In 3 stappen al je mediabestanden overal in huis afspelen

© PXimport

In 3 stappen al je mediabestanden overal in huis afspelen

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 24 december 2015 - 06:04

Aangepast: 14 december 2022 - 15:04

Maikel Dijkhuizen

Heb je een grote collectie films, series en muziek op je pc of Mac opgeslagen? Met het opzetten van een mediaserver maak je deze bestanden in één klap beschikbaar voor andere afspeelapparatuur binnen je thuisnetwerk. Universal Media Server helpt je daarbij.

Stap 01: Installatie

Met behulp van Universal Media Server tuig je in enkele minuten een mediaserver op. Surf naar www.universalmediaserver.com om dit gratis programma te downloaden. Er zijn versies beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. In dit artikel werken we met een Windows-installatie. Tijdens de installatieprocedure voegt de freeware enkele uitbreidingen toe. Voor een goede werking van het programma ga je daarmee akkoord. Na de installatie wil Universal Media Server graag een configuratiewizard openen. Bevestig tweemaal met Yes. Geef aan wat voor netwerk je gebruikt. Bij twijfel kies je voor Bedraad (100 Megabit). Klik in de volgende stappen op No en OK. Lees ook: Raspberry Pi 2 als Plex Media Server.

© PXimport

Voor de optimalisatie van streams informeert Universal Media Server naar de snelheid van je netwerk.

Stap 02: Mappen delen

Na de installatie nestelt Universal Media Server zich in het systeemvak. Dubbelklik op het blauwe pictogram om het hoofdvenster te openen. Het programma gaat meteen op zoek naar geschikte afspeelapparaten in het netwerk. Een voorwaarde is dat deze apparaten zijn ingeschakeld en de netwerkprotocollen DLNA en/of UPnP ondersteunen. Open het tabblad Navigatie-/Deelinstellingen en klik onderaan op het pictogram Map toevoegen. Je bladert vervolgens naar de map met mediabestanden. Klik op Open om deze bestandslocatie aan het programma toe te voegen. Voer de instructies nogmaals uit wanneer je films, series en muziek bij verschillende locaties hebt ondergebracht.

© PXimport

Het programma laat meteen zien welke afspeelapparaten er beschikbaar zijn.

Stap 03: DLNA-clients

Universal Media Server deelt de inhoud van de mediamap(pen) met het netwerk. In de bronnenlijst op je smart-tv, mediastreamer of gameconsole zie je dan ook de naam van dit programma staan. Voor Android en iOS zijn er in de app-stores diverse apps beschikbaar waarmee je media kan streamen, bijvoorbeeld DLNA Player en media:connect. De mediaserver streamt in eerste instantie de oorspronkelijke audio- en videoformaten over het netwerk. De bestandscompatibiliteit is dus afhankelijk van de afspeelapparatuur. Is er geen ondersteuning, dan is het programma in staat om de bestanden tijdelijk om te zetten naar een ander formaat. Dit proces heet transcoderen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000