ID.nl logo
Wat te doen bij ongewenste e-mail?
© PXimport
Huis

Wat te doen bij ongewenste e-mail?

Of het nu een bloedmooie, verre vrouw is die je beter wil leren kennen, iemand die je een vergroting van een lichaamsdeel aanbiedt of simpelweg een winactie die helemaal niet blijkt te bestaan: er komt vaak een heleboel e-mail in je inbox waar je helemaal niet op zit te wachten. Dit is hoe je zo snel mogelijk van ongewenste e-mail afkomt.

Elke dag worden er miljarden spam e-mails tegengehouden door doorontwikkelde spamfilters bij Google, Microsoft en andere grote IT-bedrijven die ook e-mailinboxen aanbieden. Het kost immers niets om een e-mail te verzenden, en je hebt zomaar kans dat iemand erop klikt. Het is natuurlijk vervelend als er e-mails door deze filters heenglippen, maar realiseer je goed dat dit slechts een fractie is van wat er waarschijnlijk eigenlijk naar je was opgestuurd.

Maar goed, als die e-mails eenmaal in je inbox staan, dan zijn ze toch vervelend. Wat je in ieder geval niet moet doen is de spam-e-mails doorsturen naar anderen of terugsturen naar de afzender. Het advies bij ongewenste e-mail is bovendien om ze vooral niet te openen. Is het al te laat? Klik dan niet op linkjes in de e-mail. Zo weet de afzender namelijk niet alleen dat je e-mailadres werkt, maar ook dat er iemand achter zit die het ook echt gebruikt. Uiteindelijk komt er dan alleen maar meer spam, zoals ongewenste e-mail ook wordt genoemd, jouw kant op.

©PXimport

Ongewenste e-mail

Zoek ook niet in een e-mail die je niet vertrouwt naar een uitschrijfoptie, want ook dit is een linkje dat met de nodige risico’s gepaard gaat. Sommige linkjes verwijzen namelijk naar pagina’s die in staat zijn allerlei gegevens over je te weten te komen (phishing). Aan de andere kant kun je natuurlijk een bepaalde nieuwsbrief waar je je ooit op hebt geabonneerd als ongewenst gaan ervaren.

Weet je zeker dat het mailtje van een betrouwbare bron komt (heb je het e-mailadres van de afzender bestudeerd en is dit inderdaad nieuwsbrief@jefavorietemagazine.nl of info@denaamvanjesupermarkt.nl, dan kun je wel op zoek gaan naar een ‘uitschrijven’-link en je op die manier van de ongewenste mail ontdoen. Realiseer je echter goed dat phishing mails vaak gebruikmaken van het uiterlijk van een voor jou vertrouwde mail, waardoor die nieuwsbrief dus ook een wolf in schaapskleren kan zijn. Besef je dus goed of je ooit zelf hebt toegestemd de nieuwsbrief te ontvangen en wat het exacte e-mailadres van de afzender is. Twijfel je, druk dan op blokkeren. Het kan dan echter wel zijn dat alle e-mail van @denaamvanjesupermarkt.nl niet meer bij je aankomen.

Elk e-mailprogramma biedt mogelijkheden tot het blokkeren van een afzender. Maak altijd gebruik van deze dienst, ook als je steeds weer opnieuw e-mail ontvangt van de afzender. Je kunt e-mail daarnaast ook als ‘spam’ markeren. Dit geeft een seintje aan je e-mailprovider over welke e-mail jij persoonlijk ziet als ongewenst. Hoe vaker jij signalen geeft dat een e-mail niet in je normale inbox thuishoort, des te beter kan je e-mailprogramma hierop anticiperen. Gmail heeft zelfs een specifieke optie om phishing of spam te rapporteren (Phishing melden/Spam melden).

©PXimport

Persoonlijke filters

Blijven de e-mails om wat voor reden dan ook toch in je inbox terechtkomen, dan kan het slim zijn om een persoonlijk filter aan te maken in je e-mailprogramma. Je kunt dan zelf een filter instellen waardoor e-mail van een bepaalde afzender of die bepaalde woorden in de onderwerpregel hebben staan al uit je inbox zuiveren. Spijtig genoeg is er niet veel meer dan dat om te doen binnen je e-mailprogramma. Je kunt spam die je inbox eenmaal heeft bereikt eigenlijk het beste door het als ‘spam’ te markeren of een eigen filter te bouwen vanzelf al naar een andere map in je inbox te sturen.

Als je op een bepaald e-mailadres echt heel veel ongewenste e-mail krijgt, dan kun je overwegen om een nieuw en dus ander e-mailadres aan te vragen. Wees daarnaast voorzichtig in wie jouw e-mailadres allemaal te zien krijgen. Als je je e-mailadres op een beurs of bij allerlei prijsvraagsites achterlaat, dan is de kans groter dat deze in de handen komt van spam-verstuurders. Denk ook aan je website of blog: als je e-mailadres daar uitgeschreven op staat, weten bots te zo te vinden. Kies er daarvoor bijvoorbeeld voor om er een afbeelding van te maken of het apenstaartje in het mailadres tussen brackets ( [ ] ) te zetten. Overstappen naar een ander mailbedrijf kan ook helpen. Misschien heeft jouw Nederlandse, lokale provider toch net even andere spamfilters dan bijvoorbeeld het grote Microsoft. Het ene bedrijf blokkeert ongewenste e-mail aanzienlijk agressiever dan het andere, al loop je dan ook eerder kans dat gewenste e-mail in zo’n ongewenste-e-mail-map verdwijnt.

©PXimport

Spamklacht

Helaas is dat alles wat je kunt doen aan ongewenste e-mail. Het verder aanvechten zal je waarschijnlijk veel tijd en energie kosten, zonder resultaat. Heb je veel last van bepaalde spam, dan is het aan te raden deze aan te melden op spamklacht.nl. Op deze website verzamelt de Autoriteit Consument & Markt klachten over spam. Zijn er veel meldingen, dan wordt er in veel gevallen streng opgetreden.

Als je dat allemaal hebt gedaan, dan is het enige dat je kunt doen is vertrouwen dat de slimme software van je e-mailprovider door jouw selecties beter ‘leert’ wat er wel en niet wordt gewenst in je inbox. Nog één kleine tip tot slot: check of je bij je mailprovider zelf kunt instellen hoe ‘streng’ het spamfilter moet zijn. Zo kun je zelf iets meer invloed uitoefenen op hoeveel ongewenste (maar dus ook soms gewenste) e-mail er toch nog in die felbegeerde inbox terechtkomt.

▼ Volgende artikel
Magnetron kopen? Dit is waar je op moet letten
© grzymkiewicz
Huis

Magnetron kopen? Dit is waar je op moet letten

Een magnetron kiezen lijkt misschien eenvoudig, maar schijn bedriegt. Er zijn allerlei opties waarvoor je kunt kiezen. Ga je voor een simpele uitvoering of een model met uitgebreide functies? Hoe belangrijk zijn vermogen, inhoud en bediening? In dit artikel helpen we je stap voor stap bij het maken van de juiste keuze.

Om de voor jou beste magnetron te vinden, let je op de volgende punten:

  • Type magnetron
  • Functies
  • Inhoud
  • Vermogen
  • Draaiplateau
  • Bediening
  • Inbouw of vrijstaand

Lees ook: Deze functies kun je tegenkomen op een magnetron

Een belangrijke eerste keuze is het type magnetron. Er zijn twee hoofdvarianten: de solo magnetron en de combimagnetron.

Een solo magnetron is de meest eenvoudige uitvoering en geschikt voor mensen die vooral willen opwarmen of ontdooien. Een combimagnetron biedt meer mogelijkheden. Naast de standaard magnetronfunctie heeft dit type ook functies zoals een oven, grill en soms zelfs stoom. Wil je dus meer doen dan alleen opwarmen of ontdooien, dan is dit voor jou het geschikte type – vooral als je wat kleiner behuisd bent en geen ruimte in je keuken hebt voor een aparte oven.

Functies

De functies bepalen wat je allemaal met je magnetron kunt doen. Naast de standaard magnetronfunctie, waarmee je eten kunt opwarmen en ontdooien, bieden veel modellen extra opties.

Met de ovenfunctie kun je gerechten garen en bakken (denk aan pizza of cake). Deze functie zorgt voor een gelijkmatige verwarming. Houd je van ovenschotels, dan is deze functie eigenlijk ook onontbeerlijk. De grillfunctie voegt daar nog een extra dimensie aan toe: je kunt vlees of groenten een knapperig laagje geven of zorgen voor een goudbruin gegratineerd kaaslaagje.

Met de stoomfunctie kun je gezonde maaltijden bereiden. Deze functie is perfect voor groenten, vis of rijst, omdat het voedingsstoffen en smaak behoudt.

Sommige magnetrons bieden daarnaast speciale programma's, zoals een crisp-functie (voor krokante snacks) of automatische kookprogramma's waarmee je zonder veel nadenken gerechten kunt bereiden.

Bij het kiezen van een magnetron is het slim om na te gaan welke functies je echt vaak gebruikt. Voor simpel gebruik is een model met alleen de basisfuncties vaak voldoende, maar als je creatief wilt koken, is een combimagnetron met extra mogelijkheden de investering waard.

Knisperknasper

Magnetrons met crisp-functie

Inhoud

De inhoud van de magnetron bepaalt hoeveel eten je erin kwijt kunt. Een inhoud van minder dan 25 liter is compact en geschikt voor een- of tweepersoonshuishoudens. Dit formaat is ideaal als je vooral kleinere gerechten of porties opwarmt.

Voor gezinnen of als je vaak in het groot kookt is een magnetron met een inhoud van 25 tot 40 liter geschikter. Hiermee kun je bijvoorbeeld een ovenschotel of meerdere porties tegelijk bereiden.

©pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)

Vermogen

Het vermogen van een magnetron wordt uitgedrukt in watt en bepaalt hoe snel je eten wordt verwarmd. Een magnetron met een vermogen tot 900 watt is geschikt voor basisgebruik, zoals opwarmen en ontdooien. Voor gerechten die sneller gaar moeten zijn, of als je alleen de magnetronfunctie gebruikt, is een model van 900 tot 1000 watt beter geschikt. Gebruik je daarnaast functies zoals de grill of oven, let dan op de temperatuurinstellingen van die specifieke standen.

Voor intensief gebruik of als je wilt dat gerechten snel en gelijkmatig klaar zijn, kun je het beste kiezen voor een magnetron met een vermogen van 1000 watt of meer. Modellen met 1100 watt of hoger zijn vooral handig voor grote huishoudens of voor het bereiden van grote ovenschotels, volledige maaltijden of gerechten met een hoger volume.

Draaiplateau

Het draaiplateau in een magnetron zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte. Voor kleinere gerechten is een draaiplateau met een diameter tot 25 cm voldoende. Dit is gebruikelijk bij compacte modellen.

Als je grotere borden of schalen wilt gebruiken, kies dan een draaiplateau van 25 tot 30 cm. Voor grote schalen of ovenschotels is een plateau van 30 cm of meer handig. Houd er rekening mee dat een groter draaiplateau ook meer ruimte in de magnetron vraagt. Wil je een groot draaiplateau, dan kom je dus eigenlijk automatisch uit bij een grote magnetron.

Bediening

De bediening van een magnetron kan variëren van eenvoudig tot uitgebreid. Modellen met een draaiknop of mechanische bediening zijn vaak goedkoper en makkelijk te gebruiken. Ze bieden alleen maar een paar eenvoudige instelmogelijkheden, zoals tijd en vermogen, en zijn daardoor ideaal voor basisgebruik.

Magnetrons met elektronische knoppen of een touchscreen bieden meer precisie en vaak extra functies. Hiermee kun je specifieke kookprogramma's kiezen of instellingen fijner afstemmen.

INBOUW OF VRIJSTAAND?

Natuurlijk hangt je keuze ook af van je keuken. Heb je veel inbouwapparatuur en nog een vrije plek in een nis of kast, dan is een inbouwmagnetron een logische keuze. Let er wel op dat inbouwmodellen vaak duurder zijn en precies moeten passen in de beschikbare ruimte. Goed meten is daarom essentieel.

Heb je geen plek voor inbouw of wil je meer flexibiliteit? Dan is een vrijstaande magnetron een betere optie. Deze kun je neerzetten waar je maar wilt, bijvoorbeeld op het aanrecht of een plank. Vrijstaande modellen zijn meestal goedkoper en makkelijker te vervangen.

©v74

Wat past bij jou?

Als je vooral restjes opwarmt of simpele gerechten maakt, voldoet een solo magnetron met een inhoud tot 25 liter en een vermogen tot 900 watt. Voor huishoudens die meer willen, zoals bakken en grillen, is een combimagnetron met een grotere inhoud en meerdere functies beter geschikt. Het draaiplateau en de bediening spelen ook een rol: compacte modellen zijn handig in kleinere keukens, terwijl grotere modellen met touchbediening veelzijdiger zijn. Maar dat er altijd een magnetron is die bij jou past, dat durven we te garanderen!

▼ Volgende artikel
Nog wat over van je kerstdiner? Dit kun je doen met de restjes (P.S. 🎄🍕Ken je de kerstpizza al?)
© sebra
Huis

Nog wat over van je kerstdiner? Dit kun je doen met de restjes (P.S. 🎄🍕Ken je de kerstpizza al?)

De feestdagen draaien om gezellig samen zijn en uitgebreid tafelen. Maar na het kerstdiner blijft er vaak (veel) eten over. Weggooien? Zonde! Met wat slimme ideeën en eenvoudige recepten maak je van wat over is snel iets verrassends en smakelijks.

🎄🥘 Kerstkliekjes? Dit kun je ermee doen:

  • Geen kookstress de dag erna
  • Gebruiken om een nieuw gerecht te maken
  • Nieuwe traditie: de kerstpizza!
  • Wecken
  • Invriezen
  • Weggeven

Lees ook: 8 slimme manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Handig: de dag erna geen kookstress

Begin met het meest voor de hand liggende: zet de maaltijd nog een keer op tafel! Sommige gerechten, zoals stoofvlees of ragout, smaken de volgende dag zelfs beter, omdat de smaken dan volledig zijn ingetrokken. En wie weet heb je tijdens het kerstdiner niet eens alles kunnen proberen, simpelweg omdat je al vol zat. Bonus is natuurlijk dat je eens een dag níet hoeft na te denken over wat je moet koken!

Maak er iets nieuws van

Het hangt er natuurlijk vanaf wát je precies over hebt, maar vaak kun je van restjes iets heel nieuws maken. Heb je bijvoorbeeld brood (en stoofpeertjes) over? Maak er wentelteefjes van in de koekenpan en je hebt een prima Derde Kerstdag-ontbijt. Vlees dat over is kun je verwerken in een hartige taart of smakelijke pasta. Groenten kun je gebruiken in een omelet, lekkere soep of salade. Veel kaasjes over van de borrelplank? Gebruik ze om een ovenschotel te gratineren, of misschien kun je er wel kaasfondue van maken.

🎄🍕 Nieuwe traditie: de kerstpizza!

Heb je een vriezer, dan heb je daar vast wel een aantal basispizza's in liggen. Beleg die met overgebleven groenten zoals champignons, broccoli en tomaat, met restjes kalkoen of ham én met wat er aan kaas is overgebleven voor je eigen unieke 'derde kerstdagpizza'. Wat ons betreft een nieuwe traditie!

©Nataliya Korchmar

Wecken

Een traditionele methode om eten langer te bewaren is wecken. Hierbij maak je voedsel in glazen potten in, zodat het lang houdbaar blijft. Dit werkt uitstekend voor soepen, sauzen en sommige groentegerechten. Tijdens het proces verwarm je de gevulde potten, waardoor bacteriën worden gedood en een vacuüm ontstaat. Het resultaat: het blijft weken en soms zelfs maanden goed. Meer weten over geschikte potten? Kijk bijvoorbeeld eens hier.

Invriezen voor later

Wat natuurlijk ook altijd kan: de restjes invriezen. Handig wanneer je een keer minder tijd of zin hebt om te koken. Zorg ervoor dat je de restjes in luchtdichte containers of zakken verpakt om de smaak en kwaliteit te behouden.

✅ Wel invriezen

  • Soepen zonder zuivel (zoals pompoen- of tomatensoep)

  • Stoofgerechten (zoals rundvleesstoof of coq au vin)

  • Sauzen zonder room (zoals tomatensaus of jus)

  • Gebraden vlees (bijvoorbeeld kalkoen, kip of varkensrollade, in plakken gesneden)

  • Aardappelpuree (zonder room of boter, die kun je later toevoegen)

  • Groentegerechten (zoals geroosterde groenten, mits niet te vochtig)

  • Quiches en hartige taarten

  • Brood en broodjes (zoals kerststol of bijgerechtenbrood)

  • Desserts (zoals brownies, cakes zonder glazuur of crumble-toppings)

❌ Niet invriezen

  • Gerechten met veel room (zoals roomsoepen, roomsaus of gerechten met slagroom, die kunnen schiften)

  • Bladsalades (zoals veldsla of rucola, wordt slap en waterig)

  • Verse rauwe groenten (zoals komkommer of tomaat, die verliezen hun structuur)

  • Gerechten met aardappelen in schijfjes (zoals aardappelgratin, wordt korrelig en waterig)

  • Pasta met saus gemengd (de pasta kan papperig worden)

  • Gefrituurde gerechten (zoals kroketten of loempia's, worden slap)

  • Gebak met glazuur of decoratie (zoals slagroomtaarten, de decoratie smelt of wordt vochtig)

Weggeven

Kerst draait om delen en geven, dus waarom wat over is niet delen met vrienden, buren en familie? Of breng het naar een plaatselijk daklozencentrum en geef het aan mensen die het kunnen waarderen. Lokale voedselbanken of liefdadigheidsinstellingen zijn ook blij met verse voedseldonaties. Maak eventueel zelfs een paar extra porties om uit te delen. Wedden dat dit zeer gewaardeerd wordt?

©Ольга Симонова

Haal alles uit je kerstdiner

Je ziet: er zijn allerlei mogelijkheden om iets te doen met alles wat er over is van je kerstdiner. Een snufje creativiteit, een mespuntje inspiratie, een flinke dosis kerstgevoel: fijne kerstdagen!