Zo voorkom je dat je gevolgd wordt in je mailbox

© PXimport

Zo voorkom je dat je gevolgd wordt in je mailbox

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 25 juli 2021 - 05:35

Aangepast: 25 november 2022 - 11:03

Justin Doornekamp

Ongewenste mailtjes gaan vaak direct naar je spamfolder, maar je kunt nog steeds reclamemailtjes ontvangen. Misschien wil je die mails ook wel ontvangen om op de hoogte te blijven van de laatste collectie van je favoriete kledingmerk. Toch moet je je ervan bewust zijn dat ook ‘gewenste’ reclamemails ongewenste gevolgen kunnen hebben.

Zo is de zogenoemde tracking pixel een veelgebruikte techniek om te achterhalen of je een mail hebt geopend, wanneer je dat hebt gedaan en waar je de mail hebt geopend. Een tracking pixel is een beeldbestandje dat onzichtbaar wordt ingebed in de HTML-code van een e-mail en meet wanneer een ontvanger de e-mail opent. Deze informatie kan de afzender terugvinden in het systeem dat gebruikt wordt voor het verzenden van bulkmails.

Automatisch laden van afbeeldingen

Er zijn diverse browserextensies die tracking proberen te blokkeren en ook Google heeft wat stappen ondernomen voor Gmail, maar deze manieren zijn niet waterdicht. Gelukkig is het niet enorm ingewikkeld om te voorkomen dat je gevolgd wordt in je mailbox. De oplossing ligt namelijk in het automatisch laden van afbeeldingen. Als je ervoor zorgt dat afbeeldingen in mails niet automatisch worden geladen, dan hebben tracking pixels ook geen schijn van kans. Uiteraard is het alsnog mogelijk dat afzenders bepaalde informatie kunnen achterhalen, maar de meeste trackers worden op deze manier een halt toegeroepen.

Wij leggen uit hoe je het automatisch laden van afbeeldingen uitzet in enkele populaire mailproviders. 

Gmail

Druk in Gmail op het tandwielicoontje en vervolgens op Alle instellingen bekijken. Onder het tabje Algemeen scrol je naar onder tot je bij Afbeeldingen komt. Kies hier voor de optie Weergeven van externe afbeeldingen eerst vragen en sla de wijzigingen op. Als je Gmail gebruikt op je telefoon, dan zijn de stappen om afbeeldingen uit te schakelen vrijwel hetzelfde. 

© CIDimport

Outlook  

In de browserversie van Outlook kun je het automatisch laden van afbeeldingen niet uitschakelen, maar je kunt de afbeeldingen wel laden via de eigen servers van het mailprogramma. Dit is vanuit privacy-oogpunt een stuk verstandiger.

Klik binnen Outlook op het tandwielicoontje en vervolgens op Alle Outlook-instellingen weergeven. Links in het menu kies je voor Algemeen en daarna voor Privacy en gegevens. Onder Externe afbeeldingen selecteer je de optie Altijd de Outlook-service gebruiken om afbeeldingen te laden

Apple Mail

Gebruik je de maildienst van Apple op je smartphone, ga dan naar de Instellingen-app en tik op Mail. Onder Berichten schakel je de optie Laad afbeeldingen uit. Op je Mac ga je in de Mail-app naar Voorkeuren en vervolgens naar Weergave. Schakel hier Laad extern materiaal in berichten uit. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000