ID.nl logo
Van Twitter naar Mastodon: hoe en waarom
Huis

Van Twitter naar Mastodon: hoe en waarom

Veel Twitter-gebruikers laten weten over te (willen) stappen naar het sociale netwerk Mastodon. Dat doen ze niet omdat het netwerk nieuw is (sterker nog: het is al zes jaar oud). Waarom ze het wél doen en hoe jij zelf een account op Mastodon aanmaken kunt, lees je in dit artikel.

Dit artikel in het kort:

  • Twitteraars stappen over naar Mastodon nadat Elon Musk Twitter heeft gekocht.
  • Mastodon is een gedecentraliseerd platform: het is niet van één bedrijf en het draait niet op één server.
  • Zelf een Mastodon-account aanmaken.
  • Voor Mastodon heb je een wachtwoord nodig. Hoe je sterke wachtwoorden aanmaakt, kun je leren bij Tech Academy

Er is veel te doen om Twitter. De omstreden techondernemer Elon Musk nam onlangs de boel over (voor 44 miljard euro!) en probeerde dat nog een beetje ludiek in te pakken. De Tesla-topman staat niet bekend om zijn vriendelijke behandeling van het personeel van zijn bedrijven en stuurde ook bij het sociale netwerk al snel een aantal hooggeplaatste medewerkers en teamleads de deur uit. Bovendien houdt Musk er opvallende of soms extreme meningen op na. Je kunt dus wel stellen dat niet iedereen fan is van Musk.

View post on X

De grote migratie

Nu Elon Musk aan het roer van Twitter staat (samen met een aantal grote investeerders), verandert Twitter langzaamaan. Musk wil bijvoorbeeld geld gaan vragen voor het blauwe vinkje. Dat vinkje gebruikt het platform nu om te kunnen laten zien dat iemand is wie hij (of zij) zegt dat die is. Dat komt de betrouwbaarheid van profielen, informatie en het platform in het algemeen ten goede. Maar Musk wil er een verdienmodel van maken en iedereen die dat wil, zo'n vinkje laten kopen.

Dit alles schiet veel gebruikers in het verkeerde keelgat, waardoor ze naar alternatieven gaan zoeken. Eén van die alternatieve is het zes jaar oude, opensource platform Mastodon. Het is een gedecentraliseerd platform en dat biedt zo zijn voordelen. Het platform is niet in handen van één (groot) bedrijf of persoon; en juist dat is wat veel ex-Twitteraars nu aantrekt. In korte tijd kreeg het sociale medium bijna 200.000 nieuwe aanmeldingen te verwerken, aldus oprichter Eugen Roschko. Ook kwamen er meer dan vierhonderd servers bij? Heh, servers?

Watch on YouTube

Korte uitlegvideo over Mastodon (in het Engels).

De verenigde servers van Mastodon

Ja, servers. Iedereen kan, tegen een kleine betaling, een eigen server oprichten en daar beheerder van worden. Die servers worden ‘instances’ genoemd. Goed om te weten: gebruikers van server X kunnen gewoon communiceren met gebruikers van server Z. Alle servers bij elkaar wordt de ‘Fediverse’ genoemd, door gebruikers van Mastodon (soms afgekort tot de ‘Fedi’. Juist die decentrale aanpak van Mastadon heeft ook een groot nadeel. Omdat de dienst niet in handen is van één bedrijf, is er ook niet één server waar alle gegevens (profielen, foto’s, berichten, et cetera) op staan.

Eerst kies je een server uit; wij hebben hier gesorteerd op taal.

De belangrijkste Mastodon-termen:

  • Instance: Server
  • Fedi: Afkorting van Fediverse: alle servers bij elkaar
  • Toot: Berichten (of posts of tweets)

Eigen profiel aanmaken op Mastodon

Instances, Fedi en toots zijn wel de belangrijkste kernwoorden die je moet kennen wanneer je besluit een eigen profiel aan te maken. Een eigen profiel aanmaken is overigens zo gebeurd, maar er zit wel even net wat meer werk in dat in een Twitter-profiel. Mastodon heeft namelijk iets meer weg van een sociaal platform als Discord. Dat is een communicatieprogramma (pc en mobiel) dat veelal gebruikt wordt door gamers.

Wanneer je aan het profiel begint, dan moet je van tevoren besluiten bij welke server (instance of federatie) je je wil aansluiten. Er zijn algemene servers voor iedereen, voor bepaalde landen of voor mensen met een bepaalde interesse. De server wordt vervolgens onderdeel van je profielnaam. En als je dan eenmaal klaar bent met instellen, dan krijg je alle berichten te zien die op deze server geplaatst worden. Je bent echter vrij om de naburige staten te verkennen, hun toots te lezen en die te ‘boosten’ (in Twitter-termen zouden we dan uitkomen op een retweet). 

Waar je van tevoren ook even rekening mee moet houden: wanneer zo’n server eenmaal verdwijnt, dan verdwijnt ook alle content die daarop staat. Vergelijk dit met een e-mailprovider: wanneer Gmail sluit, en je onderneemt geen actie, dan ben je al je mails kwijt. Beheerders van een federatie hebben ook de ultieme controle. Ze kunnen privé toots bekijken, berichten en profielen verwijderen en servers loskoppelen van de Fediverse. De beheerder bepaalt tevens de regels van een instance, al dan niet met de aangemelde community. Mogelijk heb je dus invloed op het beleid aldaar.

 

Dit verschil in visie tussen Twitter en Mastodon lijkt wellicht een beetje eng. Maar zodra je op een goede server beland bent, dan kan de federatie zeer veilig voelen. Je weet als gebruiker dat de digitale omgeving goed gemodereerd wordt en mogelijk ken je de beheerders ook. Dat spreekt van een bepaald soort vertrouwen dat je elders niet aantreft. De grote vraag is nu: gaat Mastodon op een gegeven moment Twitter voorbij, of blijft het bij deze kleine opleving? De tijd zal het leren; maar hoe meer Elon Musk zich misdraagt, hoe groter de kans dat dat medium gebruikers verliest.

Een smartphone nodig voor je Mastodon-account?

Check het aanbod op Bol.com.

Feestdagentip 1: Alleen voor de echte die-hard Twitterfans ...

Feestdagentip 2: Voor wie zich geen echte Tesla kan veroorloven ...

▼ Volgende artikel
POCO introduceert nieuwe F7 smartphone-serie met krachtige prestaties
Huis

POCO introduceert nieuwe F7 smartphone-serie met krachtige prestaties

POCO heeft twee nieuwe smartphones uitgebracht: de F7 Ultra en F7 Pro. Deze toestellen richten zich op gebruikers die veel waarde hechten aan snelheid en efficiëntie, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen.

De F7 Ultra is voorzien van de Snapdragon 8 Elite processor, die zorgt voor betere prestaties en minder energieverbruik dan voorgaande modellen. Het toestel heeft ook een speciale grafische chip die de beeldkwaliteit verbetert bij games en video's. De F7 Pro werkt met de Snapdragon 8 Gen 3 processor en draait op Xiaomi HyperOS 2. Beide telefoons hebben een goed koelsysteem waardoor ze niet snel oververhit raken, zelfs bij intensief gebruik.

©POCO

Qua batterijduur biedt de F7 Ultra een 5.300mAh batterij die in 34 minuten volledig opgeladen kan worden met de snellaadtechnologie. Je kunt deze telefoon ook draadloos opladen. De F7 Pro heeft een nog grotere batterij van 6.000mAh. Door speciale technologie behouden de batterijen van beide toestellen lang hun capaciteit, zelfs na veelvuldig opladen.

Fotografie en heldere schermen

Voor fotografie heeft de F7 Ultra drie camera's, waaronder een 50 megapixel hoofdcamera, een telelens en een 32 megapixel groothoeklens. De F7 Pro heeft een 50 megapixel hoofdcamera en een 8 megapixel groothoeklens. Beide telefoons maken gebruik van slimme beeldverwerking voor betere foto's.

De schermen van beide smartphones zijn erg helder (tot 3200 nits) en hebben technologie die zorgt voor minder vermoeidheid van de ogen. Ze zijn ook water- en stofbestendig volgens de IP68-norm en voorzien van krasbestendig glas.

©POCO

Prijzen en verkrijgbaarheid

De POCO F7 Ultra is te koop in geel en zwart in twee varianten: 12GB+256GB voor 779,90 euro en 16GB+512GB voor 849,90 euro.

De POCO F7 Pro is verkrijgbaar in zwart, zilver en blauw, eveneens in twee versies: 12GB+256GB voor 599,90 euro en 12GB+512GB voor 649,90 euro.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000 Series PerfectDraft Thuistap
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000 Series PerfectDraft Thuistap

Een perfect getapt biertje op elk moment van de dag, dat is waar de Philips PerfectDraft 5000 Series goed van pas komt. Deze stijlvolle thuistap combineert gebruiksgemak met professionele prestaties, waardoor je thuis kunt genieten van de authentieke café-ervaring.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 500 Series PerfectDraft Thuistap HD3761/60 - een hele mond vol - is een geautomatiseerde biertap voor thuis. Het apparaat biedt ruimte voor een 6-litervaatje van je favoriete biertje naar keuze, waardoor je 30 dagen lang kunt genieten van verse biertjes uit eigen tap.

De HD3761/60 thuistap is door een testpanel van Review.nl gedurende een langere periode getest. Hoe waarderen de testers deze tap en hoe presteert deze in een thuisomgeving?

Strak design voor de moderne thuisbar

Het ontwerp van de PerfectDraft 5000 Series maakt direct indruk. "Het mooie strakke design past perfect in een moderne keuken", aldus Nicolle1307. De tap heeft een premium uitstraling en voelt stevig en solide aan. Harsh9 bevestigt dit en prijst het uiterlijk als een van de sterke punten. Wel merkt PauRei op dat de donkerblauwe kleurvariant 'bijna zwart' is, wat op een zwart aanrechtblad zichtbaar blijft. Met een gemiddelde score van 8,2 voor vormgeving waarderen testers het moderne design.

©Philips

Verfrissende prestaties

De koelprestaties van de PerfectDraft zijn indrukwekkend. Het apparaat koelt het bier constant tot 3 graden Celsius, wat zorgt voor een perfect gekoeld drankje. "Het getapte bier is perfect op temperatuur", bevestigt een van de testers. Wel merken meerdere testers op dat de koeltijd aanzienlijk kan zijn. 'Het duurt best lang voordat het vat gekoeld is, daarom is het aan te raden om het vat alvast buiten (in de winter) of koelkast te zetten', adviseert Jens. De koelprestaties krijgen gemiddeld een 8,5 van de testers.

"Als je eenmaal een vers getapt biertje uit je eigen tap hebt gehaald, wil je niet meer terug naar blik of fles."

- TestExpert

Intuïtief in gebruik

Het gebruiksgemak scoort hoog bij de testers, met een gemiddelde van 8,7. "Het installeren is eenvoudig en binnen twee minuten gedaan", vertelt Harsh9. De bijbehorende app wordt als nuttige aanvulling gezien. "Handig met een app zodat je kan zien hoelang je vat erin zit", merkt Wouter op. TestExpert voegt toe dat "het tappen makkelijker ging dan verwacht – al zou een cursus voor mij geen overbodige luxe zijn geweest".

"Elk glas smaakt alsof het direct in een café is getapt: vers, perfect gekoeld en met een mooie schuimkraag."

- Review.nl-tester

Praktisch in het dagelijks gebruik

De dagelijkse bediening verloopt soepel, al zijn er enkele praktische overwegingen. "Het apparaat maakt bijna geen geluid. Hij staat hier continu aan zodat hij op temperatuur blijft", deelt een van de testers. Ditchscraper merkt op dat deze versie een verbetering is ten opzichte van eerdere modellen: "geen geluid van het op druk houden, enkel als er getapt wordt". Een aandachtspunt is de omvang, want hij is niet heel makkelijk in een keuken weg te werken, is een mening die wordt gedeeld.

©Philips

✅ Pluspunten

  • Perfect gekoelde biertjes
  • Gebruiksvriendelijk
  • Produceert weinig geluid
  • Handige app-ondersteuning

❌ Minpunten

  • Relatief lange koeltijd
  • Temperatuur niet instelbaar
  • Hoge prijs voor fusten

Conclusie

Met een gemiddeld eindcijfer van 8,4 is de Philips PerfectDraft 5000 Series een overtuigende thuistap. De combinatie van strak design, goede koelprestaties en gebruiksgemak maakt het een waardevolle aanwinst voor bierliefhebbers. Wel moet je rekening houden met de aanschafprijs en de relatief dure fusten.