Deze rampen zijn wel/niet gedekt op je reisverzekering

© Dansker Digital - stock.adobe.com

Deze rampen zijn wel/niet gedekt op je reisverzekering

Geplaatst: 7 maart 2023 - 09:31

José Mast

Steeds vaker hoor je over natuurrampen in vakantiegebieden. Overstromingen, bosbranden en orkanen komen vaker voor dan vroeger. Maar op vakantie kan je ook ander onheil overkomen, zoals een staking, een terroristische aanslag of een burgeroorlog. Wat heb je aan een reisverzekering op zo’n moment?

Een reisverzekering sluit je af voor onverwachte noodgevallen op reis. Toch geldt de dekking niet altijd. Dit artikel geeft antwoord op de volgende vragen: Bij welke rampen en ander onheil kun je bij je reisverzekering terecht? | In welke situaties vergoedt je reisverzekering niet? | Welke andere mogelijkheden zijn er om schade vergoed te krijgen? | Hoe zorg je dat je gedekt bent voor schade?

Lees ook: 12 dingen die je moet weten over je reisverzekering

Gevolgen van een ramp

Een (natuur)ramp kan allerlei schade tot gevolg hebben. Je kunt schade hebben aan je tent door een overstroming. Een vakantiehuisje kan onbereikbaar zijn geworden door een vulkaanuitbarsting. Of je hotel kan verwoest zijn bij een orkaan. In zulke situaties zal een reisverzekering doorgaans hulp bieden bij het vinden van een oplossing en in veel gevallen ook (een deel van) de schade vergoeden.

Maar de gevolgen van een ramp kunnen ook veel verder gaan. Misschien is het waar je bent gevaarlijk en moet je geëvacueerd worden of heb je medische hulp nodig. Of je die hulp ook kunt krijgen, ligt eraan of de hulpdiensten hun werk kunnen doen in het gebied. Kortom, een reisverzekering is geen garantie tegen alle onheil.

Een andere vraag is of je ook kunt annuleren als zich een ramp voordoet in het gebied waar je naartoe wilt gaan. En of je eerder naar huis kunt gaan op kosten van de reisverzekeraar. Dat is vaak niet het geval. Als je je vakantie kunt voortzetten, eventueel in een ander vakantiehuisje of hotel, dan is er geen reden voor terugreizen. Doe je dat toch, dan betaal je de kosten zelf en krijg je geen vergoeding voor gemiste vakantiedagen.

Tot zover de korte samenvatting. Hierna vind je meer specifieke informatie met betrekking tot verschillende rampen die je kunnen overkomen. We kijken daarbij niet alleen naar natuurrampen, maar ook naar stakingen, oorlog, terrorisme en kernrampen.

 

Een persoon staat met regenlaarzen in hoog water

© Rico Loeb

Overstroming

Als je tent door een overstroming schade oploopt, dan kun je die vergoed krijgen als je bagage hebt meeverzekerd op je reisverzekering. Hetzelfde geldt voor bagage die beschadigd is geraakt, of dat nu in een tent, een caravan of vakantiehuisje is. Het ligt aan de polisvoorwaarden hoe hoog de vergoeding is die je krijgt. Bij gebruikte spullen krijg je meestal de dagwaarde. Ook kan er een maximumvergoeding gelden per categorie, zoals je kampeeruitrusting.

Heb je schade aan je caravan of auto, dan kun je niet bij je reisverzekeraar aankloppen. Hiervoor heb je een caravanverzekering of autoverzekering met cascodekking nodig.

 

Vulkaanuitbarsting

© Julien Rancoule La Compagnie Digitale

Onderdak nodig

Kun je door een overstroming, bosbrand of ander natuurgeweld niet in je geboekte accommodatie of tent slapen? Of is de vakantie afgelopen, maar kun je niet naar huis reizen vanwege wegversperringen of gevaar in het gebied waar je doorheen moet reizen? Dan moet je op zoek naar een verblijfplaats. Misschien kan je reisaanbieder, hotel of camping helpen. Zo niet, vraag dan je reisverzekeraar om hulp. Als je zonder overleg hotelovernachtingen boekt, kan het zijn dat je de kosten niet of niet helemaal vergoed krijgt.

 

Huis is beschadigd door omgevallen boom

© WideAwake - stock.adobe.com

Vakantie afbreken of annuleren?

Als je gewond bent geraakt bij natuurgeweld, is dat altijd een reden om hulp in te schakelen via de alarmcentrale. Als het nodig is, kun je op kosten van de verzekeraar naar huis reizen. Maar is iedereen in je gezelschap gezond? Dan is een overstroming of andere natuurramp vaak geen reden voor de reisverzekeraar om de kosten van het eerder naar huis gaan te vergoeden.

Als je door natuurgeweld niet op je vakantiebestemming kunt komen of als je accommodatie onbruikbaar is geworden, kan dat wél reden zijn voor annuleren. Heb je de vakantie geboekt bij een reisbureau, dan kun je vragen om een vervangende reis of geld terug.

Is je vakantiebestemming veilig, maar wil je er zelf niet meer naartoe door wat er in de omgeving is gebeurd? Dan is de kans groot dat je niet kunt annuleren op kosten van de verzekeraar. Dat hangt af van de polisvoorwaarden. Er zijn ook annuleringsverzekeringen met allrisk-dekking. Die dekken praktisch alle onvoorziene omstandigheden, maar je krijgt dan bijvoorbeeld maar driekwart van de kosten terug.

 

Wel of niet reizen bij bosbrand?

Bosbranden komen ieder jaar voor, ook in populaire vakantielanden. Ga je naar Zuid-Europa, dan moet je er serieus rekening mee houden dat er een bosbrand kan woeden. Er kan dan een negatief reisadvies worden afgegeven voor dit gebied. De meeste reisverzekeraars geven geen vergoeding als je in dat geval tóch naar je vakantiebestemming gaat en in de problemen komt. Wordt het negatieve reisadvies pas gegeven als je al op je vakantiebestemming bent, dan ben je wel verzekerd. Je moet het gebied dan wel zo snel mogelijk verlaten.

 

Palmbomen, huizen en water in krachtige storm

© Satoshi Kina - stock.adobe.com

Stakingen

Als vakantieganger kun je erg veel last hebben van een staking van het personeel van de luchthaven of van het openbaar vervoer. Toch is het maar de vraag of je om deze reden je vakantie kunt afbreken of annuleren. Heb je een pakketreis geboekt, dan moet je reisaanbieder zorgen voor een oplossing. Heb je losse onderdelen geboekt en kun je je vakantiebestemming niet bereiken, dan kun je soms alle onderdelen van de reis annuleren en de kosten terugkrijgen. Dat ligt aan de polisvoorwaarden. Heb je een ticket gekocht en kun je het niet gebruiken vanwege de staking? Dan moet je allereerst bij de vervoerder aankloppen voor compensatie. Krijg je geen geld terug, dan kun je je reisverzekeraar om een vergoeding vragen. Moet je door een staking langer blijven en heb je onderdak nodig? Dat is meestal wel gedekt op je reisverzekering.

 

Informatiebord met departures met veel cancellations

© Westlight - stock.adobe.com

Oorlog, burgeroorlog en opstanden

Reisverzekeringen mogen geen dekking bieden voor oorlogssituaties. Dat betekent dat je geen dekking hebt als je reist naar een gebied waar oorlog is. Volg hiervoor het reisadvies op dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft op de website NederlandWereldwijd.nl.

Breekt er een oorlog uit terwijl je op vakantie bent, dan moet je het land zo snel mogelijk verlaten. Als je hiervoor extra kosten moet maken, krijg je die wel vergoed. Ook als je schade oploopt die niet het gevolg is van de oorlog, kun je die vergoed krijgen.

 

Terrorisme

Krijg je te maken met een terroristische aanslag, dan is de schade die je hierdoor oploopt in principe gedekt. De meeste reisverzekeraars zijn hiervoor aangesloten bij de Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorismeschaden (NHT). De NHT wikkelt de schade af en keert een vergoeding uit aan je reisverzekeraar, die deze vervolgens weer aan jou uitkeert. Er is maximaal 1 miljard euro beschikbaar voor alle schades bij elkaar.

Terrorisme is niet vanzelfsprekend verzekerd op een annuleringsverzekering. Krijg je op reis te maken met terrorisme, dan kun je dus niet altijd je reis afbreken. Ook kun je een voorgenomen reis naar een gebied dat is getroffen door een terroristische aanslag niet zomaar annuleren. Dat kan alleen als je hiervoor bij je verzekeraar een aanvullende dekking hebt afgesloten.

 

Kernramp

Bij een kernramp hoef je nooit op een vergoeding te rekenen. Het maakt niet uit wat de oorzaak is van een atoomkernreactie, de gevolgen vallen niet onder de dekking van je reisverzekering en ook niet van je annuleringsverzekering.

Als je tent door een overstroming schade oploopt, dan kun je die vergoed krijgen als je bagage hebt meeverzekerd op je reisverzekering. En dan wordt het zoeken naar een nieuwe tent ⤵

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000