Zo verwijder je je Twitter-account

© Lakee MNP - stock.adobe.com

Zo verwijder je je Twitter-account

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 31 december 2022 - 13:01

Aangepast: 4 januari 2023 - 16:28

Justin Doornekamp

Hoe verwijder je je Twitter-account volledig, zonder restjes persoonlijke informatie achter te laten? Er is veel onduidelijkheid over de toekomst van Twitter, nu de nieuwe eigenaar Elon Musk het socialmedia-platform op de schop neemt. Er zijn al veel gebruikers overgestapt op concurrent Mastodon en naar verwachting zullen meer mensen hun Twitter-account verwijderen. Hoe doe je dat goed?

Het opschorten van je Twitter-account gaat verder dan gewoonweg niet meer inloggen. Het platform heeft door de jaren heen veel informatie over jou verzameld, waardoor het des te belangrijker is om al je gegevens grondig te verwijderen. Zo voorkom je dat Twitter ook na je vertrek nog je gegevens voor commerciële doeleinden gebruikt.

Apps ontkoppelen

In tegenstelling tot veel andere websites, wordt je persoonlijke informatie niet direct verwijderd. Het kan tussen de 30 dagen en wel 12 maanden duren voordat al jouw gegevens zijn verdwenen. Of langer, als je je Twitter-account hebt gekoppeld aan apps van derde partijen.

Zorg dus dat je je Twitter-account gaat ontkoppelen van deze apps, voordat je je volledig uitschrijft op het socialmedia-platform. Dit doe je als volgt: log op een computer in op je Twitter-account en klik in het linkermenu op Meer en daarna onder Instellingen en ondersteuning op Instellingen en privacy. Ga dan in het menu Beveiliging en accounttoegang naar Apps en sessies. Hier zie je een overzicht van de apps die zijn gekoppeld. Klik op een app en kies voor App-machtiging intrekken. Doe dit voor iedere app om zeker te weten dat er geen enkele partij meer bij jouw Twitter-account kan.

Overstappen?

Wil je overstappen naar een ander platform? Lees dan verder over het overstappen: van Twitter naar Mastodon

Volledig verwijderen

Nu kun je je profiel daadwerkelijk gaan verwijderen. Ga in de browser op je computer nu in het menu Beveiliging en accounttoegang naar Jouw account. Hier vind je de optie Je account deactiveren. Op je mobiele telefoon werkt dat in de Twitter-app op een vrijwel identieke manier als op je pc.

Voordat je je gegevens verwijdert, kun je in Jouw account eventueel ook nog je gegevens downloaden. Je krijgt dan een zipbestand met een archief van onder meer je accountgegevens, apps, activiteiten, interesses en advertentiegegevens. Nadat je je account hebt verwijderd, heb je nog 30 dagen de tijd om eventueel je profiel weer te activeren als je toch spijt krijgt.

Als je na die dertig dagen toch Twitter weer wilt gaan gebruiken, dan moet je een nieuw profiel aanmaken. Je moet dan maar hopen dat er in de tussentijd niemand anders is geweest die jouw gebruikersnaam heeft ingepikt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000