Roep Bing een halt toe in Windows 10

© PXimport

Roep Bing een halt toe in Windows 10

Geplaatst: 19 december 2017 - 09:09

Aangepast: 14 december 2022 - 14:11

Joris Peterse

Microsoft probeert in Windows je veelvuldig naar de Bing-zoekmachine te leiden, het liefst ook nog via de Edge-browser. Gelukkig zijn er manieren om al die verkeer om te leiden naar Google of een privacy-vriendelijke zoekmachine zoals DuckDuckGo. Chrometana bijvoorbeeld.

Omdat Microsoft met Windows 10 het besturingssysteem als een ‘dienst’ is gaan behandelen, komt het regelmatig voor dat updates je instellingen en voorkeuren aanpassen (bijvoorbeeld je standaard-programma’s) of dat je als gebruiker een soort bèta-tester bent, van onderdelen als de Edge browser. Ook zit in alle Microsoft-programma’s de mogelijkheid om onderdelen op te zoeken op internet, wat altijd via Bing gaat. Hetzelfde geldt voor Cortana, dat ook alleen Bing kent. Maar Microsoft’s zoekmachine doet kwalitatief onder voor Google en eveneens is geen privacy-vriendelijke zoekmachine.

Deze hindernissen zijn echter makkelijk te omzeilen, zodat links altijd blijven openen in jouw favoriete browser (als dat geen Edge is) en zoekopdrachten niet meer via Bing verlopen.

Chrometana

Wie Chrome als standaardbrowser gebruikt, kan allereerst terecht bij de extensie Chrometana. Wat deze extensie doet is simpel, al het verkeer naar Bing wordt automatisch doorgestuurd naar een zoekmachine van jouw keuze. Dat kan Google zijn, maar ook DuckDuckGo. Wanneer je Chrome als standaardbrowser hebt ingesteld en je zoekt iets op, bijvoorbeeld via de opzoekfunctie in Word, dan opent de zoekopdracht in Chrome, maar in plaats van Bing wordt een andere zoekmachine gebruikt. Het is eigenlijk gek dat Windows 10 eigenlijk niet de optie biedt om zelf je standaardzoekmachine te wijzigen.

Chrometana, bing, chrome, google, zoekmachine

© PXimport

Edgedeflector

Chrometana werkt alleen als links openen in de Chrome-browser. Maar Windows 10 heeft er nog wel eens een handje van om links te openen in Edge, in plaats van je standaardbrowser. Updates van het besturingssysteem zorgen er ook nog wel eens voor dat de standaardbrowser gewijzigd wordt, in het voordeel van Microsoft. Gelukkig is ook daar een handig hulpje voor: EdgeDeflector. Wat dit tooltje doet is simpel: het stuurt alle links die willen openen in Edge door naar Chrome. Hierdoor zal Edge niet meer ongewenst openen op je Windows 10-systeem.

Op de readme-pagina van EdgeDeflector kun je overigens meer informatie vinden over de installatie of als de tool niet werkt, of als je hem juist liever uitschakelt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten