Zo log je in Windows 10 in met een foto

© PXimport

Zo log je in Windows 10 in met een foto

Geplaatst: 3 juni 2016 - 03:02

Aangepast: 14 december 2022 - 14:51

Martin Gijzemijter

In Windows 10 heb je meerdere manieren om in te loggen. Maar wist je dat je ook kunt inloggen met behulp van een afbeelding? Dat klinkt raar, maar het is eigenlijk heel slim. Door een patroon te tekenen op een afbeelding van je keuze, kan Windows de gebruiker identificeren.

Veilig?

Hartstikke inventief van Microsoft, maar is het eigenlijk wel veilig om in te loggen met een patroon op een foto? Vanuit een standaard beveiligingsperspectief wel. Er zijn flinke discussies online over waarom een afbeeldingswachtwoord eenvoudiger of juist ingewikkelder te kraken zou zijn, maar in de regel is er weinig verschil. Lees ook: Zo scherp je de privacy-instellingen van Windows 10 aan.

Waar je wél even op moet letten, is dat een patroon tekenen op het scherm misschien wat opvallender is dan het intoetsen van een pincode. Als er al gevaar is, dan komt dat dus van pottenkijkers, dus even opletten dat er niemand over je schouder zit mee te kijken. Om deze optie te kunnen gebruiken, moet je account overigens wel gekoppeld zijn aan een Microsoft-account.

 

© PXimport

Je account dient gekoppeld te zijn aan een Microsoft-account.

Foto kiezen

In principe kun je elke willekeurige foto kiezen die je maar wilt voor het maken van een afbeeldingswachtwoord. Denk er echter bij na dat je exact dezelfde gebaren zult moeten tekenen om in te kunnen loggen. Kies daarom een foto met herkenningspunten, zoals een gezicht, waarbij je bijvoorbeeld weet dat het linkeroog van de linker persoon op de foto het uitgangspunt is van een gebaar. Je hoeft niet bang te zijn dat dit je gebaar voorspelbaar maakt, want een gebaar kan werkelijk alles zijn, van een eenvoudige klik, tot het trekken van een streep, het maken van een cirkel, noem maar op. Maak het jezelf dus niet te moeilijk en kies een foto met herkenningspunten.

 

© PXimport

Zorg voor een afbeelding met herkenningspunten en teken de gebaren waarmee je voortaan wilt inloggen.

Wachtwoord maken

Klik op Start en vervolgens op Instellingen / Accounts. Klik op het tabblad Aanmeldingsopties en scrol naar beneden naar het kopje Afbeeldingswachtwoord. Klik op Toevoegen, waarna je de vraag krijgt om het wachtwoord van je Microsoft-account in te vullen. Klik op OK en vervolgens op Afbeelding kiezen, om vervolgens de gewenste foto of afbeelding te kiezen (denk aan de herkenningspunten). Nu dien je drie gebaren te tekenen op de foto, die je daarna moet herhalen. Als je dit hebt gedaan, is dit de manier waarop je voortaan inlogt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000