Mappen synchroniseren met EchoSync

© PXimport

Mappen synchroniseren met EchoSync

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 22 april 2022 - 07:12

Aangepast: 25 november 2022 - 11:34

Dirk Schoofs

Uiteraard wil je niet dat belangrijke bestanden en foto’s ooit verloren gaan. Daarom maak je regelmatig back-ups. Met Echosync kun je de inhoud van mappen synchroniseren. Bovendien is het uitgesloten dat je door een verkeerde instelling de bronbestanden wijzigt.

Echosync is freeware om mappen te synchroniseren. De gratis software bevat geen reclame en er zijn zelfs geen advertenties op de site. Het gaat om een draagbare applicatie. Dat betekent dat je de software niet op je pc hoeft te installeren. Je kunt gewoon het zip-archief downloaden, de bestanden uitpakken op de harde schijf of usb-stick en vanaf daar EchoSync.exe uitvoeren.

Synchronisatieprofielen

Het eerste wat je moet doen, is een nieuw synchronisatieprofiel maken. Op die manier maak je bijvoorbeeld een profiel om de map met foto’s te back-uppen en een ander profiel om documenten te beschermen. Telkens specifieer je de bronmap en de doelmap. Daarna geef je het profiel een herkenbare naam en een korte beschrijving.

Zo’n synchronisatieprofiel wordt opgeslagen als xml-bestand en daarbij is het mogelijk om bepaalde submappen voor de synchronisatie uit te sluiten. Wanneer je met de rechtermuisknop op zo’n profiel klikt, kun je zowel de bronmap als de doelmap aanpassen en het logboek bekijken.

© CIDimport

Vergelijken en syncen

Vervolgens beschik je over twee belangrijke knoppen: Compare en Sync. Met de eerste vergelijkt Echosync de twee mappen die bij het profiel horen om de wijzigingen te detecteren. In het venster Result Comparison lees je de scanresultaten.

Ben je tevreden met de vergelijking, dan klik je op de knop Sync. Die synchronisatie verloopt altijd in één richting. De bestanden in de bronmap blijven steeds onaangeroerd en kunnen uitsluitend gelezen worden, alleen de doelbestanden worden bijgewerkt.

Opties

Echosync gebruikt VSS (Volume Shadow Copy Service) van Windows. Hierdoor kan de app zelfs de bestanden kopiëren die door het systeem worden vergrendeld. In het menu Opties kun je een actie selecteren die de pc moet uitvoeren wanneer de synchronisatieopdracht afgerond is. Je kunt bijvoorbeeld de computer afsluiten, in slaapstand zetten of Echosync afsluiten.

Conclusie

Ons valt vooral de snelheid en gebruiksvriendelijkheid van Echosync op. Bovendien ondersteunt de tool differentiële synchronisatie, waarbij alleen de gewijzigde bestanden worden overgezet. Mocht je de synchronisatie automatisch op bepaalde tijdstippen willen instellen, dan is er een snelkoppeling naar de Taakplanner van Windows, want de software heeft geen eigen planner.

© CIDimport

6,0

ONS OORDEEL

Echosync 6.2

Pluspunten

Draagbaar

Snel

Gebruiksvriendelijk

Minpunten

Geen eigen planner

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Engels **OS** Windows **Website** ...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000