ID.nl logo
Alternatieve checklist: 19 tips voor een zorgeloze vakantie
© Adisak - stock.adobe.com
Zekerheid & gemak

Alternatieve checklist: 19 tips voor een zorgeloze vakantie

Je plant een reis naar het buitenland en je vlucht, auto, hotels of campings zijn geboekt. Maar ben je nu helemaal klaar voor een zorgeloze reis? Voor een echt goede voorbereiding neem je de 19 tips in dit artikel door.

In dit artikel bieden we je een hele reeks praktische tips en tools aan voor als je op reis gaat:

  • Check de reisinformatie
  • Maak een digitale kopie van belangrijke (reis)documenten
  • Beveilig de apparaten die je meeneemt
  • Zet de trackingfunctie aan
  • Neem een powerbank mee
  • Denk eens aan een mifi-router
  • Zet de kaarten van tevoren op je gps of smartphone
  • Zet roaming uit
  • Maak al tijdens je reis back-ups van je foto's en video's

Vergeet deze tips niet! Minimaliseer je stroomverbruik thuis als je op vakantie gaat: zo doe je dat!

Tip 01: Reisinformatie

Als je naar het buitenland gaat, raadpleeg dan vooraf de online informatie van de overheid. Nederlanders kunnen terecht op www.nederlandwereldwijd.nl, een initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Je vindt er rubrieken als Checklist, Gezondheid, Hulp bij nood en Reis voorbereiden. Er is ook een bijbehorende Reisapp, met specifiek reisadvies voor elk land, een eenheidsconverter en een functie om (bijvoorbeeld) bonnen van dure aankopen te scannen voor de douane.

📱Download Reisapp voor iOS
📱Download Reisapp voor Android

Belgen vinden relevante informatie op deze website met onderdelen als Reisdocumenten, Reisverzekeringen, Belgen in nood en Uw geld. Je kunt je (reis) registreren zodat FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig kan informeren en ondersteunen.

Tip 02: Digitale kopie

Op reis in het buitenland heb je een aantal belangrijke documenten nodig, zoals je ID-bewijs, paspoort, visum, (internationaal) rijbewijs, boekingsbewijzen, apparaatgegevens (zie volgende tip) enzovoort. Daar maak je het beste voor je vertrek een digitale kopie van. Je kunt deze op je smartphone of laptop bewaren, maar met het oog op verlies of diefstal bewaar je de documenten het liefst ook online, zoals bij je cloudopslagprovider, bij voorkeur wel versleuteld. Dit kan bijvoorbeeld met het gratis, opensource 7-Zip. Installeer dit programma, open vervolgens 7-Zip File Manager en navigeer naar de gewenste bestanden. Selecteer deze en klik op Toevoegen. In het dialoogvenster kies je 7z als Archiefformaat, vul je bij Versleuteling een sterk wachtwoord in (2x) en zet je een vinkje bij SFX-archief maken en bij Bestandsnamen versleutelen. Na je bevestiging creëert 7-Zip een uitvoerbaar exe-bestand dat na een dubbelklik en het invullen van het juiste wachtwoord de geselecteerde bestanden netjes uitpakt.

Tip 03: Toegang   

Bij verlies of diefstal van je smartphone of laptop is het cruciaal dat niemand zomaar bij je persoonlijke gegevens kan. Beveilig je apparaten daarom met een sterk wachtwoord, touch ID of gezichtsherkenning. Overweeg tevens een kortere automatische vergrendeltijd voor op reis.

Op Android-smartphones vind je dit bij Instellingen / Beveiliging en privacy / Apparaatvergrendeling / Schermvergrendeling. Klik dan op het tandwiel en kies Vergrendelen na time-out van scherm. Overigens zou het op jouw Android-telefoon net anders kunnen werken, dat geldt voor alle tips in dit artikel. Op een Samsung-apparaat ga je bijvoorbeeld naar Instellingen / Vergrendelscherm / Veilige vergrendeling.

Bij iOS ga je naar Instellingen / Scherm en helderheid / Automatisch slot. Voeg ook contactinformatie toe op het vergrendelscherm, zoals het telefoonnummer van een reisgenoot. Zoek op Android in de instellingen naar Vergrendelscherm en gebruik de optie Contactgegevens of Tekst toevoegen. Op een iPhone kun je geen eigen tekst toevoegen op het vergrendelscherm. Gebruik eventueel het medische ID dat je configureert in de Gezondheid-app, een uitleg vind je hier. Op Android vind je iets vergelijkbaars via Instellingen / Veiligheid en noodgevallen.

Maak duidelijke foto's van je toestellen en noteer gegevens als merk, model- of serienummer, en het IMEI-nummer. Op Android vind je deze informatie via Instellingen / Info telefoon, op iOS via Instellingen / Algemeen / Info en op een Windows-pc bij Instellingen / Systeem / Info.

Versterk de beveiliging van je belangrijkste accounts bij voorkeur met tweefactorauthenticatie, bijvoorbeeld via Bitwarden.

Tip 04: Traceerfunctie

Je doet er goed aan om traceerfuncties te gebruiken of extra traceersoftware te installeren om een verloren of gestolen smartphone of laptop terug te vinden. Deze functies zijn standaard ingebouwd in Windows en macOS. We nemen Windows als voorbeeld: navigeer naar Instellingen / Privacy en beveiliging / Mijn apparaat zoeken, zorg dat je Windows-account aan je Microsoft-account is gekoppeld en schakel locatievoorzieningen in bij Privacy en beveiliging / Locatie. Via https://account.microsoft.com/devices kun je je apparaat lokaliseren.

Mobiele systemen zoals Android en iOS hebben ook dergelijke functies. Voor Android ga je naar Instellingen / Google (of Beveiliging) / Vind mijn apparaat en activeer je deze service. Zorg ook dat Locatie is ingeschakeld. Met je Google-account ingelogd, lokaliseer je je toestel via www.google.com/android/find, en kun je ook opties als Geluid afspelen, Apparaat beveiligen en Apparaat terugzetten op fabrieksinstellingen gebruiken. Op een iPhone ga naar Instellingen, klik je op je naam en kies je Zoek mijn. Tik op Zoek mijn iPhone en schakel Zoek mijn iPhone in. Je kunt apparaten zoeken op www.icloud.com.

Als alternatief kun je (ook) externe software zoals Prey installeren, beschikbaar voor zowel desktop als mobiel.

Tip 05: Bagage terugvinden

Om je smartphone of laptop terug te vinden gebruik je traceersoftware, maar wat als je je bagage of auto wilt traceren? Bevestig dan simpelweg een tracker, zoals de AirTag van Apple. Dit ronde schijfje is ongeveer 3 cm doorsnee en 0,5 cm dik. Zorg dat op je iOS- of iPadOS-apparaat de functies Zoek mijn, Bluetooth en Locatievoorzieningen ingeschakeld zijn. Koppel je toestel aan de AirTag en gebruik de functie Zoek mijn om het object te lokaliseren. De locatie wordt op een kaart getoond en je kunt een geluid laten afspelen. Activeer de Verloren-modus om een bericht te ontvangen zodra de AirTag in de buurt is. Voor Android-gebruikers zijn apps als AirGuard AirTag Protection en Tracker Detect beschikbaar in de appstores om AirTags te vinden.

Als je niet binnen het Apple-ecosysteem wilt blijven, biedt de Tile-tracker een goed alternatief. Deze werkt samen met de Tile-app uit de appstores.

Tip 06: Stroom

Ook een powerbank voor je gps en/of smartphone is aangewezen. De capaciteit, uitgedrukt in mAh (milliampère-uur), bepaalt hoe vaak je je apparaten kunt opladen. Check voor je vlucht de maximale capaciteit aan lithiumbatterijen die je in je handbagage mag meenemen. Volgens de IATA mag je maximaal 2 powerbanks, samen tot 27000 mAh (27000 x 3,7 / 1000 = 100 Wh), meenemen. Bij KLM is, na goedkeuring, tot 43000 mAh toegestaan. Zorg er ook voor dat je powerbank de nodige veiligheidsfuncties heeft en compatibel is met je apparaten. Opties zoals snelladen, meerdere uitgangspoorten en draadloze oplaadmogelijkheden zijn handig.

Daarnaast is het belangrijk om te weten welke stekkertypes nodig zijn voor de stopcontacten op je bestemming. Bekende types zijn A en B (Noord-Amerikaanse norm), C (Europese tweepolige stekker), D en M (Britse en gerelateerde normen), E en F (Europees met pin- of randaarde) en G (Brits driepolig). Overweeg de aanschaf van een universele reisadapter en controleer of je apparaten een spanningsconverter nodig hebben (indien afwijkende voltages).

Lees ook: Powerbank kopen (voor vakantie of festival)? Hier moet je op letten

Tip 07: Wifi

De wifi-kwaliteit is op sommige campings, hotels of appartementen ondermaats. Ga na wat eerdere gasten hierover in hun beoordeling schreven. Met een wifi-scanner op je mobiele toestel, zoals WiFi Analyzer (Android), Fritz! WLAN (Android en iOS) of NetSpot Free (Windows), kun je op een camping een optimale plek uitzoeken. Eventueel kun je een externe antenne aansluiten op (de usb-poort van) je laptop, zoals Netgear Nighthawk A7000 (tot wifi 5) of A8000 (tot wifi 6). Je kunt ook een wifi repeater/versterker aanschaffen waarmee je dan meerdere apparaten tegelijk kunt verbinden. De repeater fungeert als een brug tussen de wifi-router (van bijvoorbeeld de camping) en de verbonden apparaten. Een prima maar prijzig toestel (circa 190 euro) is AVM Fritz! Repeater 6000 (triband ax wifi 6), maar het kan ook met een goedkoper model, zoals de TP-Link RE450 Range Extender (dualband ac wifi 5).

Tip 08: Mifi

Een mifi-router kan tijdens je reis erg handig zijn, aangezien het je toelaat op bijna elke locatie een draadloos netwerk op te zetten via het mobiele netwerk (zoals 4G LTE of 5G). Hiervoor heb je een (lokale - zie ook tip 15) simkaart en een data-abonnement nodig. Een topmodel is de Netgear Nighthawk M6 Pro, die ongeveer 950 euro kost en ondersteuning biedt voor 5G en wifi 6 met snelheden tot 2,9 Gbps. Een goedkoper maar degelijk alternatief is de TP-Link M7650 voor ongeveer 170 euro, met snelheden tot 600 Mbit/s en een batterijduur van 15 uur. Handig is wel dat een mifi-router ook thuis als back-up kan dienen voor het geval je breedbandverbinding uitvalt.

Als alternatief kun je je smartphone gebruiken als wifi-hotspot, ook wel tethering genoemd. Zowel Android als iOS bieden deze functie. Op een Android-toestel vind je dit bijvoorbeeld bij Instellingen / Netwerk en internet / Hotspot en tethering. Op een Samsung-smartphone ga je naar Instellingen / Verbindingen / Mobiele hotspot en tethering. Bij een iPhone ga je naar Instellingen / Persoonlijke hotspot. Voor langdurig gebruik is dit minder ideaal omdat het snel je batterij kan leegtrekken en de netwerkverbinding minder stabiel is dan met een mifi-router.

Tip 09: Camerabeelden

Het is geruststellend als je vanaf je vakantieadres je huis kunt monitoren door zowel live als opgeslagen videobeelden van je bewakingscamera's of slimme deurbel te bekijken. Er zijn veel modellen beschikbaar voor zowel binnen als buiten, vaak uitgerust met tweewegsaudio en AI-gestuurde detectiefuncties, met prijzen tussen de 50 en 200 euro. Sommige camera’s slaan beelden lokaal op, zoals op een geheugenkaart, terwijl andere dit op een netwerk-opslagapparaat doen, zoals een nas. Met apps zoals Surveillance Station, geïntegreerd in het DSM-besturingssysteem van Synology-nas-apparaten, kun je maximaal 2 ip-camera's aansluiten. Beelden kunnen ook, vaak via een betaald abonnement, in de cloud worden opgeslagen. De meeste camera’s bieden de mogelijkheid om (live) beelden te bekijken via een app, zonder extra routerconfiguratie. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor draadloze videodeurbellen zoals de Eufy Video Doorbell Dual 2 Pro met HomeBase 3.

Tip 10: Notificaties

Je kunt de meeste bewakingscamera's en slimme deurbellen ook zo instellen dat ze automatisch een notificatie of e-mail sturen bij beweging of wanneer er iemand aanbelt. Ook luchtvaartmaatschappijen en allerlei boekingssites gebruiken meldingen om je op de hoogte te houden van wijzigingen. Zorg dat je deze meldingen correct hebt ingesteld.

Daarnaast kunnen diverse IoT-apparaten in je netwerk je ook via notificaties informeren over specifieke situaties. Maar het kan ook in 'omgekeerde' richting: vaak laten IoT-toestellen zich op afstand benaderen en bedienen. Met een slimme stekker kun je zelfs 'domme' apparaten, zoals staande lampen, op afstand in- en uitschakelen. Een voorbeeld is de TP-Link Tapo P115 Smart Plug, waarmee je trouwens ook het energieverbruik kunt monitoren.

Tip 11: Vreemde taal

Wanneer je naar een land reist waarvan je de taal niet spreekt, kan dit communicatieproblemen opleveren, zoals het niet begrijpen van menukaarten of instructies. Gelukkig bestaan er gratis apps als Google Translate en Microsoft Vertaler. Google Translate maakt het mogelijk om je camera op tekst te richten en de vertaling direct op je scherm te zien. Daarnaast heeft de app een gespreksmodus waarin je na het instellen van de talen gesproken berichten in je eigen taal kunt inspreken die vervolgens direct worden vertaald en voorgelezen in de taal van je gesprekspartner. Ook Microsoft Vertaler biedt vergelijkbare functies. Met deze app kun je zelfs gesprekken voeren op verschillende apparaten door een code te delen met je gesprekspartners.

Tip 12: GPS

Als je een wandel- of fiets-gps hebt, is het belangrijk dat de kaarten van je reisbestemming geladen zijn. Je kunt gratis kaarten vinden via OpenStreetMap (OSM), een platform waar gebruikers wereldwijd kaarten actueel houden. Specifiek voor fietsers is er OpenFietsMap, ook gebaseerd op OSM. Voor het downloaden van specifieke kaartdelen kun je terecht op websites als https://downloads.geofabrik.de, www.bbbike.org en https://data.maptiler.com/downloads/planet/.

Het overzetten van kaarten en tracks op je gps-apparaat varieert per merk en model. Bij veel Garmin-apparaten kun je de gratis tool Basecamp gebruiken. Ook kun je de gps via usb aansluiten op je computer en bestanden handmatig naar de juiste map kopiëren vanuit Verkenner. Je raadpleegt best de handleiding van je toestel of je vraagt raad aan zoekmachines of ai-chatbots.

Tip 13: Kaarten en routes

Ook met je smartphone kun je prima navigeren, bijvoorbeeld met Google Maps of met routeplanners als AllTrails, Komoot en RouteYou. Om kaarten of routes offline te gebruiken als er geen mobiel netwerk beschikbaar is, kun je ze vooraf downloaden. Voor Google Maps type je de naam van de regio in het zoekvenster, tik je op de plaatsnaam voor meer details en kies je via het menu met de drie puntjes voor Offline kaart downloaden. Pas de kaart aan naar wens en bevestig met Downloaden.

Veel routeplanners bieden zo'n offline modus vaak alleen aan voor betalende gebruikers. Bijvoorbeeld, een jaarabonnement bij RouteYou kost ongeveer 4 euro per maand voor toegang tot alle kaarten. Routes van RouteYou kun je bovendien naar je Garmin-gps overzetten via je Garmin-account.

AllTrails

📱Download voor iOS
📱Download voor Android

Komoot

📱Download voor iOS
📱Download voor Android

RouteYou

📱Download voor iOS
📱Download voor Android

Tip 14: VPN

Op reis verbind je je mobiele apparaat vaak met draadloze netwerken in bijvoorbeeld hotels, restaurants of winkelcentra. Omdat je nooit zeker weet hoe veilig deze netwerken zijn, is het aan te raden altijd een versleutelde verbinding te gebruiken via een VPN-service (Virtual Private Network). Er zijn verschillende criteria om op te letten bij het kiezen van een VPN-provider. Voor op reis zijn een snelle datatransfer, veel serverkeuzes en ondersteuning voor meerdere apparaten (voor je reisgenoten) wellicht belangrijk. Controleer ook of je favoriete streamingplatforms zoals Netflix, Disney+ en Amazon Prime Video wel compatibel zijn met de VPN, en of de provider servers in je thuisland (Nederland of België) heeft. Zo kun je ook in het buitenland nog genieten van media van je favoriete krant of televisiezender.

Tip 15: Roaming

In de EU kun je doorgaans zonder extra kosten gebruikmaken van je mobiele dataverbinding dankzij roaming-overeenkomsten tussen providers. Op deze webpagina van Consuwijzer vind je een lijst van landen waar je gratis kunt roamen. Let op: je provider kan toch een toeslag vragen als je boven een bepaalde datalimiet komt, en hiervoor is een rekenhulp beschikbaar op de genoemde site. Er geldt een automatische kostenbeperking van 50 euro exclusief btw per factuurperiode voor mobiel internetten. Als je factuurperiode bijvoorbeeld op de 15de eindigt en je bent van 10 tot 20 juli op vakantie, kun je potentieel voor twee periodes deze kosten maken. Je kunt vooraf met je provider overeenkomen om deze limiet aan te passen.

Voor extra zekerheid kun je de mobiele data en dataroaming uitzetten, zodat je nog wel kunt bellen en via wifi internetten. Op een Android-toestel kan dit meestal via Instellingen / Netwerk en internet / Internet. Klik op het tandwiel naast je mobiele verbinding en selecteer Roaming. Een ander veelgebruikte route is Instellingen / Verbindingen / Mobiele netwerken en dan Roaming. Op een iPhone ga je naar Instellingen / Mobiel netwerk / Opties mobiele data en kies je Dataroaming in- of uitschakelen. Schakel ook alle automatische updates uit en controleer je dataverbruik via een app of je account.

Overweeg ook de aankoop van een lokale (prepaid) sim- of e-sim-abonnement om ongewenste roamingkosten te vermijden. Lees hier meer over e-sims voor iPhones. Controleer vooraf of je telefoon simlockvrij is, of deze technisch compatibel is met het lokale netwerk, hoe de netwerkdekking is en welke data- en belbundels beschikbaar zijn. Let goed op de voorwaarden en de geldigheidsduur en hoe je het beltegoed kunt opwaarderen.

Tip 16: Back-ups

Op reis maak je vaak veel foto's en video's die je niet wilt verliezen. Het is verstandig om regelmatig back-ups te maken. Dit kan via online diensten zoals Google Foto's, iCloud, Dropbox, of Amazon Photos, waarbij je foto's automatisch kunt laten uploaden. Om data te besparen, kun je instellen dat deze back-ups alleen via wifi gebeuren. Bij Google Foto's regel je dit door de app te openen, naar Instellingen voor foto's / Back-up te gaan en bij Gebruik van mobiele data te kiezen voor Niet via mobiele data. Andere opties zijn nog 5 MB, 10 MB, 30 MB en Onbeperkt. Hier kun je ook instellen of dit voor video's geldt en of back-ups tijdens roaming toegestaan zijn. Op een iPhone ga je naar Instellingen / Foto’s en klik je op Mobiele data en zet je de optie Mobiele data uit.

Je houdt van fotograferen?

Met een echte fotocamera kun je de prachtigste beelden schieten!

Als je een laptop bij je hebt, kun je ook daarop foto's opslaan, of eventueel op een externe ssd-schijf. Gebruikt je camera sd-kaarten, neem dan meerdere kaarten mee en wissel deze regelmatig. Bewaar volle kaarten op een veilige plek, los van je camera, om verlies of diefstal van data te voorkomen.

Tip 17: Diefstal

Als je smartphone tijdens je reis gestolen wordt, is het cruciaal om snel te handelen. Blokkeer onmiddellijk je telefoon en simkaart. De meeste providers bieden een noodnummer hiervoor, maar vaak kun je ook via het online account op de website van je provider de simkaart blokkeren. Vraag direct een nieuwe simkaart aan zodat deze bij je thuiskomst klaarligt. Vergeet ook niet je creditcard of bankpas te blokkeren; deze diensten zijn meestal 24 uur per dag telefonisch bereikbaar. Noteer deze noodnummers voordat je op reis gaat. Nuttige informatie met telefoonnummers vind je nog op www.consumentenbond.nl/betaalrekening/bankpas-kwijt-gestolen.

Doe aangifte van de diefstal bij de lokale politie en vraag om een schriftelijk bewijs, wat vaak nodig is voor de verzekering en als vrijwaring kan dienen als je telefoon voor criminele activiteiten gebruikt wordt. Je kunt je telefoon ook op afstand wissen via de ingebouwde traceerfunctie of met een extra beveiligingsapp (zie ook tip 4).

©Mihail - stock.adobe.com

Tip 18: Niet delen

Het is verstandig om niet publiekelijk te delen wanneer je op reis bent. Vermijd het posten van berichten op sociale media met details over je reisperiode en deel geen reisdocumenten, tickets of andere gevoelige informatie die voor identiteitsdiefstal gebruikt kunnen worden. Controleer vooraf de privacy-instellingen van je sociale netwerken om te bepalen wie je berichten kan zien en beperk deze tijdens je reis best tot vrienden of familie.

Wees voorzichtig met het posten of mailen van foto's, aangezien deze veel over je locatie kunnen onthullen, niet alleen door de achtergrond maar ook door metadata als geotags. Overweeg om tijdelijk de toegang van je camera-app tot je locatiegegevens te blokkeren.

Op een Android-toestel doe je dit door naar Instellingen / Apps te gaan, waar je bij Camera en Machtigingen (of Rechten) de locatie instelt op Niet toestaan of eventueel Altijd vragen. Op een iPhone ga je naar Instellingen / Privacy en beveiliging / Locatievoorzieningen / Camera en tik je op Nooit.

Voor het verwijderen van geotags en andere metadata van foto's kun je een gratis tool als XnView MP gebruiken. Selecteer je foto's, ga naar Metadata / GPS-gegevens bewerken, stel de coördinaten in op 0 en bevestig met Alles schrijven.

Tip 19: Wel delen

Tijdens je reis wil je wellicht je ervaringen delen met (alleen) vrienden en familie. Naast bekende opties als WhatsApp en gedeelde albums via Google Foto's, biedt de app Polarsteps een leuke manier om dit te doen. Polarsteps gebruikt gps-tracking om je route tijdens het reizen vast te leggen, op een batterijzuinige manier. Foto's die je toevoegt worden automatisch georganiseerd op tijd en locatie, en je kunt je reisdagboek eenvoudig delen met je kennissen.

Daarnaast ontvang je met Polarsteps statistieken en inzichten over je reizen, zoals de afgelegde afstanden, de bezochte locaties en meer. PolarSteps kan ook in een offline modus werken, wat handig is als je geen internetverbinding hebt.

▼ Volgende artikel
Help! Mijn Chromebook gaat niet aan! Dit kun je doen
© Google
Huis

Help! Mijn Chromebook gaat niet aan! Dit kun je doen

Weet je eigenlijk wel wat je moet doen wanneer je Chromebook niet meer aangaat? Er zijn verschillende manieren om hem weer aan de praat te krijgen. Dit is hoe je dat mogelijk toch weer lukt.

Als je Chromebook opeens niet meer aangaat, valt dit te proberen:

  • Verwijder eventuele accessoires en dongels
  • Maak de oplaadpoort schoon
  • Staat het scherm wel aan?
  • Probeer een andere kabel
  • Controleer de batterij
  • Maak gebruik van de Powerwash

Ook interessant: Chromebook en Chromebook Plus: dit zijn de verschillen

Een Chromebook is relatief betaalbaar, maar kan toch enorm veel bieden. Voorheen moest hij altijd met het internet verbonden zijn, maar tegenwoordig zijn er veel offline-functies beschikbaar. Maar dan moet hij wel opstarten. Als de Chromebook niet direct reageert, is er nog geen man overboord. Hieronder verschillende manieren om de laptop toch aan de praat te krijgen.

Verwijder eventuele accessoires en dongels

Eén van de eerste dingen om te proberen, is eventuele accessoires en dongels verwijderen uit de poorten. Het zou namelijk kunnen zijn dat zo'n randapparaat stroom vreet. Maar het kan ook zijn dat er ergens toch een fout optreedt. Zodra je alles losgekoppeld hebt en de Chromebook weer aangaat, sluit dan alle accessoires één voor één aan om te kijken of er verdere problemen opduiken. Zodoende kun je wellicht achterhalen wat precies de boosdoener is.

Maak van je Chromebook een alleskunner met een handige dongel.

Breid eenvoudig je aansluitmogelijkheden uit!

Maak de oplaadpoort schoon

Een andere, simpele oplossing is de usb-poort schoonmaken. Het kan gebeuren dat er stof of vettigheid in ophoopt, waardoor een gekoppelde kabel zijn werk niet kan doen. Zo'n opening schoonmaken is zo gepiept: het enige dat je daarvoor nodig hebt, is een spuitbus met perslucht. Daarnaast kan het helpen een plastic tandenstoker of een wattenstaafje met isopropylalcohol te gebruiken. Gebruik geen houten stoker: die kunnen splinters achterlaten in de poort.

Staat het scherm wel aan?

Voordat we de iets technischere opties bekijken, eerst nog de volgende tip: staat het scherm wel aan of is het scherm misschien stuk? Het kan ook zijn dat iemand de helderheid op de laagste stand gezet heeft, als grapje, omdat het dan lijkt alsof het scherm uitstaat. Druk een paar keer op de toets voor de helderheid om te kijken of je dan beeld krijgt. Sluit de Chromebook aan op een extern scherm om te controleren of het apparaat überhaupt een teken van leven geeft.

©Google

Probeer een andere kabel

Als je de bovenstaande opties allemaal geprobeerd hebt, zonder succes, dan is het tijd om dingen uit te sluiten. Gebruik eens een andere usb-c-kabel voor je Chromebook, om te kijken of het apparaat dan wel aanspringt. Zo achterhaal je of het product wel oplaadt; je krijgt meteen bevestiging in de vorm van een ledlampje dat moet oplichten. Probeer ook eventueel een ander stopcontact uit, al zal dit doorgaans niet het probleem zijn.

Controleer de batterij

De volgende stap is de accu controleren. Als het ledlampje brandt ten teken dat de kabel in orde is, maar de Chromebook niet start dan is de accu mogelijk stuk. Een accu vervangen is soms zelf thuis te doen, maar de garantie vervalt dan wel. Neem daarom contact op met de verkoper of fabrikant, en als die niet helpen kun je een professional inschakelen.

©Tada Images - stock.adobe.com

Maak gebruik van de Powerwash

Het kan tot slot helpen om een Powerwash uit te voeren. Dit kan alleen wanneer de Chromebook nog wel aangaat, maar geen systeem laadt. Een Powerwash is een harde reset, waarmee je teruggaat naar de fabrieksinstellingen. Alle gegevens worden dan gewist, dus sla die bij voorkeur in de cloud op. Dan nog is dit het proberen waard, omdat je derhalve hopelijk geen nieuwe Chromebook hoeft te kopen. Zo voer je een Powerwash uit:

  • Druk op de powerknop en wacht totdat de Chromebook het opstartproces start.

  • Houd de toetsen Ctrl+Alt+Shift+R tegelijk ingedrukt.

  • Klik op Opnieuw opstarten.

  • In het venster dat verschijnt, selecteer je Powerwash en klik je op Doorgaan.

  • Volg de stappen op het scherm en bevestig dat je de Chromebook wilt resetten.

  • Na de Powerwash start je Chromebook opnieuw op. Je moet dan weer inloggen met je Google-account.

Alles geprobeerd?

Hopelijk helpt dit en kun je na het uitvoeren van één van deze stappen weer gebruikmaken van je Chromebook. Zo niet en ben je van plan een nieuwe Chromebook te kopen, dan is het handig om te weten wat bijvoorbeeld de verschillen zijn tussen een normale en Plus-variant. Daarnaast gaven we eerder al wat tips over het kopen van zo'n laptopvervanger en kun je hier lezen wat vijf goede opties voor een redelijk betaalbare prijs zijn.


▼ Volgende artikel
Review Dyson Ontrac – Heeft nog ruimte om te groeien
© Wesley Akkerman
Huis

Review Dyson Ontrac – Heeft nog ruimte om te groeien

De Dyson Ontrac is de tweede koptelefoon van het merk dat we met name kennen van stofzuigers en luchtreinigers. De Dyson Zone, of poging één, was niet slecht, maar liet veel te wensen over. Hoe vergaat het met poging twee? Dat bekijken we in de review.

Goed
Conclusie

We willen vooropstellen dat de Dyson Ontrac echt geen verkeerde koptelefoon is. Maar het hogere segment voor koptelefoons is nu eenmaal moordend. Als je de hoofdprijs vraagt, dan mag je een stevige beoordeling verwachten. Hoewel de muziek over het algemeen aangenaam en soepel klinkt, missen we ook wat detail en dynamiek die het aanbod van bijvoorbeeld Sony, Philips en Bose wel rijk is. Daarnaast voelt de headset wat basaal aan als het gaat om extra functies en vinden we dat de ruisonderdrukking beter kan op dit prijspunt. Gelukkig doet dit model ook een hoop goed. Zo is de prijs ten opzichte van de Zone gedaald, zijn we nog steeds gek op dat knuppeltje (ook al vereist een precieze behandeling) en vinden we het mooi om te zien dat er ruimte is voor personalisatie en duurzaamheid. Het draagcomfort is bijna ongeëvenaard en de afwerking voelt heel premium aan. En de accuduur gaat met 55 uur lekker lang mee. Nu nog meer opties, een betere app en een goede equalizer en je hebt een koptelefoon die de concurrentie aankan. Maar daar zit Dyson op dit moment nog niet.

Plus- en minpunten
  • Draagcomfort
  • Premium afwerking
  • Algemene audiokwaliteit
  • Fysieke knop voor mediabediening
  • Meting blootstelling aan geluid
  • Personalisatie
  • Duurzaamheid
  • Accuduur
  • Audio mist wat dynamiek en detail
  • Aanraakgevoelig oppervlak voor anc
  • Actieve ruisonderdrukking kan beter
  • Beperkte equalizer
  • Nog steeds een hoge prijs

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Voordat we een uitgebreide blik werpen op de Dyson Ontrac-koptelefoon, is het handig om nog even kort samen te vatten wat de Dyson Zone goed en minder goed deed. Het draagcomfort, de algemene audiokwaliteit, de premium afwerking, fysieke knop voor mediabediening en de informatieve app zijn allemaal dingen waar we enthousiast van werden. Maar het aanraakgevoelige oppervlak, de ruisonderdrukking, accuduur, beperkte equalizer en de hoge prijs gooiden roet in het eten. Scoort de Ontrac beter op die vlakken?

Lees de hele review over het eerste model: Review Dyson Zone - (Helaas) een product van deze tijd

Het grootste verschil tussen de Dyson Ontrac en Zone is natuurlijk dat de eerstgenoemde geen luchtzuiveringssysteem heeft. Dit is een 'gewone' koptelefoon. Daarmee kaart het merk al een negatief punt aan van de Zone, die met minimaal 649 euro wel erg duur was. De Ontrac heeft een adviesprijs van 499 euro en is daarmee nog steeds niet goedkoop. Sterker nog: in vergelijking met de topmodellen van onder meer Sony, Philips en Sonos scheelt het meer dan 100 euro. Dan moet je van goeden huize komen, of unieke, overtuigende kwaliteiten hebben.

©Wesley Akkerman

Duurzaamheid en personalisatie

In vergelijking met de Dyson Zone is er qua draagcomfort weinig veranderd. De koptelefoon is gelukkig wel veel lichter, maar zit nog steeds lekker op het hoofd. Niet te strak en niet te los, en dankzij de beweegbare onderdelen kun je hem precies op jouw hoofdvorm afstellen. De buitenkant is gemaakt van aluminium, terwijl de oorkussens voorzien zijn van suède. Ook treffen we plastic aan in de hoofdband, maar over het algemeen voelt en oogt de Dyson Ontrac hoogwaardig en premium. Dit is een typisch product van Dyson.

In tegenstelling tot veel andere koptelefoons kun je zelf onderdelen vervangen wanneer die eraan toe zijn of wanneer jij eraan toe bent. Je kunt de oorkussens omwisselen wanneer ze kapotgaan of de buitenkant van de cups voorzien van andere kleuren. Daardoor scoort het merk wat punten op het gebied van duurzaamheid en personalisatie. Helaas is het niet mogelijk de kleur van de band aan te passen, waardoor je daar dus wel aan vastzit. Vooral het kunnen vervangen van de kussens is fijn, omdat die vaak sneller kapotgaan dan andere onderdelen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Joystick, tikken en slaan

Je bedient de Dyson Ontrac op twee manieren: via de app (daar later meer over) en de fysieke bediening. Op de oorcup rechts zit een kleine joystick, net als op de Zone. Daarmee beheer je het volume, pauzeer je muziek en ga je naar een volgend of vorig nummer. De besturing luistert wel nauw: je moet bewust een specifieke richting opgaan om iets voor elkaar te krijgen. Na een aantal weken gebruik gebeurt het nog weleens dat je de muziek per ongeluk pauzeert of dat je opeens naar een volgend nummer gaat, terwijl dat niet de bedoeling was.

Desondanks vinden we het tof dat de Dyson-koptelefoons zulke bediening aanbieden, want het maakt de koptelefoons redelijk uniek. En in dit geval went het vanzelf. Wat niet went, is de aanraakgevoelige omgeving aan de buitenkant van de cups. Daarmee zet je de ruisonderdrukking aan en uit, door twee keer te tikken. Niet alleen klinkt dat echt extreem hard, ook werkt het niet altijd. De tijd tussen de twee tikken komt heel nauwkeurig, waardoor je soms meerdere keren slaat op dat ding. Gelukkig hebben we de Dyson-app nog.

©Wesley Akkerman

Gedoe met de magere app

Die app verraadt hoe basaal de Dyson Ontrac eigenlijk is. Niet qua comfort en ook niet per se als het om de audiokwaliteit gaat, maar wel op het gebied van extra functies. Binnen de app tref je de opties aan die je ook fysiek aanstuurt, evenals een digitale equalizer. Helaas is die, net als bij de Zone, vrij beperkt. Je hebt drie opties tot je beschikking. Een van de meest waardevolle opties is meting van het volumeniveau. De app kan aangeven of de muziek, of de herrie van buitenaf, eigenlijk te hard is voor je gehoor. Zodoende blijft gehoorschade je mogelijk bespaard.

Daar blijft het wel bij als het om extra mogelijkheden gaat. Er is geen adaptieve ruisonderdrukking, spraakherkenning, multipoint of geluid in 360 graden, bijvoorbeeld. Nu kun je beargumenteren dat niet elke functie daadwerkelijk onmisbaar is, maar voor 400 tot 500 euro mag je meer verwachten. Bovendien heeft de Dyson-winkel een frontale plek binnen de druk vormgegeven applicatie en heb je geregeld last van verbindingsproblemen. Niet met een gekoppeld apparaat, maar de app zelf. Dit zijn geen premium ervaringen.

Warm en helder

De accuduur is dat gelukkig wel: met actieve ruisonderdrukking aan kun je tot 55 uur luisteren. En met tien minuten laden kun je 2,5 uur vooruit. Dat zijn indrukwekkende getallen; daar moet de Ontrac het wel echt van hebben. De geluidsonderdrukking heeft verder geen negatieve invloed op de geluidsweergave. Over het algemeen presenteert de koptelefoon een breed en warm geluid, waar je moeiteloos onderscheid maakt tussen verschillende tonen, lagen en muziekinstrumenten. Daarnaast vinden we de sound helder en zuiver klinken.

Een wat geoefend oor zal de presentatie overigens wellicht wat minder kunnen waarderen. Want de Dyson Ontrac klinkt tegelijkertijd ook een beetje saai en veilig, vanwege het gebrek aan dynamiek en subtiliteit. De ruisonderdrukking is verder redelijk, maar niet uitmuntend. Gezien de prijs van de koptelefoon zijn dit best zware punten. Als het gaat om het aantal ondersteunde audiocodecs, dan biedt de Dyson Ontrac helaas ook een wat magere ervaring met alleen sbc, aac en lhdc (voor hi-res audio). Dit is niet de beste koptelefoon van dit moment.

©Wesley Akkerman

Dyson Ontrac kopen?

We willen vooropstellen dat de Dyson Ontrac echt geen verkeerde koptelefoon is. Maar het hogere segment voor koptelefoons is nu eenmaal moordend. Als je de hoofdprijs vraagt, dan mag je een stevige beoordeling verwachten. Hoewel de muziek over het algemeen aangenaam en soepel klinkt, missen we ook wat detail en dynamiek die het aanbod van bijvoorbeeld Sony, Philips en Bose wel rijk is. Daarnaast voelt de headset wat basaal aan als het gaat om extra functies en vinden we dat de ruisonderdrukking beter kan op dit prijspunt.

Gelukkig doet dit model ook een hoop goed. Zo is de prijs ten opzichte van de Zone gedaald, zijn we nog steeds gek op dat knuppeltje (ook al vereist een precieze behandeling) en vinden we het mooi om te zien dat er ruimte is voor personalisatie en duurzaamheid. Het draagcomfort is bijna ongeëvenaard en de afwerking voelt heel premium aan. En de accuduur gaat met 55 uur lekker lang mee. Nu nog meer opties, een betere app en een goede equalizer en je hebt een koptelefoon die de concurrentie aankan. Maar daar zit Dyson op dit moment nog niet.