Google Chromecast (2015) - Speelse afspeler

© PXimport

Google Chromecast (2015) - Speelse afspeler

Geplaatst: 22 oktober 2015 - 14:00

Aangepast: 14 december 2022 - 15:12

Joris Peterse

De Chromecast is een handig dongeltje dat je in de HDMI-poort van je tv steekt om er een smart-tv van te maken, die je bestuurt met je smartphone of tablet. Intussen heeft Google een nieuwe versie op de markt gebracht, die per direct verkrijgbaar is.

Het grootste verschil zit in het uiterlijk. In plaats van een grote stick is het nu een klein balletje, die in de kleuren zwart, geel en rood verkrijgbaar is. De kleur doet er niet veel toe, aangezien je de Chromecast toch achterin je tv steekt, maar door het formaat is hij wel makkelijker weg te werken als de HDMI-poort aan de zijkant van de tv zit.

De chips in Chromecast hebben ook een kleine upgrade gekregen en het apparaatje ondersteunt nu ook 5GHz draadloze netwerken. Het snelheidsverschil is merkbaar: koppelen met je mobiele apparaat gaat veel sneller en het inladen van de video ook. Het beeld wordt in Full-HD gestreamd, maar kan (afhankelijk van de snelheid van je draadloze verbinding) iets korreliger of minder scherp weergegeven worden. Helaas ondersteunt deze nieuwe Chromecast nog geen 4K-resolutie. Lees ook: 5 gratis apps voor Chromecast.

© PXimport

De Chromecast is subtiel weg te werken in de achterkant van je televisie.

Installatie

Aan de installatieprocedure en gebruik is niets veranderd. Veel simpeler kan dit ook niet. Wanneer je de Chromecast op de HDMI-poort van je tv hebt aangesloten installeer je de app, die vervolgens verbinding zoekt met de Chromecast om deze te koppelen met je wifi-netwerk. Na het ingeven van het netwerk-wachtwoord ben je klaar. Om video (en sinds kort ook audio) af te spelen via de Chromecast ga je naar de app van bijvoorbeeld YouTube, Netflix, NPO, Spotify of vele andere en druk rechtsbovenin op het cast-icoontje om de audio of video direct af te spelen op de tv. Ook in Chrome (op pc, maar ook mobiel) verschijnt bij veel video's een cast-icoontje om de video op je tv af te spelen. Een Chromecast kun je echter ook inzetten voor simpele games, fotovoorstellingen of schermduplicatie van je mobiele apparaat.

Google kijkt mee

Privacyzorgen bij alle producten van Google zijn gegrond. Chromecast geeft Google de mogelijkheid om te weten wat je wanneer kijkt. Maar voordelen van een smart-tv zijn ook groot: direct op je tv YouTube, Netflix of Uitzending Gemist kijken. Bovendien beschikken gewone smart-tv's en apparaten als de Xbox One over een internetverbinding, webcam en microfoon en beschikken ze vaak over een meeluisterfunctie die ook aan staat als het apparaat 'uit' staat. Wat dat betreft is een Chromecast een stuk onschuldiger.

© PXimport

Links de oude Chromecast, rechts de nieuwste versie.

Conclusie

Je maakt van iedere tv een Chromecast met dit onmisbare dongeltje. De installatie en gebruik zijn eenvoudig en ontzettend slim. De verschillen met de vorige versie zijn echter klein: je hoeft niet naar de winkel te rennen om je oude Chromecast te vervangen.

9,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Sneller

Mooier

Eenvoudige installatie en gebruik

Minpunten

Hogere prijs

Weinig verschil voorganger

Conclusie

Google Chromecast (2015) ------------------------ **Prijs** € 39,- **Taal** Nederlands **OS** Android, iOS en Chrome **Website** [www.google.com/chromecast](https://www.google.com/intl/en_us/chromecast/?utm_source=chromecast.com)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000