Zo gebruik je de slaapstand en sluimerstand in Windows 10

© PXimport

Zo gebruik je de slaapstand en sluimerstand in Windows 10

Desktops & monitoren

Geplaatst: 3 december 2021 - 15:28

Aangepast: 14 december 2022 - 12:43

Redactie Computer!Totaal

Er zijn meerdere manieren om energie te besparen tijdens het computeren. Een bekende optie is de Slaapstand. In oudere versies van Windows vind je bovendien een Sluimerstand. Wat moet je over deze energiebesparende opties weten?

Tip 1: Slaapstand en sluimerstand

Als je in Windows 10 via de startknop naar aan/uit gaat, krijg je meerdere opties. Afsluiten en Opnieuw opstarten spreken voor zich, maar wat betekenen Slaapstand en Sluimerstand? Beide methoden zorgen ervoor dat je systeem energie bespaart, maar dit gaat wel op een andere manier. De slaapstand kopieert de huidige toestand van Windows naar het werkgeheugen. Vervolgens wordt alle overige hardware uitgeschakeld. Kort door de bocht blijft je werkgeheugen energie verbruiken. De sluimerstand werkt net iets anders. De huidige toestand van Windows wordt bewaard in een bestand (hiberfil.sys) op je harde schijf (of SSD). Het voordeel hiervan is dat je systeem nog minder stroom verbruikt dan in de slaapstand. Overigens vind je in Windows 11 alleen nog een slaapstand.

Hybride slaapstand 

Tip 2: Snelheid VS schijfruimte

Als we beide methoden tegenover elkaar zetten, heeft de slaapstand als voordeel dat het veel sneller werkt. Deze energiebesparende stand is sneller actief en je systeem wordt ook veel sneller wakker. Het nadeel is dat er nog steeds stroom wordt gebruikt. Dit is veel minder dan wanneer je je systeem aan zou laten staan, maar net iets meer dan in de sluimerstand. De sluimerstand heeft altijd even nodig om actief te worden. Op een snel testsysteem met SSD neemt dit ongeveer tien seconden in beslag. Dit tegenover twee seconden voor de slaapstand. Een ander nadeel is dat het werkbestand hiberfil.sys vele GB's in beslag kan nemen. Als je een kleine SSD hebt is dit niet prettig.

Tip 3: Sluimerstand in- of uitschakelen

Als je de sluimerstand wilt gebruiken maar deze stand niet beschikbaar is achter je aan/uit-knop in je startmenu, kun je dit onderdeel eenvoudig activeren. Geef in het startmenu van Windows de zoekopdracht Opdrachtprompt en klik met de rechtermuisknop op dit item. Kies Als administrator uitvoeren. Geef de opdracht powercfg -h on gevolgd door een druk op Enter. Met de opdracht dir /ah c:\hiberfil.sys zie je of het 'sluimerstand-bestand' aanwezig is en hoe groot dit bestand is.

Als je de sluimerstand niet langer wilt gebruiken en genoeg hebt aan de slaapstand van Windows 10, kun je het onderdeel met de opdracht powercfg -h off uitschakelen. Het bestand hiberfil.sys verdwijnt automatisch waarna de schijfruimte weer beschikbaar wordt.

© PXimport

Tip 4: Deksel sluiten, slaap- of sluimerstand?

Als je een laptop gebruikt, wil je misschien wel veranderen of deze in slaap- of sluimerstand gaat als je het apparaat dichtklapt. Dat kan en doe je onder Configuratiescherm / Hardware en geluiden / Het gedrag van het sluiten van het deksel bepalen. Op dezelfde pagina in het configuratiescherm vind je ook de instellingen voor de aan/uit- en slaapstandknop. Let wel op, de aanpassingen die je hier maakt worden doorgevoerd voor alle energieschema's.

Als je met nog meer van het energiebeheer aan de slag wilt, kun je een kijkje nemen onder Configuratiescherm / Hardware en geluiden / Energiebeheer De schema-instellingen wijzigen / Geavanceerde instellingen wijzigen. Je vindt daar onder andere de mogelijkheid om het gedrag van de Aan/uit-knoppen en deksel aan te passen per energieschema.

© CIDimport

Meer opties

Wil je meer energiebesparende instellingen, dan kun je naar het Energiebeheer en slaapstand-menu gaan in Windows 10. In Windows 11 kun je in de Instellingen-app naar Aan/uit gaan in het Systeem-menu. Hier kun je bijvoorbeeld instellen wanneer je scherm moet uitgaan als je je pc niet gebruikt of kun je een energiebeheerschema maken, waarmee je als het ware standaardprofielen creëert voor iedere situatie waarin je je pc gebruikt. Ben je van plan games te spelen, dan kies je voor een profiel met een nadruk op prestaties. In dit profiel bespaar je minder energie. Ga je op een gegeven moment weer aan het werk, dan kun je een ander schema kiezen waarmee meer energie wordt bespaard door waar mogelijk de prestaties van je pc iets te verminderen.

Slaapstand verwijderen uit startmenu

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000