Zo gebruik je de slaapstand en sluimerstand in Windows 10
Er zijn meerdere manieren om energie te besparen tijdens het computeren. Een bekende optie is de Slaapstand. In oudere versies van Windows vind je bovendien een Sluimerstand. Wat moet je over deze energiebesparende opties weten?
Tip 1: Slaapstand en sluimerstand
Als je in Windows 10 via de startknop naar aan/uit gaat, krijg je meerdere opties. Afsluiten en Opnieuw opstarten spreken voor zich, maar wat betekenen Slaapstand en Sluimerstand? Beide methoden zorgen ervoor dat je systeem energie bespaart, maar dit gaat wel op een andere manier. De slaapstand kopieert de huidige toestand van Windows naar het werkgeheugen. Vervolgens wordt alle overige hardware uitgeschakeld. Kort door de bocht blijft je werkgeheugen energie verbruiken. De sluimerstand werkt net iets anders. De huidige toestand van Windows wordt bewaard in een bestand (hiberfil.sys) op je harde schijf (of SSD). Het voordeel hiervan is dat je systeem nog minder stroom verbruikt dan in de slaapstand. Overigens vind je in Windows 11 alleen nog een slaapstand.
Hybride slaapstand
Zoals gezegd heeft je werkgeheugen stroom nodig wanneer de computer in de slaapstand staat. Dat betekent dus ook dat de opgeslagen systeemtoestand verdwijnt bij een stroomstoring. Hiervoor heeft Microsoft de hybride slaapstand uitgevonden: een combinatie van de sluimer- en slaapstand. De staat van je systeem wordt opgeslagen in je werkgeheugen en op je harde schijf. Zo kun je heel vlot opstarten vanuit de slaapstand, maar ook je systeem herstellen nadat je even geen stroom meer had.
Tip 2: Snelheid VS schijfruimte
Als we beide methoden tegenover elkaar zetten, heeft de slaapstand als voordeel dat het veel sneller werkt. Deze energiebesparende stand is sneller actief en je systeem wordt ook veel sneller wakker. Het nadeel is dat er nog steeds stroom wordt gebruikt. Dit is veel minder dan wanneer je je systeem aan zou laten staan, maar net iets meer dan in de sluimerstand. De sluimerstand heeft altijd even nodig om actief te worden. Op een snel testsysteem met SSD neemt dit ongeveer tien seconden in beslag. Dit tegenover twee seconden voor de slaapstand. Een ander nadeel is dat het werkbestand hiberfil.sys vele GB's in beslag kan nemen. Als je een kleine SSD hebt is dit niet prettig.
Tip 3: Sluimerstand in- of uitschakelen
Als je de sluimerstand wilt gebruiken maar deze stand niet beschikbaar is achter je aan/uit-knop in je startmenu, kun je dit onderdeel eenvoudig activeren. Geef in het startmenu van Windows de zoekopdracht Opdrachtprompt en klik met de rechtermuisknop op dit item. Kies Als administrator uitvoeren. Geef de opdracht powercfg -h on gevolgd door een druk op Enter. Met de opdracht dir /ah c:\hiberfil.sys zie je of het 'sluimerstand-bestand' aanwezig is en hoe groot dit bestand is.
Als je de sluimerstand niet langer wilt gebruiken en genoeg hebt aan de slaapstand van Windows 10, kun je het onderdeel met de opdracht powercfg -h off uitschakelen. Het bestand hiberfil.sys verdwijnt automatisch waarna de schijfruimte weer beschikbaar wordt.
©PXimport
Tip 4: Deksel sluiten, slaap- of sluimerstand?
Als je een laptop gebruikt, wil je misschien wel veranderen of deze in slaap- of sluimerstand gaat als je het apparaat dichtklapt. Dat kan en doe je onder Configuratiescherm / Hardware en geluiden / Het gedrag van het sluiten van het deksel bepalen. Op dezelfde pagina in het configuratiescherm vind je ook de instellingen voor de aan/uit- en slaapstandknop. Let wel op, de aanpassingen die je hier maakt worden doorgevoerd voor alle energieschema's.
Als je met nog meer van het energiebeheer aan de slag wilt, kun je een kijkje nemen onder Configuratiescherm / Hardware en geluiden / Energiebeheer De schema-instellingen wijzigen / Geavanceerde instellingen wijzigen. Je vindt daar onder andere de mogelijkheid om het gedrag van de Aan/uit-knoppen en deksel aan te passen per energieschema.
©CIDimport
Meer opties
Wil je meer energiebesparende instellingen, dan kun je naar het Energiebeheer en slaapstand-menu gaan in Windows 10. In Windows 11 kun je in de Instellingen-app naar Aan/uit gaan in het Systeem-menu. Hier kun je bijvoorbeeld instellen wanneer je scherm moet uitgaan als je je pc niet gebruikt of kun je een energiebeheerschema maken, waarmee je als het ware standaardprofielen creëert voor iedere situatie waarin je je pc gebruikt. Ben je van plan games te spelen, dan kies je voor een profiel met een nadruk op prestaties. In dit profiel bespaar je minder energie. Ga je op een gegeven moment weer aan het werk, dan kun je een ander schema kiezen waarmee meer energie wordt bespaard door waar mogelijk de prestaties van je pc iets te verminderen.
Slaapstand verwijderen uit startmenu
Wellicht komt het scenario je bekend voor. Aan het einde van je werkzaamheden wil je je Windows -pc afsluiten en je klikte ongemerkt op Slaapstand. Dat is met name vervelend als je je dit niet realiseert en vervolgens van een desktop-pc de netspanning afhaalt via bijvoorbeeld de schakelaar op stekkerdoos. Omdat het werkgeheugen nu niet meer onder spanning wordt gehouden, verdwijnen de slaapstandgegevens. Wat onder de streep betekent dat je systeem incorrect is afgesloten met mogelijk dataverlies tot gevolg. En dat kan dan weer leiden tot problemen met Windows 10 zelf (en in ieder geval hoogstwaarschijnlijk tot de melding dat Windows niet correct is afgesloten). Op laptops werkt de slaapstand verder lang niet altijd naar behoren, zeker als je deze langdurig gebruikt zonder je dat te realiseren. Kortom: eigenlijk zien we die hele slaapstand-optie liever niet in het startmenu. Weghalen is gelukkig mogelijk! Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.