Windows Verkenner tabbladen: dit moet je weten

© PXimport

Windows Verkenner tabbladen: dit moet je weten

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 13 juni 2022 - 11:23

Aangepast: 25 november 2022 - 11:39

Wesley Akkerman

Microsoft test nu een nieuwe versie van Windows 11 die tabbladen aan de Verkenner toevoegt. Het is vier jaar geleden sinds de vorige test met tabbladen, maar dit keer lijkt het bedrijf de tabs definitief toe te voegen. Dit wil je over de nieuwe functie weten.

Op de officiële website van Microsoft lees je waarom tabbladen in de Windows Verkenner zo handig zijn: je hoeft namelijk geen extra vensters te openen wanneer je iets uit een andere map nodig hebt. Net als in browser (zoals Chrome, Edge en Safari) is het mogelijk binnen één scherm meerdere tabs te openen. Die tabs geven toegang tot – in dit geval – verschillende mappen. Zo heb je mogelijk een veel beter overzicht van openstaande mappen en taken en kun je strakker te werk gaan.

Windows Verkenner tabbladen: hoe kom je eraan?

Vooralsnog komen we de tabbladen voor de Windows Verkenner op Windows 11 alleen tegen in het Dev-kanaal van de Insider-groep. De Windows Insiders zijn mensen die updates voor Microsoft testen op hun eigen hardware. Insider zijn in verschillende groepen in te delen, waarbij de Dev-channel de meest experimentele is. In deze groep komt het geregeld voor dat Windows niet (meer) goed werkt. Je moet dus verstand van zaken hebben wanneer je je voor die groep aanmeldt.

Het is momenteel niet zo dat iedereen binnen dat Dev-kanaal toegang krijgt tot de tabbladen. Binnen die groep is er dus nog een kleinere groep die de tabs test. Microsoft is namelijk eerst nog op zoek naar voldoende feedback voordat de volgende uitrolronde van start gaat. Maar als je interesse hebt, dan kun je de tabs handmatig activeren. Je moet wel door een aantal hoepels springen om dit te bewerkstelligen, maar je krijgt dan wel toegang tot een functie die vrij exclusief is.

Tabs activeren binnen Windows Verkenner

Je hebt hiervoor een aantal dingen nodig. Uiteraard moet je ervoor zorgen dat je de meest recente versie van de Windows 11 Insider-versies op je computer hebt staan, en dan natuurlijk die vanuit het Dev-kanaal. Vervolgens heb je een third party tool nodig waarmee je de tabs activeert. Dat is de ViVeTool, die je downloadt vanaf GitHub. De tool is gemaakt door Rafael Rivera en een persoon genaamd Lucas, op GitHub.

Na het downloaden en uitpakken van het bestand, ga je als volgt te werk.

  • Kopieer het pad naar de zojuist aangemaakte map (na het uitpakken).

  • Open het Startmenu en open de Opdrachtprompt. Daarvoor typ je cmd in en selecteer je de bovenste optie met je rechtermuisknop. Kies in het contextmenu de optie Uitvoeren als administrator uit.

  • Typ de volgende zin in: cd C:\FOLDER\PATH\ViveTool-v0.2.1. Zorg ervoor dat de woorden FOLDER en PATH vervangen worden door het pad van de map op je eigen computer.

  • Typ nu de volgende regel over: vivetool addconfig 37634385 2 en druk op Enter.

  • Nu kun je er tevens voor kiezen het nieuwe navigatiepaneel toe te voegen aan de Windows Verkenner, maar dat is optioneel en die veranderingen zijn vrij klein. Hoe dan ook, dat doe je door vivetool addconfig 36354489 2 in te typen en op Enter te drukken.

  • Start de computer opnieuw op.

Mocht je overigens alles willen terugdraaien, dan is dat geen probleem. Open de Opdrachtprompt opnieuw en voer de stappen uit zoals beschreven. Maar in plaats van de eerdergenoemde commando’s, gebruik je dit keer vivetool delconfig 34370472 2 en vivetool delconfig 36354489 2. Daarna moet je Windows 11 opnieuw een keertje opstarten.

Deelnemen aan Insider-programma

Nogmaals, om dit te kunnen doen heb je minimaal Windows 11 build 25136 nodig. Je kunt heel gemakkelijk aan die versie komen. Binnen de Windows Update-sectie van de Instellingen-app selecteer je simpelweg de optie voor Windows Insider. Nadat je je aangemeld hebt, druk je op de knop voor het zoeken naar updates. Dat is het moment dat je versie 25136 binnenhaalt.

Je zet hiermee wel een experimentele Windows-versie op je systeem, wat niet helemaal zonder risico is. Lees hier meer over het Windows Insider-programma.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000