaan er gratis apps als Google Translate en Microsoft Vertaler. Google Translate maakt het mogelijk om je camera op tekst te richten en de vertaling direct op je scherm te zien. Daarnaast heeft de app een gespreksmodus waarin je na het instellen van de talen gesproken berichten in je eigen taal kunt inspreken die vervolgens direct worden vertaald en voorgelezen in de taal van je gesprekspartner. Ook Microsoft Vertaler biedt vergelijkbare functies. Met deze app kun je zelfs gesprekken voeren op verschillende apparaten door een code te delen met je gesprekspartners.

Niet meer langs maar mét elkaar praten, dankzij Microsoft Vertaler.

Tip 12: GPS

Als je een wandel- of fiets-gps hebt, is het belangrijk dat de kaarten van je reisbestemming geladen zijn. Je kunt gratis kaarten vinden via OpenStreetMap (OSM), een platform waar gebruikers wereldwijd kaarten actueel houden. Specifiek voor fietsers is er OpenFietsMap, ook gebaseerd op OSM. Voor het downloaden van specifieke kaartdelen kun je terecht op websites als https://downloads.geofabrik.de, www.bbbike.org en https://data.maptiler.com/downloads/planet/.

Het overzetten van kaarten en tracks op je gps-apparaat varieert per merk en model. Bij veel Garmin-apparaten kun je de gratis tool Basecamp gebruiken. Ook kun je de gps via usb aansluiten op je computer en bestanden handmatig naar de juiste map kopiëren vanuit Verkenner. Je raadpleegt best de handleiding van je toestel of je vraagt raad aan zoekmachines of ai-chatbots.

De kaartinformatie van het afgebakende gebied wordt je via mail doorgestuurd.

Tip 13: Kaarten en routes

Ook met je smartphone kun je prima navigeren, bijvoorbeeld met Google Maps of met routeplanners als AllTrails, Komoot en RouteYou. Om kaarten of routes offline te gebruiken als er geen mobiel netwerk beschikbaar is, kun je ze vooraf downloaden. Voor Google Maps type je de naam van de regio in het zoekvenster, tik je op de plaatsnaam voor meer details en kies je via het menu met de drie puntjes voor Offline kaart downloaden. Pas de kaart aan naar wens en bevestig met Downloaden.

Veel routeplanners bieden zo'n offline modus vaak alleen aan voor betalende gebruikers. Bijvoorbeeld, een jaarabonnement bij RouteYou kost ongeveer 4 euro per maand voor toegang tot alle kaarten. Routes van RouteYou kun je bovendien naar je Garmin-gps overzetten via je Garmin-account.

AllTrails

📱Download voor iOS
📱Download voor Android

Komoot

📱Download voor iOS
📱Download voor Android

RouteYou

📱Download voor iOS
📱Download voor Android

Download vooraf het gewenste gebied in Google Maps.

Tip 14: VPN

Op reis verbind je je mobiele apparaat vaak met draadloze netwerken in bijvoorbeeld hotels, restaurants of winkelcentra. Omdat je nooit zeker weet hoe veilig deze netwerken zijn, is het aan te raden altijd een versleutelde verbinding te gebruiken via een VPN-service (Virtual Private Network). Er zijn verschillende criteria om op te letten bij het kiezen van een VPN-provider. Voor op reis zijn een snelle datatransfer, veel serverkeuzes en ondersteuning voor meerdere apparaten (voor je reisgenoten) wellicht belangrijk. Controleer ook of je favoriete streamingplatforms zoals Netflix, Disney+ en Amazon Prime Video wel compatibel zijn met de VPN, en of de provider servers in je thuisland (Nederland of België) heeft. Zo kun je ook in het buitenland nog genieten van media van je favoriete krant of televisiezender.

Via een VPN-connectie (met het thuisland) veilig surfen en je vertrouwde media blijven streamen.

Tip 15: Roaming

In de EU kun je doorgaans zonder extra kosten gebruikmaken van je mobiele dataverbinding dankzij roaming-overeenkomsten tussen providers. Op deze webpagina van Consuwijzer vind je een lijst van landen waar je gratis kunt roamen. Let op: je provider kan toch een toeslag vragen als je boven een bepaalde datalimiet komt, en hiervoor is een rekenhulp beschikbaar op de genoemde site. Er geldt een automatische kostenbeperking van 50 euro exclusief btw per factuurperiode voor mobiel internetten. Als je factuurperiode bijvoorbeeld op de 15de eindigt en je bent van 10 tot 20 juli op vakantie, kun je potentieel voor twee periodes deze kosten maken. Je kunt vooraf met je provider overeenkomen om deze limiet aan te passen.

Voor extra zekerheid kun je de mobiele data en dataroaming uitzetten, zodat je nog wel kunt bellen en via wifi internetten. Op een Android-toestel kan dit meestal via Instellingen / Netwerk en internet / Internet. Klik op het tandwiel naast je mobiele verbinding en selecteer Roaming. Een ander veelgebruikte route is Instellingen / Verbindingen / Mobiele netwerken en dan Roaming. Op een iPhone ga je naar Instellingen / Mobiel netwerk / Opties mobiele data en kies je Dataroaming in- of uitschakelen. Schakel ook alle automatische updates uit en controleer je dataverbruik via een app of je account.

Overweeg ook de aankoop van een lokale (prepaid) sim- of e-sim-abonnement om ongewenste roamingkosten te vermijden. Lees hier meer over e-sims voor iPhones. Controleer vooraf of je telefoon simlockvrij is, of deze technisch compatibel is met het lokale netwerk, hoe de netwerkdekking is en welke data- en belbundels beschikbaar zijn. Let goed op de voorwaarden en de geldigheidsduur en hoe je het beltegoed kunt opwaarderen.

Schakel roaming uit als er tussen de providers geen roamingcontract is afgesloten.

Tip 16: Back-ups

Op reis maak je vaak veel foto's en video's die je niet wilt verliezen. Het is verstandig om regelmatig back-ups te maken. Dit kan via online diensten zoals Google Foto's, iCloud, Dropbox, of Amazon Photos, waarbij je foto's automatisch kunt laten uploaden. Om data te besparen, kun je instellen dat deze back-ups alleen via wifi gebeuren. Bij Google Foto's regel je dit door de app te openen, naar Instellingen voor foto's / Back-up te gaan en bij Gebruik van mobiele data te kiezen voor Niet via mobiele data. Andere opties zijn nog 5 MB, 10 MB, 30 MB en Onbeperkt. Hier kun je ook instellen of dit voor video's geldt en of back-ups tijdens roaming toegestaan zijn. Op een iPhone ga je naar Instellingen / Foto’s en klik je op Mobiele data en zet je de optie Mobiele data uit.

Je houdt van fotograferen?

Met een echte fotocamera kun je de prachtigste beelden schieten!

Als je een laptop bij je hebt, kun je ook daarop foto's opslaan, of eventueel op een externe ssd-schijf. Gebruikt je camera sd-kaarten, neem dan meerdere kaarten mee en wissel deze regelmatig. Bewaar volle kaarten op een veilige plek, los van je camera, om verlies of diefstal van data te voorkomen.

Back-ups laat je wellicht best alleen via wifi gebeuren.

Tip 17: Diefstal

Als je smartphone tijdens je reis gestolen wordt, is het cruciaal om snel te handelen. Blokkeer onmiddellijk je telefoon en simkaart. De meeste providers bieden een noodnummer hiervoor, maar vaak kun je ook via het online account op de website van je provider de simkaart blokkeren. Vraag direct een nieuwe simkaart aan zodat deze bij je thuiskomst klaarligt. Vergeet ook niet je creditcard of bankpas te blokkeren; deze diensten zijn meestal 24 uur per dag telefonisch bereikbaar. Noteer deze noodnummers voordat je op reis gaat. Nuttige informatie met telefoonnummers vind je nog op www.consumentenbond.nl/betaalrekening/bankpas-kwijt-gestolen.

Doe aangifte van de diefstal bij de lokale politie en vraag om een schriftelijk bewijs, wat vaak nodig is voor de verzekering en als vrijwaring kan dienen als je telefoon voor criminele activiteiten gebruikt wordt. Je kunt je telefoon ook op afstand wissen via de ingebouwde traceerfunctie of met een extra beveiligingsapp (zie ook tip 4).

©Mihail - stock.adobe.com

Telefoon gestolen? Snel reageren is de boodschap!

Tip 18: Niet delen

Het is verstandig om niet publiekelijk te delen wanneer je op reis bent. Vermijd het posten van berichten op sociale media met details over je reisperiode en deel geen reisdocumenten, tickets of andere gevoelige informatie die voor identiteitsdiefstal gebruikt kunnen worden. Controleer vooraf de privacy-instellingen van je sociale netwerken om te bepalen wie je berichten kan zien en beperk deze tijdens je reis best tot vrienden of familie.

Wees voorzichtig met het posten of mailen van foto's, aangezien deze veel over je locatie kunnen onthullen, niet alleen door de achtergrond maar ook door metadata als geotags. Overweeg om tijdelijk de toegang van je camera-app tot je locatiegegevens te blokkeren.

Op een Android-toestel doe je dit door naar Instellingen / Apps te gaan, waar je bij Camera en Machtigingen (of Rechten) de locatie instelt op Niet toestaan of eventueel Altijd vragen. Op een iPhone ga je naar Instellingen / Privacy en beveiliging / Locatievoorzieningen / Camera en tik je op Nooit.

Voor het verwijderen van geotags en andere metadata van foto's kun je een gratis tool als XnView MP gebruiken. Selecteer je foto's, ga naar Metadata / GPS-gegevens bewerken, stel de coördinaten in op 0 en bevestig met Alles schrijven.

Geotags haal je beter weg voor je foto's (openbaar) post.

Tip 19: Wel delen

Tijdens je reis wil je wellicht je ervaringen delen met (alleen) vrienden en familie. Naast bekende opties als WhatsApp en gedeelde albums via Google Foto's, biedt de app Polarsteps een leuke manier om dit te doen. Polarsteps gebruikt gps-tracking om je route tijdens het reizen vast te leggen, op een batterijzuinige manier. Foto's die je toevoegt worden automatisch georganiseerd op tijd en locatie, en je kunt je reisdagboek eenvoudig delen met je kennissen.

Daarnaast ontvang je met Polarsteps statistieken en inzichten over je reizen, zoals de afgelegde afstanden, de bezochte locaties en meer. PolarSteps kan ook in een offline modus werken, wat handig is als je geen internetverbinding hebt.

Via Polarsteps laat je je vrienden je reis live meebeleven.

▼ Volgende artikel
WhatsApp of Signal: kies je voor meer functies of voor meer privacy?
© Ascannio - stock.adobe.com
Huis

WhatsApp of Signal: kies je voor meer functies of voor meer privacy?

In Nederland stappen steeds meer mensen over van WhatsApp naar Signal. De focus op privacy en anonimiteit trekt een groeiende groep gebruikers aan die bewuster omgaan met hun digitale gegevens. In dit artikel zetten we de verschillen tussen beide apps op een rij, zodat je zelf kunt bepalen welke het beste bij jou past.

Bij WhatsApp blijven of overstappen op Signal? Om te weten welke app het beste bij jou past, hebben we ze vergeleken op onderstaande punten: • Privacy en beveiliging • Anonimiteit • Functionaliteit en gebruiksgemak • Populariteit en bereik • Kosten en verdienmodel

Lees ook: Van Facebook tot TikTok: welk van deze acht diensten past bij jou?

Privacy en beveiliging

Een van de grootste verschillen tussen WhatsApp en Signal ligt in de manier waarop deze diensten met jouw gegevens omgaan. WhatsApp maakt gebruik van end-to-end-encryptie, waardoor alleen jij en de ontvanger je berichten kunnen lezen. Dat is goed, dus. Maar… WhatsApp verzamelt metadata, zoals wie je berichten stuurt en wanneer, en deelt deze gegevens met moederbedrijf Meta (voorheen Facebook). Dit kan worden gebruikt voor advertenties en andere commerciële doeleinden.

Signal kiest een radicaal andere aanpak. Ook hier is alles wat je deelt is end-to-end versleuteld, en zelfs Signal zelf kan jouw berichten niet lezen. In tegenstelling tot WhatsApp verzamelt Signal vrijwel geen metadata en slaat geen informatie op over wie je berichten stuurt of wanneer je dat doet. De app is bovendien volledig open-source, wat betekent dat iedereen de code kan controleren op veiligheid en transparantie.

Anonimiteit

Bij Signal heb je de mogelijkheid om een gebruikersnaam aan te maken. Hiermee kun je communiceren zonder je telefoonnummer te delen. Je telefoonnummer blijft standaard verborgen, tenzij je ervoor kiest om dit weer te geven. Let wel: contacten die jouw nummer al in hun telefoon hebben opgeslagen, blijven dit zien.

WhatsApp werkt volledig op basis van telefoonnummers. Iedereen die jouw nummer heeft, kan je een bericht sturen, tenzij je specifieke blokkades instelt. Signal biedt met gebruikersnamen een extra laag anonimiteit en privacy, wat handig is in situaties waarin je liever niet je nummer deelt, bijvoorbeeld in groepchats of bij zakelijke contacten.

Functionaliteit en gebruiksgemak

WhatsApp is al jaren een van de meest gebruikte berichtenapps en heeft een uitgebreid scala aan functies. Naast tekst- en spraakberichten kun je videobellen, statusupdates plaatsen (vergelijkbaar met Instagram Stories) en eenvoudig bestanden delen. De app biedt ook een koppeling met cloudopslagdiensten zoals Google Drive en iCloud, zodat je back-ups van je gesprekken kunt maken. Let wel: deze back-ups zijn niet altijd versleuteld.

Signal richt zich op eenvoud en privacy. Je kunt er uiteraard mee bellen, berichten sturen en media delen, maar zonder toeters en bellen. Wat Signal uniek maakt, zijn functies zoals verdwijnende berichten en een blur-tool om gezichten in foto’s onherkenbaar te maken. Het ontbreken van uitgebreide opties zoals statusupdates maakt de app minder veelzijdig, maar dat is voor veel gebruikers geen probleem.

🔐Back-ups versleutelen in WhatsApp doe je zo Als je gebruikmaakt van Google Drive of iCloud om een back-up van je WhatsApp-chats op te slaan, worden deze gegevens standaard zonder extra beveiliging opgeslagen. Gelukkig kun je dit zelf aanpassen door end-to-end encryptie in te schakelen. Hiermee zorg je ervoor dat alleen jij toegang hebt tot je back-up, beveiligd met een wachtwoord of een unieke encryptiesleutel. Zo stel je het in:

  1. Ga naar de WhatsApp-instellingen.
  2. Kies Chats en vervolgens Back-up chats.
  3. Activeer de optie voor End-to-end versleutelde back-up.
  4. Stel een wachtwoord of encryptiesleutel in.

Versleutelde back-up WhatsApp

Let op: WhatsApp kan deze gegevens niet herstellen als je ze vergeet. Zorg dus dat je je wachtwoord of sleutel niet kwijtraakt!

Populariteit en bereik

WhatsApp heeft in Nederland ruim 11 miljoen dagelijkse gebruikers en is hier verreweg de populairste app voor berichten. Signal heeft een veel kleiner gebruikersbestand (rond een miljoen), maar zit sinds januari 2025 wel flink in de lift: op moment van schrijven staat het op nummer 1 van de meest gedownloade sociale netwerk-apps in de App Store van Apple en Google Play voor Nederland. Ook op Wikipedia wordt sinds het begin van het jaar flink meer gezocht naar Signal (blauw is WhatsApp, groen is signal).

©Pageviews Analysis

Kosten en verdienmodel

Zowel WhatsApp als Signal zijn gratis te downloaden en te gebruiken. WhatsApp verdient echter geld door zakelijke diensten aan te bieden en door gegevens te delen binnen het Meta-ecosysteem. Signal heeft geen commerciële belangen en wordt gefinancierd door donaties van gebruikers. Dit maakt de app onafhankelijk van adverteerders en andere commerciële partijen.

WhatsApp of Signal?

De keuze tussen WhatsApp en Signal hangt af van jouw prioriteiten. Hecht je vooral waarde aan gebruiksgemak en een groot netwerk van gebruikers, dan is WhatsApp in ieder geval op dit moment nog een logische keuze. Wil je meer controle over je privacy en zoek je een app die zo min mogelijk gegevens verzamelt, dan is Signal een beter alternatief.

Downloaden

Signal

WhatsApp

Ouderwetse versleuteling?

💌 Briefgeheim!

▼ Volgende artikel
Borax: het middel dat je in huis wilt hebben
© JCM - stock.adobe.com
Huis

Borax: het middel dat je in huis wilt hebben

Borax (boorzuurpoeder in het Nederlands) is een natuurlijk en veelzijdig poeder. Het is biologisch afbreekbaar, bevat geen chemische stoffen en is geschikt voor uiteenlopende toepassingen. Zeven schoonmaakklussen waar je dit wondermiddel allemaal voor kunt gebruiken.

Dit artikel in het kort: • Boorzuurpoeder is een natuurlijk mineraal dat wordt gewonnen uit droogstaande zoutmeren. • Toepassingen: allesreiniger, ontvetter, tapijtreiniger, onkruidverdelger, vuilnisbakreinigerwasmiddel, zilverpoets en wasmiddel. • Gebruik handschoenen bij het schoonmaken, want het kan huid en ogen irriteren.

Lees ook: 10x (goedkoop!) je huis schoon met soda, groene zeep en azijn

Wat is boorzuurpoeder?

Boorzuurpoeder, ook wel borax, natriumtetraboraat of dinatriumtetraboraat, wordt gewonnen uit droogstaande zoutmeren. Het mineraal heeft een poedervorm en is gemakkelijk op te lossen in water. Het lijkt op soda, maar is nóg effectiever. Met boorzuurpoeder kun je afscheid nemen van talloze schoonmaakflessen, want het vervangt meerdere producten in je keukenkastje.

VEILIG GEBRUIK VAN BORAX Hoewel boorzuurpoeder een natuurlijk middel is, kan het huid- en oogirritatie veroorzaken. Gebruik daarom altijd handschoenen en spoel oppervlakken grondig na met schoon water. Houd het buiten bereik van kinderen en huisdieren.

Allesreiniger

Maak eenvoudig een krachtige allesreiniger door één eetlepel boorzuurpoeder te mengen met warm water. Giet het mengsel in een sprayflacon en gebruik het om je badkamer, keuken, vloer en meubels schoon te maken. Voor hardnekkige aanslag in het toilet strooi je een kopje boorzuurpoeder in de pot. Laat het intrekken, borstel na en spoel door.

©Brian Jackson

Ontvetten

Boorzuurpoeder werkt ook als een krachtige ontvetter en is dus ideaal om vet en olie te verwijderen. Meng daarvoor het boorzuurpoeder met warm water en maak met het mengsel de oven, het rooster van de barbecue en keukenapparatuur schoon.

Tapijt reinigen

Heb je een mooi tapijt, maar is het door de jaren heen wat minder mooi geworden? Verwijder vlekken uit je tapijt door een mengsel te maken van gelijke delen boorzuurpoeder, warm water en een drupje afwasmiddel. Spray dit op de vlek, laat een uur intrekken en dep daarna met een natte doek. Zuig de restjes op voor een schoon resultaat.

©Andrey Popov

Onkruid verdelgen

Boorzuurpoeder is ook een ideaal middel tegen onkruid. Het doodt effectief onkruid. Het is wel verstandig om maar een kleine hoeveelheid van het poeder op onkruid te strooien. Te veel poeder kan ook andere planten in je tuin laten afsterven.

De vuilnisbak reinigen

Maden, nare geuren of schimmel in je vuilnisbak? Gebruik dan boorzuurpoeder om de vuilnisbak schoon te maken. Je maakt een mengsel van het poeder en warm water en maakt hiermee de vuilnisbak schoon. Het verwijdert vuil, vet en vieze geurtjes.

Zilverpoets

Dof zilveren bestek of sieraden? Breng ze weer tot leven door ze te laten weken in een oplossing van water en boorzuurpoeder. Na het weken spoel je het af en poets je het met een zachte doek weer op. Je sieraden of bestek stralen weer als nieuw.

Wasmiddel

Voor frissere, helderdere was voeg je een half kopje boorzuurpoeder toe aan de wasbeurt. Voor hardnekkige vlekken zou je – op eigen risico — je 'laundry stripping' proberen: laat kleding weken in heet water met een mengsel van soda, boorzuurpoeder en wasmiddel. Spoel goed uit en was de kleding met de wasmachine zonder wasmiddel.