Sonos-systemen krijgen geen updates meer: en nu?

© PXimport

Sonos-systemen krijgen geen updates meer: en nu?

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 29 januari 2020 - 11:24

Aangepast: 25 november 2022 - 08:18

Justin Doornekamp

Als je al lange tijd gebruiker bent van de slimme speakers van Sonos, dan heeft het bedrijf mogelijk wat slecht nieuws voor je. Per mei dit jaar zal Sonos diverse verouderde producten niet langer meer ondersteunen.

De nieuwe speakers krijgen nog wel volledige updates met eventueel extra functionaliteiten, maar de oudere apparaten gaan langzaam het einde van hun cyclus in, hetgeen betekent dat er alleen nog maar wat beveiligingsupdates en bugfixes zullen verschijnen.

En nu?

Voordat je in paniek schiet: je oude speakers blijven gewoon nog werken in mei en vermoedelijk ook nog in de vele maanden erna. Maar iedere trouwe Sonos-gebruiker weet dat er geregeld grote software-updates verschijnen, die problemen oplossen of zelfs nieuwe functionaliteiten brengen. Dat deze updates niet meer verschijnen voor oude apparaten zal op korte termijn niet zo'n probleem zijn, maar naarmate de tijd verstrijkt zullen ze flink verouderen ten opzichte van de nieuwe speakers. Uiteindelijk kunnen de speakers helemaal niet goed meer werken.

Volgens Sonos wordt het beperkte geheugen van oude producten steeds zwaarder belast, mede door functionaliteiten als Google Assistant en Alexa.

© PXimport

De soep wordt niet zó heet geserveerd

Aanvankelijk kondigde Sonos aan de oude apparaten helemaal niet meer te ondersteunen, maar na veel kritiek van gebruikers kwam het bedrijf daarop terug. Er komen nu alleen nog beperkte updates, zodat je de speakers in ieder geval nog wat langer kunt gebruiken.

De originele Zone-spelers, Connect, Connect:Amp, de eerste generatie Play:5, CR200 en Bridge krijgen vanaf mei geen grote updates meer. Zoals je ziet is de eerste generatie Play:5 (die alweer ruim elf jaar oud is) de enige speaker op de lijst. In dat opzicht heeft Sonos eigenlijk nog lang ondersteuning geboden aan oude producten. De Bridge bijvoorbeeld, kwam zelfs al in 2007 uit. Het komt tegenwoordig niet vaak voor dat techproducten meer dan dertien jaar worden ondersteund.

© PXimport

Opsplitsen

CEO Patrick Spence van Sonos liet weten de mogelijkheden te bekijken om systemen op te delen. Dat moet ervoor zorgen dat aan de ene kant moderne Sonos-apparaten samen kunnen werken en updates blijven ontvangen, terwijl aan de andere kant verouderde producten samen blijven functioneren. Dit betekent echter ook dat je niet langer meer speakers kunt groeperen zoals je gewend bent, waardoor het niet meer mogelijk is om muziek uit alle speakers (zowel de oude als de nieuwe) tegelijkertijd af te spelen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000