© PXimport

LazPaint - Als Paint wat mager is

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 13 april 2020 - 12:46

Aangepast: 25 november 2022 - 08:41

Toon van Daele

Wie snel een foto wil aanpassen, grijpt misschien terug naar de Windows-app Paint. Misschien, want de mogelijkheden van deze tool zijn zeer snel uitgeput. LazPaint mag dan niet de kracht van Photoshop hebben, er valt wel meer te beleven dan in het magere Paint.

LazPaint is een opensource bitmap-editor en wil de concurrentie aangaan met tools als Paint.net. Bij de eerste opstart kan het aantal knoppen in de gereedschapskist en het aantal opties in de menu’s wat intimiderend zijn, maar dat is wel vaker zo bij dit soort tools.

Gereedschap

Een blik op het gereedschap maakt duidelijk dat LazPaint behoorlijk goed is uitgerust. Zo vinden we hier een toverstaf terug, maar bijvoorbeeld ook gereedschap om met een verloopkleur te vullen, om te klonen, en om schaduwranden en texturen toe te voegen. Meer geavanceerd gereedschap zoals een retoucheerpenseel of een rode-ogenverwijderaar ontbreekt echter. Gelukkig is er wel een lagenpaneel, maar hier hoef je evenmin geavanceerde functies te verwachten. Een laag dupliceren, deels transparant maken en versmelten, en daar houdt het ongeveer bij op. Handig wel is dat je een externe afbeelding rechtstreeks in een nieuwe laag kunt zetten.

Effecten

Geen bitmap-editor zonder effecten uiteraard en met een zo’n twintig exemplaren zit LazPaint een beetje in de middenmoot. De meeste effecten laten zich slechts beperkt finetunen, meestal door middel van een simpele intensiteitswaarde. Verder is er nog een aantal vrij rudimentaire rendering-effecten waarmee je snel patronen van bijvoorbeeld wolken, steen of hout toevoegt.

© CIDimport

Bestandsbeheer

Standaard gebruikt LazPaint een eigen bestandsbrowser om afbeeldingen te openen. Die toont de plaatjes in de vorm van grote pictogrammen of met extra informatie en een voorvertoning. De browser werkt wat trager dan Verkenner, maar laat zich desgewenst uitschakelen.

LazPaint kan met de belangrijkste afbeeldingsformaten overweg, zowel bij het openen als bewaren. We noemen onder meer bmp, jpg, png, ico, cur, svg, tiff en geanimeerde gif (psd’s openen kan ook).

Conclusie

LazPaint positioneert zich duidelijk als een middenmoter en laat zich qua functionaliteit goed vergelijken met bijvoorbeeld Paint.net: merkbaar krachtiger dus dan de standaardtool Paint, maar geenszins een concurrent voor Photoshop. Er zijn best wel wat effecten en er is lagenondersteuning, maar wie op zoek is naar geavanceerde functies of gedetailleerde parameters klopt beter elders aan.

6,0

ONS OORDEEL

LazPaint

Pluspunten

Laagondersteuning

Behoorlijk uitgeruste gereedschapskist

Minpunten

Geen echt geavanceerde functies

Beperkte effectenmanipulatie

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Nederlands **OS** Windows (ook portable), macOS, Linux **Website** ...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000